Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Víte, jaký příběh se vám právě chystáme vyprávět? Je to příběh, který se začal psát před více jak sto dvaceti lety. Příběh nejlepšího přítele člověka a příběh, který dal jiný význam slovu přátelství…


Univerzální voják – to je německý ovčák!

Naše vyprávění začíná někdy na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století v Německu. Tehdy začala naprosto nová éra využití psů. Šelmy, před kterými do té doby psi chránili ovce, ustoupily a práce pastýřský psů se změnila. Najednou bylo třeba „ochránit“ úrodu před ovcemi, které ji spásaly. A již tenkrát si pastýři a chovatelé začali všímat kvalit duryňských psů, kteří měli živý temperament, vztyčené ucho a vzhled vlka. Byli to prapředci dnešního německého ovčáka…

Poslyšte tedy, jak to celé bylo...

 A čtěte velmi pozorně... Letos je tomu sto dvacet let, co byl položen základ chovu německého ovčáka. Již tedy došlo k založení prakticky dodnes fungujícího německého klubu s názvem Der Verein für Deustche Schäferhunde, a tím to všechno vlastně začalo...

Kdy, kde, proč...

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Jak již název plemene napovídá, jedná se o psa vyšlechtěného v Německu a to již před sto dvaceti lety. V roce 1899 byl založen v Německu klub Der Verein für Deustche Schäferhunde (zkráceně SV). Prvním zapsaným psem do plemenné knihy se stal Horand, který měřil v kohoutku 60 cm, měl krátkou srst, vzpřímené uši a tmavé zbarvení. Měl mnoho úspěšných potomků, mezi nimi i psa jménem Hektor von Schwaben. Samotný Hektor, který se narodil v lednu 1898, měl 141 potomků, mnoho z nich ze silně příbuzenské plemenitby. Určitě se sluší doplnit, že o to, že tu dnes máme německého ovčáka, se zasadil především rytmistr Max Emil Friedrich von Stephanitz. Jeho práce a rovněž historie NO je velmi dlouhá a zajímavá, a tak se s ní postupně více seznámíme v samostatných článcích. Vy si tedy nyní každý pátek od 8. listopadu až do 27. prosince můžete přečíst kousek z historie tohoto nejoblíbenějšího plemene psa na celém světě. A máte se opravdu na co těšit…

Víte, že...?

Der Verein für Deustche Schäferhunde (SV) nebyl prvním klubem, který se o vyšlechtění NO snažil. Již v roce 1891 totiž vznikla společnost s názvem PHYLAX. Jejím hlavním „posláním“ bylo sjednotit rozmanité ovčácké psy a upevnit jejich povahu i vzhled.  Avšak tento klub, můžeme-li jej tak nazývat, neměl dlouhého trvání a v roce 1894 se rozpadl.

Je to král, ale i král musí čelit kritice a změnám!

Univerzální voják – to je německý ovčák!

V posledních letech se přivalila velká vlna kritiky právě na toto plemeno. Jejím terčem je nejen vzhled, a to konkrétně „kapří“ hřbety nebo zadní běhy až u země, ale také povaha těchto psů. Německý ovčák byl dříve psem s velkým „P“. Byl to pes, který střežil hranice a naháněl hrůzu všem „lupičům“. Jenže to již dávno neplatí. Je třeba si uvědomit, že stejně tak jako my nejezdíme v hranatých trabantech, škodovkách či moskvičích, tak jako my již nepíšeme dopisy, ale posíláme e-maily, tak jako nechodíme do telefonní budky, ale používáme mobilní telefony, tak i německý ovčák již není tím psem, kterým byl... Pokrok prostě nezastavíš, ať v technice či v chovu!

I když určitě jsou na světě plemena, která jsou lepšími obranáři, lepšími stopaři nebo lepšími vodícími psi, žádné jiné není tak univerzální na veškeré činnosti, které s ním chcete dělat. A v tom je právě německý ovčák tak jedinečný!

Je krásný, je statný, je dokonalý...

