Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Toy story…

Již počtvrté s pudlem! A tentokrát s nejmenším z nich! Ano, hádáte správně, řeč je o velikostním rázu toy, který si vedle svých větších příbuzných rozhodně vydobyl své místo na slunci. Jen velký pozor na množitele! Značka „toy“ sice láká, ale opravdové „toy story“ je o něčem jiném…


Toy story…
Irena Lukešová 8.5.2018 8615x Rozhovory o plemeni

Příběh pudlích hraček oficiálně započal roku 1984, kdy byl tento nejmenší velikostní ráz uznán FCI. Ve standardu plemene pudl se uvádí, že kohoutková výška toy pudla nesmí přesáhnout 28 cm, ideální velikost je ovšem 25 cm. Dolní hranice je nad 24 cm s tolerancí 1 cm, menší jedinci už nebývají zařazeni do chovu. Jak standard uvádí, toy pudl je zmenšeninou trpasličího pudla, avšak při zachování veškerých proporcí. Nesmí se jednat o psíka se znaky nanismu – tedy toy pudl nemá být v žádném případě miniaturka s kulatou hlavičkou a vypouklýma očima. Správný toy je kompaktní pes se silnou kostrou, krátkým pevným hřbetem, výborným úhlením, dlouhým krkem a hustou srstí. Hlava je elegantní, čenichová partie dlouhá a oko malé, mandlového tvaru.

Toy anebo trpaslík?

Toy se stal samozřejmě záhy velmi populárním rázem, od počátku ceny štěňat převyšovaly ceny trpasličích a středních pudlů. Přitom se dá jen velmi nepřesně předvídat, zda štěně bude toy nebo přeroste do trpasličího rázu – běžně se ve vrzích toyů rodí trpaslíci a naopak. Zařazení do výškového rázu se u pudlů provádí až na bonitaci, přerostlý toy je tedy zařazen do trpaslíků a nadále působí v trpasličím chovu, třebaže může snadno mít mezi potomky toye. Nelze ale postupovat jinak, úplným vyřazením přerostlých nebo nedorostlých jedinců bychom zúžili i tak již úzkou chovatelskou základnu, navíc by se z chovu vyřadila i mnohá perspektivní zvířata.

toy
Bernie z Královské pevnůstky a Zoe Top Narcis

Toy není žádná hračka!

Toy a trpasličí pudl se v podstatě liší jen těmi několika centimetry kohoutkové výšky. Navzdory jménu není toy žádná hračka, je to vitální, temperamentní pes s jiskrou a ochotou se učit. Stejně jako ostatní pudlové má permanentně dobrou náladu, je stále veselý a do vysokého věku si uchovává hravost. Miluje pohyb v přírodě a aportování. Tyto vlastnosti z něj dělají příjemného společníka pro aktivní lidi. Není na něj třeba brát žádný ohled v teplém počasí jako na krátkolebá plemena, s lehkostí bude doprovázet svého pána mnoho kilometrů i za letních veder. Jako partner pro cykloturistiku vhodný není, ale díky svým malým rozměrům se cyklovýletů může zúčastnit pasivně v košíku. Malá velikost toy pudla je v mnohém výhodou – lze ho snadno vzít v tašce do obchodu, není problém s ním cestovat, svou hmotností si zajistí i možnost letět v letadle s majitelem, zatímco větší psi musí strávit cestu v zavazadlovém prostoru.

toy
Busy Bee od Hájočky je pro sport jako stvořená.

Zvládne i poklidnější život

Toy pudly si také často pořizují důchodci, pudl obecně je přizpůsobivý, takže se časem adaptuje i na poklidnější život. Toy bývá častou volbou pudlařů, kteří si k stáru po celém životě stráveném s pudly netroufají uspokojit pohybové a údržbové nároky většího rázu. Je to něžný a mazlivý pes, bez sklonů k dominanci a bez jakékoli svéhlavosti. Pro starší lidi jsou vhodnější feny a spíše stříbrného rázu, které bývají extrémně závislé na majiteli. Pudlové barvy fawn bývají hodně aktivní, až hyperaktivní, stejně tak černí.

toy
Ansvel Tango Mango

Temperament tam však je

Velký temperament plemene jde ruku v ruce s větší vzrušivostí. Toyové na všechno reagují, jsou stále pozorní, jejich reakce jsou rychlé až překotné. Rádi štěkají a udržet smečku toyů potichu je téměř nadlidským výkonem.

