Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Do Birminghamu na Cruft´s v březnu 2024 jedem!

V pondělí 29. 1. 2024 bude definitivně ukončena možnost přihlášení na jednu z největších každoročních kynologických událostí – výstavy Cruft´s 2024. Ta se bude konat od 7. do 10.3. Loni na ni do National Exhibition Centre v anglickém Birminghamu dorazilo přibližně 20 000 psů a 130 000 diváků z celého světa. Počty návštěvníků od prvního ročníku konaného v roce 1891 každým rokem rostou. Svět obíhají videa, při jejichž zhlédnutí žasneme údivem nad schopnostmi psů nebo se smějeme a dojímáme. Pokud se již nemůžete dočkat letošních výkonů nebo se na Cruft´s v příštích letech sami chystáte, přečtěte si náš dnešní rozhovor s mnohaletou účastnicí této proslulé psí show.


Do Birminghamu na Cruft´s v březnu 2024 jedem!

Úvodní foto: Lenka Svobodová a Ch. All Is Possible Gasko Prim - Tess

Lenka Svobodová je dlouholetou chovatelkou plemen hovawart a border kolie a majitelkou chovatelské stanice Gasko Prim. Mnohokrát byla nominována na výstavu Cruft´s s oběma plemeny i jedinci ze svých odchovů a po mnoho let se účastnila také jako divačka. Titul BOB vyhrál na této výstavě v roce 2013 Hovawart C.I.E + C.I.B. Darcius Gasko Prim. 

Díky dlouholetým kontaktům a následné chovatelské spolupráci si získala přátelství těch nejvýznamnějších chovatelů nejen z Anglie, ale i po celém světě. Dostala důvěru předvádět i jejich odchovy (již od roku 1999).

Lenko, kolikrát jste se výstavy Cruft´s zúčastnila a jaké jsou vaše největší úspěchy z ní?

Do Birminghamu na Cruft´s v březnu 2024 jedem!

Až na výjimky tam jezdím již od roku 1999 každý rok. Cruft´s považuji za prestižní výstavu, na kterou jezdí kvalitní jedinci z celého světa. Proto tam jezdím opakovaně jako divačka a několikrát jsem vystavovala border kolie, které chovám.

Za největší úspěch považuji získání titulu BOB – nejlepší jedinec plemene s hovawartem Darciusem v roce 2013. Velkou radost jsem měla také v roce 2016 z umístění feny border kolie Ch. Arrodare Moody Blue, které říkáme Rori, na krásném třetím místě.

Kvalifikaci na Cruft´s lze získat na vybraných mezinárodních výstavách v rámci Evropy, o této možnosti se účastník dočte v propozicích dané výstavy!

Jakým způsobem se lze na Cruft´s kvalifikovat?

Do Birminghamu na Cruft´s v březnu 2024 jedem!

Kvalifikaci lze získat na vybraných mezinárodních výstavách v rámci Evropy, o této možnosti se účastník dočte v propozicích dané výstavy. Na Cruft´s se kvalifikuje ten jedinec, který získá titul CACIB – čekatelství mezinárodního šampionátu krásy nebo (ve třídě mladých) CAJC – čekatelství juniorského šampionátu krásy. Pokud tento jedinec nemá titul šampion, nelze ho nahlásit do třídy open, ale do dalších, a to dokonce i do dvou tříd najednou.

Dále je možná kvalifikace na dalších championship výstavách v Anglii. Zde se na Cruft´s můžete kvalifikovat získáním prvního až třetího místa v určitých třídách. 

Třetí možností je získání titulu Interchampion – mezinárodní šampion krásy. V současné době má jedna z mých fen splněné podmínky na Interchampiona, budu ji tedy moci na Cruft´s přihlásit. do třídy open, protože třída šampionů, na kterou jsme zvyklí z našich soutěží, na Cruft´s není.

Co dalšího je třeba pro přihlášení na tuto výstavu udělat?

Do Birminghamu na Cruft´s v březnu 2024 jedem!

Především je možné se na daný rok kvalifikovat nejpozději v průběhu ledna téhož roku. Tedy nejčastější situací je, že se na Cruft´s vydáte až v následujícím roce po získání kvalifikace. Po splnění kvalifikačních podmínek je nutné zažádat o registrační číslo. Na základě tohoto čísla se přihlásíte a už jen čekáte na potvrzení. Jelikož žadatelů jsou tisíce, doporučuji požádat si o registrační číslo ihned po získání kvalifikace. Přihláška stojí okolo tisíce korun a platí pouze na následující rok.

Pokud chcete být u výstavního kruhu vedle svých známých, doporučuji napsat do přihlášky jméno handlera, i když si budete psa vystavovat sami. Přidělí vám tak místo vedle sebe. V přihlášce je také možnost vyplnit osobu jako doprovod, ta nemusí platit poplatek jako divák.

