Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod

Nedávno jsme vás zvali na charitativní amatérský závod Corgi race cup 2024. Akce je za námi a opět vykouzlila spoustu úsměvů na lidských i psích tvářích. Obdivovali jsme zarputilost a rychlost, stejně jako pracovitost a schopnost psů pomáhat zdravotně znevýhodněným lidem. Přečtěte si víc o hladkém průběhu závodu, o jeho krásné atmosféře a nechte se zlákat k účasti na příštím ročníku.


Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod
Simona Šimíčková 10.5.2024 1679x Charitativní akce

V sobotu 27. 4. 2024 se na psí louce na Kavčích horách konal čtvrtý ročník Corgi race cupu – závodu psů plemen Welsh Corgi Pembroke a Welsh Corgi Cardigan v běhu na sto metrů. Slunečné počasí jen dokreslovalo nadšení z pohybu a radost ze setkání milovníků těchto úžasných pejsků.

Plné nasazení od začátku

Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod

Akce byla zahájena rozběhem, při kterém jsme obdivovali rychlost, ale i obratnost čtyřnožců. Šlo totiž o ukázku agility Vladimíry Hanzlíkové s jejími fenkami Ag, která je zástupkyní plemene Welsh Corgi Pembroke, a border kolie Sevi. Jak paní Hanzlíková řekla, agility s psími holkami ji udržuje dlouhodobě ve formě, a tuto skvělou formu nám také všechny předvedly.

Po vyzkoušení závodního pole šikovnými agiliťačkami zahájil starosta Prahy 4 Ondřej Kubín samotný závod. Dopoledne patřilo základním rozběhům kategorií Welsh Corgi Pembroke Dospělí a Welsh Corgi Cardigan Dospělí. Pembroci byli rozděleni do devíti skupin. Cardigani, kteří se zúčastnili v menším zastoupení, do šesti. Napětí se dalo od začátku krájet, většina pejsků běžela s maximálním nasazením. Našli se jedinci, kteří tak horlivý zájem o závod nejevili a raději se vrátili ke svému vypouštěči. Jiní ho pojali jako šanci k seznámení a tlapky se jim namísto z běhu zapalovaly z chlupáčů opačného pohlaví. Z davu fanoušků se ozývaly úsměvné komentáře, že by jim příště měli do cíle namísto přivolávače s hračkou jako motivaci připravit právě voňavého parťáka či parťačku.

Agentura Dobrý den zve všechny corgi: „Pojďte ven!“

Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod

Po vyhlášení nejúspěšnějších dospělých závodníků postupujících do semifinále nastal jeden z nezávodních, a přesto velmi zásadních momentů dne. Komisař Agentury Dobrý den, která spravuje Českou databázi rekordů a provozuje Muzeum rekordů v Pelhřimově, dohlédl na nový český rekord – nejvíce psů plemene corgi na jedné fotografii. Sešlo se zde totiž současně 159 corgíků! A to už je skutečně velká dávka roztomilosti, která stojí za zdokumentování.

Radost z toho, že má Corgi race cup i nezávodní přesah, vyjádřila hlavní rozhodčí Markéta Růžičková: „Byla jsem velmi nadšená z toho, že to lidé berou i jako akci, kde se můžou v sobotu dopoledne sejít s kamarády a s rodinou a trávit spolu čas. Že se jim ta akce líbí natolik, že se tam sejdou se svými blízkými a užijí si kvalitní společný čas.“ 

Komisař Agentury Dobrý den, která spravuje Českou databázi rekordů a provozuje Muzeum rekordů v Pelhřimově, dohlédl na nový český rekord. Sešlo se zde totiž současně 159 corgi!

Corgi na hrad i do paláce

Program byl letos vskutku nabitý a ihned po zaznamenání českého rekordu následoval jedinečný rozhovor s Ondřejem Kubáčkem, expertem na britskou královskou rodinu a její historii a velkým milovníkem plemene Welsh Corgi. Ten byl v roce 2016 průvodcem v Buckinghamském paláci. Zde se osobně setkal s královnou Alžbětou II., která byla láskou ke svým corgi proslulá.

