Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Uruguayský cimarron – „recept“ na permanentní radost!

Znáte uruguayského cimarrona? Věděli jste například, že se jedná o velmi pracovité a všestranné psy? Ne? Tak otevřete svou mysl a pojďte se s ním společně s námi blíže seznámit.


Uruguayský cimarron – „recept“ na permanentní radost!

To, že tito psi jsou receptem na permanentní radost, o nich tvrdí jejich chovatelka – sympatická Gabriela Hurtos. A to zdaleka není jejich jedinou předností. Nakonec přesvědčit se o tom můžete sami prostřednictvím následujících řádků.  

Paní Gabriello, vy jste chovatelkou málo známého plemene s názvem uruguayský cimarron, představte nám ho tedy blíže.

Uruguayský cimarron je velice inteligentní všestranný pracovní pes, skvělý hlídač a úžasný společník. Dočasně bylo plemeno uznáno v roce 2006, avšak k plnému uznání FCI došlo až v roce 2017, a to pod číslem standardu 353 v rámci druhé skupiny FCI tedy – pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští a salašničtí psi.

Co bylo prvním impulsem k pořízení zrovna tohoto plemene?

cimarron Zdraví mých psů je pro mne na prvním místě. Chtěla jsem všestranného pracovního psa s výborným zdravím, který ještě netrpí v důsledku přešlechtění. Trvalo mi přibližně dva roky, než jsem prozkoumala jednotlivá plemena a jednotlivé chovatelské stanice a rozhodla se právě pro cimarrona. Tohle plemeno bylo popisované jako nesmírně inteligentní s výborným instinktem na přežití a musím potvrdit, že je tomu skutečně tak! Pro mne je cimarron ideálním psem, který skvěle zastane funkci hlídacího psa, v případě potřeby ubrání svého pána a zároveň je to tulivý miláček, který s radostí poleze svému pánovi do klína.

Jak jste přišla na myšlenku pustit se do chovu  těchto psů?

cimarron Mé první dvě fenky se narodily v Maďarsku. Jsou to sestry ze stejného vrhu, které jsem již od osmi týdnů vychovávala a cvičila, abych odhalila pracovní potenciál plemene. A také abych zjistila, jak dokážou spolupracovat například při hlídání, nebo obraně. Pro zařazení fen do chovu jsem se rozhodla až po zdravotních testech (RTG DKK, DLK a páteře), které obě feny podstoupily s výbornými výsledky. Poté na mě čekal zřejmě nejtěžší úkol a tím bylo najít vhodného krycího psa, který by po stránce anatomické pasoval k oběma fenám, měl výborné zdraví, charakter a také pracovní potenciál. Hledání zabralo jeden a půl roku! Těmto náročným kriteriím vyhovoval Tinu de Aqueronte z velice známé uruguayské chovatelské stanice. Byl to pes, který měl HD-A (kyčle bez dysplazie) a navíc i čtyři generace psů s pouze s HD-A v rodokmenu! On do mé chovatelské stanice přišel ve věku cca dva a půl roku spolu s fenou, se kterou měl dle jejich chovatelky tvořit chovný pár..

Kolik máte v současné době zvířat a představte nám je blíže?

cimarron V současnosti mám doma osm cimarronů. Connie a Cora jsou mé první fenky (sestry), Misia Maura a Tinu de Aqueronte jsou chovným párem pocházejícím přímo z Uruguaje. Connie je maminkou vrhu „A“, Cora pak vrhu „B“ a Misia Maura následně vrhu „C“. Otcem první generace našich štěňátek je Tinu. Krom rodičů prvních tří vrhů naši smečku cimarronů dotváří čtyři mladí psi, kteří se narodili již v naší chovatelské stanici Cerberus Illusion.

Anakin Cerberus Illusion je pejsek, který má ve svém věku nedovršených dvou let sedm šampionátů ve třech různých státech. Není to ovšem pouhý výstavní pes, má za sebou trénink poslušnosti a je trénován i v obraně. Popsala bych ho jednou větou – úžasný pes, který miluje děti, je nekonfliktní s jinými psy a hodně pomáhal při socializaci štěňátek z vrhů „B“ a „C“. Právě on bude otcem našeho příštího plánovaného vrhu.

Šestnáctiměsíční Belona Cerberus Illusion je junioršampionkou Maďarska, Srbska a Rumunska. Je to velice veselá fenečka, která si myslí, že na výstavy jezdíme, aby ji měl kdo hladit, přičemž nejraději má malé děti. Doma je nekompromisním hlídačem, při obraně psem s plným a silným zákusem.