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Jak vypadá německý ovčák, ví snad každé malé dítě. Ostatně kdo by neznal komisaře Rexe? Německý ovčák je tedy silný, středně velký pes, s velmi dobře vyvinutou svalovou soustavou. Kostra je hodně silná a pevná. Výraz v obličeji je živý, pozorný. Hlava je suchá, přiměřeně široká. Uši pevné, vysoko nasazené, rovné-vztyčené (u štěňat až do věku osmi měsíců se postupně zvedají a slehávají). Ocas je dlouhý, hustě porostlý srstí, v klidu svěšený dolů. Chrup dobře vyvinutý, zdravý, plný počet zubů, nůžkový skus. Oči středně velké, mandlovité, šikmo položené. Barva očí pokud možno tmavohnědá. Krk je silný, svalnatý, středně dlouhý. Kohoutek vysoký, linie hřbetu od kohoutku mírně spadající až ke špičce ocasu. Hrudník hluboký, ne příliš široký. Tlapky kulaté.

Barva byla, je a vždy bude velice důležitou!

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Zbarvení německého ovčáka je jasně dané standardem SV, který uznává FCI. Není tedy nic jiného než je jasně dané – černá s červenohnědými, hnědými, žlutými až světlešedými znaky. Celočerná, jednobarevně šedá, nebo šedá s tmavým vlkošedým zbarvením, s černým sedlem a maskou. Jednoduše řečeno znakatý, vlkošedý a celočerný! Ačkoliv dnes není výjimkou setkat se na internetu například s inzeráty, kde se prodávají bílí, játroví, modří a jiní němečtí ovčáci. Lidé, buďme rozumní! Nic takového opravdu neexistuje a vy vyhodíte pouze peníze za něco, co si někdo bůhví jak „vyčaroval“ doma na dvorečku.

V lednu 2011 došlo u německého ovčáka k převratné změně standardu. To, proti čemu většina chovatelů dlouhé roky bojovala a snažila se vymýtit, bylo uznáno do chovu. Jde o dlouhosrstou variantu plemene, tudíž standardní jsou od té doby i tzv. „chlupáči“!  

Pohyb německého ovčáka = pastva pro oči

Německý ovčák je nejen krásný, ale má především dokonalý chod. Je to tzv. klusák a jeho chod si nejlépe prohlédnete na výstavách, kde se na toto předvedení klade zvláštní důraz. A tak není úplně snadné se na takovou přehlídku připravit a psa správně odvodit. Pro ty, kteří to neznají, může být návštěva výstavy německých ovčáků i tak trochu zděšením.

 A jak to tedy má správně vypadat?

Poměr výšky k délce, postavení a úhlení končetin, to vše je vzájemně sladěno tak, že je zajištěn velmi pevný a prostorný klus. Jeho končetiny se pohybují diagonálně, tzn., že pánevní končetina se pohybuje opačně, než hrudní končetina na téže straně. Končetiny musí být tak úhlené, aby v pohybu nebyla zjevně narušena hřbetní linie tak, jak je to vidět na obrázku.

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Pánevní končetiny se musí dotýkat podkladu ve středu těla a hrudní končetiny musí dosahovat stejné délky kroku. Každý sklon k „přeúhlení“ pánevních končetin snižuje (zmenšuje) pevnost a vytrvalost. Při správném poměru výšky těla k délce, a při odpovídající délce kostí končetin, je pohyb prostorný; pes se pohybuje nízko nad terénem a jeho pohyb působí dojmem nenucenosti. Při hlavě mírně natažené vpřed, a při lehce zvednutém ocasu, je klus německého ovčáka rovnoměrný a klidný, přičemž horní linie těla probíhající od špiček uší přes týl a hřbet až ke špičce ocasu je plynulá.

Víte, že...?

Dříve mělo předvádění psů svá přísná pravidla. Běh v klusu trval třicet minut a byl ve schématu 10 klus, 10 krok a 10 klus. Byla to opravdová prověrka jeho pohybu. Dnes se délka běhu na přehlídkách mění podle toho, kdo zrovna posuzuje.

Základní povahové rysy plemene

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Povaha německého ovčáka by měla být stavěna nad vzhled. Alespoň tak tomu v minulosti bylo. Opět musíme vzít v potaz, že i povaha se vyvíjí a dnes již mezi požadavky na německého ovčáka nepatří být zlý. A tak se z něj stává čím dál tím více rodinný a sportovní pes, nežli ten nekompromisní strážce hranic. Už jen když nahlédneme do standardu například z roku 1964 a toho současného, vidíme na první pohled patrné rozdíly. Ale pozor i nyní se najdou chovatelé, kteří dbají spíše na tu starou dobrou tvrdou povahu...