Pan Kubáček nám prozradil, že jich za svůj život měla více než třicet a v jednu chvíli současně nejvíce jedenáct. Vždy se jednalo o Welsh Corgi Pembroke, do její psí rodiny však patřili i labradoři a dorgies – kříženci corgi a jezevčíků.

Královna své psí společníky milovala a osobně je venčila po královských zahradách. Pelíšek měli vždy v blízkosti její ložnice a mohli spát s ní v posteli. Každý měl samozřejmě pelíšek vlastní, a to vyvýšený, aby na něj netáhlo pode dveřmi. Účastnili se také oficiálních návštěv a doprovázeli královnu na jejích zahraničních cestách. Pan Kubáček nám vylíčil příhodu, která se stala při obědě Alžběty II. s britským pilotem Formule 1 Lewisem Hamiltonem. Královna si lámala nějaké tyčinky a pokládala si je na talíř. On, aby neudělal faux pas, to dělal podle jejího vzoru. V jednu chvíli se k němu přitočila se slovy: „Já je budu dávat pejskům, ale nevím, co s nimi budete dělat vy.“ Pokud se chcete dozvědět více zajímavostí, Ondřej Kubáček doporučuje knihu All The Queen's Corgis.

Naplno i do semifinále

Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod

Následující půlhodina patřila semifinálovým běhům. Odpočatí závodníci kategorie Welsh Corgi Pembroke Dospělí rozdělení do třech skupin a Welsh Corgi Cardigan Dospělí ve dvou skupinách soutěžili o postup do finále z prvního a druhého místa ve skupině. V semifinále se již běželo jako o život, fanoušci obklopující závodní pole fandili ze všech sil.

Spoluzakladatelka závodu Nikola Vaňková popisuje své bezprostřední dojmy: „Jsem naprosto užaslá z toho, jak to ti lidi berou vážně a jak je to baví. Je neuvěřitelné, kolik lidí jsme schopné nadchnout pro tyto závody. Každým rokem jsme lepší a to je velká motivace do dalšího ročníku.“

Opravdu je obdivuhodné, kolik lidí dokážou organizátoři pro tento charitativní závod nadchnout. Ať už z řad závodníků, zbožňovatelů corgi nebo těch, kdo psy milují a společně s nimi pomáhají druhým. Do poslední skupiny patří zástupkyně organizace Helppes, které předvedly úchvatnou ukázku toho, jak psi pomáhají lidem se zdravotním postižením.

Pomoc na čtyřech tlapkách

Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod

Organizace Helppes i díky projektu „Pomoc přichází na čtyřech tlapkách“ cvičí asistenční a signální psy. Takový pes musí být přátelský, komunikativní a vhodný do rodiny. Jako nejvhodnější plemena pro tuto práci se osvědčily všechny druhy retrívrů, svůj skvělý nos zase při označování diabetu využije třeba německý ovčák. Avšak vycvičen může být i pejsek z běžné rodiny, pokud například některý z jejích členů onemocní, a pokud má pro tuto práci potřebné předpoklady.

Účastníky jistě nepřekvapilo, že u asistenčního psa je nejdůležitější jeho ovladatelnost, do které patří spolehlivé přivolání či odložení. Hned v závěsu je velmi potřebné podávání věcí ze všech různých materiálů a značení projevů konkrétní nemoci.

Při pozorování schopností psa naživo, který si svoji práci užívá, člověku až naskakuje husí kůže. Viděli jsme asistenci při svlečení rukavice, otevření skříňky zatažením za šňůrku a podání věcí z ní člověku. Dále také značení projevů posttraumatického syndromu, když se člověk začne nekontrolovaně škrabat na ruce nebo jinak sebepoškozovat. Při úzkosti během pohybu mezi lidmi pes obíhá člověka dokola, čímž mu vytvoří prostor od ostatních.

Organizaci Helppes byl darován výtěžek z letošního závodu ve výši 45 000 Kč. Tato cílená pomoc dává akci další – solidární a láskyplný rozměr. Částka byla tvořena zejména prodejem merche Corgi race cupu, kterým byly letos kšiltovky a pláštěnky, a penězi vybranými za lístky do tomboly.

