Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Vitamin K

Je to jeden ze čtyř vitamínů rozpustných v tucích. Pod názvem vitamín K se vlastně skrývá více chemických sloučenin – K1 neboli fylochinon, K2 neboli menachinon s mnoha podtypy a vitamín K3 neboli menadion. Jen první dva se vyskytují přirozeně, vitamín K3 je syntetickou látkou. Všechny ale v těle fungují jako tzv. kofaktor, látky bezpodmínečně nutné k funkci určitých enzymů. Všechny enzymy, které vyžadují vitamín K, syntetizují bílkoviny, které jsou bez úpravy pomocí vitamínu K nefunkční. Kromě bílkovin nacházejících se v kostech, jako je osteokalcin, jsou takovými bílkovinami především tzv. srážecí faktory. To jsou bílkoviny krevní plasmy, které se při krvácení kaskádovitě aktivují a na konci vzniká nerozpustný fibrin, který krev srazí. Bez přítomnosti vitamínu K se krev srazit nemůže. Toto je jeho nejdůležitější a nejviditelnější funkce v organismu obratlovců a dala vitamínu i jeho jméno: K jako koagulace, tedy srážení krve. Díky tomu jsou antikolagulační rodenticidy typické opožděným nástupem účinku, trvá obvykle 3 – 5 dní, než se objeví první příznaky otravy.

O pojmu se píše v článcích:



-->