Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Rádi byste si přiblížili moderní trendy v oblasti socializace a výchovy a nevíte úplně přesně, kam se obrátit? Je jasné, že byste chtěli svému pejskovi dopřát jen to nejlepší a navíc prověřené. V tom případě pro vás máme jeden skvělý tip, a to nejen na trenéra a organizaci, ale i na náš nejnovější seriál! A začínáme úvodním rozhovorem s jeho autorkou…


Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Jistě se shodneme na tom, že správná výchova a socializace psa je jedním ze základních stavebních kamenů našeho budoucího bezproblémového společného soužití. A to si moc dobře uvědomuje i Veronika Chramostová, zakladatelka projektu Canine Patrol Adventure, který nabízí pomoc a radu široké kynologické veřejnosti, a to zejména té začínající. A přístup je více než sympatický. Nakonec sama velmi trefně říká, že: „Ve výchově a socializaci volíme cestu srozumitelného vysvětlení, kdy je proces učení kontinuální a posilující vzájemný vztah. Nenabízíme žádná rychlá instantní řešení, ale dlouhodobou koncepční práci.“ A právě paní Veronika nám na toto téma přislíbila seriál a my bychom vám ji nyní moc rádi prostřednictvím následujícího rozhovoru představili.

Veroniko, mohla byste nám nejprve prozradit něco o sobě a také jak jste se vlastně dostala ke kynologii?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Dobrý den, to je jednoduché, asi jako většina z nás jsem k tématu kynologie přičichla už jako malá holka, kdy jsem rodiče ukecala a mohla mít svého vlastního pejska, se kterým jsem mohla běhat po přírodě, po městě, po cvičácích i po voříškiádách, starat se o něj a tak mne to téma chytlo a už vlastně nikdy nepustilo. Pracuji hodně s lidmi, abych jim pomáhala dovést je ke společnému cíli a ve spojení leadershipu a kynologie vidím hluboký smysl. Kromě kynologie a managementu se zabývám spoustou zdánlivě nesourodých témat, jako jsou práce s daty a IT obecně, astrofyzika, cestování nebo třeba psaní. A ve výsledku mne baví tato nesourodá témata spojovat a hledat v nich souvislosti užitečné všem.

Pracuji hodně s lidmi, abych jim pomáhala dovést je ke společnému cíli a ve spojení leadershipu a kynologie vidím hluboký smysl!

Máte nějaké své opravdu srdeční plemeno?
       

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Ano. Je to knírač. Všechny velikostní rázy jsou fantastická plemena. Líbí se mi na nich asi úplně všechno. Primárně to je dobrosrdečný rošťák a srandista pro svého člověka, odměřený k cizím. Často a rád používá svou hlavu a svůj bystrý úsudek pro cokoliv výhodného, co svět přináší a člověk díky tomu nikdy neustrne, pořád musí být několik kroků napřed, tříbit mysl a makat na sobě. 

Představila byste nám pro úplnost krátce i svého současného čtyřnohého parťáka?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Nepřekvapí, že je to knírač, toho času velký knírač. Speciálně jeho jsme vybírali dlouho, uvážlivě, jak chovatelskou stanici, tak konkrétní zvíře, aby seděl na povahu svého člověka i náš životní styl. Vyplatilo se to. Máme dnes skvělého parťáka, se kterým lze podnikat cokoliv a kdykoliv. Další chlupáč se zatím nechystá, čas je jen jeden a zatím ho škoda mělnit na více zvířat.

Kterým aktivitám se společně věnujete a co dalšího by vás třeba lákalo ještě vyzkoušet?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Je to dříč a baví ho skoro všechno, co znamená spolupráci. Představme si pod tím vše, od denního společného života v přírodě, ve městě, v kanceláři jako doprovodného parťáka, až po společnou zábavu v podobě klasické sportovní poslušnosti, obran nebo pachových prací. Teď jsme pomalu začali přidávat i třeba prvky z mondioringu, který by mne nakonec docela lákal jako celek. V oblasti pachových prací jsme se nakonec ustálili u noseworku, který je úžasný ve své skladnosti, přenositelnosti a de facto flexibilitě a nezávislosti.

Naším cílem je od toho nejjednoduššího po nejsložitější pomoci lidem chápat obsah, rozumět tématu v celém kontextu, umět pochopit, co kdy a jak se pes učí a proč a jak toho využít pro účely vychovaného a socializovaného psa!

