Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Dovedete si v těch nejdivočejších snech představit, že by se i pudl mohl uplatnit v lese jako dobrý slídič a ještě by ho práce v honitbě navíc těšila? A umožňují toto vůbec naše pravidla, když se opravdu nejedná o lovecké plemeno? Pokud vás zajímá více na toto téma, můžete si společně s námi vychutnat následující moc pěkný a hlavně velmi zajímavý rozhovor.


Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Sympatická Terezie Hermannová má po svém boku psy už pěknou řádku let a vystřídala se u ní nejrůznější plemena, se kterými vždy ráda cvičila. V současné době je to italský brakýř, italský spinnone a německý křepelák, které skvěle doplňují i čtyři majestátní pudli. A právě se dvěma z posledně jmenovaných se mimo jiné věnuje i poněkud netradičně myslivecké kynologii, což oba králováky náramně baví. Paní Terezie má navíc dar slova a umí o všem velmi poutavě vyprávět a mnohdy i vtipně a lehce s nadsázkou. Nakonec posuďte sami a dobře se bavte… 

Terezo, vy máte kromě loveckých psů také čtyři pudly, to je poměrně netradiční, ale velmi sympatická smečka. Jak vás vůbec napadlo poskládat to dohromady zrovna takto?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

To sám život je takto poťouchlý. Vždy jsme měli pracovní psy, vždy jsme se psy něco dělali. Jsem z malého města, později z vesnice, kde je pes naprosto přirozenou částí života mnohých rodin. Někde je jen společníkem a všudypřítomným doprovodem, někde pomocníkem a někdo i cíleně cvičí. My měli psy lovecké, ovčácké a pastevecké. Na statku a na vesnici v Podkrkonoší, odkud pocházím, je velmi těsné a přirozené propojení zemědělců s myslivci. Každé jaro jsme chodili s bezvadně vycvičenými australskými honáky vyhánět, případně odnášet zejména srnčí zvěř i na zavolání kolegů zemědělců nemyslivců. Tak by to také mělo být. Vždyť obě skupiny spojuje vztah k živému přírodnímu společenství. Obě skupiny musí vynaložit nemalé úsilí při obhospodařování svých pozemků a zvířat. Na rozdíl od aktivistů jsou jejich činy podloženy souvislými vědomostmi, nikoliv pocity tvořenými z křesla u srdcervoucího programu v televizi. Ale zpět ke psům. Posledními psy byli starý středoasiat a nemocný basset, který nám svým předčasným odchodem zlomil srdce. Zařekla jsem se, že již nikdy psa, že život bez psa je mnohem jednodušší i levnější.

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

To je takhle sobota ráno, ležím na gauči, nikam nejdu, však proč bych taky chodila, když nemám psa... Táhlo mi hlavou, který pes není pes, protože bez psa se žít prostě nedá. Vzpomněla jsem si na pudlici Fifinku, co jsme kdysi měli. Tak si říkám, není z toho bordel, nic se s takovým psem nemusí dělat a ještě doženu své mínus, že jsem si jako malá nehrála s panenkami. Budu mít načesanýho ťuťu pudlínka! A tak do rodiny přibyla střední fawn pudlice, která spustila šílenou pudlí ataku, jež se rozšířila do čtyřhlavé smečky. Pudlí kluci jsou dílem náhody, ale skvělé náhody neb mi víc vyhovuje práce s chlapy. Lovečtí psi (křepeláci, italský ohař a italský spinnone) přibyli i s mužem k našemu cirkusu. Jsme taková velká temperamentní česko-italská rodina, co má dětí i psů jako much a všichni máme své vášně. Díkybohu nás všechny kynologie spojuje!

S pudly jsem plánovala ovládnout především umění střihu a pak možná i výstavy, co také s pudlem, že? A ani nevím, kdy jsem zkusila poprvé lovecký výcvik…

