Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Veterina byla vždy mým snem!

Také byste u nás ocenili více článků s veterinární tématikou a hlavně pravidelně? A měli byste třeba chuť i sami nějaké téma navrhnout? Tak se právě v tomto ohledu blýská na lepší časy a vy se už můžete těšit. Více už se dozvíte na následujících řádcích…


Veterina byla vždy mým snem!

Sympatický MVDr. Roman Kvapil se své profesi veterinárního lékaře věnuje už třicet let, a to velmi dobře. Momentálně pracuje spolu se svou manželkou Renatou ve veterinární ambulanci na pražské Skalce. Společně pak chovají německé boxery a bostonské teriéry. Kromě své praxe také publikuje odborné články v časopisech, je spoluautorem knihy o reprodukci psů a v rámci osvěty se s ním můžeme potkat i online na nejrůznějších webinářích. Jsme moc rádi, že svolil ke spolupráci s naším kynologickým magazínem a nejprve vám s ním nabídneme úvodní rozhovor.

Romane, mohl byste se nejprve našim čtenářům trochu představit a případně i upřesnit, jakou máte specializaci?

Veterinární medicíně se věnuji již přes třicet let. Celou tu dlouhou dobu jsem pracoval v praxích malých zvířat, měl jsem tedy na starosti převážně psy a kočky. Specializaci ve smyslu zahraničního vzdělání nemám žádnou, ale věnuji se kardiologii a interní medicíně malých zvířat.

Musím na vás také prozradit, že se společně s manželkou věnujete chovu a výcviku psů. Prozradil byste nám, jaká plemena jsou vašemu srdci nejbližší a vůbec jak to máte vy sám s kynologií?

Veterina byla vždy mým snem!

Oblíbená plemena jsou ta, která máme nebo měli jsme doma. Patří mezi ně německý boxer a bostonský teriér. Dříve jsem dělal kynologii aktivně (cvičil jsem se svým psem a také pomáhal organizovat kynologické akce) – výcvik psů a účast na výstavách atd. V současné době funguji spíše pasivně jako divák a fotograf své manželky.

I vaše žena Renata je veterinářkou. To je možná i výhodou, protože jste tzv. „na jedné lodi“, ne? Diskutujete spolu často svou práci nebo nějaké zapeklité případy?

Zvládáme to celkem dobře a je jasné, že své pacienty doma samozřejmě řešíme. Tomu se člověk prostě neubrání. V současné době pracujeme společně, takže řešíme pacienty dohromady. Každý však s úctou ke vzdělání a znalostem druhého.

Kdy a proč jste se vlastně rozhodl jít profesně tímto směrem? A vnímáte svou práci jako poslání?

Veterina byla vždy mým snem!

Dalo by se říci, že je to takový klasický příběh. Jako malý jsem vyrůstal na vesnici, kde ke zvířatům nikdy nebylo příliš daleko. A již od střední školy jsem chtěl jít na veterinární školu a ono se to naštěstí podařilo.

Nikdy jsem se nezamýšlel nad tím, zda to je, či není nějaké poslání. Chtěl jsem se tomu prostě věnovat a to se mi splnilo. A když člověk něco dělá, tak to má dělat pořádně a je jedno jestli je to poslání nebo není. Nedokáži říct, jestli jsem byl předurčený k tomu stát se veterinářem. 

Na své práci mám rád, když se daří a pacienti dobře prospívají!

Co máte na své práci asi nejraději, co vám dala nebo naopak i vzala?

Veterina byla vždy mým snem!

Mám rád, když se práce takzvaně daří, pacienti dobře prospívají, daří se onemocnění dodiagnostikovat a následně správně léčit. Důkazem jsou potom spokojení majitelé psů. Bohužel ta posledně zmiňovaná část rovnice majitel-pes-veterinář bývá často zdrojem zklamání. Není to ve všech případech, ale v těch, kde se problém s majitelem objevil, to vedlo ke zklamání. Nechci tím však říct, že za to vždy mohli majitelé. I my veterináři jsme jen lidé.

Myslím, že nejtěžší na tom všem je asi oznámit majiteli zvířete, že už mu není pomoci, resp. že existuje už jen jedno jediné řešení jeho problému. Lze se tedy nějak vůbec vyrovnat se smrtí nebo se přes to přenést a zachovat chladnou hlavu?

Veterina byla vždy mým snem!

Jsou to enormně emočně náročné chvíle. I v okamžiku, kdy máte nezvratný důkaz o problému, který nemá řešení, je obtížné hledat správná slova, kterými to majiteli sdělíte. Nikdy totiž nevíte, jak majitel zareaguje. Vždy po takové situaci potřebuji chvilku pro sebe, abych si urovnal myšlenky a mohl pokračovat dále. K zvládání takových situací částečně pomáhá i přibývající věk a zkušenosti z praxe.

Když už jsem nakousla takové smutné téma, musím se zeptat ještě na jednu věc. Pořád ještě existuje celkem dost lidí, kteří se svého psa nebo kočku snaží udržet při životě za každou cenu. Co byste jim vzkázal?

Nejsem věřící, ale myslím si, že každý živý tvor má vymezenou dráhu svého života. A jsou situace, které tuto dobu zkracují – nemoci. Okamžiky, kdy se začne snižovat kvalita života. A jsou okamžiky, kdy ani ta nejlepší medicína nedokáže pomoci. A zvířata mají to privilegium, že si své utrpení nemusí protrpět do konce, obzvláště když víte, že není možno pomoci.