Organizaci Helppes byl darován výtěžek z letošního závodu ve výši 45 000 Kč!

Tryskem až do finále

Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod

Vrcholem dne byly samozřejmě finálové běhy. Finalisté byli v odpoledních hodinách stále plni sil a neomylně zamířili přímo do cíle pro medaile. Ani fanoušci v plnění své úlohy nezaháleli a vytvořili pejskům na závěr skvělou závodní atmosféru.

V kategorii Welsh Corgi Pembroke Dospělí obsadil první příčku nedostižný Kevin, o chlup za ním doběhl do cíle Buzz a na třetím místě Kyuubi. Ten skončil v minulém roce na druhém místě, proto jsme zvědaví, zda si za rok doběhne mezi dospělými pembroky pro zlato, které mu v této kategorii zatím chybí. Předpoklady pro to má vynikající, což prokázal zaběhnutím vůbec nejrychlejšího času v celém závodě v jednom z rozběhů – zvládnul přeběhnout stometrovou trasu za 8,05 s.

V kategorii Welsh Corgi Cardigan Dospělí jsme se nedočkali velkých překvapení. První dvě příčky totiž obsadili stejní borci jako loni, na prvním místě Alfréd a na druhém Chico. Jak sportovci vědí, obhájit umístění bývá těžší než ho dosáhnout poprvé – proto nezbývá než před nimi smeknout Corgi race cup kšiltovku a přijít jim fandit zase za rok. Pokud však chcete před psy upřednostnit zástupkyně fen, vsaďte na Shelby, která si doběhla pro krásnou bronzovou medaili.

Kategorie Welsh Corgi Pembroke a Cardigan Mladí, v níž se stejně jako mezi seniory běží pouze jeden – finálový běh, nám opět nabídla přehlídku ohromných mladých talentů, o kterých jistě ještě v budoucnu uslyšíme. Zlatou medaili vybojoval Albert, se stříbrnou hrdě odkráčel Faerun a třetí místo patří Philipovi.

Nejobdivuhodnější výkony, byť s pomalejším časem, byly opět podány v Kategorii Welsh Corgi Pembroke a Cardigan Senioři. Čtyři pejsci starší osmi let nám ukázali, že radost z pohybu můžeme zažívat v každém věku. Na prvním místě doběhla Aren (Fíbí), druhé místo obsadil Karel, třetí vybojovala Dee a čestné čtvrté místo patří Nike, která skončila loni v této kategorii třetí. Všem přejeme pevné zdraví a neutuchající chuť do života.

Doběhnutím to nekončí

Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod

S koncem závodu přepadá organizátory vlna emocí. Jeho spoluzakladatelka Lenka Růžičková byla ochotná je sdílet: „Po skončení akce mě zaplavila velká úleva, vděk a energie. Úleva, že všechno klaplo, jak mělo a velký vděk mým spoluorganizátorkám, bez jejichž spolupráce by tak velká akce vůbec neproběhla. Energii jsem zpět postupně načerpala z reakcí závodníků, diváků a lidí, kteří za námi na Kavčí hory přišli. Když si vzpomenu na to jejich nadšení, odhodlání, radost a vervu, s jakou závodili nebo fandili, tak mi všechno naše úsilí dává velký smysl. Být strůjcem jejich radosti je prostě fajn.“

Lenka s Nikolou také děkují všem, bez nichž by nebylo možné akci uskutečnit: Davidu Zárubovi z Městské části Praha 4, který nechce být nikdy jmenován ani viděn, je však nepostradatelnou podporou, korektorem nápadů a zároveň i nositelem nápadů nových, kterými je vždy nový ročník závodu obohacen. Dále Městské části Praha 4, která akci poskytuje zázemí, je jejím hlavním podporovatelem a sponzorem. Takto velká akce, kterou se Corgi race cup stal, by se nemohla konat bez organizačního týmu, jehož členové se svých úkolů ujali velmi svědomitě a pracovali s velkým zaujetím.