Standard německého ovčáka z roku 1964

 

Aktuálně platný standard

Povaha – ostražitost, věrnost, odvaha, neúplatnost, ochota k práci a neúnavný temperament jsou vlastnosti, které činí tohoto psa upotřebitelným pro každou službu.

 

 

 

Německý ovčák musí být povahově vyrovnaný, pevných nervů, sebevědomý, absolutně přirozený (s výjimkou vydráždění), zcela dobromyslný, ale pozorný a ovladatelný. Musí mít odvahu, bojovnost a tvrdost, aby byl vhodný jako doprovodný, strážní, služební, pastevecký pes a pes k obraně.

 

Jak na něj, aneb výchova a socializace...

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Výchova německého ovčáka není ničím neobvyklým a zvláštním. Vyžaduje asi tolik, co jakékoliv jiné plemeno. Zde ale pozor! Opět je třeba vědět a rozlišit, zda se naše štěně stane rodinným psem či parťákem pro sport či službu. Pak se ona socializace a výchova značně liší. Nicméně každé naše štěňátko bychom měli zvykat na vnější prostředí, ruchy ulice, domácí zvířata atd. Je také nutné jasně stanovit pravidla již od začátku. Ano, vždy je to pouze krásné roztomilé štěňátko, které se však jednou změní v silného a sebevědomého psa, kterého chceme především jako svého parťáka.

 Pes universal...

Univerzální voják – to je německý ovčák!

...přesně takový německý ovčák je! Je to dokonalý sportovec, parťák do služby, ale i rodinný ochránce. Dříve se hojně využíval také jako vodící pes, ale dnes jej nahradili spíše labradoři a jejich kříženci. Německý ovčák však stále boduje na poli sportovní a služební kynologie, kde má své místo, i když jej možná posledních pár let tak trochu vytlačuje belgický ovčák malinois. Vidíme je však i v jiných sportech, jako jsou třeba agility, dogdancing atd. Toto plemeno je prostě schopno VŠEHO!

Nenáročný na údržbu...

Univerzální voják – to je německý ovčák!

...dalo by se říci. Ale i toto má svá „ale“! Německý ovčák je pes, který je schopen žít celoročně venku a většinou bez boudy, protože i když ji má raději, bude ležet v mraze u dveří na studené dlažbě jen proto, aby byl blízko svému pánu. Toto plemeno, a mnozí mi dají za pravdu, má jednu velkou vadu – línání. Neskutečně silné línání, které, jak se odvážím tvrdit, probíhá u vlkošedých psů snad celoročně. A tak je velice důležité mít dobrý kartáč a psa pravidelně vyčesávat, jinak z něj lezou nepříjemné chuchvalce chlupů, které pak máte naprosto všude.  

Zdraví plemene je s velkým vykřičníkem!

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Osobně jsem měla si vždy štěstí a mí psi znali veterinárního lékaře jen v době očkování či nějakého úrazu. Ale již odjakživa se říká, že německý ovčák trpí na dysplazii kyčlí. Pár let zpět se hovoří i o dysplazii u loktů, a nyní už i o problémech s páteří. Jak to ve skutečnosti je a co říkají statistiky, vám přiblížíme v jednom z chystaných rozhovorů.

Dostat psa do chovu není věc snadná...

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Ačkoliv je německý ovčák NEJ po všech stránkách, jeho „svět“ je jiný. A proč? Možná proto, že je tak jedinečný. Jako příklad uvedu jiný způsob předvedení psa na výstavách, jiný postoj, jiný přístup chovatelů. A na rozdíl od ostatních plemen jsou podmínky pro uchovnění psa dost složitou a finančně nákladnou záležitostí. Německý ovčák, než se stane chovným, musí splnit hned několik podmínek: RTG DKK, RTG DLK, test DNA, zkoušku (minimálně IGP1 nebo ZVV1), 1x účast na výstavě se zadanou známkou nejhůře dobrá.