Beulah Cerberus Illusion se také pyšní titulem junioršampionky Maďarska a má rozdělaný šampionát v Srbsku. Tahle fena začala hlídat ve věku sedmi týdnů, což je zatím rekordně brzy (zatím nám štěňátka začala instinktivně hlídat až ve věku kolem tří měsíců). Navzdory tomuto nemá problém, když jí na výstavě doslova „vlítne do tlamy“ malé dítě, což je znakem velice vyrovnané povahy. Jelikož si je vědomá svých rozměrů, vůči svému okolí a menším je velice pozorná.

Beowulf Cerberus Illusion – alias TETO (tetovaný) je také již junioršampionem Maďarska a doufám, že brzy i Srbska. Je to jeden z nejveselejších cimarronů vůbec, to je hlavním důvodem, proč zůstal doma. Člověk má okamžitě lepší náladu, když se koukne na psa, který se usmívá od ucha k uchu a od radosti vrtí celým svým tělem.

Štěňátka z vrhu „B“ absolvují trénink poslušnosti a obrany. A samozřejmě naši širší cimarroní smečku dotváří všechna naše „štěňátka“, která jsou již ve svých nových domovech. Se dvěma z nich se majitelé již aktivně zúčastňují výstav, čímž se podílejí na dosažených vynikajících výsledcích našich psů. Navzdory tomu, že naše nejstarší „štěňátka“ ještě nedovršila věku dvou let, již mají na svém kontě množství titulů, jako např. Světový vítěz mladých, Junior Vice World Winner, Best Derby, Vítěz Molosser Clubu a spoustu dalších. Mají také devatenáct šampionátů, včetně titulů Junior, Grand a Show Šampion v osmi různých zemích a samozřejmě množství dalších titulů. Psi z CHS Cerberus Illusion byli již třicetkrát oceněni nejvyšší známkou v rámci plemene - Best of Breed a jednadvacetkrát Junior Best of Breed, přičemž tato čísla se mění každý víkend.

Uruguayský cimarron je moloss, znamená to, že jej u nás zaštituje Moloss Club CZ? A jaké jsou podmínky pro zařazení psa do chovu?

Ano, uruguayský cimarron spadá pod Moloss Club CZ, přičemž podmínky pro zařazení do chovu jsou:

  1. vyhodnocení exteriérových a povahových vlastností (absolvování bonitace dle bonitačního řádu MC CZ nebo výstavy zastřešené FCI ve třídě se zadáváním titulu CAC pro dané plemeno a ohodnocení známkou výborný nebo velmi dobrý). Toto se týká jak výstav pořádaných ČMKU, tak i zahraničních výstav, konaných pod záštitou FCI.
  2. Vyhodnocení DKK. Vyhodnocení lze provádět od osmnácti měsíců stáří (v den vyšetření musí mít posuzovaný jedinec osmnáct měsíců nebo více), vyhodnocení mladších jedinců nebude uznáno. Ve všech případech jsou z chovu vyloučeni jedinci se stupněm postižení FCI „E“, a to i pokud jsou postiženi jednostranně. Vyhodnocení musí být provedeno v ČR oprávněným veterinárním lékařem (viz předpisy KVL).
  3. fena smí mít nejvýše tři vrhy za dva kalendářní roky“ (zdroj: http://www.moloss.cz/moloss-club-cz-stanovy.htm).

Co vám toto plemeno přináší?

cimarron Stručně – nesmírnou radost a bezmeznou lásku. Ten, kdo má doma cimarrona ví, o čem mluvím. Tihle psi nás neustále rozesmívají. Jsou to velcí klauni. Řekla bych, že jsou „receptem“ na permanentní radost a pozitivní náladu. Neustále sledují svého pána, zda od nich něco nepotřebuje, ovšem pokud je pán zaneprázdněn svou prací, nejsou „pod nohama“. Jsou velice citliví vůči svému majiteli, moc dobře vycítí, když nám není dobře, když jsme smutní, nebo nemocní a snaží se nás buďto rozveselit, nebo být pouze při nás a poskytnout nám jakousi oporu. Cimarron se snaží neustále hledat způsob, jak svému pánovi udělat radost, jak mu vyhovět, jak mu zpříjemnit den.

