Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Patří mezi vaše favority menší společenská plemena a preferovali byste spíš psa s dlouhou hedvábnou srstí? A jste připraveni dát svému čtyřnohému kamarádovi celé své srdce a užívat si společně každičký den? Tak neváhejte a seznamte se s shih-tzu, jistě nebudete litovat.


Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…
Lucie Kubová, Iveta Stehnová 2.10.2023 13109x Představení plemene v podobě portrétu

Shih-tzu je malý a čilý společenský pejsek, za kterým se každý velmi rád otočí. Vyznačuje se nejen nádhernou a bohatou srstí v celé škále barevných odstínů, ale také příjemnou povahou, která z něj činí ideálního rodinného parťáka. Rád se učí a při vlídném přístupu v rámci svých možností ochotně udělá, co vám na očích uvidí. Dožívá se ve zdraví v průměru poměrně vysokého věku a za zmínku jistě stojí i jeho zajímavá historie. Pokud jste se už nyní nezamilovali, určitě se tak zakrátko stane…

Něco málo z bohaté historie „lvích psů“

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Nejstarší záznamy o těchto psech nacházíme již v 7. století, v době, kdy Srong-bcan-sgam-po zakládá tibetský stát, a kdy byla vybudovaná rezidence Dalajlámy – palác Potala, a kdy vznikají tibetské písmo a literatura. Je to doba z budhismu vznikajícího lamaismu, který kromě jiného hlásal, že každý v „předchozím životě“ chybující bude převtělen do podoby „svatých“ nebo „lvích psů“, což bylo v Tibetě označení pro Shih-tzu. Proto také byli tito psi chovaní v klášterech jako aktéři různých náboženských rituálů.

Vládce Srong-bcan-sram-po podnikal dobyvatelská tažení na sever i na západ a snažil se upevňovat svou moc rovněž navazováním přátelských styků s Nepálem, Indií a Čínou. Dochází tak k čilé výměně zboží, a vzácným darem panovníkům, zejména čínskému císaři, se stávají pečlivě vybrané chovné páry „lvích psů“. Tyto ceněné dary byly poskytovány i v pozdější době a psi se stali váženými společníky čínské císařské rodiny.

Do Evropy se toto plemeno dostalo poprvé v roce 1930, kdy Miss Hutchins dovezla do Irska psa a fenu.

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Než však tito psi mohli být darováni, museli podstoupit 3000 km dlouhou strastiplnou cestu z Lhasy (4800 m n. m.) do Pekingu (600 m n. m.) jako součást karavan yaků, mulů, ovcí a koz, které přepravovali vlnu, kůži, ametysty a borax. Psi chodili pěšky drsnou hornatou krajinou, překonávali řeky a sněhem a ledem pokryté obtížné srázy ve dne vystaveni ostrému větru, a po západu slunce často krutému mrazu. Rozdíl mezi denní a noční teplotou zde dosahuje 25 °C a více. Během této desetiměsíční namáhavé cesty, kdy jedinou potravou byla rýže, sušené maso a zbytky, prošli psi rozsáhlou travnatou stepí Tibetu, překonávali „hory slunce a měsíce“ oddělující Tibet od Číny a pokračovali horkými čínskými rovinami, aby se na konci této cesty stali obyvateli pekingských paláců a chrámů. Tam o ně zpravidla pečovali eunuchové, jejichž znalosti o chovu psů byly pověstné. Psům byla věnována všemožná péče, denně chodili na vycházky a jejich srst byla udržována pravidelným koupáním a česáním. Učili se mnohým kouskům pro pobavení císařské rodiny. Psíci byli chováni ve všech barevných odstínech, avšak zlaté barvě byla zásadně dávána přednost. Přední a zadní nohy a špička ocasu měly být vždy bílé, na čele byl požadován otisk „Budhova palce“ v podobě bílého pramene chlupů.

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Do Evropy se toto plemeno dostalo poprvé v roce 1930, kdy Miss Hutchins dovezla do Irska psa a fenu. O rok později generál Sir Douglas se svou manželkou lady Brownrigg získali do Anglie dalšího psa a fenu. Na jejich plemenném materiálu založila svůj chov i známá chovatelka paní Gay Widdrington. V roce 1932 manželka dánského vyslance v Číně paní Kauffman dovezla další dvě feny a jednoho psa. Do USA se shih-tzu dostali poprvé v roce 1938 z Anglie…

(zdroj KLUBOVÉ ZPRÁVY I.)

