Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Čím vším se zabývají veterinární laboratoře a kdy je dobré obrátit se na ně o pomoc? Co všechno nabízejí za vyšetření? A víte, že třeba preventivní odčervování je holý nesmysl?


Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!
Michaela Weidnerová 24.4.2019 11007x VeterinaOstatní rozhovory

Veterinární laboratoř LABVET v pražských Holešovicích patří u nás ve svém oboru mezi absolutní špičku a její historie sahá až hluboko do minulého století. Jako první například začala na základě vyšetření progesteronu stanovovat optimální den ke krytí. A to není zdaleka všechno. V současné době v jejím čele stojí manželé MVDr. Hana a Petr Prausovi, a právě paní doktorka nám ochotně odpověděla na řadu všetečných dotazů.

Paní doktorko, veterinární laboratoř LABVET je mezi chovateli psů již sama o sobě opravdu pojmem. Mohla byste nám však trochu přiblížit i její historií?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Naše laboratoř vznikla koncem šedesátých let jako servisní pracoviště pro veterinární ordinace malých zvířat. Ty tehdy byly v Praze dvě. Původním sídlem laboratoře byla dnešní klinika Jinvet v Košířích. Odtud se laboratoř přestěhovala na konci osmdesátých let do likvidovaných jatek v Holešovicích a převzala zde prostory po veterinářích. Dá se tak říct, že jsme to poslední, co ještě z bývalých jatek funguje.

Na začátku devadesátých let laboratoř přešla do soukromých rukou. Byla první, kdo začal v České republice vyšetřovat hladinu progesteronu a zjišťovat tímto způsobem vhodný termín pro krytí feny.

Velkou ranou byly povodně v roce 2002, kdy se provoz laboratoře na tři týdny zcela zastavil. Veterináři samozřejmě nemohou bez laboratoře fungovat, museli hledat služby jinde a ne všichni se po povodních vrátili. Navíc se nabídka laboratorních přístrojů pro veterinární ordinace stále rozšiřuje.

Sídlíte v centru Prahy, přesto však se dá u vás celkem bez problémů zaparkovat. Jaké další výhody nabízíte majitelům zvířat a proč by měli přijet na vyšetření právě k vám?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Parkování je tím nejmenším problémem, kdo do tržnice občas zajede, ví, že první hodina parkování je zdarma. Pokud si rezervujete termín vyšetření online, stihnete pak ještě v tržnici nakoupit zeleninu.

Hlavní výhodou pak je především to, že vzorky, které u nás pacientům odebereme nebo které zákazníci na doporučení svého veterináře přinesou, okamžitě zpracováváme. Biologické materiály jako krev, moč, trus poměrně rychle stárnou a pokud třeba cestují do Německa, nemusí být vyšetření úplně validní. Samozřejmě každé vyšetření má na zpracování jiné nároky.

Další výhodou pak je to, že pokud svého miláčka přivedete na odběr k nám, vidí ho další veterinář a může poskytnout další názor na postup léčby.

Všude na sociálních sítích na vás diskutující pějí jen samou chválu a to určitě i díky týmu profesionálů, který vás obklopuje. Seznámila byste naše čtenáře blíže i se svými spolupracovníky?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Z původního Labvetu u nás stále pracuje paní Vladimíra Tichá, titulovaná často jako první dáma české kynologie. Je to výrazná osobnost, autorka odborných kynologických publikací. U nás má na starosti biochemickou laboratoř, což znamená mimo jiné i vyšetření progesteronu.

Další bývalou majitelkou je paní Jitka Koubková, která má na starosti bakteriologii a parazitologii.

Benjamínkem tu už přes dvacet let je paní Ilona Volfová, zaměřená na hematologii, cytologii, chemii trusu a vyšetření moči.

Všechny dámy jsou nejen zkušenými laborantkami, ale hlavně jsou velmi příjemné ve styku s klienty i pacienty. Ohlasy na našem FB toho jsou dokladem.

Vaší cílovou skupinou ovšem není jen nejlepší přítel člověka, ale i mnoho dalších živočišných druhů. Mám pravdu?

Psi jsou podstatnou částí naší klientely. Je to asi tak sedmdesát procent. Koček je asi dvacet procent.