Jaké jsou možnosti dopravy se psem do Birminghamu, kde se výstava koná?

Lze tam dojet trajektem, vlakem skrz Eurotunel nebo doletět letadlem. Poslední variantu bych volila jen, pokud jedete jako divák bez psa. Každá z těchto možností má svá pro a proti. Výhodou letu je, že výstaviště je přímo vedle letiště a po příletu projdete halou přímo tam.

Já nejraději jezdím trajektem. Plavba trvá dvě a půl hodiny a při dlouhé cestě, kdy jednou jsem řídila dohromady dvacet tři hodin, ji využívám k odpočinku. Schoulím se na sedačkách a část prospím. Můžu se také podívat ven, protáhnout se, dát si na lodi občerstvení. Během noční plavby je sice otevřených méně míst s občerstvením než přes den, zato se přepravuje méně lidí a lépe si odpočinu. Jako výhodu vnímám i to, že když dorazím do Anglie brzy ráno, je ještě malý provoz, v němž se snáze přeorientuji na řízení vlevo.

Lístek na trajekt pro jednoho psa stojí přibližně tisíc korun. Dostanete nálepku na přední sklo auta jako označení, že se v autě nachází zvíře. Takto označená auta posílají společně do přední části trajektu. Psi nesmějí na palubu, zůstávají dole v autě. Nechávám jim pootevřené okénko a misku s vodou a jelikož jsou zvyklí, také si během plavby odpočinou.

Cesta Eurotunelem je z pohledu psa obdobná. Najedete autem do vlaku a vlak projede tunelem. Cesta trvá přibližně půl hodiny a pes nesmí z auta vystoupit.

Po příjezdu probíhá kontrola pet pasu a čipu. Stejně tak probíhá kontrola při návratu do ČR.

Jelikož žadatelů jsou tisíce, doporučuji požádat si o registrační číslo ihned po získání kvalifikace.

Jaké očkování a veterinární potvrzení musí pes mít, aby mohl do Anglie vstoupit?

Do Birminghamu na Cruft´s v březnu 2024 jedem!

V Anglii nemusí být psi očkovaní proti vzteklině, ale na Cruft´s to je podmínkou. V pet pasu musí být také zapsáno odčervení proti echinokokům, které musí být podáno 120 až 24 hodin před vstupem na území. Proto je potřeba dobře si naplánovat, kolik dní předtím, než budu vystavovat, tam chci být. Doporučuji to promyslet kvůli pohodě psa i té vlastní.

Po předchozích zkušenostech si také nechávám na cestu rezervu dvě až tři hodiny. Jednou jsem totiž kvůli kontrole na hranicích nestihla trajekt. Celníkům bylo podezřelé, že cestuji sama se psem a musela jsem vyndat všechny věci z auta.

U některých společností je výhodou, že pokud naopak člověk přijede dřív, v časovém předstihu maximálně dvou nebo tří hodin ho vezmou o trajekt dřív. Tím pádem i když si uděláte časovou rezervu a přijedete k trajektu dříve, nemusíte několik hodin čekat.

Je snadné získat v okolí výstaviště ubytování se psem?

Do Birminghamu na Cruft´s v březnu 2024 jedem!

Také u ubytování platí, že čím dřívější rezervace, tím lépe. Nejvíce se mi osvědčilo ubytování typu bed & breakfast. Na přespání a dobrou snídani za přívětivou cenu je podle mě ideální. Loni jsem bydlela v motelu přibližně dvacet minut od výstaviště, i tam to bylo hezké, čisté a se snídaní. Jednou jsem byla ubytována v hotelu vedle výstaviště. Je to dražší varianta, výhodou však je, že jste skutečně blízko. V okolí výstaviště jsou velká parkoviště, přejít je může trvat i patnáct minut. Jezdí okolo nich ale bezplatný autobus, který nabírá lidi a vysadí vás přímo u vstupu. Ve všech typech ubytování jsem se setkala s přátelským přístupem k lidem i psům. Konkrétní tipy lze najít ve facebookových skupinách Cruft´s.

Nejvíce se mi osvědčilo ubytování typu bed & breakfast. Na přespání a dobrou snídani za přívětivou cenu je podle mě ideální.

Jak dobře je z vašeho pohledu tato velká akce zorganizována?

Celkově je organizace skvělá. Na Cruft´s nesmí vstoupit žádný pes, který ten den není vystavovaný, nebo tam nemá jinou úlohu. To je při takovém množství psů a lidí super. Kladně hodnotím i to, že při vstupu i výstupu z areálu kontrolují psa a vstupní list. Nemůže se stát, že někdo přivede nebo i odvede jiného psa.

