Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Máte doma čtyřnohého seniora a hledáte pro něj nějakou vhodnou zábavu? Zvažovali jste i hlavolamy a hersenwerk, jen nevíte, zda se to pro něj vůbec hodí, či jak na to? Tak právě tento díl našeho seriálu se věnuje hraní se staršími pejsky, protože i jim může tato společná aktivita s vámi přinášet radost a uspokojení. Tak směle do toho, přátelé!


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl
Lenka Ležalová 25.8.2023 3953x Hersenwerk

Hersenwerk je především práce na míru. Už víme, že na správný výběr hlavolamu může mít vliv například to, zda je pejsek více energický, zbrklý nebo rozvážnější, opatrnější. Už také víme, že uzpůsobení hlavolamu se může lišit pro psy s dlouhým čumákem nebo krátkým, rozdíly budou i vzhledem k velikosti, stavbě těla a preferencím psa. A co jednotlivé životní fáze psa? Napadlo vás, že i ty je dobré při hersenwerku zohlednit? Že ne? Tak se připravte na následující sérii článků, kde se blíže zamyslíme, jaké mohou být specifické potřeby a úpravy pro psy od štěněte až po psího seniora.

PSÍ SENIOR

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

A víte co? Pojďme začít netradičně od psích seniorů. Často totiž dostávám otázku, zda pes už na hlavolamy není příliš starý…

Stárnutí je běžnou součástí života a ať chceme nebo ne, i z vašeho psa se v určitém okamžiku stane psí senior. Věk, od kterého jsou psi obecně klasifikováni jako senioři, je v průměru 7+ let. Liší se to v závislosti na plemeni (u malého psa to může být deset let, u velkého třeba pět let). Kromě velikosti ale záleží i na dalších faktorech. Těmi jsou výživa, genetika i prostředí, ve kterém pes žije.

Důležité je vědět, že psí staříci mají jiné potřeby než doposud a s tím vědomím k nim laskavě přistupovat. Pes už venku tolik nelítá, víc spí, možná už se hůř zvedá na nohy, pomalu chodí. Hůř slyší, hůř vidí, možná i hůř jí. U psích seniorů už tělo ani mozek nejsou tak flexibilní, jako bývaly dřív. A jak je to teda s těmi hlavolamy? Není už pes příliš starý? NENÍ! Čich jako smysl pes neztrácí.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Prospěšné účinky hersenwerku:

  • Stimuluje smysly
  • Uvolňuje tělo
  • Může podpořit pohyb
  • Podporuje přemýšlení, udržuje psa mentálně fit
  • Podporuje optimismus

Hersenwerk doporučuji všem psům a seniorům zvlášť! Začněte nebo pokračujte s hraním, buďte trpěliví a připravení na možné změny.

Důležité je vědět, že psí staříci mají jiné potřeby než doposud a s tím vědomím k nim laskavě přistupovat!

SPECIFIKA PRO HERSENWERK A PSÍ SENIORY

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Když se psem už hrajete a znáte princip hersenwerku, určitě už máte vypozorované, které styly práce psovi vyhovují, jaké preferuje materiály, jaké jsou jeho silné a slabé stránky. Je dobré mít otevřenou mysl a dobře pozorovat dál. S věkem a změnami se i preference psa mohou měnit.

Když se svým seniorem úplně začínáte hrát, zvolte zpočátku jednoduché hlavolamy. Pozorujte, jaké materiály a komponenty má pejsek nejraději, v čem se cítí dobře a v čem už ne.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Materiál – s věkem se zhoršuje zrak, sluch, hmat. I to může být důvodem, že nějaký materiál psovi přestane vyhovovat. To ale neznamená, že přestanete hrát. Vypozorujte, který jiný materiál mu je příjemný. Mně se u seniorů hodně osvědčily silikonové formy a formičky, ručníky s vyšší gramáží, kočárkovina či riflovina.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Pamlsky – starší pes už nevydává tolik energie a mohou se objevit sklony k tloustnutí. Do hlavolamů se dá použít část krmné dávky. Případně lze zvolit pamlsky, po kterých nebude rychle přibírat. S ohledem na možné problémy s chrupem je vhodné volit pamlsky, které pes nebude muset tolik kousat. Naprosto zásadní je dodržet případné diety, pokud je už pejsek má předepsané. Možná bude trochu vybíravý a budete muset chvíli hledat. Určitě to ale nevzdávejte, nakonec se vždycky něco najde.

Tip: Zvolte klidně větší a vizuálně viditelnější odměny v menším množství než obvykle.

Délka – hrajete už se psem dlouhodobě a víte, že má jistou výdrž? I když máte pocit, že by dávalo smysl lekce prodloužit, spíš je zkraťte. Starší psi začnou být dřív unavení, může se jim hůř chodit, nevydrží dlouho stát, obvykle se jim už i hůř dýchá. Opravdu stačí pár minut denně (5 – 10).

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Pohyb (stání, ležení, chození) – S přibývajícím věkem nastávají změny i na těle psa. Objevuje se artritida nebo jiné problémy s kostmi a klouby. Dochází také k tuhnutí v určitých částech těla a omezení pohyblivosti. Většina psů u hlavolamu běžně stojí. Hlavolam je na zemi, psi jsou ohnutí a vyčichávají pamlsky. To už nejspíš nebude vyhovovat pohybovému aparátu staršího psa. Proto ho bedlivě pozorujte. Velmi vhodné je hlavolam vyvýšit, případně naklopit. Hlavolam lze nabídnout i z ruky. Mnoho starších psů přivítá hraní vleže. Nebo naopak hlavolam budou chtít řešit, jak jsou zvyklí ze stoje, ale stát na místě dlouho nevydrží. Řešením je využít „pochůzkovou techniku“. Hlavolamů připravíte víc, aby si pes mohl podle svého tempa mezi nimi přecházet. Dbejte na dostatek místa a stabilitu pod nohama. Určitě nezapomeňte neklouzavou podložku.

