Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl

Řešili jste už někdy situaci, kdy cizí nezvladatelný pes napadl bez jakéhokoliv důvodu, či varování toho vašeho, kterého jste měli pod dohledem ve své blízkosti? A dovedete si představit, jaké trauma musí potom takový postižený jedinec i jeho majitel zažívat? Přinášíme vám nejenom jeden skutečný příběh ze života, ale i poznání, že i reakce na takovou nepříjemnou zkušenost lze vhodným způsobem upravit. Více již v dalším dílu našeho seriálu…


Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 7.8.2023 36612x Jak na to?

Dostali jste se někdy s pejskem do nepříjemné situace? Do takové situace, ve které jste si nebyli jistí, co máte dělat nebo jakým způsobem dál postupovat? Mnoho situací, které se dějí, nedokážeme ovlivnit. Stanou se tak rychle, že člověk ani nestihne zareagovat, i kdyby moc chtěl.

Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl

Přináším vám skutečný příběh ze života. Je příkladem pro vaši společnou pohodovější budoucnost, i když se vám již něco v minulosti přihodilo. Vztah člověka a pejska to velmi ovlivňuje. Nepříjemná situace pro vás nebo pro pejska nemusí nutně zahrnovat agresivitu nebo končit u veterináře. Vše z příběhu je možné použít i na zdolání momentů každodenního života, kdy byla omezená nebo porušená vaše společná důvěra. Nebo případně situace, kdy se vy nebo váš pejsek necítíte jistě nebo v pohodě.

Nedávno jsem se seznámila s Lenkou a jejím úžasným tříletým pejskem Artušem. Žili pohodový život a vše v každodenním životě společně zvládali. Rozuměli si. Pejsek poslouchal, byl socializovaný a zvyklý na různá prostředí. Lenka ho naučila pro život důležité věci, aby mohli společně fungovat bez potíží.

Až jednou…

Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl

…v restauraci… Z ničeho nic se pod stůl, kde Artuš odpočíval, přiřítil pejsek bez náhubku. Artík se hodně lekl. Bylo to tak rychlé. Artík to odnesl rozkousnutou čelistí. Pan majitel naštěstí v této náročné chvíli plné krve alespoň Lence předal svůj telefonní kontakt. Při prvním náznaku komunikace, aby převzal zodpovědnost za nevhodné chování svého psa, nebyl ochoten přiznat, že reakce jeho pejska byla neadekvátní. Lenka „letěla” na veterinu na šití. Artík je statečný pes. Po narkóze byl ozdoben třemi stehy. Nikdy si na nic neztěžoval a vše i tentokrát zvládal velmi dobře. Dokážete si asi představit, jak ho to muselo bolet? Na veterině dostal antibiotika a prášky proti bolesti. Lenka jeho stavu a pro rychlejší hojení ještě přispěla oblíbenými přírodními produkty. Použila přírodní tekutou pryskyřici k hojení rány, účinné betaglukany k potlačení infekce a jogurt s kulturami pro snížení negativního vlivu antibiotik na střevní mikrobiom. Artík ihned další den po šití již neprojevoval žádné známky bolestivosti. Stehy se vstřebaly a vše se krásně zahojilo.

Následnosti spojené s výpovědí na policii a řešení dohody o zaplacení nákladů jsou ještě pořád v procesu. Ale naštěstí je vše na dobré cestě a daný „dvounohý viník” bude řešit pro bezpečí svého okolí potřebná nápravná opatření. V tomto článku se jim dále nebudeme věnovat.

Nedůvěra, nejistota a strach          

Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl

Chtěla bych vám totiž odhalit důležité uvědomění. I když se vše v dobré obrátí a hojí rychle, tak po jakémkoliv nepříjemném incidentu vždy u vás i u pejska zůstane „nános” této nezvládnuté situace. Najednou se projeví nedůvěra, nejistota a také ve většině případů i strach. U člověka nedůvěra v sebe sama velmi ovlivňuje zvládání jakýchkoliv dalších situací. U pejska se také může projevit „šok” z takové události a může také upadat do nejistoty. Situace každodenního života pro něj začnou být nezvladatelné. Nejdříve to může být i tak, že to člověk vůbec nedokáže poznat. Ale postupně se jeho vnitřní nepříjemný pocit může hromadit tak, že začne projevovat nevhodné chování také navenek (např. nejistotu, strach, popř. i agresivitu). A toho si většinou již jeho člověk všimne a začne to řešit.

Jediný, kdo může pejskovi ve svízelných situacích pomoci, je jeho majitel!

Pomoc je třeba hledat ihned         

Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl

Období než se něco projeví, může být dlouhé pár hodin nebo i několik měsíců či let. Proto pejsek potřebuje naši pomoc ihned. Vážím si Lenky, protože ihned hledala řešení, jak může pejskovi pomoci ke zvládnutí této vážné situace, aby byl do budoucna v pohodě. A hlavně aby tento „zážitek“ nenarušoval jejich důvěru. Nechtěla po zbytek společného života řešit potíže, ale přála si, aby mohli fungovat opět v pohodě a bez následků tohoto incidentu. Uvědomovala jsi, že jediný, kdo může pejskovi pomoci je ona sama. Ale pokud si ona z této rychlé „akce“ ponese výčitky svědomí, že nebyla schopna tomu zabránit, nebo strach vůči pejskům v okolí, kamkoliv se společně vydají, tak to je to, co může její roli vůdce velmi snižovat. Chtěla být pro pejska bezpečným zázemím bez strachu a pochybností. A tak se rozhodla, že chce zlepšit vše, co je možné, i u sebe tak, aby si „nánosy” nepříjemného zážitku nemuseli oba nést do budoucna. Již před napadením si totiž Artušek vybíral pejsky, se kterými se bude kamarádit. Ze situace vždy raději odešel, a konflikty nikdy nevyvolával.

