Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Seznamte se s BARFem!

Rádi byste svému pejskovi servírovali syrové maso s různými přílohami a zatím jste neměli odvahu se do toho barfování sami pustit? Moc se vám nechce sbírat informace někde na internetu a raději byste upřednostnili živé setkání s někým, kdo této problematice opravdu rozumí a abyste k tomu měli i dostatečný prostor pro své případné otázky? Pak byste mohli zajít na právě připravovanou přednášku, na které nejenže načerpáte dostatek tipů a rad, ale budete se cítit v přátelském prostředí uvolněně a nouze nebude ani o trocha humoru.


Seznamte se s BARFem!
Kristýna Koubová 26.8.2023 2460x Tam nesmíte chybět

Krmení přirozenou stravou zajímá v současné době čím dál tím větší skupinu majitelů psů, a to jednak z důvodu vyššího výskytu nejrůznějších alergií na průmyslově vyráběnou stravu, ale i proto, že by lidé rádi krmili své čtyřnohé parťáky zdravěji. Ne každý si však troufne jen tak ze dne na den přejít na něco zcela nového bez dostatečných informací. Jiní by si zase třeba rádi své znalosti doplnili nebo trochu rozšířili. A právě z tohoto důvodu se majitelka firmy Maso od Ámose Kristýna Koubová rozhodla pod vedením zkušené výživářky uskutečnit přednášku právě na téma BARF. Sympatické na tom celém je fakt, že veškerý výtěžek poputuje na konto útulku Dogpoint. Pojďme se tedy dozvědět více a navíc spojit příjemné s užitečným.

Kristýno, prozraďte nám nejprve, pro koho je tato přednáška vlastně určená a co všechno účastníky čeká?

Seznamte se s BARFem!

Přednáška je určená pro všechny majitele psů a okrajově koček, ale i fanoušky těchto tvorů, kteří chtějí strávit příjemný den, dozvědět se třeba něco nového a přispět na dobrou věc. Rozhodně se nevyhneme základním informacím o historii našich mazlíčků, něco málo z fyziologie, ale i trocha rozuzlení marketingových kliček výrobců. Místo bude rozhodně i pro dotazy na místě, ale už nyní se nám scházejí zajímavé otázky, na které se budeme snažit během dne odpovědět. Pokud budeme dopředu vědět, že se zúčastní i kočkomilové, určitě dáme čičinám více prostoru, ale zkušenost ukazuje, že chodí v drtivé většině majitelé vrtichvostů, proto většinou cílíme na ně. Přednášku povede zkušená vyživářka Ing. Pavlína Vazdová.

Mohli bychom si tedy trochu představit lektorku Ing. Pavlínu Vazdovou?

Seznamte se s BARFem!

Pavlína je vystudovaná zootechnička a výživářka pro zvířata. V ČR je spousta „odborníků“ na krmení psů, konkrétně na krmení syrovou stravou (nesprávně zahrnuto pod oblíbenou zkratku BARF), kteří mají nezřídka i jakýsi certifikát získaný na nejrůznějších kurzech či webových stránkách (někdy za nemálo peněz), ale asi bude „drobný „rozdíl“ mezi roky vysokoškolského kurzu a víkendovkou. Opravdu nad některými radami zůstává rozum stát, ale jak ráda říká Pavlína: „Štěstí našich psů tkví v tom, že přežijí většinu pokusů krmit správně“. Už po pár minutách, co budete poslouchat, určitě zjistíte, že její znalosti nepocházejí z rychlokurzu a jsou podpořeny dlouholetou chovatelskou praxí. Pavlína je i naší Amosáckou výživářkou, kde je jejím dílem receptura řady Best Balance, na níž jsme velmi hrdí, a je mezi zákazníky velmi oblíbená. Je autorkou mnoha odborných článků, snaží se vše říci narovinu i lidsky a přednášky vede v uvolněném a přátelském duchu. Jejím cílem není, abyste přednášku strávili googlováním významu odborných výrazů, ale abyste po příchodu domů s klidem naplnili čtvernožcům misky, aniž byste se třásli hrůzou, zda něco neděláte špatně. Osobně mám za sebou několik Pavlíniných přednášek, vždy jsem se neuvěřitelně nasmála, odnesla si další nové informace a musím říct, že už teď se na tuto přednášku neuvěřitelně těším. 

Syrová strava je pro domácí masožravce prokazatelně nejlépe stravitelnou, tudíž nejméně zatěžuje trávicí trakt a potažmo je z ní i nejméně odpadu!

Lze říci nějak „v kostce“, čím je krmení syrovou stravou pro psa tak přínosné?

Seznamte se s BARFem!

Každá forma stravy má bezesporu svá pro a proti, jak pro majitele, tak pro samotné čtyřnohé strávníky. Sami jsme zkusili různé způsoby krmení, a díky tomu můžeme mimo jiné vycházet z vlastních zkušeností. Syrová strava je pro domácí masožravce prokazatelně nejlépe stravitelnou, tudíž nejméně zatěžuje trávicí trakt a potažmo je z ní i nejméně odpadu (což jistě oceníte, obzvláště pokud bydlíte ve městě a musíte po svém chlupáči promptně uklízet). U koček eliminuje riziko problémů s močovou soustavou a nepřehlédnutelným (spíše nepřečichnutelným) benefitem je i znatelně méně výrazné aroma kočičí toalety. Trávení syrově stravy trvá výrazně kratší dobu než u tepelně či jinak průmyslově zpracovaných krmiv, proto je snazší plánovat např. u sportovních psů aktivity tak, aby nehrozila zdravotní rizika způsobená kombinaci tělesné námahy a probíhajícího tráveni (např. torze apod.). A pokud vás zajímá více, nezbývá než dorazit na naši přednášku.