Nejsou to jen prázdná slova. Chov není levnou záležitostí, a tak se s námi pojďte podívat, jak to zhruba po finanční stránce vypadá. Níže jsou uvedeny orientační ceny všech vyšetření a nezbytností pro uchovnění německého ovčáka. Je nutné podotknout, že ceny za vyšetření se řídí ceníky různých veterinárních klinik, a tak se mohou na jiných pracovištích samozřejmě lišit.

RTG DKK a DLK:                             od 2500 Kč

Vyhodnocení DKK:                          500 Kč

Vyhodnocení DLK:                          500 Kč

SV (DNA):                                          72 euro (1872 Kč)

Výstava (výstavní poplatek):          450 Kč

Bonitace:                                          500 Kč

Bonitační karta, kniha odchovů (krytí), přeregistrace:    650 Kč

Členství v klubu ČKNO:                  600 Kč (pro nového člena 900 Kč)

 

Tato část chovu vyjde na cca 7572 Kč, ale záleží na tom, kde to děláte. To vše však neznamená, že máte psa zařazeného do chovu. K tomu potřebujete ještě jednu důležitou věc, bez které to nejde. A tou je zkouška z výkonu prvního stupně. A je jedno zda to bude IGP1 nebo ZVV1. A opět budeme počítat.

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Než dojdu ke zkoušce, musím trénovat. Zde nebudeme počítat cesty, ale podívejme se třeba na figuranty, bez kterých zkoušku nesložíme. Když budeme hodně skromní a budeme jezdit za figurantem jen jednou týdně a platit mu budeme tu možná nejnižší možnou částku, dělá to 100 Kč. Rok má 52 – 53 týdnů x 100 Kč a jsme na 5200 Kč. Připočítat musíme i poplatek za start na zkoušce a ten se pohybuje od cca 400 Kč, opět záleží na tom, kde ji skládáme. Nutno podotknout, že pokud se rozhodneme pro IGP1, musíme tedy předtím ještě složit zkoušu BH-VT, a tím si náklady znovu navýšíme. Jak je vidět, dát psa do chovu není levnou záležitostí, vyjde nás to na více než 12 000 Kč a to nepočítáme krmení, veterinu či dobrovolná vyšetření, která mnozí chovatelé nechávají dělat. A to nejhlavnější – čas! Protože pokud tomu ten čas nevěnujeme, zkoušku neuděláme a psa neuchovníme.

To však není vše... 

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Chov německého ovčáka se rozděluje ještě na chov kontrolovaný a pak výběrový, který se dále dělí na 1. a 2. třídu. Psi bez bonitace se řadí do tzv. kontrolovaného chovu, kdy je chov omezený na počet vrhů atd. Štěňata pak mají vystavené průkazy původu v hnědé barvě. A pak tu máme chov výběrový, ten získávají psi, kteří úspěšně zvládnou bonitaci. Ale i tento chov se dělí a to na 1. třídu, kam jsou zařazeni psi pro chov doporučení a na třídu druhou, kde jsou psi způsobilí.

Typizace – bonitace, bože oč se jedná...?

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Již roku 1950 se v NDR začala dělat tzv. typizace, která měla psa podrobně popsat za pomocí tabulek. Tyto tabulky vypracoval Hans Hirsch (správce plemenné knihy). Typizační čísla vyjadřovala stručný, ale podrobný posudek zvířete. Tato čísla se stala součástí jeho jména a používají se dodnes. Pes tato čísla obdrží na bonitaci, kde je pečlivě zvážen, změřen a posouzen. Provádí se zde také test povahy složený z obran. Na základě dosažených výsledků pak daný jedinec obdrží bonitační kód, který vám jasně řekne, o jaké zvíře se jedná. Pro sestavení bonitačního kódu existuje přesně daná tabulka.

Volání rodu – „krve“

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Krevní linie – co to vlastně je a proč je v chovu tak důležitá? Nejprve by se asi slušelo zmínit osobu ke krevním liniím nejpovolanější, a to zemřelého správce plemenné knihy pana Schaellera z Augsburgu, který zpracoval knihu „Hlavní mužské krevní linie v chovu německého ovčáka“ (Die wichtigen männlichen Linien in der Zucht des deutschen Schäferhundes). V této knize nalezneme tabulky, do kterých zapisoval psy, kteří byli úspěšní na výstavách či zkouškách a soutěžích a byli pak hojně využíváni, a tím nastalo silné soustředění jejich krve v chovu.