Témat na rozhovor s vámi bych našla celou řadu, ale hodně mne zaujalo spojení pudl a lovecký výcvik, což není úplně obvyklé.  Co vás přimělo k tomu jít právě tímto směrem?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Vztah k přírodě, zemědělství a myslivosti prostě mám. Líbí se mi způsob takového bytí, ač zemědělcem, myslivcem nejsem, stále se aktivně účastním těchto aktivit tak, jak mi čas dovolí. S pudly jsem plánovala ovládnout především umění střihu a pak možná i výstavy, co také s pudlem, že? Stříhání pudla je náročnou školou a obrovskou výzvou, vysošit kýžený tvar vyžaduje zručnost, dobré oko a nebetyčnou trpělivost střihače i psa. Výstavnictví je také kus umění, připravit psa na doteky, vodění, figury. Pro pudla, který je od přírody šašek, to není problém, ale mě to zoufale nebaví. Občas jsme se jen tak pro radost naučili nějakou sestavu ze sportovky, z obedience, cirkusové šaškárny... Stále mě fascinuje pudlí učenlivost a snadnost přepínání z jednoho druhu práce na zcela jinou. Ani nevím, kdy jsem zkusila poprvé lovecký výcvik, ale vím, že při prvním řízeném, ukázněném kontaktu se zvěří se ti mí černí kluci rozzářili naprostým zájmem a byli nadšení ještě dlouho po lekci! Je štěstí, že mám kolem sebe vstřícné, rozumné a nadšené myslivce. Hospodář v Podkrkonoší mi dokonce dal volnou ruku při výcviku psů v honitbě, čehož si velmi považuji a cítím se zavázána vědomím toho, co, kdy a kde mohu se psy dělat, aniž bych zbytečně ohrožovala či rušila zvěř nebo rušila myslivce na kazatelně. Potom mi podali pomocnou ruku i velmi úspěšní lovečtí kynologové, dosud mi při problému neváhají okamžitě poradit nebo poslat návodné video. Zcela bezpodmínečně i kvůli pudlovi! Toho si vážím a ilustruje to osobnost skutečně úspěšných. Takže jsem zaparkovala u lovecké kynologie pro velký zájem psů, svůj a také kvůli zajímavým osobnostem v ní.

Mohla byste nám blíže představit své dva černé pudlí kluky, které tímto způsobem trénujete?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Mám pětiletého Marečka, kterého jsem chtěla ještě jeho vlastním narozením, ale měl se narodit jako fena. Takže s ním jsou problémy už od dob, co chodil po houbách. Ten fracek tam ty houby jistě rozkopával a pak se tomu tlemil tak, jak to umí jen on! Po narození samých kluků u chovatelky jsem se rozhodla, že do toho nejdu, že si k fenám psa nepořídím. Ovšem byli jsme si souzeni, je to moje karma... Ti, co si to hovádko pořídili přede mnou, ho takříkajíc „nedávali“ a již po cca dvou měsících vlastnění tohoto kvítka ho nabídli k prodeji. Já ho fakt poznala a jela si pro něj. Tak jsem poznala dosud nepoznané. Mára nemá úplně typickou pudlí povahu. Mé předchozí zkušenosti s tvrdými honáky nebo pastevci jsou vzpomínkou na růžovou zahrádku. Je to pes nevyčerpatelného temperamentu, neobyčejné krásy, nezdolného fyzického fondu, charisma z něj cáká jako z hydrantu a je na zbití. Žárlivec, zloděj, lhář, závistivec. Kdyby mohl, byl by i feťák, gambler, kurevník a vrah. Proskočí zaskleným oknem, vyleze po žebříku na střechu, vymlátí mříž z rámu. Ovšem pracuje se s ním božsky. Ničeho se nebojí, velmi rychle chápe a úžasně spolupracuje.

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Dvouletý Anton, řečený Tučňák je pudl, jak má být! Jemná, něžná povaha, příjemný temperament, ochotný, nadšený, poslušný a vzorný pejsek. Bojí se, že udělá chybu a těžce nese nespokojený pohled. Slušňák až má hnědý nos. Cvičit s ním je meditace. Tono je víla. Toník nikdy nebyl a nebude vystavován a s loveckým výcvikem začal ve vhodném věku, projevuje se pracovně velmi dobře.

Máte doma ale i fenky, které vedete jinak, mají i ony z vašeho pohledu dostatečné vlohy pro práci v honitbě? A pak by mne ještě moc zajímalo, zda se u pudlů pracovní schopnosti nějak vážou na konkrétní zbarvení?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Fenky konkrétně nevedu nijak. Určitě mají vlohy pro jakoukoliv práci, tak jako feny všech plemen. Snad jen středního a ještě menšího pudla jsem na práci v honitbě ani na „jako práci“ při dummy výcviku nevyužívala pro menší možnosti výdrže psa v terénu. Jen mi vyhovuje „klučičí“ povaha. Do velké míry byla u nás nutnost pracovat kvůli zmiňované povaze Marečka. Pracovní schopnosti se na barvu nevážou. Ale mezi námi pudlaři se nese legenda o jemných povahových nuancích v plemeni. O černých se takto říká, že mají povahu nejaktivnější, stabilní a vyrovnanou, bílí a stříbrní jsou pak citliví až přecitlivělí se silným poutem k majiteli, fawn, červení jsou raraši a trochu třeštiprdla, hnědý chytí za srdce svou oddaností a jemností... A abych nevynechala barevné pudly, o těch se mluví tak, že jednou ochutnáte a už nechcete jiného. Prostě platí, že proti gustu žádný dišputát!