Jak to bylo v našich zemích

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Zmapování historie plemene na území bývalého Československa není úplně snadné, neboť řadu materiálů a podkladů se bohužel nepodařilo dochovat. Jisté však je, že první zapsanou fenou v naší plemenné knize byla Chanell vom Tadsch Mahal, narozená v roce 1978 a k nám importovaná ve svých dvou letech. Jedna z prvních českých chovatelek paní Kateřina Štroblová ji tehdy získala z NDR výměnou za maltézského psíka. První vrh se u nás v její chovatelské stanici narodil právě po této feně v roce 1980. A byla to také ona, která se stala jednou ze zakladatelek Klubu psů tibetských plemen, který v počátcích chovu zastřešoval i shih-tzu.

V současné době v České republice plemeno zastřešují celkem tři chovatelské kluby – SHIH-TZU KLUB ČR‚ z. s. (https://shihtzu.wbs.cz ), SHIH-TZU KLUB EVROPA, z. s. (https://shih-tzu.wbs.cz) a  Klub chovatelů málopočetných plemen psů ČR, z. s. (https://www.kchmpp.cz

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Chovné podmínky jsou celkem jednoduché. K chovnosti je třeba bonitace, které se mohou zúčastnit psi a feny, splňující podmínky Zápisního řádu ČMKU  a dosáhli věku dvanácti měsíců. Jedinec, který se bude individuálně bonitovat, musí splňovat věk minimálně patnácti měsíců, individuální bonitace bude však možná pouze v mimořádných případech. Chovnost nastává po absolvování výstavy vyššího typu (se zadáváním titulu CAC), minimálně od třídy mladých se známkou výborná nebo velmi dobrá a je platná až po dovršení věku patnácti měsíců. Tím, že naše plemeno zastřešují celkem tři kluby, máme vlastní bonitační řád a reciproční dohodu mezi všemi kluby, kde si specifikujeme vady vylučující z chovu. Bonitační řád i reciproční dohoda je na stránkách našeho klubu. ( Shih-tzu klub ČR, z. s.)

Tam, kde se krása snoubí s elegancí

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Setkáte-li se tváří v tvář se shih-tzu, rozhodně ji nepřehlédnete. Na první pohled vás totiž upoutá svým atraktivním vzhledem a jiskrou v oku. Je to malý společenský pes s krásnou a neuvěřitelně bohatou srstí. Svou velikostí a barvou se řadí k plemenům velmi různorodým. Jsou povolené všechny barevné kombinace. Velmi oceňované jsou znaky jako bílý knír, lysinka na hlavě a na konci ocasu. Poslední dobou se čím dál tím častěji setkáváme i s celočernými nebo zlatými psy s tmavou maskou a i toto je standardním zbarvením našeho plemene.

Takovou zajímavostí, co se exteriéru týče, je, že v současné době bychom mohli říci, že máme tři typy standardu, které se vzájemně prolínají.

AKC  (American Kennel Club) standard – psi s dlouhým krkem, na vysokých nohách s nižším ocasem. 

FCI (Fédération Cynologique Internationale) – psi zavalitějšího typu, s robustní kostrou na kratších nohách a vysoko nasazeným a neseným ocasem.

Tzv. HYBRID – vzájemným prolínáním rodokmenů a křížením těchto typů vznikl pes, který má z každého něco. (viz obrázek)

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Shih-tzu dokáže mile překvapit

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Shih-tzu je inteligentní, veselý a velmi učenlivý pejsek předurčený a zrozený k tomu, aby se stal dokonalým rodinným společníkem. Je to jeho celoživotní rolí, kterou zvládá na výbornou. Je to vítací psík, který však není vtíravý, nedožaduje se stálé pozornosti. Dokáže s vámi ujít několika kilometrovou procházku a stejně tak celý den prolenošit na gauči po vašem boku. I když se jedná o společenské plemeno, není radno jakkoli podceňovat správnou a dostatečnou socializaci, která má celkem zásadní vliv na jeho povahu. Je celkem učenlivý a a velmi snadno se naučí základní povely. Přestože je plemeno brachycefalické, známe i jedince, kteří se se svými majiteli věnují agility i dalším jiným sportovním disciplínám. Z nesportovních a zájmových činností víme i několik psů se zkouškami z canisterapie.

Údržba srsti shih-tzu není zdaleka jednoduchá. Důležité je už od štěňátka zvykat na manipulaci a pravidelné česání!

Prevence je vždy příjemnější

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Je jasné, že o každého psa je třeba průběžně a náležitým způsobem pečovat. U dlouhosrstých plemen se jedná především o jejich srst, která v případě shih-tzu není zdaleka jednoduchá. Důležité je už od štěňátka zvykat na manipulaci a pravidelné česání. Štěňátka jsou samozřejmě bezúdržbová, nicméně pokud základy této činnosti nepoložíte již v útlém věku, těžko ho v období výměny srsti zvládnete udržet. V dnešní době existuje spousta kosmetických výrobků, které vám ulehčí práci se srstí a pejsek se následně cítí komfortně. I přes to, že se dá shih-tzu ostříhat do roztomilého střihu a je to aktivně nenáročný pes, pořád je to dlouhosrsté plemeno, které potřebuje svou péči. 

