Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Vánoční hry především na doma!

Nudí se váš pes, vy nestíháte a nevíte, jak ho na Štědrý den efektivně zabavit a ušetřit si nějaký čas na vánoční přípravy? Máme pro vás pár užitečných tipů pro dnešní den, které ale určitě využijete i jindy v běžném roce!


Vánoční hry především na doma!

Máme tu Štědrý den. Den, na který se těší zejména děti a pro nás dospělé znamená většinou více práce než obvykle. A větší nasazení. Poslední zbytky úklidu, nastrojit vánoční stromeček, obalit kapra, nadělit dárky, zkouknout novou pohádku a hurá na půlnoční. A na dlouhou procházku s naším čtyřnožcem nám jaksi už nezbývá čas. Co můžeme udělat pro to, aby se náš miláček na Ježíška nenudil?  

Vánoční hry především na doma!

Pojďme se tedy společně podívat na nějaké hry na doma, kterými můžeme zabavit pejska, když je venku hnusně. A to letos nejspíš bohužel bude. A pokud bude u vás pěkně, můžete si zpestřit procházku nějakými hrami venku, díky kterým zase nebude muset být tak dlouhá jako obvykle, a přitom mentálně uspokojí vás i psa. V ideálním případě zapojíme do zábavy i děti, které by doma jinak jen zlobily, a tak zabijeme dvě mouchy jednou ranou. 

Hrajeme si doma

Můžete se nechat inspirovat našimi články o hlavolamech a vybrat si z některých zajímavých videí. Ale protože čas je zvláště v této době opravdu drahý, tak máme několik tipů na velmi snadné hlavolamy, se kterými si nemusíte příliš lámat hlavu, ani nevyžadují delší přípravu nebo různé rekvizity. Budeme vycházet z věcí a předmětů, které máme doma. 

Najdi pamlsek 

Vánoční hry především na doma!

Jedná se o úplně nejjednodušší hru, ke které nebudete potřebovat kromě zmíněných pamlsků a vhodného prostoru vůbec nic. Psa zavřete do jiné místnosti, než ve které bude probíhat vyhledávání (pokud máte zahradu, můžete ho dát ven). Pamlsky vhodné velikosti (tedy ne příliš malé, aby vám nezapadaly do různých spár a tam nezasmrádly) poschovávejte po místnosti. Pár pamlsků můžete nechat jen tak ležet na podlaze, aby pes zažil úspěch při hledání hned na začátku, jeho motivace potom bude o to vyšší. A další pamlsky poschovávejte, kam vás jen napadne. Do snadno dostupných míst, na které pes přijde rychle, ale také do míst hůře dostupných, aby pes musel skutečně zapojit mozek. Čím déle bude pamlsky vyhledávat, tím více se bude zdokonalovat, a tím těžší může být vaše schovka. Pokud budete hru opakovat, potom nezapomeňte na pověrčivé chování, které povede psa automaticky do již osvědčených míst. A změňte taktiku! Pokud nemáte k dispozici dostatečně strukturovaný prostor a není kam pamlsky schovávat, potom si schovky udělejte sami. Hoďte na zem různé předměty a pamlsky poschovávejte mezi ně nebo pod ně. Ideálně by nám mohl posloužit třeba dětský pokoj, kde velmi pravděpodobně velký pořádek nebude a schovek tam najdete bezpočet! 

Odměňovací koule 

Vánoční hry především na doma!

Je to „hlavolam“, který nevyžaduje žádnou přílišnou aktivitu z vaší strany. Ovšem  musíte tu kouli doma mít. Prodává se téměř v každém zoo shopu, anebo na internetu a můžete si vybrat z bezpočtu barev i velikostí. Pokud odměňovací kouli ještě nemáte, tak doporučujeme jako dodatečný vánoční dárek pro vašeho psího miláčka. Princip spočívá v tom, že koule nebo chcete-li míč, který naplníte pamlsky, má v sobě díry. A jak pes koulí míč po podlaze, postupně se odměny sypou ven. 

Krabice s předměty 

Vánoční hry především na doma!

Vezměte větší (úměrně velikosti vašeho psa) krabici, ideálně nějakou těžší přepravku s plným dnem, ale postačí i papírová krabice. Jen s ní bude váš pes asi posouvat po podlaze, takže ji budete muset jistit nebo zasunout někam do rohu. Na dno krabice vysypte odměny a na ně jakékoliv bezpečné předměty. Úkolem psa bude buď předměty vyndat (pokud budou větší, nebo jich bude moc), anebo jen mezi nimi vyhledávat, až vybere všechny odměny. Jako předměty můžete použít například plastová brčka, malé míčky, nebo třeba šišky. Jen pozor, aby nebyly ostré, protože pes mezi nimi bude rejdit nosem a strkat do nich celou hlavu a mohl by si ublížit. 