Koně k nám sice nechodí, ale jsou třetí nejpočetnější skupinou pacientů. Většinou nám majitelé koní posílají trus na vyšetření parazitů. A pak v podstatě vše, co vás napadne. Měli jsme tu na vyšetření sloní trus z cirkusu, co stál někde na Střížkově, nedávno jsme dělali krevní obraz kajmanovi. Krev plazů je docela oříškem, na to běžné hematologické přístroje nestačí, takže se to vyšetřuje poměrně složitě.

Morčata, králíci, potkani, holubi, kozy, ovce... Také vyšetřujeme zvířata (myši, potkani) určená k laboratorním pokusům nebo nabízíme kolegům veterinářům kontrolu čistoty jejich pracovišť.

Vraťme se ale zpět ke psům. Jejich majitelům nabízíte v současné době celou řadu služeb a nejrůznějších vyšetření. Která všechna to jsou?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Určitě nejrozšířenější službou je vyšetřování hladiny progesteronu v krvi. K tomu doporučujeme i bakteriologické vyšetření před krytím, které již některé kluby nebo majitelé psů už standardně požadují.

V poslední době se také zaměřujeme na prevenci odčervování. Podle našich zjištění dospělí psi parazity nemají a jejich pravidelné odčervování je zbytečné. Přesto pořád asi devadesát procent majitelů krmí psy léky, přestože to někdy ti psi nesnáší úplně dobře. Za rozumnou alternativu považujeme pravidelné vyšetření trusu na přítomnost parazitů. Z ohlasů na našem Facebooku víme, že řada chovatelů neodčervuje dlouhá léta a mají psy zdravé. Přes náš #poslibobek dostáváme „materiál“ na vyšetření z celé republiky.

Hitem posledních let jsou alergie. Stejně jako lidé jsou i psi stále častěji postiženi alergickými obtížemi. Nabízíme kožní vyhledávací testy a poslední dobou i žádané testy z krve. U kožních testů aplikujeme vpichy na vnitřní straně stehen, kde je kůže více podobná té lidské na předloktí. Výhodou je i to, že se srst nemusí tolik vyholovat. Někdy totiž špatně dorůstá.

Časté jsou též dermatologické potíže. Ty se léčí někdy velmi obtížně. Zásadou je, že pokud nezaberou první antibiotika, je třeba důkladné bakteriologické vyšetření, aby se vybral lék, který zabere. Provozujeme rovněž diabetologickou poradnu.

Pak to jsou sety preventivních vyšetření. Růstový profil zejména pro štěňata větších plemen, preventivní profil u mladých dospělců pro stanovení referenčních hodnot, které mohou být využity v budoucnosti, pokud pes onemocní. U starších psů nabízíme geriatrický profil. Tato profilová vyšetření sestavil zakladatel Labvetu MVDr. Petr Vokoun a stále vyhovují zvyšujícím se nárokům na veterinární péči.

V neposlední řadě provádíme vyšetření na základě doporučení veterinárních lékařů. Posílají nám buď přímo své pacienty na odběr, nebo vzorky na vyšetření. Provádíme základní biochemická a hematologická vyšetření, bakteriologii, vyšetření trusů a močí, parazitologii. Také provádíme odběry na genetická vyšetření, ale ta posíláme do genetických laboratoří.

Z té obecné veteriny provádíme běžná vyšetření, očkování, vystavování pet pasů a drobné veterinární úkony.

Vaší vlajkovou lodí je, jak jste již zmínila, stanovení hladiny progesteronu v krvi a určení správného termínu krytí. Máte alespoň přibližnou představu, kolik takových vyšetření ročně provedete?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Je to tak. Vyšetření hladiny progesteronu je nejčastějším vyšetřením, které provádíme. Je to dáno i tím, že některé feny musí přijít dvakrát, třikrát a bohužel i častěji, než jim můžeme říct, že mohou za ženichem. Tato vyšetření se u nás začala provádět koncem devadesátých let a byli jsme v České republice prvním pracovištěm. Je otázkou, jak to bude do budoucna, protože na trh přicházejí poměrně laciné biochemické analyzátory pro veterinární ordinace, které nabízejí i vyšetření na progesteron. Asi to nebude tak přesné, ale mnoha chovatelům to nejspíš bude stačit.

Děláte si sami například i nějakou statistiku ohledně zabřeznutí fen, které u vás na progesteronu byly? A proč je to pro vás případně tak důležité?

Samozřejmě se snažíme zjistit, jak byla naše práce úspěšná. Ptáme se tedy chovatelů, jestli jejich fena zabřezla. U těch, kteří nám odpovídají, je úspěšnost přes devadesát procent. Může se to zdát málo, ale v přírodě není nic na sto procent. Tak funguje příroda jen jako celek.