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Ale nejde jenom o srst. Vzhledem k tomu, že má naše plemeno predispozice k onemocnění očí, jako je například syndrom suchého oka, je třeba o oči a oční okolí pravidelně pečovat. Často mi chodí dotazy na to, jak kvůli častému slzení řešit zabarvené kníry. Základem je pravidelnost, pokud jde o výstavního jedince, tak obzvlášť. Nedoporučuji používat borovou vodu, pro běžnou hygienu postačí převařená voda, případně fyziologický roztok (dá se koupit v malých ampulkách k okamžité spotřebě). Pozor na heřmánek – to velmi obvyklou složkou v přípravcích na oči a oční okolí. Heřmánek je poměrně častým alergenem a také zbytzečně vysušuje. Pokud má pes syndrom suchého oka, můžete mu heřmánkem uškodit. Na svých seminářích doporučuji produkty s obsahem kyseliny hyaluronové, koloidním stříbrem nebo světlíkem lékařským.
Nezapomínejme však ani na uši. Ty mají shih-tzu bohatě osrstěné a to nejen z venku, ale také ve zvukovodu. V dnešní době se upouští od plošného vytrhávání zvukovodu napříč plemeny. Zde platí zlaté pravidlo: Pokud není problém, tak raději nezasahovat! To znamená nevytrhávat zvukovod, ani preventivně nečistit. Každý takový zásah do zvukovodu narušuje jeho biofilm. Pokud už je potřeba zvukovod vytrhat a majitel si není zcela jistý, zda to dokáže, je lepší navštívit svého veterináře. V případě použití ušního depilačního pudru je důležité pudr nesypat do zvukovodu a vytrhaný zvukovod vyčistit a zbavit případných zbytků pudru. 

Stejně tak jako uši není dobré preventivně řešit anální žlázky. Velmi často se setkávám s tím, že salony tuto službu vykonávají při každé návštěvě preventivně. Častým a preventivním vyprazdňováním si můžete zadělat na doživotní problém. Zánět anální žlázky je velmi bolestivý a stejně tak jako uši by tyto problémy měl řešit veterinář. 

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

V rámci celkové péče je třeba věnovat pozornost i zubům. Shih-tzu je má mělce založené a standardním skusem je „předkus“.   Stejně jako všechna malá plemena mají i ony sklon k časté tvorbě zubního kamene. Proto je nesmírně důležitá péče o chrup už od štěňátka. Nemusíte si pořizovat speciální kartáčky, nebo zubní pasty a už vůbec ne pamlsky například z bůvolí kůže atd. Stačí sterilní gáza, kterou natočíte na prst a stáhnete plak. Na trhu jsou velmi praktické vlhčené jednorázové návleky na prst pro snadné čištění. Pokud svého psa naučíte na manipulaci v tlamičce a budete důslední, prodloužíte si tím nutnost veterinárního zásahu pod narkózou. Pominu zde onemocnění ledvin a srdce vlivem bakterií ze zubního kamene, který se zanedbá.  

Toto plemeno nemá žádné velké nároky na speciální stravu. Máme mezi sebou chovatele, kteří barfují, jiní vaří a další krmí jen granulemi!

Krmení není žádná věda

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Shih-tzu nemá žádné velké nároky na speciální stravu. Máme mezi sebou chovatele, kteří barfují, jiní vaří a další krmí jen granulemi. Pokud je strava vyvážená a kvalitní, není třeba dodávat žádné vitaminové preparáty. Pokud chcete podpořit růst srsti, je možné přidat do stravy například pupalkový, lněný, či krillový olej (Nejsem fanouškem lososového oleje, proto ho neuvádím). Pozor na biotin, pokud se nepodá dle návodu a nedělají se přestávky v krmných dávkách, může změnit barvu srsti. Občas se stane, že u mladých zvířat dochází k zvracení žaludečních šťáv. Tento problém vyřešíte rozdělením krmné dávky do dvou až tří za den, a tím pádem zamezíte tomuto problému. 

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

U našeho plemene nejsou pro chov v ČR povinná žádná zdravotní vyšetření. V zahraničí se však běžně setkáváme s povinnými zdravotními testy na PRA, DKK, DLK, zátěžový test srdce a posouzení nozder nebo očních víček. Z důvodu mělkého uložení očí v lebce mají shih-tzu predispozice k jejich častějšímu onemocnění. Důležitá je pravidelná péče o oční okolí. V současné době se odborná veřejnost rovněž zaměřuje na potíže a změny související s brachycefalickým syndromem. Častěji se v seniorském věku objevují potíže s ledvinami a srdcem. Jinak se jedná o celkem zdravé plemeno, které se v současné době průměrně dožívá čtrnácti až patnácti let.