Přijdou si na své i majitelé jiných zvířat, např. koček?

Určitě se budeme snažit, ale bude hodně záležet na skladbě diváků. Kočky mají své nutriční požadavky a my se jim velmi rádi pověnujeme, ale na druhou stranu, pokud mezi diváky nebudou majitelé čičin, byly by pro přítomné tyto informace pravděpodobně nezajímavé. Bude tedy opravdu záležet na samotných návštěvnících, co budou chtít slyšet.

Pokud se už člověk pro BARF rozhodne, jakým způsobem vybírat dodavatele, u kterého bude nakupovat?

Seznamte se s BARFem!

Na trhu je dnes nemalé množství firem, které se věnují výrobě masa pro psy. Mnoho z nich vzniklo relativně nedávno a takřka výhradně jako potencionálně výnosný byznys plán v reakci na módní vlnu barfování, ovšem bez bližší znalosti problematiky. Jsou tací, kteří mají dokonale zvládnutý marketing a dokáží prodat, jak se říká, Eskymákům led. Na trhu jsou tak okázale předražené produkty s mizivou hodnotou pro krmená zvířata, ale předložená s úžasným příběhem (ve smyslu nepomůže/neublíží) stejně jako jednoduché, ale daleko hodnotnější výrobky, které jen nemají za sebou onu pohádkovou auru a často tiše pospávají v koutech mrazáků. Hlavním kritérium výběru by měla být kondice a chutnost toho kterého strávníka, a nikoli reklama na každém rohu.

Hlavním kritérium výběru dodavatele masa by měla být kondice a chutnost toho kterého strávníka, a nikoli reklama na každém rohu!

Jak to tedy chodí běžně u vás?

Seznamte se s BARFem!

My se snažíme jít cestou udržitelné výroby postavené na kvalitních vstupních surovinách a osobnímu doporučení mezi chovateli. Zpracování masa není nijak jednoduchou a hlavně levnou záležitostí. Počínaje sháněním kvalitního masa (věřte/nevěřte už i já zvládnu rozbourat půlku krávy nebo vykostit prase, a to jsem čistokrevná pražská holka) přes výrobní zázemí, v němž vedle mrazáků hraje velkou roli i obří chladicí box velikosti panelákového pokoje. Jak mrazáky, tak chladicí box mají neuvěřitelný apetit a občas máme pocit, že za naše platby distributorům elektřiny se bude stavět další blok Temelínské elektrárny. Nikdy například nezpracováváme maso vykupované z velkoobchodů těsně před koncem spotřeby, (což je bohužel celkem běžná praxe). Od založení firmy nás zajímá především kvalita produktů a nechceme, aby kvantita šla na úkor kvality, už z toho důvodu, že strávníky jsou naši vlastní psi nejrůznějších velikostí a stáří, včetně tří útulkáčků. Současná Amosácká smečka čítá celkem šestnáct psích tlamiček ve čtyřech domácnostech, a to je myslím slušná testovací skupina pro naše produkty.

Seznamte se s BARFem!

Čerstvé maso je surovinou velmi obtížnou, vyžadující chlad, čistotu a rychlé zpracování po celou dobu procesu, je navíc podrobována pravidelným kontrolám veterinářů přímo během procesu výroby. Samozřejmě máme schválenou registraci u ÚKZUZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) a podléháme i jeho kontrolám. A přesto se tomuhle oboru s láskou a péčí věnujeme. Jsem přesvědčená, že děláme maximum pro čtvernožce našich zákazníků, receptury jsou pečlivě promyšlené, odzkoušené a většina psů si mezi nimi najde tu pravou pro své chuťové buňky. Samozřejmě se snažíme o cenovou dostupnost pro zákazníky, ale nehodláme slevit z nastavené kvality. Protože nikdo není neomylný a skutečně se může stát, že některý balíček nesplní požadavky chovatele, vždy se snažíme vyjít naším zákazníkům vstříc a najít oboustranně přijatelné řešení.

Svou účastí na této přednášce podpoříte útulek Dogpoint, kam poputuje výtěžek z celé akce!

Prozraďte mi na závěr, proč jste se rozhodli výtěžkem z této akce podpořit právě Dogpoint?

Seznamte se s BARFem!

S úžasnými lidmi z Dogpointu se známe už velmi dlouho. Nejen že jim vozíme maso pro jejich svěřence, ale už jsme od nich i „doplnili“ smečku. Ohařohonič Diviš je všemi milován a obletován, byť je jeho momentální projev (věk 15 měsíců) něco mezi rokenrolem a super celou, a samozřejmě už z útulku baštil Amosácké maso. Neskutečně si vážíme jejich aktivit a obdivujeme je, takže volba byla celkem snadná. Víme sami dobře, jak vysilující je práce se zvířaty, obzvláště nemají-li dobré zkušenostmi s lidmi a jak úmorná může být komunikace s lidmi a bez té se prostě neobejdete. Věříme, že se podaří spojit příjemné s užitečným, a výtěžek alespoň trochu pomůže v práci všem „Dogpoinťákům“.

Kristýna Koubová

 

http://www.masoamos.cz

Foto: archiv Kristýny Koubové, archiv Ing. Pavlíny Vazdové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->