Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

Měli byste chuť vaše společné čuchací hry ještě nějak ozvláštnit? A napadlo vás někdy, že byste k tomu mohli využít i přírodní materiály, které najdete běžně venku na procházkách, k přípravě hlavolamu? Podzim k tomu skýtá ideální příležitost a my vás nyní seznámíte s tím, jak na to…


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl
Lenka Ležalová 27.11.2023 2107x Hersenwerk

Venku vládne barevný podzim. Některé dny mohou být obzvlášť příjemné, plné sluníčka prosvítajícího barevným listím. Podzim však s sebou přináší i chladnější rána, mlhavé nebo propršené a blátivé dny. Možná jste si všimli, že vaši pejsci mají víc „přilepený čumák u země“, že jsou víc zaujatí pachy z okolí. A možná vás napadlo, že příroda může být vlastně plná hlavolamů. Jak je to s hraním venku v přírodě? Na to si posvítíme v dnešním článku.

Čuchání v přírodě?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

Ano, ale… záleží na konkrétním záměru. Na podzim se venku u země drží silná koncentrace pachů, což je pro pejsky zajímavé samo o sobě. Z mojí zkušenosti vnímám, že psi mají v této době ještě více podnětů pro zkoumání a čichání. 

Chcete-li psa zklidnit nebo uvolnit (například po stresové situaci), dají se použít volně rozházené pamlsky v prostředí, kde pes bude muset hledat čichem nikoliv očima (tráva, listí, apod.).

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

V podobném prostředí můžete využít rozházené pamlsky jako cílenou přípravu pro nejrůznější sporty, typicky pro nosework. V tomto případě rozhodíte dvě hrsti odměn, a když pes čichá, přihazujete další odměny tak, aby si toho nevšiml. Cílem je, aby pes nepřestal hledat a čuchat po co nejdelší dobu (několik minut). Rozvíjíte tak u psa výdrž, koncentraci a samostatnost v hledání, podporujete hodnotu čichání jako takového.

Chcete rozvíjet pohybové dovednosti a uvědomění si vlastního těla? Pak krásně využijete pařezy, kořeny, větve apod. Schováním pamlsků v jejich okolí může psa naučit někam lézt, procházet různými překážkami, něco přelézat či přeskakovat… Psovi kromě zlepšení koordinace také dáte možnost zvýšit svoji jistotu a sebevědomí.

Čuchání v přírodě je cvičením, ale i zábavou a skvělým způsobem, jak trávit čas venku!

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

Hledání pamlsků můžete využít také k posílení cviků. Potřebujete zvýšit hodnotu některých cviků? Ať už sedni, lehni, nebo jiné… Co takhle si je procvičit a za odměnu nechat psa hledat rozházené pamlsky. Je to cvičení, ale i zábava a skvělý způsob, jak trávit čas venku.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

No, a konečně ano, příroda je plná hlavolamů, které můžete využít pro společnou zábavu i jako zpestření procházek. Můžete využít pařezy, kmeny stromů, kořeny, větve, brázdy od traktoru na poli, cesty, kdekoliv to pro psa bude bezpečné. Můžete se inspirovat tipy z hersenwerku, pro hraní. Jak hlavolam připravit, jak psa vyslat, co sledovat. Můžete si vytvořit i svůj vlastní postup, fantazii se meze nekladou. V tomto případě jde pořád především o zábavnou společnou činnost. I když je příroda skvělým hřištěm plným hlavolamů, mějte na paměti, že ne všechny terény jsou ideální pro každou aktivitu. Dbejte na bezpečnost psa, zhodnoťte vždy terén abyste předešli možnému zranění. Pozor, aby pes někde neuklouzl, nespadl, nenarazil do něčeho, apod. Pozor si také dávejte na jedovaté stromy, byliny, trnité větve apod. (tis, rododendron, dubové listí, stojatá voda z kaluží).

Pozor: Vyhněte se žaludům a dubovému listí, v případě nechtěného pozření by psům mohly způsobit potíže.

Hersenwerk v přírodě?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

Čuchací hry jako enrichment a zábava v přírodě ano, hersenwerk jako takový v mém pojetí venku ne. Připomeňme si, že v hersenwerku je záměrem celkové uvolnění psa, jeho psychiky i těla. K tomu je zapotřebí mj. klidné prostředí a stabilní povrch. A zde narážím na limity. V přírodních terénech pes často musí přemýšlet, kam šlápne, existuje riziko uklouznutí, podvrknutí apod., obvykle se víc zapojují určité svalové partie a nemůže tak dojít k uvolnění. Dalším limitem může být zajištění klidného prostředí, kde psa nebudou rušit náhlí kolemjdoucí (ať už lidi nebo psi), či různé zvuky. Někdy může být překážkou i tepelný diskomfort psa. Pes může rychleji prochladnout nebo nemusí být komfortní s oblečkem. Majitel venku víc kontroluje prostředí a často nemá kapacitu se tolik věnovat vědomému pozorování psa. Spoustu věcí v přírodě také nelze během hraní nijak upravit psovi na míru. To jsou některé důvody, proč hlavolamy v přírodě považuji spíš za jinou část enrichmentu, než je právě hersenwerk. Kdo si chce připomenout více o hersenwerku, vraťte se k úvodním dílům tohoto seriálu.