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Tyto mužské krevní line se tvořily vývojem a rozšířením plemene a to tak, že úspěšný pes zplodil více potomků. Z nich se pak objevili jeden či více synů, kteří byli také úspěšní a byli v chovu často používáni. Tím vzniklo prodloužení určité linie po otci, ale na různých fenách. A proč je kladen důraz více na otcovské linie než na ty matčiny? Feny mohou za svůj život dát cca třicet potomků, ale psi jich stihnou dát třeba tisíc. A proto byl vždy brán větší zřetel na ty otcovské linie i přesto, že nelze přehlížet ani vliv fen.

Tyto krevní line se postupně utvořily od Polluxe, Kastora a Horanda až po dnešek. Podle správce plemenné knihy pana Schaellera a jeho tabulek se vytvořilo celkem třicet dva hlavních linií, které byly rozděleny takto:

  1. skupina Horandových linií 29
  2. s Horandem příbuzných linií 2
  3. Audifaxova line 1

Jen povídání o liniích a jejich vzniku by nám zabralo celý měsíc, a tak musíme vše podstatně zkrátit. I když uběhlo mnoho desítek let, co se tyto linie utvářely, tak dodnes můžeme některé věci, které si s sebou nesou, na dnešních psech vidět. A proto není od věci si ty linie u svých psů pěkně projít až na samotný začátek.

Mužskou krevní linií se rozumí postup od syna na otce, z otce na děda až zpět na Horanda – Polluxe a Kastora. Zde končí každá linie.

 Co jste o něm možná nevěděli...

Asi každý ví, že německého ovčáka vlastnil například Adolf Hitler. Také asi mnoho vás ví, že se tato fena jmenovala Blondi. Co je však již známé méně, je fakt, že se jednalo o fenu z českého chovu pocházející ze slezských Kravař. Tato fena s ním byla až do konce, protože v den své sebevraždy ji diktátor nechal otrávit.

U druhé světové války ještě zůstaneme. Věděli jste, že jediným psem, který za druhé světové války létal v bombardéru, byl německý ovčák Antis? Byl také jako kmenový příslušník 311. československé bombardovací perutě vyznamenán medailí Marie Dickinové.

Mnozí z nás jistě pamatují i příběh německého ovčáka Athose s vojenským výcvikem. Byl to český pes cvičený pro vyhledávání výbušnin v Afghánistánu, který byl v roce 2012 těžce zraněn výbuchem tálibánské rakety, zranění ale přežil. Jeho příběh byl hojně v televizi medializován.

Určitě také musíme zmínit pomník na psím hřbitově v Hartsdale ve státě New York. Jedná se o bronzový odlitek německého ovčáka, který je věnovaný všem „vojenským psům“ za služby, které poskytli lidem během první světové války.

Chov „ovčounů“ u nás...

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Chov německého ovčáka má u nás opravdu hlubokou historii. A to zejména díky jeho pracovním a služebním schopnostem.  Již v roce 1912 byla založena v Brně pobočka rakouského spolku, která však brzy zanikla. Místo ní byl pak založen německý spolek pro chov německého ovčáka. Nutno však podotknout, že německého ovčáka jsme znali již o sedm let dříve, tehdy v roce 1905 byli tři jedinci předvedeni na Zemské výstavě policejních a užitkových psů. Po první světové válce se chov německého ovčáka výrazně snížil. Naopak druhá světová válka, ač vedla k tomu, že vše, co bylo německé, jsme nesnášeli, německému ovčáku nijak neublížila.

Univerzální voják – to je německý ovčák!

K jeho popularitě však asi nejvíce přispěly krátké filmy o NO Rin-Tin Tinovi. Než byl založen První klub pro německé ovčáky (1934), byla většina chovatelů registrována v německém SV. Dnes zaštiťuje chov německého ovčáka Český klub německých ovčáků se sídlem v Pardubicích. Jeho předsedou je Ing. Jiří Novotný. Klub také pořádá několik významných chovatelských akcí, jako jsou samozřejmě Klubová výstava vítězů německých ovčáků, Mezinárodní mistrovství německých ovčáků, Svod plemeníků nebo Mistrovství mládeže ČKNO. Do klubu se může přihlásit každý a více o něm se můžete dozvědět na http://www.ceskyklub-no.cz.

