Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

A jsme opět u sibiřských husky, ale tentokrát se trochu více ponoříme do severských dobrodružství. Podařilo se nám totiž vyzpovídat mushera, který nám ochotně prozradil například tajemství zapřahání, jak vybrat dobrého lídra nebo co si musíte na takový závod vzít do výbavy. Pokud vás zajímá právě toto, určitě si nenechte ujít tento pěkný rozhovor!


Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Tentokrát se nám podařilo doslova „lapit“ sympatického mushera Ing. Martina Brzka, který se věnuje právě tomuto krásnému sportu. Ten může na jednu stranu vypadat neskutečně romantiky, ovšem na stranu druhou je tvrdý a mnohdy i nekompromisní. Dovoluji si vás pozvat k tomuto opravdu moc zajímavému povídání. Já jsem si ho neskutečně užila a věřím, že vy na tom budete velmi podobně…

Martine, povězte nám, prosím, nejprve, jak jste se vlastně dostal k tomuto nádhernému severskému plemeni a jak to s ním máte dnes?

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Bylo to v roce 2004 na popud naší, tehdy třináctileté dcery, které se sibiřský husky moc líbil. Začal jsem si tedy zjišťovat, zda by se pro nás toto plemeno hodilo a co všechno jeho chov obnáší. Bylo nám doporučeno, ať se jedeme podívat na nějaké závody a popovídáme si s nějakým zkušeným musherem. Jeli jsme se tedy podívat na závody do Nového Města na Moravě a tam jsme se seznámili s nejznámější českou musherkou Janou Henychovou, která jezdí velké severské závody. Od ní jsme do začátku získali cenné rady.

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

V současné době máme v naší chovatelské stanici Czech Silver-Star celkem osm sibiřských husky. Z toho jsou již dva důchodci, kteří už nejezdí a chodí jen na procházky. Jsou to třináctiletý Doodle a jedenáctiletá Athena. K nim přibyde příští rok ještě desetiletá Iris, která jezdí poslední sezónu a těm mladým již rychlostně nestačí. Mladá generace se skládá z tříleté Nority, dvouletých sourozenců Peruna a Peggy a ročních sourozenců Quelvina a Quida.

Chovatelskou stanici máte, tuším, od roku 2004. A já z předešlých rozhovorů vím, že se husky dělí na pracovní a výstavní linie. Na jakou se tedy zaměřujete vy?

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Na začátku našeho chovu jsme se zaměřovali na původní klasické husky, kteří byli dobře uplatnitelní jak na výstavách, tak i při závodech. Náš Cyr byl tehdy Českým výstavním šampionem a zároveň mistrem Evropy na závodech. Vývoj však šel rychle dál a tito původní klasičtí husky dnes téměř vymizeli. Chov se rozdělil na „výstaváky“ a „sporťáky“. V současné době chováme výhradně sportovní linii určenou na závody.

Mushing je sportem, který vyžaduje obrovské množství času a financí!

Vaší vášní je tedy mushing. Jak vypadá takový život člověka, který se tomuto sportu věnuje?

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Mushing je sportem, který vyžaduje obrovské množství času. Jsou to hodiny a hodiny strávené na tréninku. Odpočinete si trochu akorát v létě, kdy jsou vysoké teploty a husky jezdit nemohou, protože by se přehřáli. V sezóně, která začíná pro nás v září a končí někdy v březnu až v dubnu, to vypadá asi takto: v sobotu a v neděli jsou závody, v pondělí mají psi volno po závodech, úterý, středa, čtvrtek probíhá trénink a v pátek je volno před závody. Co se týká financí, je to také značně náročné. Nejdražší je pořízení vybavení. Na podzimní závody potřebujete lehkou závodní káru. Na trénink naopak těžkou. Na zimu potřebujete alespoň dvoje saně. Plus k tomu připočítejte postroje, šňůry a mnoho dalšího vybavení pro psy. Samostatnou kapitolu tvoří krmení. Husky potřebuje v každém případě syrové maso a k tomu kvalitní granule s vysokým obsahem energie. To je základ a k tomu pak různé doplňky vitamínů, kolagenu, odměny a pamlsky. Dále si musíte uvědomit, pokud máte osm psů a chcete jezdit na závody, musíte je v něčem přepravovat, tedy přívěs na psy nebo karavan. K tomu je nutné auto, které vám to utáhne na mokré louce nebo v horách na sněhu. Nezbytné je tedy kvalitní SUV s náhonem 4x4. Takže na závěr asi všechny peníze, které ušetříte, jdou do mushingu.

Vždy mě neskutečně zajímal lídr spřežení. Asi už od doby, kdy jsem jako holka četla romány Jacka Londona. Prozraďte nám, co musí takový vůdčí pes zvládat a jak se vybírá a vychovává nástupce toho starého?

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Lídr spřežení je nejdůležitějším psem, na kterého musí být absolutní spolehnutí. Musí zvládat povely mushera a musí si sám umět rozdělit síly tak, aby zvládl vést spřežení po celou dobu závodu. Ne všichni psi na to mají. Lídr spřežení se nemusí rovnat vůdci smečky. Vůdcem smečky je často nejsilnější pes, ale lídrem spřežení může být klidně i chytrá fena. Kdo bude lídrem vypozorujete hlavně na tréningu, kdy zkoušíte dávat dopředu různé psy a sledujete, jak se při tom chovají. Mladý lídr se to většinou učí tak, že ho dáte ke starému a on se to učí od něho.

