Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Přečetli jste si s chutí portrét plemene lapinkoira a rádi byste se dozvěděli něco víc o společném soužití a třeba si udělali i jasno v tom, zda by se k vám domů tento příjemný pes hodil, či nikoliv? Přijměte tedy naše srdečné pozvání do slovenské chovatelské stanice Bienca Rosse a užijte si následující rozhovor!


Lapinky jsou prostě dokonalé!

Sympatická Aneta Pániková je jednou ze tří chovatelek, které se na Slovensku věnují zatím stále ještě málopočetnému finskému plemeni lapinkoira. V její chovatelské stanici BIENCA ROSSE momentálně žijí dvě fenky a jeden importovaný pes. Z našeho společného povídání čiší nejenom patřičný obdiv, ale i velká láska k těmto neskutečně milým a dokonale přizpůsobivým seveřanům a také chuť šířit o nich dál povědomí mezi širokou kynologickou veřejností. Třeba i u vás to bude láska na první pohled…

Aneto, prozradila byste nám, proč jste se rozhodla právě pro lapinkoiru a kde jste se s ní poprvé setkala naživo?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Poprvé jsem o plemeni suomenlapinkoira slyšela před pěti lety. Nastěhovali jsme se tehdy do nového domu, který je hned vedle školy a rozhodli jsme se opatřit si nějakého psíka. Naše požadavky byly jasné. Chtěli jsme středně velké dlouhosrsté plemeno, které štěkotem upozorní na návštěvu, ale nikdy nezaútočí na lidi. Potřebovali jsme také, aby bylo úplně nekonfliktní vůči dětem, mohlo být držené nejen venku, ale také uvnitř a aby to byl parťák na procházky, turistiku a samozřejmě i do postele. Webové stránky mě upozornily na toto plemeno a byla z toho láska na první pohled. První štěňátko – fenku jsme si přivezli od první chovatelky na Slovensku, paní Alenky Benové.

Lapinka se umí rychle adaptovat na nové prostředí, proto je vhodná jako parťačka na cestování. Je inteligentní a přátelská.

Jací jsou to podle vás psi?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Jsou neskutečně oddaní své rodině, nekonfliktní, hraví, rádi se učí nové cviky, milují interaktivní a logicky stimulující hry. Tvrdohlavost a neochota spolupracovat je u tohoto plemene úplně potlačená. Lapinka se umí rychle adaptovat na nové prostředí, proto je vhodná jako parťačka na cestování. Je inteligentní a přátelská. Tím, že se ve Finsku tito psi používali k hlídání stád sobů, mají tendenci rozběhnut se na širokou stráň i mimo náš dohled. Moje smečka, pokud tedy nenahání zajíce, se na opakované přivolaní vrátí. Proto doporučuji co nejdříve začít s tréninkem přivolání. Během prvního roku života mají tendenci všude kopat jámy, přenášet květiny a obrovské kameny. 

Představila byste nám trochu blíže svou čtyřnohou smečku?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Jak sem už zmínila, moje první štěňátko pochází ze Slovenska. Jmenuje se Bienca a je to neskutečné inteligentní a vnímavá fenka. Někdy mám pocit, že si rozumíme úplně bez slov, vycítí moji dobrou i špatnou náladu, dokonce i náběh na nějakou chorobu. Druhé štěňátko, tentokrát psa jsme importovali ze zahraničí. Akimo je velký mazel a dobrák, pravý gaučový typ, nejraděj je s námi uvnitř domu a sleduje TV. Poslední fenkou do party je Bessi, dcera Biency. Nejraději má dlouhé procházky a běh. Pokud máme v plánu sportovní aktivity, které trvají více hodin, jako parťačku si s sebou bereme Bessi. Jediná z mé smečky totiž miluje dlouhou cestu autem. Všichni sice patří k jednomu plemeni, ale každý jeden z nich je jiný a výjimečný.

K čemu všemu se podle vás toto plemeno hodí?