Řekla byste nám něco více o projektu „Canine Patrol Adventure, jak to celé vzniklo a co všechno v jeho rámci nám ostatním nabízíte?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Projekt CPA (Canine Patrol Adventure) vznikl vlastně jako důsledek propojení zkušeností, a to nejen z kynologie, ale i právě třeba z leadershipu, koncepčního vedení různých témat a vzdělávání lidí v různých oblastech. Spouštěčem byla potřeba nějak koncepčně uchopit celkové téma socializace psa, kdy zejména v době covidové se to, co jsem vídala u lidí, rozhodně neslučovalo s potřebou vést mého psa. Postupně jsme naráželi na spoustu mylných představ o socializaci, zejména u prvopejskařů, jejichž procento v časech pandemie narostlo exponenciálně a bohužel tato představa o socializaci měla a stále má dopad na velké množství zvířat, lidí, ale to nejen těch, kteří mají trochu mylnou představu o tom, co socializace psa znamená, ale samozřejmě pak i těch ostatních. Dali jsme tak dohromady koncept akademie socializace psa, kde je cílem od toho nejjednoduššího po nejsložitější pomoci lidem chápat obsah, rozumět tématu v celém kontextu, umět pochopit, co kdy a jak se pes učí a proč a jak toho využít pro účely vychovaného a socializovaného psa. Až když se člověk v tématu orientuje, může vést svého psa, být mu srozumitelným učitelem a průvodcem. Nenabízíme žádná rychlá instantní řešení, ale dlouhodobou koncepční práci.

Co vás vůbec přivedlo k tomu věnovat se dalším majitelům psů?

V podstatě jsem už odpověděla výše, tak jen ve zkratce. Když pomůžeme ostatním s tématy socializace a výchova, stejně jako jim pomůžeme sám sebe rozvinout v oblasti kynologie, bude to ku prospěchu jejich zvířatům a v konečném důsledku k pohodovějšímu spolužití nás všech.

Které tréninkové metody se vám nejlépe osvědčily?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Samozřejmě, že sleduji a vidím, jakým směrem se ubírají trendy a proč. V některých případech je to jedině dobře, v jiných je to trochu nešťastné. Každý pes je jedinečný, stejně jako každý člověk, tím spíš je naprosto unikátní kombinace toho kterého psa a člověka. Taktéž je třeba si uvědomit, jakým stylem se zvířata učí, a to jak z pozitivních zkušeností, tak i z těch negativních. Trénink pak jako takový je opět různorodý. Jsou situace, kdy je naprosto bezkonkurenční pozitivní trénink a pak nastanou situace, kdy se zase nehodí. Vždy je potřeba věc dělat tak, aby bylo výsledkem spokojené sebevědomé a frustračně odolné zvíře, které je napojené na svého člověka, na něhož se může spolehnout. Nelze paušalizovat na jednu osvědčenou metodu.

Trénink jako takový je různorodý. Jsou situace, kdy je naprosto bezkonkurenční pozitivní trénink a pak nastanou situace, kdy se zase nehodí!

Může se na vás s prosbou o pomoc obrátit úplně kdokoliv nebo se zaměřujete pouze na určitou skupinu pejskařů?

Úplně kdokoliv, kdo je ochoten primárně se sám vzdělávat, strávit nad vlastní edukací spoustu času a totéž množství pak věnovat svému psovi. Věcně pak se snažíme pomoci lidem umět žít se svými pejsky tak, aby si rozuměli, chápali se a byli spolu parťáci. Normální život, spolu a bez stresu. Protože se zaměřujeme na socializaci psa ve městě, tak live akce provádíme v Praze.

Socializace se dneska skloňuje snad ve všech pádech a je samozřejmě pro pohodový společný život velmi důležitá, ale není to výcvik. Stává se vám někdy, že si to lidé jednoduše pletou? Jak se v tom tedy zorientovat?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Snad ani ne socializaci a výcvik, ale tak celkově. Někdo má pocit, že výcvik nepotřebuje a představuje si pod tím hodiny v pořadovce na cvičáku nebo snad buzeraci psa. Jiný naopak má potřebu pořád socializovat, protože se přece říká, že je to správně, ale představuje si pod tím pouze kontakt s ostatními psy. Ideálně pak v té podobě, že tito si spolu hrají, lítají, zatímco páníčci probírají kde co v hloučku v parku a mají z toho spíš společenský sraz než řízenou výukovou lekci pro svého svěřence. Obojí dvojí je velmi zjednodušená, vlastním potřebám a dost často i pohodlnosti ohnutá realita. Prakticky lze vnímat tři kategorie, a to výchovu, výcvik a socializaci. Výchova je nezbytná a stanovuje mantinely, v nichž se pejskovi v životě vyplatí se pohybovat. Výcvik představuje nástroj a jazyk, jak fungovat a zajistit sérii pojmenovaného chování, které je nezbytné pro ovladatelnost. Socializace pak představuje navyknutí na prostředí a všechny jeho prvky – živé i neživé – které bude zvíře ve svém životě potkávat a kde je cílem je neřešit.