S pudly pracujeme jako se slídiči s ohledem na historii plemene, ale i na vlastnosti, které u nich můžeme pozorovat. Jedná se tedy o všestranný výcvik s důrazem na přinášení.

Kterým disciplínám se tedy v rámci myslivecké kynologie se svými psy věnujete a co z toho jim jde asi nejlépe?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

S pudly pracujeme jako se slídiči s ohledem na historii plemene, ale i na vlastnosti, které u nich můžeme pozorovat. Jedná se tedy o všestranný výcvik s důrazem na přinášení. Postupně, opatrně a zodpovědně se propracováváme celým všestranným výcvikem. Pudlové mají výrazný zájem o zvěř, kterou velmi dobře hlásí (štěkají), mají vynikající čich, který rádi používají a jsou ochotní aportéři. Postupně se orientuji na dummy výcvik, který ostatně využívají i lovečtí kynologové se svými prakticky využitelnými psy. Tento druh výcviku umožňuje bez zvěře nacvičit téměř všechny možné situace na poli i v lese. Na trhu jsou dostupné pachy zvěře, kterým se příslušný dummy napachuje a pak pracujete tak, jak potřebujete. I když se začíná bez pachu! Vůbec související Working testy, Dummy trialy skýtají zábavný a náročný způsob či možnost jak pracovat se psem. Ale ani tento druh výcviku není oficiálně pudlům přístupný (zatím!). U nás skládají Working testy pouze labradoři a retrívři. 

Alfou a omegou každého úspěchu nebo dobrého výsledku je jistě i vhodná motivace. Co nejlépe funguje na vaše šikovné králováky?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

U starších psů jsem pracovala takovou už dnes klasickou metodou pamlskování, klikr, hračka. Mladší už zažil jen pochvalu za úspěch a je to pro nás nejlepší cestou. Přestože se netahám s pamlsky, klikrem a hračkama, psi vidí, že se jde dělat a těší se. Ve výsledku vycvičenosti také rozdíl nevidím. Samozřejmě je nutné zohlednit plemeno a samotné povahové založení psa. Na pudla platí měkký, ale důsledný přístup. Tvrdostí se pudl vypne a trvá dlouho než ho opět „nahodíte“. Raději ho tedy učit než nutit. Jinak pracuje velmi rychle, temperamentně až skoro zbrkle, nerad opakuje stále stejný cvik, miluje pestrost a rozmanitost – dokážete-li mu toto nabídnout, jde skvěle na ruku. U loveckého nebo dummy výcviku je mimořádná pudlí schopnost myslet nad rámec cviku. Taková samostatnost může být u loveckého, dummy výcviku či práce velkou výhodou, je li vhodně nasměrována.

Pudly bych zařadila jednoznačně do osmičky, tedy mezi slídiče a vodní psy!

Pudl všech velkostních rázů patří mezi společenská plemena. Kdybyste ho ale měla s ohledem na jeho možné lovecké využití řadit do jiné FCI skupiny, která by to byla a proč?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Jednoznačně do osmičky! Tedy mezi slídiče a vodní psy. Ostatně tam také od středověku, kdy byl pudl znázorňován, patřil. Byl to prostě středně velký španěl. U standadního pudla byla jeho velikost zvětšená a u ostatních rázů naopak zmenšená. Nepřestává mě fascinovat, že je velký pudl nejméně dvě století šlechtěný pouze s důrazem na vzhled a přesto nejsou jeho skvělé pracovní schopnosti podkopány! Jedinou nevýhodou je jeho velikost a srst. Snaha o „vysvětlení důvodu pro střih“ je nyní, po našich zkušenostech úsměvná. Je to stokrát opakovaná lež, která se stala pravdou. Pudlí srst psu neposkytuje žádnou ochranu. Ihned dojde k promočení, což může, pro chybějící podsadu, vést k prochladnutí psa. V případě, že by někdo dostal nápad poslat psa do vody v napěstované srsti, se pes s jistotou utopí. Pro práci je proto nejlepší velmi krátká srst všude, taková snadněji i schne. Navíc pes může při slídění volně pracovat, nevrací se s prosbou o vysekání z ostružiní, kterým je obalen. A tím narážím na druhou nevýhodu u standardů: velikost. Pes určený ke slídění by měl mít menší výšku pro snadné prohledávání houštin i pro případný útok černé zvěře (divočáků). Nižší pes má tady před nebezpečným výpadem výhodu. Jinak je pudl ideálním slídičem pro moderního lovce. Ochotně pracuje na blízko i dálku, má vynikající čich, miluje vodu a skvěle aportuje. 