Je to plemeno milující lidi a děti – prostě společenský pes. Určitě je vhodný na agility, je lehce trénovatelný. Vhodný je samozřejmě i na turistiku a jako parťák do každého počasí. Už jsem se potkala i se psem, který je využívaný v canisterapii.

Který klub na Slovensku lapinky zastřešuje a jaké jsou momentálně podmínky chovnosti?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Zastřešuje nás Slovenský klub severských a japonských plemien (http://www.huskyslovakia.sk). Chovnými se pes i fena stávají v okamžiku, kdy splní podmínky chovné způsobilosti stanovené SKSJP.

Podmínky pro zařazení psa nebo feny do chovu (přesný výňatek z řádu):

a) Čistokrvnosť osvedčená preukazom o pôvode vydaným plemennou knihou uznávanou FCI s číslom zápisu SPKP.

b) Úspešné absolvovanie bonitácie od veku 15. mesiacov psa i suky

c) Výstavné ocenenie – zo špeciálnej alebo klubovej výstavy SKSJP s ohodnotením výborný alebo veľmi dobrý, bez ohľadu na triedu od veku 15 mesiacov psa i suky.

d) RTG DBK – vyhodnotenie s výsledkom stupnice FCI:
A, B veterinárnym lekárom oprávneným vyhodnocovať röntgenologické snímky DBK a DLK. vyhodnotených po 12 mesiaci veku psa

e) Jedince uchovnené v inej krajine s číslom zápisu SPKP musia takisto úspešne absolvovať bonitáciu. Akceptuje sa FCI medzinárodný certifikát z RTG vyšetrenia DBK a DLK, vystavený v zahraničí.

f) Zaradenie do chovu podľa špecifických podmienok Klubu sa potvrdzuje do PP slovom – chovný.

Z chovu sa vylučuje alebo pozastavuje činnosť:

a) Psom alebo sukám v odchovoch, v ktorých sa často a preukázateľne vyskytujú hrubé exteriérové a povahové vady (atypičnosť, kryptorchizmus, chudozubosť, hluchota, nezodpovedajúce RTG a pod).

b) Sukám v deň dovŕšenia 8. roku veku (doba krytia).

Lapinkoiry se řadí mezi severská plemena, nejsou přešlechtěné a jsou to většinou jedinci s pevným zdravím!

Sleduje se populace také nějak po zdravotní stránce?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Lapinkoiry se dožívají celkově velmi pěkného veku. Tím, že se jedná o severské plemeno, nejsou přešlechtěné a jsou to většinou jedinci s pevným zdravím. Ve stáří se mohou objevit problémy s klouby. Na Slovensku jsou povinné rentgeny kyčlí (DKK).

Moje chovatelská stanice má na každého psa udělané i genetické testy. Hodně štěňat mi jde na export, kde majitelé tyto testy vyžadují. Jedná se o GSD II (glykogenózu II. typu) neboli Pompeho chorobu. To je lysozomální střádavé onemocnění, které postihuje blízce příbuzná plemena severských psů, mezi které patří  finský laponský pes, švédský laponský pes a laponský pastevecký pes. U postižených jedinců dochází k poruše metabolismu glykogenu, což vede k jeho hromadění ve vakuolách buněk myokardu, jater, hladkých svalových vláken jícnu a mozkové kůry. Příčinou vzniku onemocnění je nedostatečná aktivita lysozomálního enzymu alfa-glukosidázy, která hraje zásadní roli při degradaci glykogenu na glukózu uvnitř lysozomu.

PRA-prcd- Tato genetická porucha způsobuje, že světločivné buňky sítnice (tyčinky a čípky) postupně degenerují a odumírají. Onemocnění se obvykle začíná projevovat v období dospívání nebo v rané dospělosti. Věk nástupu, ale i intenzita onemocnění, se však odvíjí i od příslušnosti ke konkrétnímu plemeni. Nejdříve ztrácejí svou funkci tyčinky, u psa se toto projevuje noční slepotou, a poté se dostavuje i degenerace čípků. Většina postižených psů nakonec oslepne.