Dbejte na bezpečnost psa, zhodnoťte vždy terén abyste předešli možnému zranění.

Hersenwerk – přírodní materiály domů

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

Co ale můžete v rámci hersenwerku udělat, a já velmi doporučuji tu možnost zařadit, je přinést si přírodní materiály domů. Do prostor, kde můžete zajistit bezpečné prostředí, klid, stabilní povrch. Do prostor, kde se můžete uvolnit vy i pes, kde budete moci v klidu pozorovat a upravovat případně hlavolam psovi na míru. Pro většinu psů to bude vítaná změna, díky specifickému pachu. Navíc vy lépe ohlídáte i to, že pes omylem při hraní nesní něco nechtěného.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

Noste si domů kousek přírody. Může to být listí, trsy trávy, mech… Ty pak psovi můžete nabízet tak, jak jsou, vytvořit z nich několik stanovišť, dát je do misky/krabice nebo kombinovat s dalšími materiály. Sesbírat si můžete také šišky, kaštany, ořechy… Zde je vhodné, aby hlavolam byl ohraničený (jinak se vám můžou jednotlivé části rozkutálet úplně všude). Dejte je tedy do nějaké nádoby (miska, krabice) nebo jej ohraničte smotaným kusem ručníku/oblečení apod. Tady samozřejmě pracujte s přihlédnutím k velikosti a temperamentu vašeho psa. Pokud je pes zbrklý, polyká kdeco nebo tušíte jiné riziko, pak to není vhodný materiál pro hraní! Pořád platí, že pracujete s konkrétním psem na míru. Co je vhodné pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému. Individuální přístup a kritické myšlení jsou klíčem k pohodovému a bezpečnému hraní. A teď už hurá na jednoduchý, ale velmi oblíbený hlavolam.

Samozřejmě vždy pracujte s přihlédnutím k velikosti a temperamentu vašeho psa. Co je vhodné pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému.

POJĎTE SI HRÁT – HROMADA LISTÍ

Co budete potřebovat?

  • Kupička popadaného listí (z menších i větších listů)
  • Vhodné odměny (suché, nelepivé)
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl

Postup:           

  1. Položte volně hromádku listí, kterou jste přinesli zvenku, před psa. Nechte jej vše očichat. Už tady v této fázi se mnoho psů dokáže ponořit do čichání a může se hezky uvolnit.
  2. Položte pamlsky volně kolem hromádky a do mezírek mezi listí (zatím pamlsky nepřekrývejte).
  3. V dalším kroku „posypejte hromádku pamlsky“ a můžete přidat další listí.
  4. Hromádek můžete pejskovi vytvořit několik a nechat ho, ať se mezi nimi volně pohybuje.
  5. Zkoušejte, zda pejskovi vyhovují více listy větší či menší, zda se mu víc líbí nořit čumák do kupičky, nebo stačí souvislá vrstva listí.

Tip: Můžete zkusit zkombinovat listí s jinými materiály. Ráda používám žinylkové mopy, různé misky nebo krabice, protihltací plastovou podložku apod. Pozor ale, čím vyšší je předmět, do kterého dáváte listí, tím hůř se pes může dostat k pamlskům.

Nejčastější potíže 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 16. díl
  • Pes žvýká i listí – nejspíš jste zvolili nevhodné pamlsky, které k listí lepí nebo naopak mezi něj drobí. Zvolte pamlsky nelepivé a málo aromatické a nedrolící se. Možná máte také příliš drobné listí a moc jste ho kupili na sebe. Nebo máte příliš drobné pamlsky. Pohrajte si s velikostí listí i pamlsků.
  • Pes se k listí natahuje a nechce se přiblížit – pro některé psy může být listí (stejně jakýkoliv jiný materiál) nepříjemné. Ve většině případů se toto děje, pokud je listí studené, mokré nebo jste přeskočili seznamovací fázi a přešli rovnou k rozházeným pamlskům. Pokud se pejsek ale po zjednodušení opakovaně nechce k listí přiblížit, nemá smysl ho nijak nutit a není to pro něj vhodný hlavolam.
  • Pes zběsile čuchá i když už nemá pamlsky – nejspíš pes všude cítí zbytkový pach. Pokud vidíte nervozitu a jistou zběsilost, ukončete hraní tím, že psovi dáte jeden pamlsek před čumák a odvedete ho z hlavolamu. Na další hraní vezměte novou kupičku listí nebo jiný hlavolam, případně celé hraní ukončete.

Bližší doporučení pro přípravu hlavolamu, pokyn, samotné hraní i ukončení najdete v počátečních dílech seriálu.

A pokud by někdo z vás přeci jen nechtěl psovi připravovat hlavolam sám a hrát hersenwerk, můžete v podzimních dnech vyzkoušet i pevný hlavolam ze široké nabídky internetového obchodu www.manahu.cz. S kódem LENKA10 navíc získáte 10% slevu.

Přeji hezkou zábavu v podzimních sychravých dnech, ať už s hersenwerkem, pevnými hlavolamy nebo čuchacími hrami.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz

https://www.facebook.com/cuchej.cz

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové, Michaela Weidnerová

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->