Upečeme si muffiny? 

Pokud rádi pečete muffiny, potom máte určitě doma formu. A ta se dá použít jako úplně geniální hlavolam! Na dno každé formy uložíte jeden pamlsek a na něj položíte předmět, který zaplní celý prostor jednoho otvoru. Použít můžete například tenisáky nebo plastová víčka od pracích gelů. Úkolem psa je předměty odstranit (většinou nosem) a získat pamlsek. Tato hra bude náročnější pro vás, protože výsledek je rychlý a tak budete muset pořád doplňovat pamlsky. 

Rolování deky 

Vánoční hry především na doma!

Je to jeden z nejjednodušších hlavolamů a také je nenáročný na rekvizity. Vystačíte si s přeloženou dekou nebo delším užším koberečkem. Postup je snadný, deku o šířce maximálně půl metru budeme rolovat a do ní budeme postupně ukládat pamlsky. Jeden pamlsek nakonec položíme na úplný kraj deky, abychom psovi naznačili, co má dělat. Jakmile se pes pokusí sebrat pamlsek, strčí nosem do deky, která se začne rozvíjet, a brzy pochopí, jakým způsobem se může k pamlskům dostat. Nevýhoda je stejná jako u hlavolamu výše  úkol bude splněn velmi rychle, takže na dlouhou zábavu to nevypadá.  

Rozdáváme dárečky 

Vánoční hry především na doma!

U nás doma se vžila taková tradice, že do rozdávání dárků zapojujeme i psy. Je to jednak zábava, jednak tak trochu trénink. Varianta a) je určená pro šikovnější kynology a inteligentnější psy, a spočívá v tom, že naučíte psa rozdávat dárky. Ve většině rodin to chodí tak, že jeden dárky rozdává a zbytek rodiny sedí různě po obýváku a čeká, co jim rozdávající podá. A mezi rozdávajího a obdarovaného můžeme vložit jeden článek navíc, a tím je pes! Samozřejmě nemůže podávat křehké nebo příliš těžké dárky, ale pár měkoušů” určitě zvládne rozdat i bernardýn. Varianta b) je pro ty méně zdatné, a spočívá pouze v tom, že dárek pro psa opravdu kvalitně zabalíte a pes potom stráví hodně času a práce tím, že se snaží svůj (samozřejmě jedlý) dárek rozbalit. Když tuto tradici zavedete u vás doma, slibuji, že váš pes se bude těšit na Štědrý den stejně jako děti a jakmile ozdobíte stromeček, už bude vědět, co přijde večer! 

Pro sportovní kynology 

Máte dostatek času, ale nechce se vám ven? Nebo nemůžete? Potom se můžete zabavit jakýmikoliv domácími cviky. Některé z nich totiž potom můžete využít i při standardním tréninku venku! 

Povel „okolo“ 

Vánoční hry především na doma!

Ideální hrou na doma je naučit psa povel „okolo“, který znamená oběhnout něco. A nejlepší na něm je, že to můžete trénovat i v malém obýváku. Začít můžete například s obíháním židle nebo většího květináče. A jak potom naložit s povelem okolo? V běžném tréninku ho využijete samozřejmě při hoopers, při agility, v dogdancingu, obedience, ale také při nácviku přivolání nebo přiřazování se k noze. A pokud už váš pes povel okolo umí, tak si přidejte nový povel a to obíhání z druhé strany. Tedy pokud trénujete okolo od levé nohy po směru hodinových ručiček, naučte ho teď od pravé v protisměru hodinových ručiček. To teprve uvidíte, jak je to těžké! 

Sedni-lehni-vstaň 

Ačkoliv většina z nás je zvyklá trénovat především venku na volném prostranství, právě polohy je nejlepší trénovat v interiéru. Proč? Pokud jste ve fázi tréninku, kdy se už připravujete na nějakou zkoušku, jistě víte, že byste se psem během cvičení neměli udržovat oční kontakt. Ale jak na to, abyste si správnost zaujetí pozice mohli zkontrolovat? Pozice u nohy se výborně trénují před zrcadlem! Nejlépe v ložnici nebo v obýváku před velkým zrcadlem, do kterého můžete koukat, psa kontrolovat, opravovat, a přitom hledět přímo před sebe! Máte-li potíže se zaujímáním správné pozice, potom si můžete pomoct také doma. Pokud se vám pes u nohy vyosuje, stoupněte si ke zdi tak, aby mezera mezi vámi a zdí byla přesně jen tak velká, aby se do ní vešel pes. Zeď mu zabrání posouvat se směrem od nohy a donutí ho, aby zaujímal pozici správně, tedy rovně u nohy. Pokud bojujete s posouváním při zaujímání poloh a nevíte si rady, jak naučit fixaci na přední nebo zadní, potom můžete využít nábytek. Trénujte pozice u nohy na lavici nebo nějaké vyšší podložce, která mu znemožní pohyb směrem kupředu a naučíte ho tak velmi snadno neposouvat se.  