Máte představu o tom, jak je u vás zhruba početná chovná základna?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Na Slovensku existují pouze tři chovatelské stanice, je nás bohužel stále ještě velmi málo. To je mi opravdu líto, protože je to fakt úžasné psí plemeno. Mám pocit, že za poslední tři roky se ale pomaličku dostává více do povědomí Slováků a už nedostávám otázky typu: „Jé, to je pěkný kříženec, s čím se vám to spářilo?“ Snažím se plemeno propagovat na webových stránkách a sociálních sítíchh. Na Slovensku je do tohoto okamžiku (červenec 2023) v plemenné knize zapsáno okolo osmdesáti lapinek.

Snaží se stávající chovatelé nebo třeba i klub o propagaci plemene tak, aby o něj mezi lidmi vrostl zájem?

Bohužel podporu v tomto ohledu v klubu zatím nemáme, ale chovatelé, tím, že je nás málo a osobně se známe, snažíme se o propagaci na sociálních sítích.

Sama, jak už z rozhovoru vyplynulo, se věnujete chovu a vzhledem k málopočetnosti není úplně snadné najít vhodného a hlavně nepříbuzného psa do páru. Jak to řešíte?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

To máte pravdu. Je to komplikovanější. Jsem ráda, že se znám i s českými chovateli, kteří poradí, a pomůžu vždy, když o to požádám. V České republice je už slušná základna lapinek, a pokud to mohu říci, můj velký obdiv patří chovatelce paní Jitce Bastl Hořákové. Tam je vidět ta obrovská láska a chuť propagovat plemeno suomenlapinkoira. V poslední době bylo dovezených vícero psů, kteří jsou naštěstí nepříbuzní, což je moc fajn.

Na čem všem si vy sama při sestavování chovného páru zakládáte a je třeba klást obecně zvláštní zřetel na určitý znak nebo třeba problém, který je v současné době potřeba plošně nějak řešit?

Chovní jedinci musí především splňovat podmínky chovnosti (absolvovat bonitaci), které jsem již uváděla. Jsou to to výstavy s předepsaným oceněním, RTG DKK a musí mít odpovídající velikost, barvu srsti a správný typ skusu.

Pro koho se tito psi nejlépe hodí a naopak komu byste štěňátko nikdy nesvěřila?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Hodí se především k mladým lidem, do rodin s dětmi, ale i k majitelům, jejichž koníčkem budou návštěvy výstav. Potěší i starší lidi jako společníci do každodenního života. Určitě bych štěňátko nesvěřila tam, kde budou držení psa vidět jako výdělečnou činnost nebo kde by ho měli celý den někde zavřeného. Lapinka potřebuje denní kontakt se svým majitelem a nejbližšími. Z tohoto důvodu si vždy zjišťuji, jaké podmínky mému odchovu mohou bnudoucí majitelé nabídnout a samozřejmostí je, že se mnou zůstanou v doživotním kontaktu.

Co byste na závěr lapinkoirám a jejich stávajícím nebo i budoucím majitelům popřála do budoucna?

Lapinky jsou prostě dokonalé!

Ráda bych, aby si lidé uvědomili, že zvíře není hračka. Je to celoživotní závazek. Při pořizování čtyřnohého kamaráda je třeba myslet na to, že malé štěně může některé věci docela poničit, a že trávník okolo domu nebude nikdy dokonale anglický. A pak je nutné počítat s nemalými náklady na stravu, léky a veterináře.

Na druhé straně psi se dokážou těšit i z maličkostí a velmi si užívat naši přítomnost. V tomto bychom si z nich měli my lidé brát příklad a naučit se hledat štěstí přítomného okamžiku. Kdo se seznámí s tímto plemenem, zjistí, že to je láska na celý život. Lapinky jsou prostě dokonalé.

Moc děkuji za pěkný rozhovor i za to, že jste si dala práci s tím napsat ho pro nás v češtině.

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Anety Pánikové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->