Myslím si, že česká veterinární medicína drží krok s tou světovou!

Humánní medicína jde dnes raketovým směrem dopředu. Pozorujete něco podobného i v rámci veterinárního lékařství? A dalo by se třeba říci, jestli s ostatním světem držíme krok nebo máme ještě co dohánět?

Veterina byla vždy mým snem!

Stejnou raketovou rychlost nabrala i veterinární medicína. Existují nové diagnostické a terapeutické možnosti, ať již léky nebo chirurgické možnosti. Byla to úžasná jízda těch třicet let, kdy zjednodušeně s léky, které by se daly spočítat na prstech dvou rukou, máme k dispozici stovky účinných léků. Máme dostupné nové diagnostické přístroje a postupy a ruku v ruce s tím jdou i účinné medikamenty. Myslím si, že česká veterinární medicína drží krok s tou světovou. Důkazem jsou pro mě o tom svědectví kolegů vracejících se ze zahraničí (kongresy, stáže). Samozřejmě, že se najdou oblasti, kde ještě zaostáváme, ale v tom hlavním se můžeme srovnat. 

Vím, že se také hodně věnujete osvětě a vzdělávání ostatních, což je jistě velmi záslužné. Povězte mi tedy, kde všude se s vámi můžeme „setkat“?

Na webinářích spolupracuji s veterinární laboratoří Labvet, jsem odborným garantem klinické části časopisu Veterinární lékař, kam občas napíši odborný článek a přednáším v Kurzu fyzioterapie a rehabilitace psů. Dlouhá léta spolupracuji se SVOPAPem při výuce v rekvalifikačních kurzech. Mám za sebou přednášky na odborných kongresech veterinárních lékařů. Občas se můj článek objeví v různých chovatelských časopisech (poslední dobou moc ne) a v časopisech chovatelských klubů, pro které také připravuji přednášky.

Kromě toho jste i spoluautorem jedné velmi zajímavé publikace pro chovatele. Mohl byste našim čtenářům přiblížit její zaměření?

Veterina byla vždy mým snem!

Jde o Průvodce psí reprodukcí. Moje manželka má chovatelskou stanici a občas míváme štěňata (boxer, boston). Pro mne je to ideální příležitost udělat fotografie se štěňaty. Ty potom jako chovatelé používáme k propagaci vrhu a nabídce štěňat. V práci jsem potom často řešil problematiku diagnostiky ideálního dne ke krytí, březosti u fen a další specifika spojená s reprodukcí psů. Napadlo nás tedy s manželkou, že bychom tyto rady sepsali, doplnili fotografiemi a tak vznikla naše kniha.

Průvodce psí reprodukcí

Máte ve své kynologické knihovně i tuto skvělou knížku MVDr. Renaty a Romana Kvapilových? Neměla by tam totiž chybět žádnému začínajícímu, ani zkušenějšímu chovateli! Perfektním a hlavně velmi čtivým způsobem vás provede nejen celým obdobím březosti, porodu a péče o štěňata, ale také vším, co tomu předchází nebo s tím úzce souvisí. Je to výborná odborná publikace, ke které se budete vždy velmi rádi vracet, kdykoliv si ohledně reprodukce nebudete něčím jistí.

Sehnat ji můžete zde: https://www.reprodukcepsu.cz/

Recenze na eCanis: https://www.ecanis.cz/clanky/pruvodce-psi-reprodukci_1873.html?pid=97

Momentálně působíte společně s vaší manželkou v pražské veterinární ordinaci Na Skalce. Které všechny služby nabízíte svým čtyřnohým klientům?

Veterina byla vždy mým snem!

Věnujeme se problémům malých zvířat. Manželka se se svým vzděláním hodně věnuje fyzioterapii a rehabilitaci psů a já interní medicíně. Protože mám v oblibě kardiologii a jsme vybaveni EKG a ultrazvukem, můžeme nabídnout i tyto služby. Také nabízíme řešení onemocnění zažívání, ledvin, jater a dalších orgánů. Máme k dispozici analyzátor krve a spolupracujeme s mezinárodními laboratořemi.

Podělil byste se s námi o nějaký nezapomenutelný příběh nebo případ ze své letité praxe?

Nezapomenutelným momentem pro mne bylo, když jsem musel utratit psa staré paní, která se loučila se slovy, že si již nové zvíře nepořídí, neb je na to stará. A za čtrnáct dní sedí v čekárně se psem z útulku a vy vidíte, jak se ti dva k sobě mají.

Velice si vážíme toho, že jste svolil ke spolupráci s naším kynologickým magazínem a pro všechny naše sledující budou vaše články jistě velkým přínosem. Na závěr mi tedy prozraďte, na co všechno se můžeme do budoucna těšit?

Budu se snažit podat informace odborné, které mne naučil život a praxe, ale i ty, které jsem vyčetl v odborných publikacích. A na konkrétních tématech se vždy domluvíme s redakcí. A protože dnešní doba má mnoho možností vzájemné komunikace, určitě budeme rádi, když nám dáte vědět, co by vás zajímalo.

Děkuji za hezké povídání a budu se samozřejmě moc těšit.

Michaela Weidnerová

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->