Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Perthesova choroba

Jedná se o aseptickou nekrózu hlavice stehenní kosti a jde o onemocnění, které se objevuje především u mladých psů malých a trpasličích plemen.

Příčina tohoto onemocnění není zcela známa, ví se ale, že základem je porucha krvení oblasti hlavice stehenní kosti. Hlavice začne z tohoto důvodu odumírat a objevují se na ní chronické změny vedoucí až k jejímu postupnému rozpadu.

Příznakem tohoto onemocnění je kulhání, často zhoršené po zvýšené fyzické námaze, bolestivost v oblasti kyčle, nadlehčování postižené končetiny.

 

Diagnóza je definitivně stanovena na základě rentgenologického vyšetření pacienta, kdy jsou zjištěny změny na hlavici, často také dochází ke zlomenině v oblasti krčku stehenní kosti.

Konzervativní terapie spočívající v podávání léků tlumících bolest, případně i kloubní výživy, neřeší problém. Rozpad hlavice tím progreduje, úlomky dráždí vnitřní prostředí kloubu a proces se stává bolestivějším.

Onemocnění řeší chirurgický zákrok, při němž je postižená hlavice stehenní kosti zcela odstraněna. Končetinu poté drží ve správné pozici svaly, zpočátku je kyčelní kloub zpevněn vhodnou zevní bandáží. V místě odstraněné hlavice se poté postupně vytváří tzv. pakloub.

Samozřejmostí a nutností je vhodná pooperační péče, jež spočívá především v rehabilitaci a přiměřeném pohybu s postupným přidáváním zátěže. Pohyb psa již nikdy nebude zcela bezproblémový, ale včasný chirurgický zákrok a vhodná následná péče umožní vašemu čtyřnohému kamarádovi běhat téměř normálně a hlavně bez bolesti.

Zdroj: http://www.veterinapruhonice.cz/

 



-->