Vše je vždy možné zlepšit   

Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl

Vyhledala mě a požádala o pomoc, protože, jak sama řekla, vnímá velkou nutnost pracovat komplexně na různých úrovních k rychlejšímu znovu-nabití vnitřního klidu a jistoty.

I když se jejich chování navenek jevilo relativně v pohodě, začínali jsme v emocích strachu a stresu. Lenka mi sdílela „My jsme relativně v pohodě. Nevypadá to, že by se na Artuškovi ten negativní zážitek nějak podepsal.” I přesto se nezvládnutá situace projevovala v přítomnosti nejistotou jejích reakcí na různé podněty. A to nejen v situacích, kdy potřebovala usměrnit Artušovo vyjíždění na ostatní pejsky nebo i na ty jenom procházející kolem.

Již během prvního společného setkání udělali oba velký pokrok. Nabili větší jistoty, zklidnění a byli na počátku navracení vzájemné důvěry. Během druhého setkání již zvládali lépe fenky a štěňátka kolem. Nejkrásnější pro mě byla jejich zpráva, že zvládli hru s jiným pejskem. Sledovat to štěstí, kdy se během krátké chvíle dokáže měnit jejich realita v příjemný a opět „propojený” vztah v důvěře.

S vděčností za Lenčinu ochotu Artuškovi pomoci s vámi sdílím jejich příběh, protože je potvrzením, že vše je možné zlepšit. A to i v případě, že začnete dnes, mnoho let po tom, co se stalo něco, co jste v danou chvíli společně nezvládli pro vás nebo pro pejska ideálním způsobem. Co možná nevíte je, že problém sám nikdy nezmizí. Pokud vše nezpracujete, bude vás to ovlivňovat pořád. Můžete to pozorovat vědomě nebo budete reagovat pouze podvědomě. Více ale vždy v těch náročnějších situacích, kde zpomaluje naše reakce a zvyšuje se přitížení pro pejska, který reaguje na naše vnitřní rozpoložení mnohem více než jen na naše slova.

A jak zjistíte, zda-li jste v situaci, kdy začít něco řešit?

Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl

Odpovíte-li si na následující otázky alespoň jednou „ano”, tak doporučuji vyhledat pomoc, abyste dále ve vztahu s pejskem nemuseli prožívat negativní emoce.

 

  1. Víte, že jste nějakou situaci v minulosti nezvládli tak, jak byste si přáli?
  2. Máte i jenom malé výčitky, že jste něco neudělali jinak nebo lépe?
  3. Byli jste vy nebo váš pejsek součástí nějakého konfliktu?
  4. Vyvolává ve vás nějaká situace nedůvěru k sobě nebo k pejskovi?
  5. Při pomyšlení na jakoukoliv každodenní společnou činnost – vyvolává ve vás něco pocit nepohody, nejistoty, nutnosti kontrolovat strach či stres?

Z praxe vím, že situace, kde se nacházíte nyní, již zítra může být mnohem zvládatelnější a jednodušší. Jediné, co člověk potřebuje mít, je jeho aktivní ochota podpořit vztah s pejskem!

Vše, co se vám nebo pejskovi stalo, si neseme v sobě…

Jak opět vybudovat ztracenou důvěru? – 29. díl

Máte právo to „zahodit “ a zbytečně svému vztahu s pejskem nepřekážet tímto „černým místem vaší minulosti”. Tvoří to zbytečnou překážku, které se můžete zbavit. Pokud si i přes mých pět základních otázek nejste jisti, zda-li existuje řešení vaší situace, tak mě kontaktujte a zkusíme společně nalézt to nejvhodnější řešení na míru právě pro vás (www.pespartak.cz).

Z praxe vím, že situace, kde se nacházíte nyní, již zítra může být mnohem zvládatelnější a jednodušší. Jediné, co člověk potřebuje mít, je jeho aktivní ochota podpořit vztah s pejskem. Vše ostatní můžeme odhalit a zpracovat společně. Ve vaší budoucnosti to totiž vůbec nepotřebujete. 

Pokud si přejete začít sami, může vám být nápomocný můj webinář „Jak se stát člověkem, kterému pes rozumí“. Přihlášení na https://form.simpleshop.cz/pKRz/. Nebo se můžete 17. 9. 2023 zúčastnit akce "Cesta do psí duše" a obohatit se informacemi jak zlepšit komunikaci s vaším psím parťákem a jak zdokonalovat vaše společné partnerství v důvěře. Přihlášení na https://form.simpleshop.cz/YYWl/

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

Foto a ilustrační foto: archiv Michaely Drábkové, Pixabay

 

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)



    -->