Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Vzít či nevzít?

Chystáte se v létě vstoupit do manželství? Pak je na místě položit si tuto otázku. Nesnažíme se vám samozřejmě rozmluvit, abyste udělali tento důležitý krok. Míříme tím však na přítomnost vašeho psího parťáka při této životní události. Co je dobré vzít v potaz a jak zařídit, aby se i on cítil během vašeho svatebního dne dobře, se dozvíte v tomto článku.


Vzít či nevzít?
Simona Šimíčková 5.7.2023 2288x Ostatní

Léto je mimo jiné obdobím svateb, narozeninových oslav a grilovaček s přáteli. Možná i vás některá z těchto událostí čeká a přejete si, aby ji s vámi absolvoval i váš psí kámoš. Přemýšlíte, jak mu zajistit co nejvyšší komfort i zábavu a zvažujete, zda mu je dokážete poskytnout? Pojďme se společně zamyslet, jak na to.

Krásné, ale těžké prostředí

Vzít či nevzít?

Ať zvolíte pro konání události jakékoli místo, bude zpravidla pro psa novým prostředím. A to i pokud proběhne svatba u vás na zahradě nebo na jiném pro pejska známém místě. V tomto prostoru se bude nacházet hodně nových prvků i čichových, zrakových a sluchových vjemů, které bude muset zpracovat.

Na svatbě bude přítomno více lidí, než na kolik je pejsek zvyklý. Pravděpodobně pozvete i cizí, které zatím nepotkal. Pokud nemáte skutečného flegmatika, který se vyrovná se vším novým bez mrknutí oka, je dobré mít na paměti, že může potkat něco dosud neznámého a adekvátně na to dle svých pocitů pak reagovat. Velice často na něj lidé budou chtít sahat, mazlit se s ním, hrát si nebo mu něco házet. Téměř jistě se najde někdo, kdo mu nabídne jídlo od stolu.

Samostatnou a pro psa náročnou kapitolou je vaše změněné chování. Pravděpodobně ve vás neucítí takovou oporu jako obvykle. Ve svatebních šatech nebudete chtít, aby se k vám přibližoval tak blízko, jak je pro něj běžné. Výrazné budou emoce, které zejména svatební den provází. Pití alkoholu také mění vaše chování, reakce a gesta oproti normě, na niž je zvyklý.

Roli v tom, jak celý den prožije, bude hrát také jiný režim, na který se bude muset adaptovat. Ve většině případů budou mít pejsci během těchto událostí výrazně méně odpočinku než v ostatní dny. Venčení, procházky a případně další aktivity je čekají v jinou dobu než obvykle. To vše jim přináší velkou nepředvídatelnost a nejistotu. Společně se sníženou mírou pocitu kontroly nad prostředím jim to zvýší hladinu stresu a bude pro ně o to těžší zvládnout situace, s nimiž se setká. Rychleji se unaví a jeho reakce můžou být jiné, než na které jste zvyklí. Proto je dobré pokusit se co nejvíce okolností, u nichž to lze, ovlivnit. Zabezpečte jeho potřeby a dopřejte mu co nejvíce jistot a věcí, které zná.

Zvažte, zda sobě i pejskovi neulevíte tím, že na váš velký den svěříte péči o něj někomu důvěryhodnému!

Potřeby a pohoda psa

Vzít či nevzít?

Každý pejsek je jedinečný a vy toho svého znáte nejlépe, řiďte se proto především tím, co o něm víte. Je samozřejmě nezbytné zajistit jeho základní potřeby, tedy nezapomenout na krmení a zejména průběžné doplňování dostatečného množství tekutin. Vodu mu nabízejte, můžete také rozmístit misky s vodou na více míst, kde se bude pohybovat. Pokud se v okolí nachází vhodný vodní zdroj, vezměte ho k němu, aby se mohl napít i ochladit. Pes možná nebude kvůli stresu jíst, jeden den bez jídla, pokud nemá zvláštní zdravotní či dietní potřeby, vydrží. Je však dobré si této skutečnosti všímat a upravit mu případně režim v následujících dnech, nepřepínat ho, je možné i upravit krmnou dávku. Kdyby však nejedl více dní, poraďte se o postupu s veterinářem.

