Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Šest set kilometrů tam a zase zpět. Přesně taková „nálož“ čekala na redaktorky eCanis, které se vydaly se podívat do slovenské Nitry na vyhlášenou výstavu psů Nitradog Pribina Cup 3x CACIB. Jak se tedy děvčata dívají na organizaci, prostory a pohostinnost úžasných slovenských kolegů? Co je zaskočilo nebo naopak mile překvapilo? Tak to vše přináší následující reportáž….


Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Malebná Nitra je krajským městem na jihu Slovenska. Protéká jí stejnojmenná řeka a krásné panorama okolo tvoří celkem sedm pahorků – Zobor, Hradní skála, Vršek, Kalvárie, Borina, Ĺupka a Martinský vrch. Zmiňujeme to zde úmyslně, protože i to jsou místa, na kterých můžete po náročném výstavním dni nechat svého psa do sytosti vyběhat a odreagovat a sami sobě tzv. vyčistit hlavu. A věřte, že je to daleko lepší způsob odpočinku než jet z haly přímo na pokoj do hotelu a jen čekat do druhého dne na další show. A to i tehdy, bude-li po takovém výletě nutné vašeho šampiona znovu vykoupat a vyfénovat. Pojďme ale už k samotné akci, do níž vás necháme detailněji nahlédnout a podělíme se o své dojmy.

Ve dvou se to lépe táhne

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

I když si myslím, že se v rámci své redaktorské práce najezdím celkem dost, nemám dlouhé cestování příliš ráda. Zvláště jízdy po D1 jsou mnohdy nekonečné. A tak jsem se zprvu ani moc netěšila. Výhodou však je, když člověk nejede sám, a to byl i můj případ. Tentokrát jsme se za redakci eCanis do Nitry vydaly dvě, a to já a má úžasná kolegyně a kamarádka Míša. A tak cesta ubíhala opravdu skvěle a celkem rychle. Navíc jsme vyjely o den dřív, aby bylo všechno v klidu a na pohodu.

Nitradog pod drobnohledem

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Ubytovaly jsme se kousek za městem. V pátek ráno, ač byl všední den a dal by se očekávat vyšší provoz, nás na výstaviště Agrokomplex celkem bez problémů a za chvilku navedla navigace. Výhodou je, že se nachází prakticky na okraji Nitry a k tomu byl příjezd od pořadatelů skvěle značený. Chlapci na bráně nás vítali s úsměvem a pěkně nás nasměrovali k parkovacím místům. Prostory výstaviště nejsou možná tak rozlehlé, jako to vidíme například v Brně, ale na druhou stranu je v areálu několik zelených ploch a také poměrně velký rybník, což rozhodně lahodí pejskařovu oku. Kdo jel vystavovat, odpadly mu zbytečné starosti s přejímkou, neboť měl katalogové číslo vytištěné už z domova a při vjezdu předložil veterinární službě už jen očkovací průkaz. Ten byl po kontrole opatřený samolepkou, čímž byl zajištěný pohodlnější a rychlejší vjezd v dalších dnech. A pak už následovala klasika, na kterou jsme asi běžně zvyklí. Najít si tu správnou halu a vhodné místo u konkrétního kruhu, kde člověk vystavuje, vybalit si věci, proběhnout se cvičně se psem, vyvenčit, vyčesat a pak už jen čekat, až to celé vypukne, a přijdete na řadu. Asi nic, co byste nedělali nebo neočekávali na jakékoliv jiné výstavě.

Možná není třeba rozepisovat se podrobně o průběhu celé akce, protože to prostě všichni dobře známe. Je to stále to samé dokola. Někdo byl spokojený více, jiný zase méně. O tom to prostě je, je to soutěž jako každá jiná a vždy je na zvážení konkrétního rozhodčího, čemu u daného jedince dává přednost a co bude penalizovat. Líbila se mi však velká „pestrost“, co se rozhodčích týče. Kromě známých slovenských a českých tváří přijeli i posuzovatelé z několika dalších států a nebylo jich zrovna málo.

Proč právě PRIBINA CUP?

