Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Zlatý zázrak jménem lněné semínko!

Nejen BARFaři, ale i majitelé psů, kteří krmí průmyslovým krmivem, mají čas od času tendenci přidávat do stravy různé doplňky. Ať už v podobě syntetických látek, tak často (a čím dál tím více) saháme k přírodním produktům. A jedním z takových velmi oblíbených je i lněné semínko. Jak ho ale správně podávat?


Zlatý zázrak jménem lněné semínko!
Katka Houšková 10.10.2021 7844x Zdravá výživa

Také přidáváte svému psovi do jídla lněné semínko? A proč? Umíte si vůbec odpovědět na tuto otázku? Kolem zkrmování lněného semínka u psů koluje velká spousta mýtů a bohužel také nepravd, které v konečném důsledku mohou způsobit víc škody, než užitku. Pojďme si dnes říct, jak, proč a kdy podávat lněné semínko, chceme-li z něj mít ten největší užitek. Na jednu stranu je to úplný poklad, který hraje ve výživě (nejen) psů nezastupitelnou roli, na druhou stranu se však musí umět upravit, musí se umět podávat a v první řadě musíte vybrat to správné! 

 Modře kvetoucí poklad našich polí 

Zlatý zázrak jménem lněné semínko!

Tak pojďme na to pěkně popořadě… Co je to vlastně lněné semínko, kde se vzalo a kde ho vezmeme my? Len setý je u nás dříve velmi hojně pěstovanou plodinou, která je aktuálně na ústupu. A to je škoda! Zejména proto, že naprostá většina lněného semene, které lze v ČR a na Slovenskou zakoupit, má původ jak jinak než v zahraničí, především v Asii. A tady se dostáváme k tomu zásadnímu kameni úrazu, a to je výběr vhodného, anebo naprosto nevhodného lněného semínka. Ale o tom si povíme až nakonec. Začneme tím, jak je tento modře kvetoucí poklad našich polí pro naše mazlíky prospěšný a co všechno z něj můžeme získat. 

 Lněné semínko většinou podáváme psům ze tří důvodů: 

  1. Pro zvýšení kvality srsti nebo kůže 
  2. Pro zlepšení peristaltiky střev 
  3. Pro zvýšení hladiny Omega 3 mastných kyselin v organismu 

  

Všechny tři důvody jsou opodstatněné a ve všech třech případech se ale budeme úplně rozdílně rozhodovat o odrůdě lněného semínka a jeho finální úpravě. 

Strašák jménem kyanid 

Zlatý zázrak jménem lněné semínko!

Na řadě „odborných“ webů můžeme číst o škodlivosti lněného semínka, které je bez tepelné úpravy jedovaté. Jako řada jiných kynologických tvrzení, je to sice tvrzení založené na pravdivém základu, pravda to ale není. Proč si někteří výživoví poradci myslí, že lněné semínko je jedovaté a je nutné ho tepelně zpracovat? Lněná semínka totiž obsahují organickou sloučeninu amygdalinu (kyanogenní glykosid), který vylučuje plynný kyanid. Údajně už pouhá třetina čajové lžičky syrového lněného semínka může být zdravotně nebezpečná pro nemluvně, u dospělého člověka se hovoří o třech lžičkách. Jak se kyanidu zbavit? Nejjednodušší je pochopitelně tepelná úprava. Pokud jste ale četli náš článek o fermentovaných potravinách, jistě už víte, že úprava potravin, při které nedochází k jejich znehodnocení, ale naopak, je právě fermentace. Pokud si tedy troufáte, zkuste lněné semínko fermentovat a kyanidu se zbavíte zcela určitě také. 

