Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Josef Dušánek patří k legendám české kynologie!

Chtěli byste blíže nahlédnout pod pokličku české celní kynologie a seznámit s šéfem Výcvikového zařízení služební kynologie Celní správy ČR Heřmanice Josefem Dušánkem? A víte, že za jeho působení právě toto středisko dosáhlo až na udělení mezinárodního statutu a samozřejmě všeobecného uznání nejen u nás doma, ale i v zahraničí? Pojďme se tedy společně ohlédnout za dvaceti sedmi lety služby této kynologické legendy…


Josef Dušánek patří k legendám české kynologie!
Josef Rúžička 25.4.2022 11828x Legendy československé kynologie

Světového uznání se dostalo české celní kynologii díky úspěšnosti v záchytech kontrabandů, ale také díky výcvikovým a soutěžním aktivitám v mezinárodním měřítku. Na úspěchu se podílely desítky celních psovodů a velkou zásluhu nutno připsat týmu instruktorů Výcvikového zařízení služební kynologie Celní správy ČR Heřmanice v čele s vedoucím Josefem Dušánkem.

 Koncem minulého roku (rok 2021), po sedmadvaceti letech působení u Celní správy ČR spojeného s mnoha radostmi i občasným zklamáním, ukončil Josef Dušánek služební poměr.  Šestadvacet let šéfoval výcvikovému středisku, a tak se nelze divit, že celní kynologii neopouští jak ve své mysli, tak v ochotě pomáhat svým bývalým kolegům. Laťku úspěšnosti postavil hodně vysoko a je jistě přáním všech českých kynologů, abychom nadále slyšeli o psech našich celníků, jaké měli zajímavé a úspěšné záchyty. Stejně tak nás pejskaře bude nadále těšit zájem celníků z mnoha zemí nechat si v Heřmanicích vycvičit své psovody a psy nebo se zúčastnit mezinárodních šampionátů, které se pořádají v této liberecké lokalitě. Žádná tuzemská profesionální kynologická složka se nemůže pochlubit tolika mezinárodně uznávanými aktivitami jako právě celní kynologie. A jak vypadal počátek této úspěšné cesty? Na to jsme se zeptali generála v. v. Mgr. Zdeňka Richtra, bývalého generálního ředitele české celní správy.   

Mohl byste nám prozradit, zda bylo dříve středisko nebo šéf výcvikářů?

Myslím, že dříve bylo rozhodnuto o heřmanickém středisku, ale o Josefu Dušánkovi jsem věděl velmi dobře. V polovině devadesátých let jsem vedl Oblastní celní úřad v Liberci a měl jsem tam odborně zdatného hlavního kynologa – Josefa Dušánka. Pokud si vzpomínám, tehdy jsme jako celníci měli pro psí specialisty na drogy a další komodity víceméně provizorní výcvikové středisko v krušnohorském Krásném lese. Bylo to v objektu tamní celní stanice, což přinášelo řadu komplikací a navíc je to místo vysoko v horách, v zimě špatně dostupné a daleko od civilizace, kde jsou objekty potřebné pro praktický výcvik celních psů. Nevhodné pro počáteční přípravu psů byly i horské klimatické podmínky. Někdy začátkem roku 1996 docházelo k postupnému rušení tehdejších celních stanic, které do té doby zajišťovaly mj. i ostrahu zelené hranice po zaniklé Pohraniční stráži. Tyto kompetence přebrala Pohraniční policie, která využila jen část námi opouštěných objektů. Jedním z opuštěných objektů měla být i nově vybudovaná celní stanice v Heřmanicích. A protože to byla budova na konci vesnice, v hezké přírodní lokalitě a s vhodným zázemím a dostatečně velkým pozemkem, uvažovali jsme o jeho využití pro kynologii.

Žádná tuzemská profesionální kynologická složka se nemůže pochlubit tolika mezinárodně uznávanými aktivitami jako právě celní kynologie!

Ale psí specialisté k výcviku nepotřebují přírodu, že?

Samozřejmě, že k volbě této lokality přispěl i fakt, že v okolí, tedy na Frýdlantsku i v nedalekém Liberci, byl bezpočet firem i nevyužitých staveb, kde by bylo možné připravovat psí specialisty k praktickému nasazení. S ukončením hlídání „zelené hranice“, kdy jsme měli asi sto dvacet psů, se jejich počet výrazně snížil. A to především všestranných psů, kteří se cvičili ve středisku Horní Lipce. Takže psí specialisté se společně s všestrannými měli nadále cvičit v Heřmanicích. Počítal jsem také s tím, že středisko bude spolupracovat s nedalekým armádním výcvikovým centrem – Veterinární základnou Grabštejn, dnes Centrum vojenské kynologie Chotyně. A bude také našim psům poskytovat veterinární zabezpečení. A pokud vím, v obou směrech je tomu tak dodnes.    

Jak jste objevil budoucího šéfa výcvikářů?       

Pepu jsem poznal koncem roku 1994, kdy jsem hledal náhradu za zemřelého hlavního kynologa mého libereckého celního úřadu. Tip na něho jsem dostal od jeho kamaráda a spolužáka z průmyslovky, který u mě na úřadu pracoval jako zbrojíř. Vyslal jsem ho tehdy za ním přímo na kynologické cvičiště ve Vratislavicích, kde již od revoluce provozoval svoji soukromou výcvikovou školu. Založil ji jako jednu z vůbec prvních v tehdejším Československu. Po určité době přemlouvání ze strany zmíněného kamaráda se dostavil na pohovor, kde jsem mu nastínil profesní možnosti a slíbil podporu rozvoje služební kynologie. V té době měl můj úřad ve stavu osmnáct služebních psů. Pepa mě zaujal i tím, že před definitivním rozhodnutím, zda nastoupit službu u celníků, si dal takříkajíc nanečisto snad dva tréninky se všemi psovody a psy. Tehdy mně sdělil něco v tom smyslu, že máme povahově velmi dobré psy, se kterými se však málo cvičí a psovodi nejsou dostatečně motivovaní. Chtěl jsem tedy od něho vědět co s tím.