Je to ale tak, jak to je a tím pádem, pokud mám správné informace, nemůžete oficiálně na zkoušky, na hony, na naháňky a ani na praktický trénink. Jak tento paradox řešíte a myslíte si, že se třeba v budoucnu blýská na lepší časy?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Je pravdou, že prakticky oficiálně pudl, ani jiná původně lovecká plemena, která jsou FCI řazená do jiné skupiny nebo FCI neuznaná plemena  se na zkouškách, honech a naháňkách nemohou využít. Ovšem v soukromých honitbách při praktické práci lze po domluvě připustit účast i jiného plemene anebo psa bez zkoušek. Otázkou je, zda tak chci činit. Na hon, kde se zpravidla jedná o aport kachen, nemám problém. Sice se tak děje v době, kdy je v našich končinách již pro pudla velmi chladno, ale existují možnosti oblékání do funkčních obleků, neoprenových vest i ochranných obleků, které lovečtí kynologové hojně a ku prospěchu svých psů využívají. Ovšem naháňka, která je zaměřená především na problematickou, nesmírně nebezpečnou černou zvěř, je holým hazardem se životem takto velkého psa, byť chráněného zmiňovanou vestou. Na praktický trénink však mohu a také chodím! Mám velmi šikovného, kynologicky úspěšného přítele, se kterým si romanticky po večerech vrkáme o psech, který mi velmi pomáhá a podporuje mě. Je to hrom do police, ví o mé touze po dummy sportu, který tady chybí. Věřím, že se blýská na lepší časy! Ale jinak je lovecký výcvik pudlů především ohromnou radostí pro mé psy a vzájemné prohloubení našeho vztahu. Více si nemohu přát!

Lovecký výcvik pudlů je především ohromnou radostí pro mé psy a vzájemné prohloubení našeho vztahu!

Jak si vlastně stojí toto plemeno po pracovní stránce ve srovnání se svými ryze loveckými kolegy? A doporučila byste toto zaměření i dalším majitelům, které by to lákalo?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Pudl si po pracovní stránce, když pomineme jeho malou odolnost vůči chladu, stojí velmi dobře a to v porovnání s těmi nejlepšími z loveckých kolegů. Je to houževnatý pracant. Dalším majitelům bych toto zaměření i klidně doporučila, pokud mají dost humoru a velmi málo ambicí. Jak je již zmíněno, loveckých zkoušek se s pudlem nezúčastníte. Ale poznáte skvělou partu lidí, co si vzájemně pomáhá, chodí s úsměvem blátem, jsou špinaví, ověšení jak podomní prodejci, divně koukaj do křoví, ptají se umrlé zvěři, mrazák plný peří a chlupů…, prostě fajn lidi.

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

A také bych každému, kdo se pohybuje v přírodě se psem, doporučila alespoň orientační přehled a zájem o zvěř, která se v ní nachází pro upřímné, reálné zhodnocení dosažené ovladatelnosti psa, protože pes může být krmen zeleninkou, ale šelmou zůstane, je schopen způsobit a každoročně způsobuje strašlivé utrpení volně žijícím zvířatům. Lovecký výcvik je výcvikem ovladatelnosti psa, nikoliv šíleným štvaním zvěře neovladatelným parkovým ohařem ze sídliště. Samotná myslivost je vztahem a péčí o přírodu a celý život v ní. Na rozdíl od mediálního obrazu o zabijáckých primitivech. Hloupost zabíjí a lidé jsou různí všude.

Vypozorovala jste u svých psů nějaký hendikep, který vám práci v honitbě občas ztěžuje?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Hendikepem je zmiňovaná srst. Jediné řešení je mít pracovního pudla opravdu na krátko. Počítat s každoměsíčním ostříháním psa. Počítat s každotýdenním koupáním psa, počítat s neustálým taháním nečistot ze srsti, z každé práce okoupat podvozek, natírat psa olejem... Malou odolnost k chladu lze řešit funkčním oblečením, i když to není úplným řešením. Lepší psa důsledně otužovat, dopřávat mu dost kondičního pohybu i mimo práci. Nelze uvažovat o venkovním ubytování takového psa. Tedy je možné si pudla pořídit jako pracovního psa, ale v první řadě je nutné ho pořizovat jako společníka. Jediným hendikepem pracovního pudla je srst a enormní čas, který i krátké srsti musíte dávat.

