Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Z poradny ČMKU – 7. díl

Opět tu pro vás máme výběr dotazů, které nás zaujaly v poradně ČMKU a fundovaných odpovědí na ně. Věříme, že si opět trochu rozšíříte své obzory (stejně jako my) a dozvíte se něco užitečného, co by se vám mohlo někdy v budoucnu třeba hodit.


Z poradny ČMKU – 7. díl

Všechny internetové kynologické poradny jsou asi nejvíce „zavaleny“ nejrůznějšími dotazy týkajícími se především chovu psů a vystavování. Z toho tedy jasně vyplývá, že tyto oblasti asi majitele a chovatele nejvíce zajímají nebo v určitých bodech těchto kategorií malinko tápou. A rozhodně není žádnou ostudou se jednoduše zeptat těch povolanějších, mezi které tisková mluvčí ČMKU paní Vladimíra Tichá rozhodně patří.

Chov pod různými organizacemi 

Z poradny ČMKU – 7. díl

Dobrý den, rád bych se zeptal na důvody, proč FCI/ČMKU nepovoluje využití psů uchovněných v jiných organizacích a penalizuje použití psů uchovněných pod FCI v chovu mimo FCI? V dnešní době lze původ doložit DNA testy a zdravotní vyšetření můžou chovatelé dělat nezávisle na tom, pod jakou organizací chovají. Navíc v mnoha zemích i pod FCI funguje v podstatě volný chov. U některých plemen toto omezení komplikuje chovatelskou práci a vede k jejich úpadku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ČMKU dodržuje předpisy. V případě jedinců s PP vystaveným jinou organizací/plemennou knihou než členským subjektem FCI nebo subjektem, který má s FCI uzavřenou dohodu hraje roli celá řada faktorů. Patří mezi prokázání původu nejen psa samotného, ale i jeho předků, podmínky pro zařazování do chovu u jednotlivých plemen a to opět nejen v současnosti ale i v předchozích generacích. Přístup k plemenitbě u různých organizací je rozdílný a v celé řadě plemen nejsou sledovány stejné ukazatele včetně zdravotních vyšetření. Důležité také je dodržování zákonných předpisů. Roli hraje i to, že ČMKU má s chovatelskými kluby uzavřené smlouvy včetně jasně definovaných podmínek pro zařazení do chovu. S jinými organizacemi ČMKU smlouvy uzavřené nemá.

Vladimíra Tichá

Štěně pocházející z chovatelské stanice má na PP právo a to i v případě, že by vykazovalo závažné vady proti standardu. PP není dokladem o kvalitě, ale o původu psa!

Nestandardní štěně s PP 

Z poradny ČMKU – 7. díl

Dobrý den, mám dotaz. Koupila jsem štěně s PP, ale CHS mi doteď žádný PP neposlala, fence už je devět měsíců, takže uběhla poměrně dlouhá doba. Výsledkem první konverzace s majitelem CHS bylo, že se stala chyba a bylo uvedené špatné číslo čipu a chtěl, abych mu ho znovu poslala a mohl vše dokončit a následně mi PP zaslat na adresu. Po dalších třech měsících, když jsem se ozvala, mi odepsal, že k nestandardním štěňatům se PP už nevystavuje. Ale popravdě, mě tohle nezajímá. Jednou mám ve smlouvě, že si kupuji psa s PP, tak také PP vyžaduji. Jak mám, prosím, dál postupovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, problém by se měl řešit cestou občansko-právní. Upozornit byste mohla i chovatelský klub. Nemůže vydání PP zařídit, může ale chovatele na nekorektní přístup upozornit. V každém případě má štěně na PP právo a to i v případě, že by vykazovalo závažné vady proti standardu. PP není dokladem o kvalitě, ale o původu psa. Zápisní řád ČMKU jednoznačně říká, že PP je nedílnou součástí štěněte.

Vladimíra Tichá

Export pedigree 

Z poradny ČMKU – 7. díl

Dobrý den, pokud má pes exportní PP, musí se v zahraničí přeregistrovat, i když nejde do chovu? A pokud žije pes s export PP např. první dva roky v Polsku, kde není přeregistrovaný, a pak se přestěhuje celá rodina do Rakouska, kde chtějí psa uchovnit, je možné ho zaregistrovat až v Rakousku? A pokud by se pes s exportním PP, který nebyl v zahraničí přeregistrován, vracel zpátky do ČR k chovateli, dá se tady zase normálně zaregistrovat, pokud by šel do chovu? A kdyby se vracel chovateli ze zahraničí, musí se zde přeregistrovat, přestože by do chovu nešel? Děkuji.

Dobrý den, pes s export pedigree by se měl správně v zahraničí zapsat do jejich plemenné knihy. Nikdo ale nemůže jeho majitele nutit k tomu, aby to udělal. Na exportním PP je uvedeno jméno a adresa nabyvatele psa a to by v případě, že se majitel přestěhuje do jiného státu a má tam zákonné bydliště, mělo pro zápis do plemenné knihy postačovat. Záleží ale na tom, jak se příslušný stát v podobných případech rozhodne postupovat. Pokud se pes s exportním PP nezapíše do plemenné knihy státu, ve kterém bydlí jeho nový majitel a následně se vrací do ČR, je třeba o tom informovat pracoviště plemenné knihy, které export pedigree vystavilo. Podobně se postupuje i v případě, kdy chovatel nechá vystavit pro štěně export pedigree, ale z prodeje do zahraničí sejde a pes zůstává v ČR.

Vladimíra Tichá

Rozhodčí pro všechna plemena 

Dobrý den, kde bych našla seznam rozhodčích pro všechna plemena v Moravskoslezském kraji? Děkuji.

