Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Naše malá abeceda zdravých potravin se tímto dílem uzavírá a vy se v něm dozvíte něco málo o další veledůležité „složce“, která by v krmivu vašeho psa rozhodně neměla scházet. A nebude chybět ani přehled možných důsledků v případě její absence. Ano, hádáte správně! Tentokrát to bude o vitamínech…


Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl
Lucie Koukalová 16.7.2024 2239x Zdravá výživa

Jistě se shodneme na tom, že nedílnou součástí stravy nejen lidské, ale i té psí jsou vitamíny a jejich dostatečný příjem. Všichni také víme, že se dělí na dvě skupiny, a to rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. A jaký vliv a význam mají pro zdárné fungování organismu našeho čtyřnohého přítele, si už rozebereme v tomto článku.

Vitaminy rozpustné v tucích          

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

A (retinol)

Zvyšuje počet bílých krvinek a jejich účinnost v boji proti infekcím, reguluje tvorbu kůže, sliznic, lymfatických cév, pohlavních buněk, zubů a kostí. Beta-karoten je výborný pro imunitu po vakcíně. Karotenoidy fungují jako prevence rakoviny. 

Zdroje: rybí tuk, játra, meruňky, zelená listová zelenina, mrkev, mléko (nejlépe ovčí nebo kozí)

Vitamin D (kalciferol)

Důležitý pro správný příjem vápníku a fosforu a pro jejich regulaci v organismu. 

Zdroje: mléčné výrobky, vejce, rybí tuk a ryby

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Vitamin E (tokoferol)

Výborný pro zdravý krevní oběh, pomáhá jako prevence proti srdečním chorobám, posiluje imunitu. Napomáhá elasticitě vaziva, udržuje zdravou kůži a také pomáhá při hojení ran.

Zdroje: rostlinné oleje, růžičková kapusta, zelená listová zelenina, špenát, oříšky, celozrnné vločky, vejce

Vitamin K (fylochinon=K1, menachinony=K2, menadion=K3)

Pomáhá ke správné srážlivosti krve, je důležitým prvkem pro dodání minerálních látek pro kosti a proteinů pro cévní stěny. 

K1 je přijímán z rostlinných látek, K2 je vytvářen střevními bakteriemi, K3 je jedovatá syntetická látka.

Zdroje: špenát, květák, brokolice, rajčata, maso, jogurt

Vitamin C je nejdůležitějším ve vodě rozpustným antioxidačním faktorem v těle!

Vitaminy rozpustné ve vodě          

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Vitamin C (kyselina askorbová) 

Vitamin C je nejdůležitějším ve vodě rozpustným antioxidačním faktorem v těle. Psí organismus si ho dokáže na rozdíl od člověka vytvořit sám, ale při snížené imunitě například při nachlazení, jeho množství klesá a tudíž je nutné ho psovi dodat. Vitamin C chrání kyselinu listovou a vitamin E před oxidací, která v těle probíhá. Má schopnost přeměnit měď tak, aby ji tělo zužitkovalo lépe. Je důležitý při propojení kolagenu, odbourává cholesterol a podporuje vstřebávání železa. Pomáhá při hojení ran, stresu, posiluje imunitní systém, napomáhá při zánětech a rakovině.

Zdroje: šípek, petrželka, řeřicha, paprika, potočnice, kopřivy, brokolice, celer, mrkev, a citrusy. 

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Vitamin B1 (thiamin)

Pomáhá při trávení a dobré peristaltice střev. Stabilizuje nervový systém, svaly a srdce. U psů s nedostatečnou funkcí štítné žlázy je jeho spotřeba vyšší. 

Zdroje: libové vepřové maso, hovězí maso, játra, ryby, zelenina, mléko, žloutek.

Vitamin B3 (niacin)

Pomáhá při hospodaření s tuky, podporuje zdravý trávicí systém, důležitý pro zdravou kůži. Podporuje krevní oběh, redukuje cholesterol, je významný pro zdravý nervový systém a pro fungování mozku.

Zdroje: ryby, libové maso, játra, bílé drůbeží maso, pivovarské kvasnice, mléko, vejce.

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Vitamin B5 (kyselina pantotenová) 

Vytváří protilátky při infekci. Snižuje jedovaté látky v antibiotikách. Napomáhá hojení ran, při vyčerpání, podporuje normální funkci nervového systému a nadledvinek. Důležitý je také pro přeměnu tuků a cukrů na energii. 

Zdroje: maso, ledviny, játra, srdce, kuřecí maso, zelenina, pivovarské kvasnice, oříšky.