Cruft´s trvá vždy čtyři dny. Jednotlivé skupiny se každý rok posouvají o den dopředu. Kdyby se například letos vystavovaly borderky v pátek, příští rok budou v sobotu. Je to předvídatelný systém.

Výstava začíná mezi 8:15 a 8:45 (v jednotlivých dnech se časy liší), návštěvníci však mohou vstoupit již před zahájením programu a vystavovatelé s ještě větším časovým předstihem. To je perfektní, majitelé si můžou pejsky „ubytovat“, popovídat si, zkusit si nanečisto předvedení v kruhu.

Zázemí včetně občerstvení a toalet je naprosto dostatečné. Stejně tak venčící prostory pro psy, které jsou na hoblinách. Zde hodně dbají na udržování pořádku. Prodávají také vůně, které pohlcují pach psa, takže to v areálu krásně voní.

Mluvila jste o „ubytování“ pejsků u výstavního kruhu. Jak si to můžeme představit?

Do Birminghamu na Cruft´s v březnu 2024 jedem!

Okolo kruhu jsou židle pro návštěvníky a vystavovatele. Za nimi je ulička, kterou se prochází, a za ní box s rantlem, na němž je číslo vystavovatele, které dostal přiděleno. Jednotlivá plemena jsou vždy u sebe.

Není stanoveno pořadí, v němž půjdete do kruhu. Psi jednoho plemene, rozdělení podle věku a pohlaví, se dělí do tříd, které jsou posuzovány postupně. Rozhodčí opakovaně vybírají ty nejlepší ze tříd, až zůstane prvních pět. Zajímavostí je, že se vždy určí právě pořadí nejlepších pěti psů. Vítězové ze všech tříd bojují o titul CC a následně o titul BOB. Ti první s titulem BOB pak soutěží s prvními ostatních plemen ve své skupině. Z nich je vybrán nejlepší jedinec ve skupině, kterému je udělen titul BIG a z nich poté nejlepší jedinec z celé výstavy, který obdrží titul BIS.

Psi jsou posuzováni nejprve v postoji. Rozhodčí je důkladně prohmatá, od pysků přes krk, nasazení uší, lopatky, předhrudí a zbytek těla až po špičku ocasu. V podstatě ze psa nesundá ruce, maximálně se jeho posouzení věnuje Specifické je to, že u zubů se posuzuje pouze skus, nekouká se na další zuby. Poté jdete se psem tam a zpátky, nakonec uděláte kolečko. Celkem máte asi minutu na co nejlepší předvedení psa. Výhodou pro vystavovatele je celková příprava na výstavu, do které zahrnuji trénink předvedení psa i vkusné oblečení dobře sladěné se psem, které je zároveň vyjádřením úcty k rozhodčímu.

Pejsky můžete vidět nejen ve výstavním kruhu, ale také v rámci doprovodného programu, kdy se soutěží v obedience, agility, flyballu a heelwork to music.

V den výstavy jednotlivých plemen je plemeno navíc originálním způsobem představováno. Jsou v jiné hale vystavováni v boxech, kde je možné si je prohlédnout a vyptat se zkušených chovatelů na vše ohledně daného plemene.

Na Cruft´s nesmí vstoupit žádný pes, který ten den není vystavovaný, nebo tam nemá jinou úlohu. Kladně hodnotím i to, že při vstupu i výstupu z areálu kontrolují psa a vstupní list.

Z vašeho vyprávění zní Cruft´s jako skutečně krásný kynologický zážitek. Vnímáte to tak?

Pořadatelé – The Kennel Club skutečně berou tuto akci jako oslavu psů a jedinečného vztahu mezi lidmi a psy. Je to krásné, dojemné a obrovský zážitek. Při vzpomínce mi i nyní naskakuje husí kůže. Nádherná je také atmosféra, vůbec nevadí, když se na place někomu něco nepovede. Není to pouze výstava, gró tvoří setkávání milovníků psů, kteří se často znají přes sociální sítě a tady mají možnost setkat se osobně.

Doprovodný program obnáší také udělení cen The Kennel Club Hero Dog Award (cena pro psa – hrdinu), a to hned v několika kategoriích, například pes, který měl významný vliv na život dítěte nebo hrdina – asistenční pes či pes záchranář.

Součástí je samozřejmě nespočet stánků se všemi psími potřebami, které si dovedete představit. Každému, kdo se na Cruft´s chystá, doporučuji strávit tam minimálně dva dny, aby měl čas si areál projít a nasát jedinečnou atmosféru celé akce.

 

Děkuji Vám za pozitivní rozhovor a přeji mnoho úspěchů a krásných zážitků s Vašimi psími parťáky!

 

Simona Šimíčková

Foto: archiv Lenky Svobodové

https://www.facebook.com/lenka.svobodova.334

https://www.crufts.org.uk/

https://www.facebook.com/Crufts/ 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->