Již několikrát jste se zmínila, že se psy trénujete poslušnost a obrany. Ale jaké je vlastně jejich pracovní využití v zemi původu?

Cimarron je všestranným pracovním psem, kterého v jeho domovině používají na hlídání, při práci s dobytkem, při lovu divočáků a je také využíván armádou a policií. Je nesmírně loajální ke své rodině a svému pánu, své teritorium si instinktivně velice dobře hlídá. Je to nesmírně inteligentní plemeno, které se rychle učí a mnoho věcí mu vůbec není nutné „vysvětlovat“. Na mém facebookovém profilu je množství videí s mými štěňaty po pracovně vedených fenách, kde jsou vidět během svého druhého nebo třetího výcviku.

       

Své cimarrony trénuji dle IPO (poslušnost, stopa, obrana), ale také dle kriterií kladených na služební psy, kteří musí bezproblémově pracovat za různých rušivých podmínek a v rozličných prostředích (kluzké podlahy, podchody, schodiště, ve výškách, v ruchu atd.). Od takto pracovně vedeného psa se očekává, že v případě potřeby bude chránit svého pána, ovšem když se na něj „vrhne“ malé dítě, aby si ho pohladilo, zůstane zcela v klidu. Cimarron tohle vše perfektně zvládá, dokáže intuitivně vyhodnotit danou situaci a jednat přiměřeně.

S některými jedinci pak majitelé dělají bikejöring, caniscross, obedience, agility či jiné druhy psích sportů a jsou také využíváni při vyhledávání lidí zasypaných lavinou nebo pod zřícenými budovami.

Myslíte si, že má tento uruguayský skvost u nás budoucnost?

cimarron Jsem si jistá, že ano. Téměř každý, kdo již cimarrona má, chce dalšího. Stále více lidí si myslí, že zdravý pes je hotovým pokladem a vybírají si pak dle toho i plemeno, resp. chovatele. Mnoho lidí, kteří měli zájem o štěňátko cimarrona, hledalo psa, který na první pohled budí dostatečný respekt a dokáže si svou rodinu a dům uhlídat, dá se s ním dělat hodně různých aktivit, je skvělým společníkem, mazlivým miláčkem, který bude dobře vycházet ať už s malými dětmi nebo jinými členy domácnosti v podobě jiných pejsků, koček nebo dokonce poníků. Jelikož se dá chovat celoročně venku, ale také se mu líbí bydlet v bytě a plnit funkci „gaučáka“, vlastně nezáleží na tom, kde jeho majitel žije. Samozřejmě každému zájemci o štěňátko nabídnu pouze štěně pro něj ideální – tj. nejaktivnější štěně je posláno k aktivní rodině s domem, klidné štěňátko s klidným svědomím pošlu do bytu k malým dětem. Není mým zájmem prodat komukoliv cokoliv.

Opravdu velice mě zajímá, s kým si toto plemeno lidé na ulici pletou, protože asi se vám moc často nestává, že by někdo poznal, o koho se jedná?

No, toho času jsem měla v ruce dvě štěňátka, když ke mně přišel pán a pustil se do řeči, zda jsou mí psi čistokrevní a po pozitivní odpovědi řekl, že i on má doma stejné plemeno. Věděla jsem, že to asi těžko, ale nechala jsem ho mluvit dál. Pak jsem se ho po pár minutách zeptala: „Jaké to vlastně máte doma plemeno?“ On na mně divně zacivěl a řekl: „Přece staforda jako vy.“ Tak jsem mu prozradila, že tohle stafordi opravdu nejsou. Zůstal trochu v šoku.

Paní Gabrielo, seznamte naše čtenáře s historií těchto krásných psů.

