Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl

Těšili jste se na další díl tohoto našeho nového seriálu a zajímá vás, jak zodpovědně přistoupit k výběru konkrétního chovatele a samotného štěňátka? O čem všem je šikovné přemýšlet už předem a jak si v tom následně udělat jasno, se dočtete na následujících řádcích...


Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl
Kateřina Smětáková 4.11.2023 1137x Jak na to?

Všichni členové rodiny souhlasí, rozhodnutí tedy padlo. Budeme mít štěňátko! No jo, ale kde ho vzít? V tomto díle se podíváme na zoubek všem, kteří by mohli přinést, díky jimi odchovanému štěněti, do našeho domova spoustu radosti a štěstí. Anebo také ne… Odkud tedy štěně ideálně pořídit, abychom nekupovali zajíce v pytli, a těšili se ze svého amstaffa dlouhá léta?

Pracant, šampion nebo společník?

Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl

Než se pustíte do hledání, zkuste si zúžit výběr tím, že si ujasníte, co od svého štěňátka očekáváte. V duchu už montujete poličky na poháry z výstav nebo závodů, vytahujete recepty po babičce na guláš z divočáka, kterého jste společnými silami ulovili při naháňce, nebo spíše brouzdáte ranní rosou v lese a večer spolu pod peřinou sledujete seriály? Pokud máte výstavní, chovatelské nebo pracovní ambice, je dobré toto zohlednit již při výběru rodičů štěněte nebo přímo oslovit chovatelskou stanici, která jde stejným směrem. Pakliže výstavní kariéru ani chov neplánujete, můžete si zaobstarat štěně nevhodné na výstavy a do chovu v tzv. pet kvalitě. Takové štěňátko má většinou drobnou vadu na kráse, která v chovu nemá být podporována, nebo jej z výstavního dění a následné reprodukce vylučuje - zálomek na ocásku, předkus, podkus, jedno nebo obě nesestouplá varlata nebo „špatnou“ barvu. To je třeba zrovna případ mého Konkeho, který byl záměrně koupený jako nestandardní štěňátko. Jeho vadou je to, že je bílý.  Na funkci společníka, rodinného psa a rekreační návštěvy cvičáku, však jeho jinakost nemá žádný vliv.

Pokud máte výstavní, chovatelské nebo pracovní ambice, je vhodné to zohlednit již při výběru štěněte!

Kdo hledá, najde

Spousta novopečených majitelů vůbec netuší, jak vůbec svou cestu za štěňátkem začít. Pokud nemáte ve svém okolí nikoho, kdo se ve světě kynologie orientuje, nezoufejte. Možností k pořízení amstaffa je spousta. Dám vám pár tipů, kde se můžete po novém parťákovi poohlédnout.

Poradce chovu, chovatelský klub

Chovatele AST v České republice zastřešují dva kluby - Klub Amerických stafordšírských teriérů (KAST - https://www.klubast.cz/) a Klub chovatelů málopočetných plemen psů (KCHMPP - https://www.kchmpp.cz/). Oba kluby mají své poradce chovu, kteří mají, mimo jiné, přehled o aktuálních nebo plánovaných vrzích. Na klubových stránkách naleznete také sekci inzerce, kde chovatelé nabízejí volná štěňátka nebo informují o krytí.

Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl

Facebookové stránky zaměřené na plemeno

Existuje několik facebookových stránek, které sdružují nadšence, majitele a chovatele amerických stafordšírských teriérů. Kromě informací o plemeni také zde můžete získat přehled o aktuálních a plánovaných vrzích nebo si přímo sami zadat poptávku na štěně.

Inzertní servery na internetu

V hlubinách internetu se usídlilo velké množství inzertních serverů s nabídkou všeho možného. Prohlédnout nabídku štěňat si můžete třeba na Bazoši, Sbazaru nebo Ifauně. Množství inzerátů bývá oslňující – od chovatelských stanic s dlouholetou tradicí, přes začínající chovatele s prvním vrhem až po tzv. domácí nebo soukromé odchovy.

Jak nekoupit zajíce v pytli

Když už víme, kde hledat, povíme si, jak si v té záplavě nabídek, inzerátů, chovatelů a záhadných zkratek vybrat to, po čem naše srdéčko touží. Toto téma je takřka nekonečné, a budu se opravdu snažit zkrátit vše na únosnou míru. Rádi byste, aby vaše vytoužené amstaffí miminko mělo ten nejlepší start do života, povahu i exteriér odpovídající plemeni, a aby si díky vám do roka a do dne nekoupil váš veterinář skromnou vilku 8+2 v Itálii? Od koho tedy dostanete originálního amerického stafordšírského teriéra? Mrkneme se, jaké máte možnosti.

Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl

Neregistrovaný „chovatel“    

Přiznám se bez mučení, že jsem dlouho váhala, jak tyto producenty zaručeně „čistokrevných štěňat bez průkazu původu“ nazvat. Proto dávám do uvozovek označení chovatel. Někdy je opravdu důvodem, proč nakrýt fenku, jen touha majitele dopřát jí jednou za život štěňata, a jedno si z vrhu nechat pro sebe. Zhusta jsou však pohnutky pro, často opakované, krytí feny mnohem jednodušší – korunky se hodí vždycky… Ať už tito lidé produkují štěňata pro mrzký peníz, z nevědomosti nebo z dobroty srdce, nikdy nemáte jistotu, co za své peníze dostanete. V mnoha případech je „nepovedený“ exteriér zvířete tím nejmenším problémem. U takových spojení nikdo nedbá na příbuznost, povahu ani zdraví. Oblíbené argumenty, že rodiče jsou čistokrevní s PP, nebo že chodí jen na očkování, tudíž jsou zcela zdraví, při bližším zkoumání neobstojí. V prvním případě je nutné se ptát, proč nebyli tedy řádně uchovněni? Brání jim v tom špatné (nebo žádné) zdravotní testy, hrubá exteriérová vada, špatná povaha, nebo jen obvykle deklarovaná lenost majitelů? V tom druhém se ptáme – a jak tedy víte, že jsou rodiče zdraví? To, že se nemoc neprojeví, hned neznamená, že je zvíře zdravé. Jsou geneticky přenosná onemocnění, která se objeví až v pozdějším věku. Také to, že fenka jede na krytí do vedlejšího okresu, neznamená, že otec štěňat není s fenou blízký příbuzný. S povahou si obvykle také nikdo hlavu neláme, respektive to, že budoucí rodiče jsou „hodní“, není zárukou, že se v minulých generacích nevyskytli labilní jedinci. Mnozí z vás mi teď mohou oponovat, že už takového pejska měli, dožil se požehnaného věku, a celkově s ním nikdy žádný problém neměli. A já vám to věřím. Účelem tohoto odstavce není vás strašit. Snažím se pouze o to, abyste reálně zhodnotili rizika takového odchovu. Rozhodnutí je vždy na vás, jako na budoucím majiteli, i se všemi důsledky, které jsou s ním spojené. Faktem ovšem zůstává, že právě štěňata z takové produkce jsou pak v pozdějším věku (bohužel) často obyvateli psích útulku a depozit. Smutné je, že si tito lidé si za štěňata zejména v atraktivní barvě mnohdy řeknou takovou částku, že ve stejné cenové relaci pořídíte hravě nestandardní štěně z chovatelské stanice.

Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl

Registrovaný chovatel

V České republice a na Slovensku mají chovatelé většinou registrované chovatelské stanice (CHS) pod FCI. Co to pro vás jako pro nové majitele znamená? Registrovaný chov se musí řídit množstvím pravidel. Každé štěně narozené po řádném krytí (oba rodiče s PP, uchovnění, vystavený krycí list schválený poradcem chovu...) dostane svůj rodný list - Průkaz původu (PP). V tomto rodném listu najdete, mimo jiné, čtyři generace předků štěněte, jejich výsledky na výstavách nebo výsledky zdravotních testů. Podmínky chovnosti psů a fen určují chovatelské kluby. Chovatel se také řídí chovatelským řádem ČMKU (Českomoravská kynologická unie). Zodpovědný chovatel investuje nemalé množství času a financí, aby měl co nejkvalitnější odchov. Samotné uchovnění je během na dlouhou trať. Rozhodne-li se chovatel jít i pracovní cestou, ať už se jedná o zkoušky ze sportovní kynologie nebo myslivecké zkoušky, stojí ho to opět nemalé úsilí. V době odchovu štěňat si obvykle, pokud nepracuje z domu, bere volno v zaměstnání, a nastává kolotoč dokrmování, praní, uklízení, socializace a samozřejmě nesmí zapomenout ani na péči o fenu. Solidní chovatel se zkrátka snaží, aby jeho odchov měl co nejkvalitnější a nejlepší základ do budoucího života. Abych však byla spravedlivá, musím podotknout, že ne každému chovateli jde především o plemeno. I CHS je nutné obezřetně vybírat a snažit se dohledat si o ní dostupné informace. Opět vám skvěle hraje do karet, „doba internetová“. Prověřit si chovatele vašeho budoucího štěněte tak nezabere mnoho času.

Solidní chovatel se snaží, aby jeho odchov měl co nejlepší základ do života!

A zdravíčko slouží?

Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl

Pro amerického stafordšírského teriéra jsou pro zařazení do chovu nutné pouze rentgeny kyčelních a loketních kloubů a genetický test na NCL-A (cerebelární ataxie).

