Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Spondylóza

je degenerativní onemocnění páteře, které se nevyskytuje pouze u psů, ale také u lidí či jiných zvířat. De facto se jedná o nadměrný růst kostní tkáně, přičemž se ale kost netvoří správně, resp. tvoří se výrůstky na obratlech, a to ve formě papil až mostíků, které se s postupným věkem psa, člověka či jiného zvířete zvětšují.

Díky tomu, že nevhodný růst pokračuje, postupem času dochází k tomu, že se výrůstky ze sousedících obratlů mohou spojit anebo se k sobě velmi přiblížit. Tato dysfunkce kostní tkáně často předchází vyhřeznutí ploténky obratle.

Tvoření výrůstků na obratlích nemusí vytvářet problém, ve skutečnosti je to běžná záležitost i v lidské populaci. Obvykle přicházejí problémy až v období pokročilého věku jedince. U velkých plemen psů po 6. roce života  bývá touto chorobou postiženo více než 50%, po 9. roce i více než 75%. Samozřejmě záleží na dané psí rase.

Spondylóza je stejně jako DCRM “geneticky přenosné” onemocnění, přičemž některá plemena jsou náchylnější, např. boxeři.

Bohužel, není možné tuto chorobu léčit, ale naštěstí lze příznaky spondylózy zmírnit a zpomalit následky. K léčbě, resp. ke zmírnění příznaků lze použít analgetika a chondroprotektiva. K určení vhodné dávky a typu medikamentu konzultujte stav psa či feny s veterinárním lékařem.



-->