Vitamin B6 (pyridoxin)

Je důležitý pro přijímání bílkovin a tuků, nutný pro produkci kyseliny chlorovodíkové. Dodává se hlavně pro tvorbu protilátek a červených krvinek. Je nutný pro správné přijímání vitaminu B12.

Zdroje: játra, ryby, vejce, oves, arašídy, pivovarské kvasnice, pšeničné otruby, pšeničné klíčky, rýže natural.

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Vitamin B12 (kobalamin) 

Je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby (zabraňuje chudokrevnosti), je nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Je přijímán v žaludku pomocí kyseliny chlorovodíkové a potřebuje vápník, aby byl v těle správně vstřebán. Pomáhá zužitkovat tuky, sacharidy a bílkoviny. Zvyšuje růst a chuť k jídlu. Tiší dráždivost a zvyšuje energii.

Zdroje: játra, vnitřnosti, všechny druhy masa, mléko, sýry, kvasnice.

Vitamin B13

Správně zužitkovává kyselinu listovou a vitamin B12. Regeneruje poškozené buňky jater, zabraňuje tvorbě rakovinných nádorů, rozvíjí látky brzdící rakovinu, váže hořčík, zvyšuje tvorbu krevních buněk v kostní dřeni.

Zdroje: především mléčné výrobky, játra, kořenová zelenina. 

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Vitamin B15 (kyselina pangamová) 

Při zvýšené činnosti svalů snižuje únavu, podporuje metabolismus jater, má antioxidační účinky.

Zdroje: pivovarské kvasnice, rýže natural, celozrnné výrobky, dýňová semínka, sezamová semínka.

Cholin

Pomáhá při zužitkování tuků a cholesterolu. Detoxikuje a podporuje metabolismus jater. Zužitkování cholinu v těle je závislé na vitaminu B12, kyselině listové a aminokyselině L-karnitinu.

Zdroje: žloutek, vnitřnosti, zelená listová zelenina, celozrnné výrobky.

Kyselina listová

Pomáhá chránit proti střevním parazitům, předchází anemiím. Je důležitá pro tvorbu červených krvinek a buněk. Pomáhá s hospodařením s bílkovinami. Nutná pro zužitkování cukru a aminokyselin.

Zdroje: játra, ledviny, žloutek, špenát, chřest, mrkev, dýně, tmavozelená listová zelenina.

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Biotin (vitamin H) 

Tiší svalové bolesti, ekzémy a kožní vyrážky. Je nutný pro syntézu vitaminu C. Důležitý pro syntézu tuků a bílkovin, pro normální metabolismus tuků a bílkovin a pro syntézu neesenciálních aminokyselin a purinů.

Zdroje: játra, ledviny, žloutek, mléko, pivní kvasnice, rýže natural, oříšky. 

Inositol

Je důležitý pro zpracování tuků a cholesterolu (snižuje hladinu cholesterolu), podporuje růst srsti. Pomáhá při předcházení ekzémů a rozdělení tělesného tuku.

Zdroje: vnitřnosti, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, zelí, vejce, mléko.

PABA (kyselina paraaminobenzoová)

Mírní bolesti při popáleninách, pomáhá při tvorbě kyseliny listové a je důležitá pro zužitkování bílkovin. Podporuje přijímání kyseliny pantotenové.

Zdroje: játra, ledviny, pivovarské kvasnice, celozrnné výrobky, rýže, otruby, pšeničné klíčky, mléko.

Pokud vám utekl některý z předchozích dílů nebo byste si jej rádi zopakovali, stačí si rozkliknout tento odkaz, pod kterým najdete celý seriál pohromadě: 
https://www.ecanis.cz/serialy/abeceda-zdravych-potravin_53.html.

Přehled důsledků nedostatku některých vitaminů

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Vitamin B: poruchy růstu, jaterních funkcí, kůže a sliznic

Vitamin H: záněty kůže a sliznic

Vitamin A: poruchy zraku, kůže a sliznic

Vitamin D: křivice

 

Obsah důležitých vitaminů v potravinách – shrnutí

Abeceda zdravých potravin – vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě – 7. díl

Vitamin A: máslo, játra, mléko, vejce

Vitamin D: rybí tuk, mořské ryby, játra

Vitamin B: játra, vejce, kvasnice, ovesné vločky

Vitamin C: zelenina

Vitamin H: žloutek, kvasnice, játra

 

Lucie Koukalová

Foto: Pixabay

http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/

Kam dál ...



-->