Z uvedeného je patrné, že vycvičený pes nutně neznamená vychovaný nebo socializovaný, stejně tak ale vychovaný a socializovaný pes se neobejde bez ovládacích prvků poslušnosti výcviku.

Vycvičený pes nutně neznamená vychovaný nebo socializovaný, stejně tak ale vychovaný a socializovaný pes se neobejde bez ovládacích prvků poslušnosti výcviku!

Zaujaly mne ty socializační procházky, které organizujete. Mohla byste nám přiblížit, jak probíhají a co od nich může klient očekávat?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Městské socializační procházky představují náš vymazlený produkt, který je dostupný dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Jedná se o sérii sedmi po sobě jdoucích společných procházek v centru Prahy, které na sebe navazují svou obtížností tak, aby se postupně psovod a jeho pejsek spolu probrali všemi důležitými kapitolami, které socializace psa ve městě obsahuje. Běh je vždy pro ustálenou a předem vybranou skupinku psů, kteří se k sobě hodí a v rámci tréninků se nebudou rušit, naopak se budou podporovat. Každý tým (člověk-pes) má tak možnost v poměrně krátké době zažít opravdu progres v tématu socializace psa na město. Součástí jsou tipy a triky, neodmyslitelné jsou některé dílčí části výchovy i výcviku a to vše v reálném prostředí centra Prahy. Cílem je naučit se spolu fungovat ve městě, resp. vědět, na co všechno se zaměřit a jak a následně si to přenést do svých každodenních životů.

Každý rozumný trenér se musí neustále a průběžně vzdělávat. Jak je pro vás přísun nových informací důležitý?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Tak asi bych vám to trochu poopravila. Každý rozumný člověk, a to nejen v kynologii, ale v jakémkoliv oboru by se měl vzdělávat. Pro mne osobně je vzdělávání se důležité jak v oblasti tématu samotného (různé semináře, školení, certifikáty), tak i v tom, jak, co a proč dělají ostatní. Nejen že to dovoluje tříbit si vlastní myšlenky, nenechat si utéct novinky a moci tak v oboru dále růst spolu se zkušenostmi z praxe, ale i vědět, kdo co třeba na trhu nabízí a proč.

Klíčový je pro nás individuální přístup ke konkrétní dvojici člověk a pes, protože věříme, že každý je jedinečný a zaslouží si takovou formu učení, která je přizpůsobená jejich potřebám a osobnosti!

Spousta majitelů psů již naštěstí patří k těm zodpovědným a sami si hledají, kam budou se svým čtyřnohým svěřencem chodit. Proč by si tedy měli vybrat právě vaši trenérskou školu?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Máme heslo „Člověk a pes, spolu a bez stresu“. Naše vize je pomoci lidem, aby jejich procházka s jejich psím parťákem nebyla zdrojem stresu a obav, ani pro ně, ale nakonec třeba ani pro jejich okolí. Klíčový je pro nás individuální přístup ke konkrétní dvojici člověk a pes, protože věříme, že každý je jedinečný a zaslouží si takovou formu učení, která je přizpůsobená jejich potřebám a osobnosti. Ve výchově a socializaci volíme cestu srozumitelného vysvětlení, kdy je proces učení kontinuální a posilující vzájemný vztah. Naše mise je pomoci v cestě harmonického soužití bez stresu. Nabízíme dlouhodobý koncepční plán socializace a výchovy šitý na míru právě tomu konkrétnímu pejskovi a jeho člověku.

My jsme se spolu domluvily na seriálu o socializaci, který u nás bude nyní každý měsíc vycházet. Poodhalila byste tedy našim čtenářům na závěr, na co všechno se mohou průběžně těšit?

Chci, aby si lidé se svými psy rozuměli!

Ano, je to tak. Když jsem si dávala dohromady hrubou kostru a osnovu toho, co by mohlo všechno v seriálu být, vyšlo mi asi přes třicet témat, co by se dalo rozebrat. Zatím se lze v kostce těšit nejen na téma socializace a co si pod ní vlastně představovat, ale i její vazbu na výchovu, učení psa anebo třeba konkrétní tipy a triky jak socializovat psa (nejen ve městě) a proč či třeba jak využít socializaci pro společný vztah a spolupráci.

Moc vám děkuji za krásné povídání a přiznám se, že už teď se sama moc těším na váš seriál.

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Veroniky Chramostové, Pixabay

https://www.socializacepsu.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->