Pro stopaře (a nejen pro ně) 

Váš stopař v zimě zahálí a máte obavy, aby ho pachové práce neomrzely? Pak tu máme rovněž skvělý tip! 

Vánoční hry především na doma!

Čichací kobereček 

Ještě jste o něm neslyšeli? A žádný doma nemáte? Můžete si ho vyrobit sami, není to až tak složité. Budete potřebovat nějakou vhodnou plastovou podložku s optimálně velkými dírami a nastříhanou fleecovou deku. Ale upozorňujeme, že na takový hand made výrobek budete potřebovat minimálně dvě, spíše tři hodiny času. Proto doporučujeme kobereček raději zakoupit. Do koberečku umístíme spoustu pamlsků a když jsme hotoví, psa uvolníme. A máme určitě deset, možná i patnáct minut času pro sebe, protože pes bude intenzívně vyhledávat pamlsky. A máme vlastně takový domácí pachový čtverec. 

Trénink předmětů 

Na stopu do toho bláta vážně nepůjdeme. A nebyli jsme vlastně celý týden, protože řádně mrzlo. Ale předměty můžeme trénovat i v obýváku! Podrobný popis najdete v šestém dílu našeho stopařského seriálu https://www.ecanis.cz/clanky/stopujeme-presne-vi-dil_631.html, ale pokud jste pokročilí stopaři, začátek můžeme přeskočit.

Pokud vycházíme z předpokladu, že váš pes předměty již umí, v obýváku je můžeme trénovat ze tří důvodů: 1. budeme zpřesňovat a zrychlovat zaujímání pozice u předmětu, 2. častým opakováním budeme zvyšovat motivaci na předměty. 3. Naučíme různé materiály. Není asi víc co dodat. Můžete trénovat každý předmět zvlášť nebo si udělat z předmětů cestičku napříč obývákem. Nezapomeňte na stereotyp! Odměňujte pokaždé z jiné (vaší) pozice–někdy z levé strany, někdy z pravé, někdy rozkročmo nad psem. Používejte různé předměty, i takové, které byste se do stopy báli dát, abyste si nepokazili trénink. Nyní je vše dovoleno, protože můžeme cokoliv ihned opravit a odměnit. 

Vánoční hry především na doma!

Venkovní hry při procházkách 

Jak zefektivnit vaši procházku, aby byla záživná a únavná nejen pro vás, ale i pro vašeho psa? Vyzkoušejte následující! 

Hra na schovávanou 

Taková hra má dva efekty. Jednak psa opravdu zabaví, jednak silně zvýší jeho motivaci na vaši osobu a v budoucnu sníží pravděpodobnost, že se vám pes někde venku ztratí. Je třeba říct, že hrát ji můžeme pouze v prostoru, který je bezpečný, daleko od silnice, od železniční tratě nebo od posedu. Zkrátka v místě, kde se pes opravdu ztratit může a nic se mu nestane. Hraje se velmi snadno! Jakmile pes ztratí koncentraci na vaši osobu a začne si někde čichat nebo někam odejde, tak se schovejte. Za strom, do křoví, do nějakého výkopu  prostě kam to půjde. A vyčkejte. Pokud je na vás pes dobře motivovaný, velmi brzy vás začne hledat. Je nezbytně nutné, abyste alespoň chvíli vydrželi schovaní, aby si pes opravdu uvědomil, že vás nevidí a vůbec netuší, kde jste. Když vás najde, podle potřeby ho odměňte. Pro mého psa je odměnou samo o sobě to, že mě našel. Ale u méně motivovaného psa bude třeba použít odměny (klidně i vyšší hodnoty), aby vás v budoucnu vůbec měl touhu hledat. 

Rozlišování předmětů 

Ano, i to můžeme začít trénovat v lese a zvýšit tak hodnotu své procházky a mentálně psa zabavit. Budete potřebovat nějaké přírodní rekvizity, ideální jsou třeba šišky. Najděte v lese místo (někde pod smrkem), kde je hodně šišek vedle sebe nebo ještě lépe na hromadě. Nesahejte na ně! Musejí zůstat absolutně bez vašeho pachu. Vezměte jinou šišku a tu napachujte (otřete si o ní ruce, můžete si ji na chvíli strčit do kapsy atd.). Psa podržte za obojek a hoďte vaši napachovanou šišku mezi ostatní, ale viditelně tak, aby jí viděl i pes, a abyste vy přesně věděli, která to je.  

Tak si užijte společnou zábavu a samozřejmě i celý Štědrý den! 

Katka Houšková 

Foto: Katka Houšková, Ivana Studená, Roman Rakovan, Pavlína Trachtová, Milan Krajčovič

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->