Může tedy být konzumování syrového lněného semínka rizikem i pro našeho psa? Odpověď zní ano, samozřejmě může, a to zejména pokud není podáváno s rozumem. Pokud tedy nebude překročená doporučená denní dávka, dostane se kyanid do organismu v zanedbatelném množství. Osobně jsem si v rámci protirakovinového protokolu u třicetikilové feny vyzkoušela podávání tří polévkových lžic lněného semínka v kombinaci se lněným olejem (zkrmování na pravidelné denní bázi) a k žádnému vedlejšímu efektu nedošlo. 

Kdy vařit? 

Zlatý zázrak jménem lněné semínko!

Vyplatí se tedy semínko raději povařit? Ano i ne. Pokud je důvodem pro podávání lněného semínka nějaký střevní problém, tak stoprocentně ano. Pokud chceme využít sliz, který lněné semínko obsahuje a po namočení vylučuje, a ten následně pomáhá našim střevům dát se zpátky do kondice, je to první volba. Lněné semínko je nutné předem rozdrtit a následně povařit v dostatečném množství vody. Doba varu by měla trvat asi 15 – 20 minut. Pozor, pokud se k tomuto způsobu úpravy rozhodnete, stůjte u plotny a míchejte. Jinak vám slizké lněné semínko vypije všechnu vodu a přilepí na dno i okraj hrnce. Měla by vám vzniknout slizovitá hmota, kterou následně podávejte po lžičkách (v případě menšího psa) nebo po lžících (v případě psa velkého). 

Největším benefitem takto upraveného semínka je právě velmi funkční sliz, bohužel vařením přichází semínko o spoustu dalších prospěšných látek. Pokud jste se tedy rozhodli používat lněné semínko jako pomocníka v boji za lepší srst a kvalitu kůže, vařené semínko nebude tou správnou volbou. 

Kdy podávat syrové? 

Zlatý zázrak jménem lněné semínko!

Pokud nás netrápí zažívací potíže, potom, stejně jako je tomu u většiny jiných surovin, budeme konzumovat lněné semínko syrové. 

Semena všech plodin mají ovšem takovou krásnou vlastnost, která vlastně slouží pro zachování přežití rodu. Mají neobvykle tvrdou slupku/skořápku. Žádné semínko totiž nechce být sežráno, ale chce být vypěstováno. Pokud totiž nějaké semeno (pecku) nějaký živočich pozře, vlivem průchodu trávicím traktem dojde k namočení a následnému částečnému otevření semene. Nikoliv k jeho strávení, kterému brání tvrdá slupka. Když je semeno následně vypuzeno „druhou stranou“ ven a ponecháno v přírodě, je dostatečně připravené na to, aby započalo biologický proces klíčení. Tímto způsobem se v přírodě nejčastěji rozmnožují rostliny. 

  

A proč vám to říkám? Logicky, pokud podáme psovi lněné semínko v kuse, vyjde druhou stranou ve stejném stavu, v jakém se dostalo do misky. A organizmus psa si z něj nedokáže vzít zhola nic. Protože kyselé žaludeční šťávy psího žaludku jsou uzpůsobené pro trávení masa a kostí, nikoliv pro rozklad rostlinných pecek. 

Mleté rovnou z krámu?  

Jak tedy podávat syrové lněné semínko? Jedině mleté. Pouze semínko drcené nebo namleté může zanechat v trávicím traktu přesně ony prospěné látky, kvůli kterým jste si ho koupili. 

Mleté lněné semínko (jako množství jiných mletých semen a plodů) dnes máme možnost zakoupit přímo v krámě. To by ovšem udělal jen úplný hlupák! Lněné semínko má totiž velmi rychlou schopnost oxidace a jeho podávání se doporučuje maximálně do třiceti minut po narušení slupky resp. po rozdrcení. Po uplynutí oněch třiceti minut totiž začíná semínko žluknout. Zakoupíte-li si tedy semínko rozdrcené před pár dny nebo týdny, zcela jistě si kupujete toxický zkažený produkt. A nic takového svému psovi podávat určitě nechceme. 

Jak na drcení 

Zlatý zázrak jménem lněné semínko!