Josef Dušánek měl nejen skvělý tah na bránu, ale také manažerské schopnosti!

Čím vás přesvědčil?

Předložil mně tehdy koncepci zahrnující systematický výcvik psů, ale i teoretickou přípravu psovodů. Moc se mně to líbilo a tak jsme se dohodli na jeho nástupu do funkce hlavního kynologa libereckého celního úřadu k 1. 1. 1995. Své záměry plnil a již za tři měsíce uspořádal pro zvýšení motivace psovodů první regionální soutěž. Koncem téhož roku jsme patřili při rezortních prověrkách psů mezi tři nejlepší z jednadvaceti celních úřadů. Z uvedeného je asi zřejmé, proč jsem se později rozhodl jmenovat do funkce výcvikového centra v Heřmanicích právě Josefa Dušánka. On měl totiž nejen skvělý tah na bránu, ale také manažerské schopnosti.

Pověděl byste nám, jak se podařilo za několik málo let získat statut Světové celní organizace?

Když jsme spolu s panem Dušánkem uvažovali o zřízení heřmanického výcvikového střediska, vždy jsme měli na mysli dát mu mezinárodní rozměr. A to se také jeho šéfovi podařilo. Samozřejmě, že nejprve musel získat kvalitní instruktorský kádr a další personál. Brzy na to se rozšířil výcvik psích specialistů o další kategorie, takže ke psům na vyhledávání drog přibyli specialisté na vyhledávání chráněných živočichů a produktů z nich (CITES), tabáku, bankovek, alkoholu, zbraní a výbušnin. Aby se mohly konat větší akce, jako výcvik zahraničních psovodů a psů či mezinárodní šampionáty, musel předtím zajistit rozšíření ubytovací kapacity a později se postaral také o nový a originálně řešený psinec ve tvaru osmičky. Jakmile středisko zahájilo pořádání národních a mezinárodních kynologických soutěží včetně Mistrovství Evropy protidrogových psů, získalo si v zahraničí velké uznání. A to spolu s úspěšnými nálezy pašovaných komodit v praxi neuniklo pozornosti Světové celní organizace. Proto v roce 2005 udělila středisku mezinárodní statut, což znamenalo zahájení výcviku zahraničních psovodů a psů. Kromě toho se Josef Dušánek zasadil o uspořádání mezinárodních kynologických konferencí a středisko se tak stalo jakýmsi lídrem mezi obdobnými středisky.

Sledoval jste „svého člověka“ i po odchodu od celní správy?

Určitě. Od celní správy jsem odešel po třiceti letech, v roce 2007. Od té doby přicházel Josef Dušánek s mnoha dalšími aktivitami. Obdivoval jsem u něho i to, jak o víkendech neúnavně provázel zahraniční frekventanty kurzů nebo účastníky šampionátů po naší vlasti, aby jim ukázal to nejhezčí, co tady máme. Určitě tím zvyšoval kredit nejen střediska, celní správy, ale i naší země. Nemůžu také nevzpomenout na splnění dávného snu, který měl Pepa po služebních cestách v zahraničí, kde poznával výcvikové podmínky tamních celních kynologů.  Tím bylo vybudování multifunkční výcvikové haly, která nepochybně posouvá kredit české celní kynologie a to jak mezi tuzemskými bezpečnostními sbory, tak v zahraničí.   

Co byste chtěl dodat na závěr našeho rozhovoru?

Za třicet let působení v celní správě jsem poznal řadu skvělých kolegyň a kolegů a „ochutnal“ funkce na všech stupních řízení této instituce. Jako manažer jsem vždy podporoval ty, kteří byli odborně zdatní, chtěli pracovat, přinášeli vlastní návrhy, a které nebylo třeba stále postrkovat. A v tomto směru patřil Pepa Dušánek k těm nejlepším, které jsem u celní správy poznal. Jsem rád, že právě v té nejvyšší funkci jsem se dočkal tak významného ocenění pro středisko v Heřmanicích ze strany Světové celní organizace. Moje velké poděkování za dosažení této pocty patří Pepovi Dušánkovi a jeho lidem, a také za nesmírné úsilí na mezinárodním poli, které ve prospěch celní kynologie vyvíjela moje zástupkyně plk. Mgr. Vendulka Holá.

 

Pane generále, děkuji za rozhovor.       

A co zbývá dodat?

Snad jen to, že jsme si připomněli mnohé z počátků úspěšné cesty celních pejskařů a neúnavných aktivit Josefa Dušánka, jenž se právem zařadil mezi legendy české služební kynologie. A nyní bychom se rádi také dozvěděli, kudy by se měla dál ubírat česká celní kynologie. A protože psovodi a výcvikáři mají velkou podporu v plukovníkovi Ing. Petru Müllerovi, šéfovi Odboru dohledu Generálního ředitelství cel, zeptali jsme se, zda poskytne našemu časopisu rozhovor spolu s novým šéfem výcvikového střediska podporučíkem Martinem Kobrčem. A dostali jsme příslib. Tak tedy příště.

 

 

 

Text a foto: Josef Růžička    

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->