Stejně jako při ostatních letních událostech či trénincích je i na svatbě nutné předcházet přehřátí psa. Ohlídejte, aby nebyl celý den vystavený vysokým teplotám. Pelíšek či kennelku umístěte do co nejpříznivější teploty s přísunem čerstvého vzduchu, venku mu také můžete uměle vytvořit stín. Pokud bude odpočívat v autě, myslete na tato pravidla a ideálně použijte plachtu odrážející UV záření. Současně nechejte otevřené dveře či okna a choďte klima v autě kontrolovat. I přes učiněná opatření buďte připraveni psa v případě potřeby zchladit nebo odvézt na veterinu.

I na svatbě je nutné předcházet přehřátí psa!

Vzít či nevzít?

Pro případy přehřátí, vážného zranění, snědení něčeho nebezpečného nebo jiných závažných stavů mějte zmapováno, kde se nachází nejbližší veterinární pohotovost. Kontakt si předem uložte, je lepší být připraven než překvapen. Pro běžná ošetření je třeba mít optimálně vybavenou lékárničku.

Přestože se to nemusí zdát pravděpodobné, pejskovi hrozí také přetažení. Bude mít méně odpočinku než v běžné dny, i kvalita odpočinku bude nižší, jelikož bude neustále ve střehu. Z nových vjemů se bude unavovat psychicky. Někteří pejsci mohou mít více fyzické aktivity, než na kolik jsou zvyklí, i když budou celý den pouze chodit. I u mladého zdravého psa je dobré dát pozor zejména na přetažení při hře, zamezit nekontrolovanému aportování hraček či běhání na sluníčku

Co může pomoci?

Vzít či nevzít?

V novém prostředí můžeme pejskovi dodávat jistotu věcmi, které jsou jeho a má je rád. To může splnit oblíbená hračka, pelíšek či kennelka. Stabilitu dodají také rituály, jako je krmení v obvyklou dobu, pokud to lze.

Jestliže ve vaší domácnosti žije více psů a snášejí se, umožněte jim být spolu. Dodržujte však i zde pravidla pro jejich soužití, která máte doma nastavená. Ať už se jedná o oddělené krmení nebo jiné zásady, jejichž dodržováním předcházíte vzniku konfliktních situací, nezapomínejte na ně ani v tomto nezvyklém prostředí.

K dodání jistoty přispěje také komunikace mezi vámi a pejskem co nejpodobnější tomu, jak ji máte běžně nastavenou. Při významných událostech i my zažíváme stres. I když se dá označit za pozitivní, pejsek ho z nás vycítí, naše prožívání i chování ho může mást. Zvažte proto, zda jemu i sobě neulevíte tím, že ho na váš velký den svěříte někomu důvěryhodnému, kdo se o něj dobře postará.

V průběhu dne dopřejte chlupáčovi činnosti, při nichž bude moci stres odbourávat. Pokud je naučený uvolnit se a být v klidu v pelíšku či kennelce, spánek k těmto činnostem také patří. Dále mu můžete naordinovat zklidňující aktivity jako čichání, kousání, žvýkání či pohyb v rozumné míře. Jestli má s nimi zkušenost, fajn možností jsou čichací dečky či hlavolamy, plnící hračky nebo lízací podložky. Dávejte mu je vždy v bezpečném prostředí a pod vaším dohledem. Skvěle poslouží také procházka v lese, kde je chládek, pejsek se může uvolnit, v pohybu zkoumat prostředí a chovat se zkrátka přirozeným psím způsobem. Pro zklidnění je možné zapojit také audioterapii, aromaterapii či jiné druhy terapie. Ty lze doporučit pouze tehdy, pokud je pejsek již zná a jste si jistí, že mu ke zklidnění a odbourání stresu skutečně pomohou. Přidávání nových věcí by naopak míru stresu mohlo zvýšit.

Na oddechové aktivity pro chlupáče i pro vás myslete i v následujících dnech. Dopřejte si společný relax na procházce a dostatek spánku. Pokud jste velcí sporťáci, dopřejte si lehčí trénink.

V průběhu dne dopřejte chlupáčovi činnosti, při nichž bude moci odbourávat stres. Patří k nim spánek, čichání, kousání, žvýkání či pohyb v rozumné míře!

S tím, že svatba bude pro psa představovat zvýšenou zátěž, je dobré počítat již ve dnech, které jí předcházejí. Často nebude platit pravidlo „unavený pes = hodný pes“. Pokud psa cíleně nepřiměřeně zaměstnáte již v předchozích dnech, nemusí mu zbýt kapacita na zvládnutí „Dne D“ tak, jako kdyby byl plný síly.