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Někomu by možná mohlo vrtat hlavou, z jakého důvodu má oblíbená a již tradiční nitranská mezinárodní výstava ve svém názvu právě Pribina Cup. Je to zcela prosté a navíc velmi trefné. Pribina nebo také jinak Priuuinna, Priwina, či Privina (cca 800 – 861) byl prvním historicky známým nitranským a později také blatenským knížetem. V letech 825 až 833 byl posledním knížetem nezávislého Nitranského knížectví a asi od roku 840 i prvním knížetem Blatenského knížectví, na území dnešního západního Maďarska. Za manželku měl pravděpodobně Bavorku.

„Slováci už na úsvite dejín Slovanov mali svojho vladára Pribinu. Boli sme teda už vtedy národom slobodným, samobytným, svojráznym, národom kresťanskej a slovenskej kultúry. Kým iné národy slovanské v tých časoch nedospeli ešte k dostatočnej kresťanskej vzdelanosti, my, Slováci žili sme už ako národ kresťanský a slobodný.“

A. Hlinka, 1933

Zajímavý je i původ jména Pribina, který není zcela jednoznačný. Jedna z verzí říká, že je buď odvozeno z latinského slova privignus (což znamená nemanželský syn, levoboček), nebo že je slovanského původu. Historici se však přiklánějí více k druhé možnosti a tvrdí, že jméno Pribina vzniklo buď ze slova pŕvina, což znamená prvorozený syn, první z rodu, nebo je jméno Pribiny odvozené od slova přibývat. Takovéto vysvětlení původu má své opodstatnění, protože Pribinovi v době, kdy byl nitranským knížetem, určitě přibývala moc, sláva, udatnost nebo území.

 

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

A na prvního nitranského knížete se nezapomíná ani v současnosti. Při příležitosti oslav vzniku Slovenské republiky totiž prezident propůjčuje osobnostem, které se významně zasloužily o její hospodářský, sociální nebo kulturní rozvoj, státní vyznamenání Pribinův kříž. Pribina byl rovněž zobrazen na nejnižší ze série slovenských bankovek, které byly na Slovensku v platnosti až do zavedení eura v roce 2009. V roce 2011 vydala Národní banka Slovenska na jeho počest zlatou sběrateloskou minci.

Zdroj: www.wikipedie.cz, Slovenská národní banka (https://nbs.sk)

Prostě „wow“

Tak tímto citoslovcem bych označila opravdu originální doprovodný program, který mne prostě nadchnul. Byl nejen nápaditý, ale hlavně pořádně „našlapaný“. Neskutečně se mi líbil a také jeho propagace na facebookových stránkách výstavy byla skvělá. Přesně jsem věděla, kdy a kde se co děje. Asi nebudeme mít prostor pro kompletní představení všech aktivit, ale zkusím alespoň to nejzásadnější pro mě.

Autogramiáda jako ze sna

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Velkou radost mi udělalo zjištění, že se v Nitře bude nacházet za mne opravdu velký chovatel německých ovčáků (jak mnozí ví, tak je to mé srdeční plemeno) pan Ján Sudimák (CHS Eqidius), který se bezesporu zapsal zlatým písmem do chovu nejpočetnějšího plemene světa. Navíc pan Sudimák na místě představoval také svou prvotinu a zároveň úžasně zpracovanou knihu s názvem Německý ovčiak jednoducho nádherný. Takže pro chovatele a příznivce tohoto plemene to bylo velkou příležitostí si publikaci nejen zakoupit, ale také si ji nechat podepsat a osobně si s tímto velkým, avšak skromným člověkem popovídat. A já vám mohu prozradit hned několik zajímavých informací. Těšit se můžete například na podcast s Jánem Sudimákem, na recenzi jeho skvělé knihy, jejíž se eCanis stal mediálním partnerem a navíc budeme sledovat a mapovat cesty Jána Sudimáka po České republice.

Kidzone, aneb Kdo si hraje, nezlobí

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Každé ráno od 8.00 do 10.00 hod. čekaly na naše nejmenší v Kidzone krásné a poutavé pohádky. A pak pokračoval další doprovodný program. Ten byl velice nápaditý a upřímně jsem sama nevěděla, zda mám být zde a všechno sledovat nebo fandit u výstavních kruhů. Nemám prostor vyjmenovat vše, co se na tomto místě odehrávalo, ale dovolím si vypíchnout to, co zaujalo mne samotnou. Například je úžasné, jak pořadatelé vymysleli prezentaci druhého nejmladšího národního plemene, kterým je slovenský hrubosrstý stavač (ohař). Návštěvníci se mohli seznámit s krásným, elegantním a především pracovitým loveckým psem a navíc si jej mohli také pomazlit.