Lovecký výcvik je výcvikem ovladatelnosti psa, nikoliv šíleným štvaním zvěře neovladatelným parkovým ohařem ze sídliště!

Mají i přesto rádi vodu nebo je nutné trochu zapracovat na tom, aby byli ochotní tu kačenku z rákosí přinést?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Domnívám se, že pudl nebyl původně striktně vodním psem jako například labrador. Zapracovat na ochotě jít do vody je proto nutné, navíc pudl může získat kvůli své srsti špatnou zkušenost, nepošle-li ho majitel poprvé raději s plovací vestou. Tedy pokud se psa chystáme využívat pro přinášení kachen nebo dummy z vody, zapracovat musíme tak, jako každý jiný majitel jakéhokoliv psa. Pes si musí budovat dobrý svalový tonus, koordinaci, vytrvalost. U plavání, sledování vlečky, aportování a vůbec u každé práce je u slova disciplína s kázní! 

A když  už jsme zmínili tu srst, je jasné, že v terénu asi trochu trpí a předpokládám, že výhodnější je některý ze sportovních střihů. Nicméně je reálné i tak ji případně udržet ve výstavní kondici nebo je to spíš utopie?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Pokud se budeme bavit o používání psa v přírodním českém terénu celoročně, na poli, ve vodě, v prachu a v lese, tak se musím ptát, jakou srst máte na mysli. Co si pes neukousne a nevytrhne, to si zaručeně ošoupe a oláme. Tečka. Teoreticky by se dalo počítat s tím, že v teplém jaře psa ostříháte, pracujete do srpna a v zimě můžete s looserem na výstavu. V každém kratším střihu, který je uznaný, tedy moderna a skandinávie bude takový pes zaostávat za svými lépe připravenými soudruhy. Pokud by majitel pudla rád sportoval i vystavoval, je lépe jít cestou halových psích sportů tak, jak se správně děje.

U nás není využití tohoto plemene v myslivosti příliš obvyklé. Vím ale, že máte řadu kontaktů v zahraničí. Tušíte, jak je tomu například v okolních státech nebo i někde dál?

Pudl je ideálním slídičem pro moderního lovce!

Myslím, že jsem u nás první a zatím jediná, kdo si něco takového dovoluje. V sousedním Německu si považují svého pudlpointera, který z pudla vznikl. Dokonce se lze dočíst, že pudl byl využit pro svou ostrost, vynikající čich a ochotu jít do vody! Dnes se uvažuje o zpětném přikřížení pudla k pudlpointerovi, pro osvěžení krve a ozdravení malé chovatelské základny, ukáže-li se, že si pudl dokázal zachovat své skvělé pracovní schopnosti. Což je výzva! V sousedním Německu jsou již chovatelské stanice, které se věnují pracovním pudlům (myslivosti a zmiňovaným dummy). Ale je velmi těžké toto srovnávat, neboť legislativní rámec myslivosti je naprosto odlišný a tím pádem je nemožné srovnávat pracovní výkon pudla u nás nebo u sousedů. Úplně odlišná myslivost nebo spíše způsoby lovu jsou v USA, kde jsou standardi využíváni a chováni v pracovních liniích. Tamní AKC, CKC ho řadila ještě v 19. stol mezi retrívry, později byl zařazen do nesportovních plemen. UKC krále měla vždy ve sportovních, ale až od roku 1984 zahájila lovecké testy na retvívry, kterými prošlo nemnoho psů, ale vždy velmi úspěšně. Za zmínku stojí Dr. Grace Blair, které se díky vytrvalosti podařilo prosadit r. 1996 u AKC účast standardovi na loveckých zkouškách retvívrů. Od té doby se v těchto pracovních testech zúčastnilo a získalo několik dalších psů nejvyšší tituly.

Naše povídání bude možná některé pudlaře inspirovat k tomu zkusit se svými svěřenci zase něco nového nebo jiného. Co byste jim na závěr vzkázala?

Jděte do toho! Vezměte svému pudlovi vtipnou kaši, ať nežere všechno sám, chytněte se spolu za ruce a běžte jim spolu nakopat zadek. Není nic hezčího, než když se s pudlem dostavíte ke skupině "pracáků" a ozve se směrem k vám: „Ale božínku!“

Moc děkuji za inspirativní povídání a „nakažlivý“ smysl pro humor. Ať se vám i nadále daří!

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Terezie Hermannové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




-->