Lněné semínko je velmi tvrdé a velmi malé, k jeho rozdrcení ale nepotřebujeme žádné speciální náčiní. Samozřejmě nejzdravější bude klasická metoda drcení v hmoždíři. Pokud nemáte hmoždíř a nejste tak obětaví, abyste jednu lžičky drtili deset minut, potom můžete použít elektrického pomocníka jakým je buď mlýnek na kávu, nebo mixér s malým nízkým nožem. V obou případech ale velmi opatrně s dobou mletí, protože čím déle budete mlít, tím vyšší teplota vzniká a tím více opět přicházíte o cenné látky. 

Tou úplně nejdůležitější ingrediencí pro správný lněný koktejl v misce vašeho psa je odrůda semínka! 

Odrůda v hlavní roli! 

Pokud si teď myslíte, že už o lněném semínku víte všechno a můžete směle zaběhnout do krámu a večer bude mít hafan drcené semínko v misce, tak jste na omylu. Tou úplně nejdůležitější ingrediencí pro správný lněný koktejl v misce vašeho psa je odrůda semínka! 

A pokud si myslíte, že lněné semínko se dělí na hnědé a zlaté, tak jste na velkém omylu. O barvu tady totiž vůbec nejde! Jde právě o jednu z nejpodstatnějších složek lněného semínka a tou je omega 3. Pokud jste se někde dočetli, že lněné semínko obsahuje ideální poměr omega 3:6, potom jste na omylu. Každá odrůda má totiž poměr mastných omega kyselin úplně jiný. A rozdíly jsou opravdu extrémní, pohybují se o 30 % až do 70 % podílu omega 3. 

Co je to vlastně ta OMEGA? 

Nebudeme se zabývat sáhodlouhými chemickými vzorci a vysvětlováním složitých řetězců. Dnes už tak nějak všichni víme, že existují nasycené a nenasycené masné kyseliny, že ty nenasycené jsou zdravější, ale že jich přesto konzumujeme málo. Nebo moc? Nooo, v zásadě jde o to, o kterou omega nenasycenou kyselinu se jedná! Zatímco ideální poměr mezi omega 3 a omega 6 by měl být zhruba 1:4, v dnešní době se dostáváme velmi často až k poměru desetinásobně horšímu. Jednoduše zkrátka proto, že omega 6 mastných kyselin přijímáme ve stravě mnohonásobně více a naopak omega 3 mastných kyselin mnohonásobně méně. 

Jak si tedy vybrat to správné?  

Zlatý zázrak jménem lněné semínko!

V komerční distribuci, jako jsou různé řetězce, ale bohužel i některé prodejny zdravé výživy, se na obalu většinou dozvíte maximálně zemi původu. A pokud to není země evropská, potom to bude na 99 % lněné semínko odrůdy s vyšším podílem omega 6. Proč? Protože takové odrůdy mají delší trvanlivost a proto je výhodné je pěstovat právě pro tento způsob prodeje. Odrůdy s vysokým podílem omega 3 mají trvanlivost výrazně kratší, a proto se dají zakoupit většinou ve vybraných prodejnách „opravdu zdravé výživy“ nebo přímo od pěstitelů. A sehnat takovou odrůdu není až tak složité, většinou si vystačíte s internetem. 

Které odrůdy mají nejhorší podíl omega 6:3 

Amon, Jantar, Lola, Raciol 

 

Odrůdy s nejlepším podílem omega 6:3 

Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders, Libra 

To samozřejmě nejsou jediné odrůdy lněného semínka, na světě je jich mnohem víc. Pokud si budete vybírat to správné lněné semínko, je třeba koukat na údaj o ALA (kyselina alfa-linolénová), zástupce třídy omega 3 a LA (kyselina linolová), zástupce třídy omega 6. 

Přejeme vám i vašemu psovi dobrou chuť! 

Katka Houšková 

www.katcinasmecka.cz 

Foto: Katka Houšková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->