Aktivity ring pro všechny

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Aktivity ring stejně jako Kidzone jsou od loňského roku novinkou na Nitradog Pribina Cupu, který sloužil jako místo pro ukázky z nejrůznějších kynologických i nekynologických činností a oblastí našeho bytí. Rozhodně to byla doslova oáza, kde nebyla nouze ani o zábavu, ani o poučení a nové poznatky. Najít jste ho mohli v hale M5, kde probíhal každý den hned od rána nějaký zajímavý program.

Návštěvníci mohli vidět parádní ukázky z různých kynologických odvětví, jako jsou například obedience, záchranářský výcvik, ale třeba také služební kynologie, která je divácky vždy velice atraktivní. Když však odbočím maličko mimo kynologický svět, tak mně se moc líbila i prezentace práce sokolníků ze spolku Sokoliarov kráľa Svätopluka. A protože jsou právě dějiny Nitry spjaté s dějinami starých Slovanů, tak jsme v průběhu celého víkendu potkávali skupinky dobově oblečených lidí, kteří se postarali o velice podmanivou atmosféru. A s tím vším je také spojena naprosto fantastická kapela Valar, která hraje tematicky středověký folk. Melodie v jejím podání jsme mohli slyšet v sobotu během závěrečných soutěží opět v hale M5, ale také na Slovenském večeru, o kterém si povíme níže.

Slováci to prostě umí…

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Já sama pocházím ze severu Čech. A doufám tedy, že moc místních od nás zrovna toto číst nebude. Nicméně v našem kraji žijí lidé převážně zamračení a celkem nepřátelští. Říká se, že je to proto, že jsme v Sudetech a život zde byl vždy tvrdý. Já jsem takzvaná „náplava“ a tak tomu ani po dvaceti letech moc nerozumím. Ale vážení Slováci ti se prostě bavit umí, to je o nich známé. A nejenže se o nás jako o návštěvu z Čech perfektně starali v průběhu celé výstavy, ale dostaly jsme i pozvání na Slovanský večer. Bylo báječné vidět, jak se umí odvázat nejen naši východní sousedé, ale i rozhodčí ze všech koutů Evropy a sami vystavovatelé. Jak ona „rivalita“ najednou jako mávnutím kouzelného proutku zmizela a lidé byli plní úsměvu, radosti a chtěli se prostě dobře bavit a večer si pořádně užít.

Nezapomenutelné tři dny v Nitře

Proč zrovna Slovanský večer zde zmiňovat nebudu, to se zase dozvíte v podcastu, který vyjde na eCanis ve čtvrtek (22. 2. 2024). Nicméně celý večer začal krásným vystoupením kapely Valar, jejich hudba je mému srdci velice blízká a tak jsem si to opravdu užila. No, a o tom, jak jsme se chutně najedly, a že na nás čekaly dvě skvělé večeře a víno teklo proudem – o tom raději psát nebudu, protože kdo váhal, zda si koupit lístek a nakonec tak neučinil, opravdu udělal obrovskou chybu. Program, Dj, jídlo, pití, zákusky, tanec, zábava a celková atmosféra – to vše bylo na jedničku s hvězdičkou. Člověku se ani nechtělo zpět na hotel. Hluboko smekám před celým pořadatelským týmem v čele s prezidentem UKK Jozefem Šusterem.