Lídr spřežení se nemusí rovnat vůdci smečky. Vůdcem smečky je často nejsilnější pes, ale lídrem spřežení může být klidně i chytrá fena.

Mají i ostatní psi ve spřežení pevně daná svá místa nebo je můžete libovolně točit – střídat? A jak by tedy správné spřežení mělo vypadat?

Je to zase individuální. Jsou psi, kteří mají své místo stálé a jsou psi, kterým je to jedno, na jakou pozici je zapřáhnete. To zjistíte zase při tréninku. Spřežení se pak skládá tak, že vepředu jsou ti chytří, za nimi většinou mladí, rychlí a vzadu před saněmi nebo károu jsou ti nejsilnější.

Pojďme se podívat na vaši závodní kariéru. Máte několik titulů mistrů Evropy, ale i mnoho dalších významných vítězství či umístění. Kterého výsledku nebo účasti si ceníte asi nejvíce?

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Nejvíce si asi cením svého prvního Šediváčkova longu, což je největší závod u nás. Jezdí se v Orlických horách na 222 km. Samozřejmě si cením i získaných titulů mistra Evropy a dále získání titulu Iron Sled Dog Man v roce 2018 absolvováním tří prestižních evropských závodů v jednom roce, kam patří právě Šediváčkův Long, Innerkrems, který se jezdí v Rakousku v Korutanských Alpách a Inzell v Německých Alpách.

Každý závod má asi svoje podmínky. Pokuste se nám ale přiblížit, jak to vypadá, když jedete někde několik dní přírodou, kde nezakopnete ani o živáčka. Kolik vezete vody, výbavy a zda je to váhově nějak omezeno?

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

U nás nejsou tak dlouhé závody a hustota lidí je zde na horách dost velká, takže abyste nezakopli ani o živáčka se u nás nestává. Jezdí se ale na tzv. bivak, kdy spíte se svými psy v divočině na sněhu, a tam si tedy musíte vézt jídlo jak pro sebe, tak i pro psy. Vodu si uděláte ze sněhu a ohřejete si ji na lihovém nebo plynovém vařiči. Při takovém závodu dále musíte mít s sebou kompletní náhradní oblečení, abyste se mohl na bivaku převléct do suchého. Vezete i náhradní vybavení pro psy, náhradní postroj, obojek, záložní šňůry, karabiny, lékárničku pro mushera i pro psy a spoustu dalších věcí, které byste mohli v divočině potřebovat, to je například nůž, sekerka apod.

Předpokládám, že musher by měl mít asi také potřebnou fyzičku, že? Udržujete se tedy nějak? A máte případně daný také určitý váhový limit, aby to bylo pro spřežení přijatelné?

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Samozřejmě, že určitou fyzičku to potřebuje, abyste v kopcích (zejména v těch alpských) spřežení pomohl. Musher se jen neveze, jak si mnozí myslí, ale při závodě psům intenzivně pomáhá. Váha samotného mushera není pro spřežení až tak rozhodující. Pochopitelně, že čtyřicetikilová slečna musherka má výhodu proti stokilovému musherovi. Tady ale záleží hlavně na síle a natrénovanosti psů.

Sibiřský husky nemá potlačené lovecké pudy, a pokud vám uteče, tak sousedovy slepice nemají šanci!

Chtěla jsem si povídat hlavně o husky, ale strhla jsem to nakonec víc na závody a vy jste nám toho na oplátku hodně prozradil. Řekl byste nám však nyní, jak vy vidíte a vnímáte plemeno sibiřský husky?  

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Sibiřský husky je smečkovým plemenem a z toho tedy vyplývá, že tento pes je strašně nerad sám. Proto každému, kdo s husky začíná a bere si od nás štěně, říkám, že by měl mít minimálně dva. Je to plemeno velice chytré a dobře odhadne, co si ke svému páníčkovi může dovolit. Je to však také tzv. primitivní plemeno, to znamená, že nemá potlačené lovecké pudy, a pokud vám uteče, tak sousedovy slepice nemají šanci. Jinak je velmi přítulný a bez problémů i k malým dětem. Pouštět huskyho na volno je obrovským rizikem právě pro jeho lovecké vlohy. Pokud uvidí někde na poli srnku nebo zajíce, tak ho neodvoláte a může nastat problém.

Martine, myslím, že se musíme někdy někde potkat, protože v hlavě mi naskakuje ještě spousta otázek a to možná i díky mému vášnivému čtení příběhů z dalekého severu. Dnes vám ale položím už jen jednu závěrečnou. Jaké máte pro letošní rok plány a sny, které byste rád uskutečnil?

Dobrý trénink vám vždy řekne vše!

Pro letošní sezónu mám hlavně v plánu začlenit mladé psy do spřežení. Zimní závody jsou vzhledem ke klimatu v ohrožení, takže uvidíme, jestli napadne dostatek sněhu a vůbec se nějaké uskuteční. Mým dlouhodobým snem bylo absolvovat nějaký velký závod na severu Skandinávie, alespoň na 500 km, ale vzhledem k mému věku a „nedostatku“ psů (protože na takový závod jich potřebujete alespoň dvanáct) se mi asi tento sen již nesplní a je to i finančně obrovsky náročné, protože tam musíte předtím i nějakou dobu trénovat a sehnat v dnešní době nějakého solidního sponzora je docela problém.

Děkuji vám za poutavý rozhovor.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv Ing. Martina Brzka

www.czechsilverstar.wz.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->