NCL-A

Velmi laicky řečeno se toto onemocnění projevuje nekoordinovaností pohybu. Počáteční příznaky přicházejí obvykle od dvou do pěti let věku psa, a jsou velmi nenápadné. Lehká nemotornost nebo zakopávání postupem času dospěje až do stadia, kdy se pes stane v podstatě nepohyblivým. Neudrží rovnováhu, nezvládá chůzi, sám se nenapije, ani nenají. Léčba neexistuje a majitel je nakonec nucený psa nechat utratit. Naštěstí lze toto onemocnění podchytit genetickými testy ze slin nebo krevního vzorku. Chovatelé tak přesně vědí, které zvíře je zcela zdravé a tuto nemoc ani nepřenáší - clear, které je přenašečem, ale nemoc u něj nevypukne - carrier, a které je touto nemocí postiženo - affected. V chovu se tak smí připouštět pouze zvířata s výsledkem clear (všechna štěňata budou zdravá a nenesou tuto zátěž dále) nebo clear a carrier (ve vrhu budou jak čistí, tak přenašeči, ale nemoc se neprojeví). Affected nejsou do chovu vpuštěni, jelikož i ze spojení s clear jedincem se ve vrhu vyskytují nemocná štěňata.

Dysplazie kyčelních a loketních kloubů (DKK, DLK)

Dysplazie je v podstatě mělké usazení hlavice kloubu v kloubní jamce. Kvůli špatnému uložení kloubu následně vzniká artróza. Dysplazii neovlivňuje pouze genetická predispozice získaná od předků, ale také vnější faktory, které my, jako majitelé, můžeme ovlivnit. Jde především o zvýšenou fyzickou zátěž v době růstu, nedostatečné osvalení nebo nadváhu či nevhodné krmivo, které způsobí příliš rychlý růst štěněte.

Pro lepší orientaci ve výsledcích rentgenových snímků rodičů vašeho štěněte přikládám označení stupňů dysplazie:

A(0) - negativní - bez nálezu, usazení je naprosto v pořádku

B(1) - hraniční

C(2) - lehký

D(3) - střední

E(4) - těžký

Stejně jako u ataxie, i spojování jedinců s různými stupni dysplazie má v chovatelských klubech svá pravidla. Když to hodně zobecním, tak jedinci se stupněm C(2) a výše, by měli být spojováni ideálně s protějškem s negativními A(0) výsledky.

Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl

Nepovinná vyšetření

Přestože je americký stafordšírský teriér poměrně zdravým plemenem, proč tomu ještě nepomoct? V posledních letech se stále více chovatelů snaží jeho zdraví udržet co nejlepší, proto nechává provádět nadstandardní zdravotní vyšetření u chovných fen a krycích psů. V tomto případě neplatí, že méně znamená více, ale přesně naopak. Pro vás jako pro budoucí majitele je takové spojení nadstandardně vyšetřených rodičů šancí, jak co nejvíce eliminovat zdravotní problémy u svého pejska do budoucna. Mezi takové bonusy patří zejména vyšetření srdce (Doppler), rentgenologické vyšetření na spondylózu (SA - výrůstky a srůsty na páteři) nebo genetické vyšetření na hyperurikosurii (HUU - tvorba močových kamenů) a degenerativní myelopatii (DM - degenerace míchy a odumírání nervového systému v pánevní oblasti). Kreativitě se v tomto směru meze nekladou. Čím více má rodičovský pár zdravotních vyšetření, tím větší je předpoklad zdravého potomstva. Mějte však na paměti, že příroda je mocná čarodějka, a ani veškeré existující testy nejsou glejt na dokonalé zdraví.

Spojení nadstandardně vyšetřených rodičů je pro nového majitele šancí, jak co nejvíce eliminovat budoucí zdravotní problémy svého psa!

Co nás čeká příště?  

Americký stafordšírský teriér - od štěněte ke psu – 2. díl

Už tedy víme, kde máme hledat svého budoucího člena rodiny, jaké jsou možnosti v tom, u koho si štěňátko zaopatřit, co zhruba obnáší chov AST, s jakými zdravotními riziky se mohou štěňátka potýkat, a jak nejlépe jim předcházet. Snad byly tyto informace dostatečné, nezaujaté a v přiměřené délce. Toto téma je skutečně obsáhlé, a dalo by se rozebírat velmi, velmi dlouho. Mým cílem však není odradit vás od dalšího dílu nebo unudit k smrti. Takže, co nám přinese další díl mého seriálu? Mám skvělou zprávu, pomaličku půjdeme do velkého „finále“, a probereme si jak oslovit chovatele, co najdeme v kupní smlouvě a především si připravíme domov na příchod svého vytouženého psítěte.

 

Kateřina Smětáková

fotografie: autorka, CHS Stella Elite Amstaff, Veronika Koláriková, Jana Tavali, pixabay

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->