cimarron Historii cimarronů moc hezky sepsala Sabina Kučerová, podle které je „původ tohoto jihoamerického plemene je dosti sporný. Je zřejmé, že cimarron pochází ze psů, jež byli dovlečeni španělskými a portugalskými kolonizátory a přirozeně se formoval do dnešní podoby. Během jeho vývoje se uplatňoval přírodní výběr, což znamená, že přežili vždy jen ti nejsilnější, nejchytřejší a nejzdatnější. Jelikož se dovezeným psům v Uruguayi velmi dařilo, měli dostatek potravy a žádné přirozené nepřátele, začali se jejich počty nekontrolovatelně zvyšovat. To zapříčinilo, že psi začali lovit hospodářská zvířata a škodit tak lidským obyvatelům. Zdivočelí psi nebyli  nebezpeční pouze dobytku, ale i lidem.  Došlo to až do takových extrémů, že se na přelomu 18. a 19. století začali psi vybíjet ve velkém. Že bylo v Uruguayi psů jako mravenců dokládá i zpráva jezuitského otce Gervasoniho z roku 1730, v níž stojí, že v žádné jiné zemi nikdy neviděl takové množství psů. Domorodí farmáři se však rozhodli využít hlídací a honácké vlastnosti tohoto plemene, a tak se z divokých psů začali stávat univerzální psi nejen k farmám, ale i pro lov. Historie cimarrona jakožto národního plemene se však začíná utvářet až v roce 1938, kdy byl založen uruguayský kynologický klub“ (zdroj: https://hobby.idnes.cz/uruguaysky-cimarron-0rb-/hobby-mazlicci.aspx?c=A171205_204216_hobby-mazlicci_bma).

Jsou to velcí psi, kteří budí respekt. I když od začátku tvrdíte, jak jsou mírní, zkuste nám jejich povahu trochu více „rozebrat“?

Povahově je cimarron psem, který by za svého pána dal i život. Vzhlíží k němu a snaží se mu zpříjemnit každý jeden den. Cimarron je jako stín, který je vždy poblíž a čeká, kdy od něj jeho pán bude něco chtít, nebo kdy si ho pohladí. Není ovšem na obtíž! Svému pánu se snaží dělat radost a neustále ho něčím rozveselit. Tohle je stejné u všech mých cimarronů, i když charakter každého jednoho psa (u všech plemen!) je jedinečný. I mezi sourozenci ze stejného vrhu se vyskytuje pokojné štěně, ale i to aktivní a neúnavné, které je neustále v pohybu. Jsou štěňata, která jsou natolik veselá, že od radosti vrtí nejen ocasem, ale celým tělem a věčně se usmívají. Existují ale i vážná štěňátka, která se smát naučí až s věkem.

Cimarron je jako stín, který je vždy poblíž a čeká, kdy od něj jeho pán bude něco chtít, nebo kdy si ho pohladí.

Pro koho se podle vás hodí? A je nějaké specifikum na socializaci?

cimarron Cimarron je natolik všestranným psem, že se hodí pro každého. Jedno mé štěně pomáhá na farmě hlídat poníky, jiné žije v bytě s dvěma velikými kočkami a jezdí se svým pánem kamionem, další jsou v rodinách s malými dětmi nebo v rodinách, kde je několik psů různých plemen a velikostí. Jeden z našich odchovanců je trénován s německými hasiči na vyhledávání osob zasypaných pod zřícenými budovami, s jiným trénuje majitel poslušnost a stopování, atd. Co se týče socializace – jejich výcvik se v tomhle směru neliší od výcviku jiných plemen. Brát na různá místa, mezi lidi, zvířata a seznámit pejska se vším, co nás napadne, aby pak bylo za všech okolností v pohodě. Se socializací začínám již od útlého věku. Štěňátka mám v domě a jsem s nimi dvacet čtyři hodin sedm dní v týdnu. Jakmile slyší, pouštím jim hudbu, různé zvuky, učí se na přirozený chod domácnosti (např. na vysavač, fén na vlasy apod.). Ve své ohrádce mají nejen spoustu pískacích a jiných hraček, ale taky PET lahve, které při hře dělají hrozný rámus, ovšem tohle vše přispívá k tomu, že je pak později hluk neruší.

Kolik vyžadují pohybu a jak nároční jsou na „údržbu“?

Kolik pohybu psi vyžadují, je hodně individuální – aktivní štěně má mnohem vyšší nároky na pohyb, než jeho klidný sourozenec. Ani s věkem se tenhle rozdíl moc nemění. I proto do bytu posílám klidnější štěňata. Když pejsek žije u domu, tak se vylítá, jak potřebuje a pak je v klidu na svém místě. Ve smečce se unaví navzájem.

Na údržbu nejsou vůbec nároční. Jelikož mají krátkou srst, po koupání se velice rychle osuší. Česání je potřebné hlavně v době línání, přičemž ti jedinci, kteří žijí vevnitř, si na zimu nevytvářejí zimní podsadu na rozdíl od těch, kteří bydlí venku, takže logicky ani moc nelínají.