Buddhův polibek

Shih-tzu je pes, kterého políbil sám Buddha…

Legenda praví, že Buddhu doprovázel při jeho putování malý psík, který vzhledově odpovídal zástupci plemene shih-tzu. Říká se, že jednoho dne se Buddha ocitl v bezprostředním ohrožení života, když se ho skupina nemilosrdných lupičů, lačných po kořisti, pokusila okrást a zabít. Z malého psíka se v kritickém okamžiku stal náhle obrovský zuřivý lev, který spolehlivě agresory zahnal. Poté se opět přeměnil v roztomilého pejska, kterého Buddha zvedl ze země a s vděčností políbil. Dodnes tento Buddhův polibek symbolizuje bílá skvrna na hlavě shih-tzu.

Shih-tzu v datech

Rok 1930  Import psa a feny z Pekingu do Anglie a zároveň import páru shih-tzu do Irska
Rok 1934 Plemeno shih-tzu v Anglii odděleno od ostatních orientálních plemen
Rok 1935 V Anglii vytvořen první standard
Rok 1935 Uveřejněn standard Pekingským Kennel Clubem
Rok 1938 První import psů shih-tzu z Anglie do USA
Rok 1940 Kennel Clubem vytvořena 1.samostná plemenná kniha
Rok 1948 Revidován standard z roku 1935
Rok 1957 Přijetí plemene do FCI
Rok 1969 Uveřejněn standard v USA vycházející z FCI, jen upravená minimální kohoutková výška
Rok 1980 Dovezena první fena shih-tzu z NDR do Československa (tehdy dvouletá)
Rok 1980 První vrh první dovezené feny
Rok 1983 Ustavující schůze a zahájení činnosti Klubu psů tibetských plemen (zastřešující plemena shih tzu, lhasa apso, později tibetský teriér a tibetský španěl)
Rok 1984

Vyšel první klubový zpravodaj Klubové zprávy a konala se Výroční členská schůze Klubu psů tibetských plemen.

Pořádána 1. Speciální výstava Klubu psů tibetských plemen (zajímavost: účast byla pro člena povinností)

Počet jedinců shih tzu 131 (68 psů, 63 fen)

Importováno 16 jedinců plemene shih tzu

Rok 1985 Po 7 letech chovu shih-tzu v ČR zaspáno 500 jedinců v plemenné knize
Rok 1987 Vyšla první plemenná kniha zapsaných shih tzu v ČSHPK
Rok 1988 Stanoveny podmínky pro udělení titulu Klubový šampion
Rok 1989 Udědeny první čtyři tituly Klubový šampion Klubu chovatelů tibetských plemen jedincům shih tzu
Rok 1990 Na výroční členské schůzi došlo k rozdělení klubu dle plemen a vzniká Český chovatelský klub tibetského plemene – Shih-tzu se 173 členy, o tři měsíce později se koná první schůze nového klubu, v tuto chvíli měl klub 191 členů
Rok 1992

Zakládající schůze Shih tzu klubu Evropa

Rok 1998 Změna názvu klubu z Český chovatelský klub psů tibetského plemene – Shih zu na SHIH-TZU klub ČR
Rok 2010 Podepsána dohoda mezi chovatelskými kluby zastřešující plemeno shih tzu o jednotných chovných podmínkách
Rok 2017 Publikace platného standardu FCI-Standart N 208 Shih Tzu
Rok 2021 Speciální výstava plemene shih tzu pořádaná Shih tzu klubem ČR při WDS konané v ČR

Lucie Kubová,

předsedkyně Shih-tzu klub ČR, z. s

Iveta Stehnová,

předsedkyně Kontrolní a kárné komise Shih-tzu klub ČR, z. s

 

Foto: archiv Lucie Kubové a chovatelů shih-tzu

Portrét plemene Shih-tzu

Originální názevShih Tzu
Zkratka plemeneSHI
Země původuTibet, (Čína)
Číslo standardu208
FCI skupinaIX. - Společenské a toy psi
Přesná velikostnejvýše 27 cm.
Druh srstidlouhá
Vhodnostpro začátečníky
pro zkušené
pro seniory a děti
Umístěnído bytu
Využitíklidné procházky

Celkový vzhled:

Robustní, bohatě ale ne přehnaně osrstěný pes s nápadně sebevědomým až arogantním vystupováním a obličejem podobným chryzantémě.

Barva:

Všechny barvy jsou povoleny, bílé znaky na čele a bílá špička ocasu jsou vysoce žádoucí u vícebarevných jedinců.

Hmotnost:

Od 4,5 do 8 kg. Ideální váha je mezi 4,5 – 7,5 kg


Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->