Velký dík posílají všem sponzorům. Tím hlavním sponzorem na ceny a startovní balíčky je společnost AKINU, která podporuje akci již třetím rokem. Letos se přidalo nakladatelství Grada, společnost Ayming a malá rodinná firma Grand rodinné vozy, která poskytla hlavní výhru do tomboly.

Profesionalitu celé akci a současně komfort pro všechny zúčastněné dodávali Tomáš Záhorský alias Siky se svým gurmánským povozem, bezchybná cílová kamera, kterou obstarával pan Pavel Pruša a veterinární dozor Kateřiny Krejčí, jejíž služby někteří účastníci využili.

Poděkování patří zejména organizátorům

Čtyři nohy přijdou vhod, když běžíš jako s větrem o závod

Potvrzením pro organizátory, že jejich práce přináší lidem i pejskům radost, může být komentář Marie Adámkové, který jistě vystihuje dojmy většiny účastníků: „Na Corgi race cupu jsme letos byly poprvé. Vyrazily jsme tři ženské – já, mamka a naše čtyřletá corginka Máťa. Hned po příjezdu jsme se těšily z toho množství corgíků a dělalo nám radost, jak se k sobě hezky chovají. Organizátoři byli výborně vybaveni a už po příchodu nás pomocnice naváděla ke stánkům s registrací do závodu a českého rekordu, a také ukázala, kde je možné si zakoupit lístky do bohaté tomboly. Všeho jsme tedy rády využily. Sotva jsme se vzdálily od těchto stánků, už se k nám hlásila naše corgi rodina, a to Mátin syn z prvního vrhu Coal Preberry (jeho jméno znamená Uhlík a získal ho díky své tmavé trikolorní barvě s černou hlavičkou). Měli jsme radost, že se zase společně vidíme a můžeme si vzájemně fandit. Sotva jsme si našli místečko k posezení, už se u nás hlásil druhý Mátin synáček Colt Preberry se svým lidským doprovodem. Celý den byl krásně slunečný a závod jsme si moc užili. Bylo vtipné sledovat corgíky na dráze, kdy někteří běželi jako o život, zatímco jiní si uprostřed dráhy začali hrát s ostatními nebo se rovnou vrátili ke svému vypouštěči. Všichni byli označeni barevnými obojky od organizátorů, aby bylo v cíli snadněji rozpoznatelné, kdo vyhrál. Naše Máťa (Amata von Fluffenstein) postoupila z prvního běhu do semifinále, což nám udělalo velkou radost. V semifinále jí pak postup utekl o čumák, ale opět běžela, jak nejlépe mohla. Synkové se bohužel dál nedostali, i když byli moc snaživí. Colt na dráze vyrazil jako náboj z coltu a běžel krásně do cíle, nicméně ostatní v jeho skupině byli o fous rychlejší. Coal měl nadějný začátek, ale uprostřed dráhy se zamiloval do jedné corginky a společně pak zase doběhli na start, což bylo roztomilé. Nejlépe se dařilo naší nejstarší odchovankyni Aren Preberry (Fíbí), dceři naší první corginky. Ta v kategorii seniorů vyhrála první místo, i když zrovna jejich běh byl trochu komplikovaný kvůli technickým problémům, a tak senioři čekali na startu mnohem déle než jiné kategorie. Zvládli to ale bravurně. Celá akce utekla neskutečně rychle. Určitě k tomu dopomohlo i fajn zázemí, milá společnost, skvělá komentátorka, rozhovor se zajímavým hostem, který znal anglickou královnu Alžbětu II. osobně a prozradil několik zajímavostí o jejích corgi, návaznost jednotlivých bodů programu, a také uskutečněný zápis do České knihy rekordů. Už teď se těšíme na příští rok a moc děkujeme organizátorům za tak skvělou akci!“

 

Takže díky a za rok se opět setkáme na startu!

 

Simona Šimíčková

Foto: archiv Evy Frouzové

Facebooková stránka Corgi race cupu:
https://www.facebook.com/groups/618390919254420

Instagramový profil Corgi race cupu:
https://www.instagram.com/corgi_racecup/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




    -->