Pes má krátkou srst, logicky bych předpokládala, že se chová spíše v bytě, ale vy tvrdíte, že se dá držet i celoročně venku. Jak to snáší? A jak se v bytě chová?

cimarron Dá se chovat i celoročně venku. Všechni naši cimarroni jsou ustájeni celoročně venku, na zimu samozřejmě mají k dispozici zateplené boudy. Většina majitelů je má ovšem vevnitř, nebo na střídačku dle počasí. Každý pes se chová tak, jak si ho majitel naučí. Když štěňátku dovolíte spát v posteli, bude tam chtít spát, i když bude větší. Pokud ho naučíte od začátku spát ve svém pelíšku, bude vědět, že to je jeho místo, a postel patří pouze vám. Ve výchově každého psa je důležitá důslednost, tj. rodina se nejdřív musí domluvit na pravidlech a ta pak dodržovat. Není možné, aby si jeden člen rodiny pejska vzal na gauč a druhý člen rodiny ho pak za to samé okřikoval.

Naše čtenáře bude určitě zajímat, jak jsou na tom tato majestátná zvířata obecně se zdravím a kolika let se průměrně dožívají?

Průměrný věk u cimarronů se udává od jedenácti do čtrnácti let a obecně se jedná o velice zdravé psy. Já osobně zatím chodím se svými psy k veterináři jen na očkování a na rentgeny. Do chovu zařazuji pouze psy s výborným zdravím – v tomto směru neznám kompromis. Chovat se dle mého názoru má pouze na zdravých psech.

Jak byste plemeno nejlépe svými slovy popsala a které jeho vlastnosti byste „vyzdvihla“ jako ty, které stojí určitě za zmínku a dělají ho tím, čím je.

cimarron Loajalita vůči svému pánovi a rodině je vlastností, která cimarrony nejvíce vystihuje a která z nich dělá skutečně úžasné psy. Jejich ochota pracovat, dělat radost svému pánovi, jejich veselá povaha a chování jakoby zůstali po celý život malým štěňátkem, to vše je pro toto plemeno charakteristické. A v neposlední řadě, jejich úsměv od ucha k uchu je nejlepším lékem proti zlé náladě, či depresi.

Plánujete navštívit letos ještě nějakou výstavu či akci, na které bychom vás mohli třeba potkat?

Letos jedeme ještě na výstavu do Srbska a pak na pár výstav v Maďarsku. Nejblíže k ČR budeme na výstavě v maďarském městě Komárom v termínu 19. – 21. Října 2018, kam beru jednu ze svých nejmazlivějších mladých fen – Belonu. Takže pokud má někdo zájem se s námi potkat, budu moc ráda.

Foto: Gabriella Hurtos

Kontakt:

Nepřehlédněte!

V zemi původu se tito psi kupírují. V České republice je kupírování psů zakázané. Článek obsahuje fotografie psů s upravenými ušními boltci na obou stranách hlavy psa, v jejímž důsledku dochází ke ztrátě tkáně a tím i změně vzhledu psa. Jedná se o fotografie psů ze zemí, kde je tento chirurgický zákrok legální anebo psů narozených před rokem 1992. V ČR je dle ust. § 4 písm. g) zak. č. 246/1992 Sb. v platném znění zejména ve znění zákona 77/2004 Sb. tento zákrok zakázán a považován za týrání.

Uruguayský cimarron

Uruguayský cimarron

  • Země původu: Uruguay
  • Klasifikace: II. skupina FCI - Pinčové a knírači, molossové a švýcarští salašničtí psi.
  • Použití: Výborný pes pro pasení stád, k lovu velké zvěře a hlídač.
  • Celkový vzhled: Uruguajský cimarrón je středně velký pes dogovitého typu, silný, kompaktní, s dobrou kostrou, dobře osvalený a pohyblivý.
  • Výška: Psi: 58 – 61 cm (2 cm tolerance), feny: 55 – 58 cm (2 cm tolerance).
  • Hmotnost: Psi: 38 – 45 kg, feny: 33 – 40 kg.
  • Zbarvení: Žíhaná nebo všechny odstíny plavé. Plaví jedinci mohou mít černé stínování. Také modře žíhaná a izabelová (modro- plavá). S maskou nebo bez ní. Bílé znaky jsou povoleny na následujících místech: spodní čelist, hrdlo, předhrudí, břicho a spodní část končetin, kde bílá barva nesmí směrem vzhůru přesahovat zápěstí nebo polovinu nártů.
  • Kontakt: Moloss Club CZ, z. s. http://www.moloss.cz/
  • Standard: č.353 naleznete na www.ecanis.cz.
Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->