Dobrý den, rozhodčí nejsou děleni podle krajů, jejich činnost se vztahuje na celou republiku a jedná-li se o mezinárodní rozhodčí, pak i na ostatní státy. Seznam rozhodčích je uvedený na webu www.cmku.cz  v rubrice rozhodčích, kde si můžete vybrat kategorii, která Vás zajímá. U každého rozhodčího jsou pak uvedeny kontakty. Váš požadavek splňuje pouze Petr Řehánek.

Vladimíra Tichá

Četnost krytí feny 

Z poradny ČMKU – 7. díl

Dobrý den, kde bych, prosím, našla četnost krytí feny? Nemohu to nikde dohledat. Děkuji.

Dobrý den, počet krytí a vrhů u fenky není předpisy FCI nebo ČMKU stanovený. Platí ale, že podle vyhlášky a zákona může mít fenka během 24 měsíců maximálně tři vrhy, doporučený je však jeden vrh ročně. Dodrženo musí být věkové rozmezí pro využití v chovu, tedy u plemen do 50 cm kohoutkové výšky od 14 měsíců do 8 let a u fen kohoutkové výšky nad 50 cm od 17 měsíců do 8 let. V pravomoci chovatelských klubů je uvedená pravidla zpřísnit, nikoliv zmírnit. Vše najdete v Zápisním řádu ČMKU.

Vladimíra Tichá

Rozhodnutí o tom, zda bude či nebude uznána chovnost získaná v zahraničí, je čistě v pravomoci chovatelského klubu!

Z poradny ČMKU – 7. díl

Dobrý den, môžete mi, prosím, poradiť, ako postupovať po prevode CHS? Po vybavení trvalého pobytu sme previedli chov zo Slovenska do ČR. Mám fenku uchovnenú na Slovensku a neviem, čo všetko je potrebné, aby sme na nej mohli chovať v Čechách (bude sa jednať o jej posledný vrh). Podľa dokumentov na vašich stránkach by sa mala uznávať chovnosť psov z iných krajín FCI, ale ďalší postup z toho neni jasný. Ďakujem.

Dobrý den, rozhodnutí o tom, zda bude či nebude uznána chovnost získaná v zahraničí, je čistě v pravomoci chovatelského klubu. Spojit byste se tedy měl s klubem, který vaše plemeno zastřešuje. Sdělí Vám, zda chovnost uznají nebo ne a také Vás budou informovat o administrativním postupu při zápisu vrhu. Pokud má PP na štěňata vystavit česká plemenná kniha, musíte do ČR převést název chovatelské stanice. Je k tomu třeba souhlas organizace, která název CHS registrovala. Jak přesně postupovat Vám poradí pí Fairaislová, která má v rámci ČMKU agendu CHS na starost (fairaislova@cmku.cz).

Vladimíra Tichá

Šampion ČMKU

Dobrý den, musí být k získání titulu Šampion ČMKU pes přihlášený jen ve třídě šampionů, nebo se může použít i CACIB ze třídy otevřené? Děkuji.

Dobrý den, ne. Čekatelství na titul Šampion ČMKU automaticky získává pes s titulem Národní vítěz, čekatelstvím CACIB nebo v případě plemen neuznaných FCI na mezinárodní výstavě BOB nebo BOS.

Vladimíra Tichá

Vrácení exportovaného psa 

Z poradny ČMKU – 7. díl

Dobrý den, vrátilo se nám zpět ze zahraničí exportované štěně. Po pročítání poradny zjišťuji, že byl tedy asi „vypsaný“ z naší plemenné knihy. Už jsem s ním mezitím udělala výstavy, zkoušky i RTG. Musí se přeregistrovat opět na plemenné knize, i když jsem chovatelem? Mám ho již přihlášeného i na bonitaci. Tohle mě vůbec nenapadlo... Děkuji

Dobrý den, ano, měla byste plemenné knize oznámit, že je pes zpět, a pokud byl v zahraničí zapsaný do jejich plemenné knihy, měl by z ní být vypsán, nebo byste se měla domluvit s plemennou knihou, zda to bude požadováno.

Vladimíra Tichá

Vylomený zub 

Z poradny ČMKU – 7. díl

Dobrý den, bohužel moje fenka NKO si vylomila napůl zub, když s ní byl zrovna manžel. Samozřejmě ihned jel na veterinu, nechal ho vytrhnout a mně to oznámil až při návratu domů z mé dovolené. Bohužel feně nenechal udělat rentgen. Kdybych chtěla s fenou na výstavu, bude mi stačit jen záznam od doktora, že jí zub vytrhl? Je to P3 a fence je deset měsíců (ještě jsme na žádné výstavě nebyli, ani svodu). Moc vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, P3 je poměrně velký zub a jeho absence je závažnou vadou. V případě Vašeho plemene dokonce vadou vylučující. Standard dokonce říká, že: „Neviditelné zuby se považují za chybějící, pokud některý z chovatelských klubů německého krátkosrstého ohaře nepotvrdí, že při předchozí chovatelské výstavě nebo zkoušce chovnosti byla zjištěna přítomnost předmětného zubu“. RTG v tomto případě není vůbec směrodatný. V případě výstavního hodnocení bude záležet na pohledu rozhodčího. Pokud je k dispozici potvrzení veterináře o vytržení zubu jako následku úrazu, nemusí rozhodčí fenku diskvalifikovat, ale může ji penalizovat až výrazným snížením známky. Otázku zařazení do chovu řeší chovatelský klub.

Vladimíra Tichá

 

Michaela Weidnerová

Ilustrační foto: archiv redakce, Nikola Kolářová, Pixabay

Zdroj: www.cmku.cz

Redakčně upraveny drobné gramatické chyby a stylistika.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->