Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Věděli jste, že poslední Valná hromada ČMKU na svém zasedání odsouhlasila poměrně dlouho diskutovaný návrh o možnosti účasti háravých fen na našich výstavách tak, jak je tomu již delší dobu v okolních státech? A co si o tom myslíte vy, majitelé fen, a také psů? Pojďme se na to tedy společně blíže podívat…


Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Jistě jste už stačili zaznamenat, že od 1. července 2024 bude v České republice možné oficiálně se zúčastnit s háravou fenou veškerých výstav pořádaných pod hlavičkou Českomoravské kynologické unie. Co takové rozhodnutí přinese, uvidíme samozřejmě až časem. Každopádně nás ale moc zajímají vaše názory na věc, a tak jsme si dovolili prostřednictvím našeho Facebooku spustit anketu právě na toto téma.

Dotaz: Jaký máte názor na účast háravých fen na našich výstavách, což je novinka, která byla schválena na poslední Valné hromadě ČMKU?

Domnívám se, že je to správné rozhodnutí

Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Vzhledem k tomu, že v současnosti vystavujeme psa i fenu, tak si myslím, že je potřeba být se svým psem připravený na vše. Doma se s tím také musíme vypořádat. Více mi vadí poházené pamlsky v kruhu, to, že někteří majitelé si své psy nehlídají, že někteří návštěvníci bez psů se chovají často nevhodně ke psům, které čeká výstava.

Samozřejmě, že by mě nenapadlo v těch nejhorších dnech nebo v dnech, kdy fena hodně krvácí, jet na výstavu. Ale bylo nefér, když to bylo zakázané, že majiteli fenky se výstavní poplatek nevrátil. Samozřejmě, že pak docházelo k tomu, že se nařízení porušovalo. Je to ale jako se vším... Záleží na každém z nás, jak se staví k zákazům.

Monika Jacháčková

Z pohledu majitele psa mohu říci, že „rozhození“ krycího psa na výstavě kvůli hárající feně mi připadá spíš jen jako výmluva, jak ospravedlnit jeho divoké chování!

Je to otázkou morálky každého z nás

Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Rozhodnutí o účasti háravých fen na výstavách rozpoutává mezi vystavovateli žhavé diskuse. Ale já toto rozhodnutí schvaluji. Nicméně musíme se na to dívat z širšího kontextu. Pro někoho, kdo vystavuje pouze v ČR, to může být šokující novinkou. Nicméně v okolních státech i ve světě to není nic zvláštního, protože v mnoha zemích se hárající feny výstav běžně účastní. Dívám se na to z pohledu vystavovatele psa i feny. Ze zkušenosti mohu říci, že s hárající fenou je těžká práce, neboť její chování je prostě jiné než běžně. Je však otázkou, jak zodpovědný dovede majitel hárající feny být. Nemám nic proti jejich vstupu na výstavu, nicméně všichni by měli být soudní a fenu nechat doma v případě silného krvácení a ideálních krycích dnů. Ale to je otázkou morálky každého z nás. Samozřejmostí by pak měl být úklid případných kapek krve. Z čehož mám obavu, neboť mnoho lidí nedovede po svých chlupatých uklidit ani výkaly, natož pak krev. Z pohledu majitele psa mohu říci, že „rozhození“ krycího psa na výstavě kvůli hárající feně mi připadá spíš jen jako výmluva, jak ospravedlnit jeho divoké chování... Existují klidní psi, kterým může na výstavě stát hárající fena před čumákem a ani to s nimi nehne, nebo majitel svého psa prostě zkoriguje. Ale existují i jedinci, které rozhodí i konkurenční pes, kterého by měli zájem též nakrývat. Tito pro mě takzvaní „šukalíci“ tu byli a budou vždy, háravka neháravka. Takže je to spíše o zvládnutí dané situace majiteli fen i psů, jenže pro mnoho vystavovatelů je vždy jednoduší říci, že mají prostě plemeníka a kvůli té feně... Otázka zní, zda nepodat doporučení na zákaz vstupu menstruujících žen, neboť i to občas dovede psy rozhodit… 

Michaela Kaplanová

Snažím se na to psa připravit už předem!

Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Jako majitelce krycího psa mi účast háravek na akcích nevadí. Pravdou je, že vždy je dobrá ohleduplnost z obou stran. Při našem tréninku jsem na tuto problematiku myslela už od začátku. Přítomnost háravek na trénincích jsme vítali jako další rušivku a i jsme je vyhledávali. Dnes mám ve výcviku druhého teriéra a celou věc řešíme stejně. Ano, pes ví, že tam háravka je, ví i co to znamená, ale umí se ovládat a zvládnout tuto situaci,. Na spoustě sportovních akcí jsou háravky naprosto běžné a nikdo kolem toho nedělá takové drama.

Blanka Boreggo

Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Pro samce je to znevýhodnění, ale…

Háravé feny na výstavě... Toť otázka. Třeba na závodech chodí háravky až jako poslední. Nevystavuji, takže použiji jen selský rozum. Pro psy samce je to znevýhodnění zvláště pohybují-li se tyto feny v okolí, kde jsou samci vystavováni i když dost věcí lze naučit.

Irena Bart Pešková

Občas je pud silnější než výchova

Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Myslím, že by se hrající feny mohly zúčastnit výstavy, ale zvlášť v jiném čase. Psi samci se dají vychovat, ale pokud to jsou „samci“, tak se občas pud stane silnější než výchova a když už k tomu dojde, naruší to výstavu. Budou to zřejmě různé názory.

Reny Šeny

Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Je to složitá otázka

Myslím, že hrající feny společně se psy je složitá otázka. A teď realita. Jako majitelka psa vím, že i když bude fena např. na druhé straně haly, stejně o ní ví. Takže sice to může chvílemi hrát pro jeho nesoustředěnost, ale na druhou stranu feny také cvičily a za mne si tam zaslouží být.

Monika Rostova

Kdo je připraven, není zaskočen

Mám názor takový, že kdo je připraven není zaskočen. Tohle je možné v rozumném rozsahu psa (samce) učit v běžných dnech nebo kdo chodí do ZKO, tak to zkoušet i tam. Můj pes to třeba vůbec neřeší, není třeba se toho nějak zvlášť obávat, spíše psa na to prostě připravit, naučit a trénovat. Je to sice těžší, ale dá se to.

Pivik Evik Chelsie

Je to prirodzené ako život sám

Chovatelé, co říkáte? – 16. díl

Háranie sučky je tak prirodzené ako život sám. Myslím, že tak ako v práci so psom, kde pripravujeme psa do reálnej práce v teréne (záchranarska kynológia), tak aj na výstavu sa môže pripraviť a naučiť tých pár minút postáť, pohybovať sa, a sústrediť na majiteľa/handlera. Toto všetko sa predsa na výstave deje pod kontrolou – na vodítku. A majitelia súk by sa zase mali správať ohľaduplne – držať sučky čo najviac mimo psov.

Lucia Valentovičová

 

Michaela Weidnerová

Foto:     archiv majitelů, Pixabay

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




    -->