Tip: Hodí se poradit se s veterinářem a fyzioterapeutem, v jakém je pes stavu, jaká má omezení a co naopak je potřeba posílit.

Pauzy – mezi jednotlivými hraními dejte psovi dostatečnou pauzu na odpočinek. Pokud cítíte, že je pes unavený, příliš funí apod., celé hraní ukončete. Senioři už bývají většinou dost moudří, že si sami řeknou o pokračování nebo konec, ale mějte to pod kontrolou.

POJĎTE SI HRÁT – SILIKONOVÁ LOUKA

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Co budete potřebovat? 

  • Nádobu ne vyšší než loket psa = miska, mísa, pekáček, lavor, pečící forma, apod.
  • Sadu silikonových košíčků (ve tvaru květiny seženete například v Kitos)
  • Vhodné odměny (funkční pamlsky pro seniory, za studena lisované granule, část krmné dávky, apod.)
  • Něco na vyvýšení hlavolamu (polštáře, stoličky, stolečky, pevné krabice apod.)
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Postup:

  1. Představte psovi nejprve samotnou misku.
  2. Přidejte 2 – 3 košíčky dnem dolů, pamlsky umístěte na misku.
  3. V dalším kroku můžete dát pamlsky na misku i do košíčků.
  4. Postupně zvyšujte množství košíčků.

Tip: Formičky můžete otočit i dnem nahoru a pamlsek schovat pod ně. Nejprve pod hranu košíčku a teprve pak úplně pod. Zajímavé bývají i kombinace košíčků dnem vzhůru a dnem dolů.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Nejčastější potíže 

  • Pes nemůže dostat pamlsek z košíčku. Je potřeba použít větší košíčky. Důvodem může být i nevhodný malý pamlsek, který se kvůli slinám psa přilepí na dno košíčku.
  • Pes se příliš zadýchává. Uberte množství košíčků a pár pamlsků nechejte i na misce.
  • Pes příliš natahuje krk a nemůže se dobře dostat ke košíčkům. Je potřeba upravit výšku a sklon misky. Pro tyto účely ráda nabízím hlavolam z ruky.
  • Pes kouše do jednotlivých prvků. Takový pejsek už nemá tolik trpělivosti, nebo jste použili nevhodný pamlsek. O frustraci se dočtete v jednom z minulých dílů.

Jak na to? Obecná doporučení najdete v předchozích dílech seriálu. Nyní si připomeneme specifika pro psí seniory. 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Příprava hlavolamu

Tip: je možné, že váš psí senior už nebude mít tolik trpělivosti při čekání na přípravu hlavolamu. Buďte svižní, tuhle fázi zbytečně neprodlužujte. Pokud pejsek do hlavolamu vstoupí předčasně, nezlobte se na něj.

Hraní hlavolamu

Nezapomeňte více sledovat tělo a intenzitu dechu (při únavě je potřeba skončit).

Je pohybový aparát ztuhlý?

Nepodlamují se psovi nohy?

Vyhovuje mu materiál?

Jaký je jeho dech?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

Ukončení hlavolamu

Pokud pejsek není schopný se sám odpoutat od hlavolamu, pořád tam hledá pamlsky a vidíte, že jeho nervozita stoupá, pomozte mu. Vezměte do ruky jeden pamlsek, dejte ho psovi před čumák a odveďte ho na čekací místo.    

Co dál? 

Připravte další kolečko hraní nebo hraní úplně ukončete. Po každém kolečku je vhodné zařadit malou pauzu. Vyzkoušejte různé množství pamlsků, množství košíčků, vyzkoušejte misku na zemi nebo na stabilní vyvýšené ploše. Zkuste hrát se psem vleže. Vyzkoušejte nabídnout mu hlavolam z ruky.  Zkoušejte, pozorujte rozdíly.

V průběhu seniorského období vašeho pejska, se všechny aspekty hraní mohou různě proměňovat. Může chvilku trvat, než objevíte co konkrétně už nevyhovuje a jakými úpravami to lze vyřešit.

Úplný konec hersenwerkového hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 13. díl

U psích seniorů končete hraní raději dřív. Nezapomeňte dát signál o konci lekce, něco jako „všechno hotovo, končíme“. Často se tady hodí ukázat, že zvedáte hlavolam a rozhodit hrstku pamlsků na podložku.

V průběhu seniorského období vašeho pejska, se všechny aspekty hraní mohou různě proměňovat. Může chvilku trvat, než objevíte to, co konkrétně už nevyhovuje a jakými úpravami to lze vyřešit. Hersenwerk je vzájemná spolupráce. Vaší rolí v týmu je přizpůsobovat práci na míru danému pejskovi. To je důležité v každé fázi života, u seniorů ale obzvlášť.

Zahrajte si s pejskem hlavolamy, užívejte si společné zábavy a relaxace. Přeji těm vašim seniorům hodně lásky a trpělivosti.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz 

https://www.facebook.com/cuchej.cz

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->