Německý ovčák v datech

4. 12. 1891 – založený spolek Phylax, který měl za úkol pěstovat a zušlechťovat toto plemeno.

Rok 1894 – Zánik spolku/klubu Phylax.

Rok 1899 – Založení nového klubu pro chov NO „Der Verein für Deustche Schäferhunde“, který působí dodnes.

Rok 1900 – Založena plemenná kniha německého ovčáka. Prvním zapsaným psem se stal Horand von Grafrath.

Rok 1901 – Německý SV klub nabídl první psy pro služby policie.

Rok 1903 – V Německu proběhly první zkoušky služebních psů plemene NO s velice úspěšným výsledkem. Bylo také založeno první výchovné a výcvikové středisko pro policejní psy v Grünheide u Berlína.

Rok 1905 – Na zemské výstavě policejních a služebních psů byli předvedeni tři jedinci plemene německý ovčák.

Rok 1906 – 1912 – Německým ministerstvem obrany byl vydán zákaz vývozu německého ovčáka ze země.

Rok 1912 – V Brně byl založen spolek pro chov německého ovčáka.

Rok 1922 – Vydána první kniha plemenného dohledu nad NO v Německu.

Rok 1923 – Vznikla první česká plemenná kniha NO a byli do ní zapisováni jedinci tohoto plemene.

Rok 1934 – Založen „Klub pro německého ovčáka“ v Brně.

22. 4. 1938 – Zemřel „otec“ plemene Max Emil Friedrich von Stephanitz.

Rok 1938 – Na základě dlouhé krevní linie a příbuzenské plemenitby se objevily nežádoucí vlastnosti (povahová slabost, světlé oko atd.), a proto SV rozhodl o zrušení principu „vítěz“ a byla zavedena na hlavní výstavě ve Siegerausstellung tzv. výběrová třída chovnosti (VA). Titul vítěz byl zrušen.

Rok 1939 – 1945 – Druhá světová válka ovlivnila výrazně chov nejen německého ovčáka, avšak právě toto plemeno se během války velice rozšířilo.

Rok 1948 – První mistrovství dle Národního zkušebního řádku dle ZVV3. Prvním vítězem se stala fena německého ovčáka Dolly Steiger psovoda Jana Ditricha.

1950 – V NDR byla zavedena typizace. Tabulky pro typizaci vypracoval Hans Hirsch (správce plemenné knihy).

1951 – Vznik Pohraniční stráže

 

Foto: Mirka Štárková (Lukasdog foto),  archiv Veronika Konvalinková (Best of the kennel), Kateřina Kloučková, Jitka Veselá (CHS Vlčí údolí), Iveta Panýrková 

Univerzální voják – to je německý ovčák!

Země původu: Německo

Skupina FCI: Skupina I – Ovčáčtí a honáčtí psi (s výjimkou švýcarských salašnických psů)

                        Sekce 1 Ovčáčtí psi

Použití: Služební a sportovní pes.

Celkový vzhled: Německý ovčák je pes střední velikosti, poněkud obdélníkového formátu, silný a dobře osvalený. Kosti jsou suché a je celkově pevné konstituce.

Barva: Černá s červenohnědými, hnědými, žlutými až světlešedými znaky. Celočerná, jednobarevně šedá, nebo šedá s tmavým vlkošedým zbarvením, s černým sedlem a maskou. Nenápadné malé bílé znaky na hrudi nebo světlé zbarvení na vnitřních stranách končetin jsou přípustné, ač nežádoucí. Čenich musí být vždy u každého zbarvení černý. Psi bez masky, se světlýma až pichlavě žlutýma očima, světlých až bělavých znaků na hrudi a na vnitřní straně končetin, s bílými drápy nebo červenou špičkou ocasu se považují za slabě pigmentované. Podsada je vždy lehce našedlá. Bílá barva není přípustná.

Výška: psi 60 – 65 cm, feny 55 – 60 cm

Kontakt: http://www.ceskyklub-no.cz

Standard: č. 166 naleznete na www.ecanis.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->