Pár zajímavostí o Nitradog Pribina Cup 2024

  • První výstavy v Nitře uspořádaly Zväz športovej kynológie (ZŠK) a Únia kynologických klubov (UKK) 30. 11. a 1. 12. 2013.
  • Nejvíc přihlášených psů bylo v roce 2023, kdy se počet vyšplhal na číslo 3080.
  • Nejméně psů bylo přihlášeno během pandemie covidu v roce 2020. Tehdy to bylo 943 psů.
  • Mimo výstav Nitradog jsou organizované společně ZŠK a UKK Novohraddog v Lučenci a Dogfestival vo Veľkej Ide.
  • Tento rok vypadala čísla přihlášených psů následovně:
    • pátek (16. 2. 2024) – 2135 psů
    • sobota (17. 2. 2024) – 2476 psů
    • neděle (18. 2. 2024) – 2234 psů
  • Od roku 2023 je ředitelem výstavy prezident UKK pan Jozef Šuster.
  • Letos (2024) se předvedli na výstavě zástupci těchto zemí: BĚLORUSKO, BELGIE, BRAZILIE, BULHARSKO, CHORVATSKO, ČESKÁ REPUBLIKA, DÁNSKO, ESTONSKO, FINSKO, FRANCIE, NĚMECKO, MAĎARSKO, ITÁLIE, JAPONSKO, LITVA, LOTYŠSKO, MOLDAVSKO, ČERNÁ HORA, NIZOZEMÍ, POLSKO, RAKOUSKO, RUMUNSKO, RUSKÁ FEDERACE, SRBSKO, SLOVENSKO, SLOVINSKO, ŠVÉDSKO, ŠVÝCARSKO, UKRAJINA, VELKÁ BRITÁNIE, SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ.

Zazvonil zvonec a víkendu byl konec

Nezapomenutelné tři dny v Nitře
BIS pátek: Vipet LET ME LOVE YOU, Chov. ATTILA CZEGLÉDI, Maj. BIANKA CZELLER

Ano, každá pohádka má svůj konec. A i trojvýstava Nitradog Pribina Cup v neděli 18. 2. 2024 skončila. Pokud bych měla úplně vše podrobně zhodnotit, tak přiznávám, že by to přesahovalo parametry tohoto článku. Musím ale říci, že jsem si to opravdu užila a jela jsem domů plná krásných zážitků a neskutečně unavená. Ano, můžete namítat, nevystavovala psa a tak to vidí jinak. To možná ano, ale v Nitře se mnou byly také moje kamarádky, se kterými jsem trávila rovněž čas u výstavních kruhů, kterým jsem fandila a od kterých jsem si vyslechla i slova zklamání, když se zrovna nezadařilo a naopak s nimi sdílela radost, když to další den zase klaplo. Ne vždy je prostě posvícení. A tak to člověk musí brát. Je to jen soutěž, a těm našim chlupáčům je úplně jedno, zda budou mít CAC, CACIB nebo jen VD.

Oni jsou tam proto, že jsou s námi, a že se jim panička či páníček věnuje. Dává jim péči, pohlazení, povzbuzuje je a odměňuje. Buďme tedy rádi, že jsme vše přečkali ve zdraví, že naši psi mohli nasát celou řadu pachů, že měli co „číst“, a že si užili nás. To je to, co je důležité a ne CACIB – to je pouze takový ten bonus, který jednou vyjde a jindy prostě ne.

Bez ohledu na vavříny si myslím, že tato výstava byla velice vydařená. A protože jsem měla čas všímat si i jiných věcí (třeba organizačního týmu), tak opět musím smeknout. Ti lidé tam opravdu lítali a dělali vše pro to, abychom si to my – vystavovatelé a návštěvníci pořádně užili. A věřte, že pokud někdo z vás zrovna šlápnul do exkrementu, nebylo to vinou pořadatele (mimochodem neustále tam běhaly paní, které tyto a další věci po nás uklízely), ale spíš neukázněného majitele psa. A že jsem měla možnost vidět jich opravdu dost.

Organizační tým je vždy srdcem celé akce. O tom není pochyb. A zde se jednoznačně prokázalo, jak je vše dokonale připravené a hlavně jak samotným lidem z týmu záleží na tom, aby vše proběhlo, jak nejlépe je to možné. A proto tedy moc chválím práci celé této dobře sehrané party.

Pár slov závěrem…

Než napíšu poslední větu, ráda bych moc poděkovala za pozvání panu Jozefu Šusterovi, za velice milé přijetí a vůbec za celkovou péči o nás děvčata z redakce. A rovnou bych ráda i touto cestou pozvala vystavovatele na další slovenskou výstavu. Takže pokud vám schází ještě nějaký titul k získání šampionátu, tak co třeba v květnu v Lučenci? Pozvánku na tuto výstavu na www.ecanis.cz určitě nepřehlédnete.

A nezapomeňte sledovat také naše podcasty, protože už ve čtvrtek 22. února 2024 na vás čeká další díl, který nebude s nikým jiným než s Jozefem Šusterem, a to nejen o výstavě v Nitře.

Iveta Panýrková

Foto: Ing. Peter Suvák, Iveta Panýrková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


      Podobné články



        -->