A co zpětná vazba u ostatních diagnostik?

Pokud děláme vyšetření pro klienta, který přišel sám, obvykle mu na základě vyšetření doporučujeme léčbu a zveme ho na kontrolu. Všem klientům nabízíme preventivní vyšetření na přítomnost parazitů v trusu jako prevenci.

Napadá mne ještě téma alergie, které v současnosti „kosí“ nejen lidskou populaci, ale i tu čtyřnohou. Povězte mi tedy, jste schopni na základě testů stoprocentně říci, zda se při nejrůznějších problémech u psa opravdu jedná o alergii a případně i o jakou?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Alergie je tak zvaná klinická diagnóza, to znamená, že se diagnostikuje postupně vylučovací metodou a na základě určitých kritérií. K alergologickým testům přistupujeme až ve chvíli, kdy si jsme diagnózou jisti. Slouží k odhalení alergenů, které způsobují potíže, a k jejich výběru pro přípravu vakcíny k imunoterapii. Je zapotřebí být trpělivý a důsledný při diagnostikování, protože na alergie se většinou nabalují druhotné infekce, které vše komplikují.

Co by vlastně mělo být pro majitele psa signálem, že by měl nechat svému čtyřnohému miláčkovi udělat nějaká vyšetření v odborné laboratoři?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Majitel většinou nejdříve zajde ke svému veterináři a pak, pokud mu doporučí laboratorní vyšetření, si může říct o tu naši. Často nás ale vyhledají klienti, kteří absolvovali několik neúspěšných léčebných procedur. Zázraky ale neděláme, i když si to někteří myslí. Většinou tkví problém v nedostatečně stanovené diagnóze, a to je to, na čem my si zakládáme. Důkladně vyšetřit a teprve potom říct jak a čím se to bude léčit.

Důkladně vyšetřit a teprve potom říct jak a čím se to bude léčit. To je naše motto!

Myslíte si, že by bylo dobré nechat čas od času preventivně zkontrolovat i klinicky zdravého jedince, který nevykazuje žádné viditelné zdravotní problémy? Pokud ano, tak na které parametry v krvi se případně zaměřit?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

To je náš preventivní profil. U zdravého mladého jedince z krve, moči a trusu provedeme vyšetření, které může pomoci v budoucnu. Nesmíme zapomínat, že psi i ostatní mazlíčci jsou potomky divokých zvířat. A to jsou mistři ve skrývání nemocí. Na kom je vidět nemoc, dlouho nepřežije. A naši mazlíčci to pořád mají v sobě. Že by nás zkoušeli přemlouvat, jako třeba děti, kterým se nechce do školy, s tím se obvykle nesetkáte. Pak má preventivní vyšetření zdravého zvířete čas od času význam. U seniorů se doporučuje preventivní vyšetření jednou až dvakrát do roka. U starších psů také doporučujeme očkovat už jen vzteklinu (je povinná ze zákona) a každoroční návštěvu veterináře věnovat spíše prevenci.

Plánujete do budoucna třeba rozšíření vašich služeb nebo nějaké další novinky?

Veterinární laboratoř? Pak jedině LABVET!

Letos jsme zavedli alergologická vyšetření z krve a poskytujeme i následnou léčbu. Spíš než rozšíření služeb dnes usilujeme o zvýšení povědomí o těch stávajících. Budoucnost určitě mají růstové testy štěňat i geriatrická vyšetření.

A pak je tu náš #poslibobek. Chceme přesvědčit chovatele, že preventivní odčervování je opravdu k ničemu. Jeden se nestačí divit, jaké se objevují mýty. Lidi spletou dohromady informace z různých zdrojů a různých témat, až z toho jde hlava kolem. Platí ale, že zdravý pes léky nepotřebuje, stejně jako člověk. Určitá míra začervení je dokonce normální. A psi opravdu začervení nejsou. Z vyšetření, která provádíme, je těch pozitivních nálezů tak málo, že to ani nestojí za řeč.

A na závěr se nemohu nezeptat, vlastníte sama nějakého psa nebo jiné zvíře?

Tak teď si to zkazím. Máme doma tři kocoury.

Děkuji vám za velice přínosný rozhovor.

 

Foto: archiv veterinární laboratoře Labvet

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->