Několik bodů k zamyšlení

Musí být můj pes u všeho?

Je pro vás skutečně důležité, aby na svatbě byl s vámi? Pokud to dobře zvládne a pro vás to bude příjemnější, zvažte pro něj zajištění hlídání. Můžete se například domluvit, aby vám ho na část dne, kdy chcete být s ním, nebo na focení, přivezli.

Areál

Jaké nástrahy v areálu svatby číhají? Můžou se zde vyskytovat nebezpečné předměty nebo být položené jedy proti různým škůdcům? Jsou zde místa, kam pes vstupovat nesmí (například v areálu zámku), nebo by to pro něj bylo nebezpečné? Je areál oplocený? Pokud ano, je zde i přesto bezpečný pohyb psa na volno? I když pejsek není vyloženě lovec, může se něčeho leknout a reagovat útěkem.

Vzít či nevzít?

Dohled v podobě svědomitého psovoda

Pro pejska i pro vás, abyste si váš velký den užili, je podstatné, aby měl někoho, kdo na něj bude po celou dobu dohlížet a ohlídá naplnění jeho potřeb. Pokud je to možné, svěřte tento úkol někomu mimo svatebčany. Ty zvete proto, aby s vámi den prožili. Roli psovoda svěřte někomu z vašich pejskařských přátel, kdo se s ním zná. Pokud to není možné, domluvte se s někým, kdo se psy žije či pracuje. Měl by alespoň vědět, jak vy se svým pejskem komunikujete, zda a jak používáte odměny. Ideálně by si s ním mohl alespoň jednou komunikaci třeba na procházce vyzkoušet. Pokud budete mít pejsků na svatbě více, záleží samozřejmě na jejich nátuře, nicméně ideální je mít jednoho psovoda pro každého z nich.

Umí být sám? Jak zvládne noc v novém prostředí?

Pokud pozvete psovody na svatební hostinu, budete chtít, aby se účastnili ostatního programu, nebo jim chcete jen umožnit, aby si odskočili na toaletu či do sprchy, bude třeba zajistit, aby pes vydržel po tuto dobu sám. V případě, že váš pejsek trpí separační úzkostí, máte tyto situace již zřejmě individuálně vychytané a podle toho se zařídíte. U ostatních pejsků bude třeba prostor, ve kterém budou schopni z jakýchkoli důvodů sami nějakou dobu přečkat, uzpůsobit podle toho, jak jsou naučení. Stejně tak pokud nechcete, aby strávil svatební noc s vámi, je dobré myslet na to, jak je zvyklý spát. Naplánujte přespání tak, aby to zvládl. Následující den se novomanželé často účastní úklidu a balení, i na tyto chvíle lze doporučit mít ještě dohled nad pejskem zajištěný.

Nepříjemným i nebezpečným situacím se dá předejít tím, že si u hostů ověříte, jaký je jejich vztah ke psům. Informujte je o tom, že na svatbě budou a jak budou zajištěni!

Ohleduplnost vůči všem zúčastněným

Vzít či nevzít?

Nepříjemným i nebezpečným situacím se dá předejít tím, že si u hostů ověříte, jaký je jejich vztah ke psům. Informujte je o tom, že na svatbě budou a jak budou zajištěni. Zda budou na volno pobíhat, možná občas na někoho zaštěkají či vyskočí, nebo se naopak jen občas objeví a budou neustále na vodítku.

Lze také doporučit stanovit pravidla týkající se sahání na psa, krmení nebo dalších podle toho, co potřebujete vy sami. Je vhodné domluvit se s hosty, ať nechají svoje psy doma, nebo pokud jsou vaši psi kámoši, domluvit se i přesto na dodržování určitých pravidel podle vašich potřeb a přání.

Požádejte také svědky nebo ostatní, kdo se účastní příprav, ať berou ohled na přítomnost psů. Překvapení v podobě ohňostroje by pro vás nemuselo být tím nejvhodnějším svatebním darem.

Nad zmíněnými otázkami je dobré se zamyslet i před letní oslavou nebo podobnou akcí. Prevence je cesta k tomu, jak si takovou radostnou událost bezstarostně užít, ať již ve společnosti chlupáčů, nebo bez nich.

 

Simona Šimíčková

Foto: pixabay.com

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Podobné články


    -->