S toy pudly se málokdo věnuje nějakému sportu, třebaže mají dobré pracovní vlastnosti. Důvodem je nepochybně malá velikost, která může být při výcviku nepraktická už jen z toho důvodu, že cvičitel se při odměňování a korekci cviků musí neustále ohýbat. Také agiliťáci raději sahají po větším trpaslíkovi, stejně tak i ti, kteří chtějí trénovat flyball. Přesto je pudl toy výborným psem na výcvik a majitel má zadostiučinění, když s tak malým psem bez problémů konkuruje větším soupeřům. Také pro začátečníka či dítě je toy skvělou volbou pro svou snadnou ovladatelnost a malou velikost.

toy
Apache Earl´s Legend, chov. Petra Plisková Ulrichová, maj. Monika Poracká

Značka „toy“ se prodává…

Bohužel cílová skupina zájemců o toy pudly se velmi často skládá z lidí, kteří chtějí efektní doplněk. Není to příliš dobrý osud pro toye a ani pro jiná malá plemena, má –li se stát luxusní ozdobou a trávit život v kabelce vláčený po buticích. Tito zájemci mají jediný požadavek – chtějí co nejmenší zvíře, bez ohledu na exteriér. Samozřejmě množitelé reagují na tuto poptávku po svém – často můžete na inzertních serverech narazit na opravdu mimořádně netypická štěňata, prodávaná za naprosto nehorázné ceny. V inzerátu je obvykle uvedeno, že jsou pro „náročné zájemce, kteří chtějí opravdového toye“. Ve skutečnosti jsou pro neznalého zájemce, který si za nemalý peníz kupuje neživotaschopnou a toy pudlovi zcela nepodobnou příšerku. V USA tento byznys s psími mikrokreaturami dotáhli do konce a vytvořili tzv. „tea cup“ pudla. Jedná se o neskutečně malá zvířata, která základní znaky plemene vůbec nenesou. Tito psi trpí obrovským množstvím zdravotních problémů a nedožívají se vysokého věku. Ale i v případě, že jsou alespoň relativně zdraví, soužití s člověkem v běžné domácnosti pro ně představuje nebezpečí – někde je dokonce doporučováno, aby byli chováni v klecích.  

toy
Busy Bee od Hájočky alias Beruška – pracant (ZZO, ZOP, BH) versus výstavák

Čeští množitelé na to obvykle jdou trošku jinak – inzerují jako toy pudly kdeco, protože ví, že značka „toy“ prodává. A tak napálený zájemce jen němě zírá, jak mu z toy pudla roste střeďák. Množitelé často kryjí střední a trpasličí feny toyem (větší feny mají početnější vrhy, tato praxe je běžná i u bezpapírových jorkšírských teriérů, čivav atd.), výsledkem jsou neharmonická zvířata, často velká, ale s malou hlavou.

Zdraví, zdraví a zase zdraví

Horší než netypický exteriér jsou ovšem zdravotní problémy, kterými zvířata z neprověřených chovů trpí. Tím se dostáváme k celkovému zdraví plemene. Toy pudl není „choulostivý“, jak často slyšíme od laiků – je to malý, zdravý pes, který se běžně dožívá patnácti a více let. Nicméně některé neduhy ho trápí víc, než jeho větší příbuzné. Pro chovnost je nutné vyšetření pately, jejíž luxace se u toyů vyskytuje častěji než u větších pudlů. Toy pudl má spolu s trpaslíkem největší tendenci k vytváření zubního kamene, přičemž největší dispozice má bílý a stříbrný ráz. Už relativně mladá zvířata mívají zuby pokryté plakem, který se mění na zubní kámen. Hygieně dutiny ústní je třeba opravdu věnovat zvýšenou pozornost, ideální je každodenní čištění zubů kartáčkem a psí pastou. Je až zarážející, v jakém stavu mívají zuby psi trpasličích plemen a jak malou pozornost tomu majitelé věnují. Přitom se nejedná jen o kosmetickou vadu, ale dochází k zánětům dásní a bakterie z dutiny ústní putují krevním řečištěm do celého organismu. Pokud už je kámen vytvořen, nezbývá než nechat zuby vyčistit ultrazvukem. Po vyčištění je třeba zahájit pravidelné čištění, jinak se zhruba za půl roku bude celá situace opakovat.

U toyů určených pro další využití v chovu je vhodné nechat provést vyšetření PRA – progresivní retinální atrofie sítnice, onemocnění, které se sleduje u všech velikostních rázů. Tak jako u všech pudlů je třeba věnovat péči zvukovodům, které musí být vždy čisté a bez chloupků, aby nedocházelo k zapařování a zánětům.

toy
Felicity Šedý vévoda, chov. a maj. Ing. Jana Chmielová

Budeme chovat…

Feny toyů nemívají tak početné vrhy jako střední a velcí pudlové, obvyklý počet štěňat je v rozmezí jednoho až tří. Zdá se, že i porodní komplikace se u toyů vyskytují o něco častěji než u jiných rázů. Cena štěňat se pohybuje kolem dvaceti pěti tisíc korun, feny bývají dražší. Stejně jako ostatní rázy se toy pudl chová v barvě černé, bílé, hnědé, stříbrné a fawn. Vícebarevné rázy nejsou uznány FCI.

Na výstavách vládnou černoši

Na výstavách mají největší šanci na úspěch toyové černí. Zatímco o titul CAC soutěží barvy zvlášť,  CACIB se uděluje jen jeden a je velmi obtížné získat tento titul s toyem jiné barvy. Nejčastějším střihem, ve kterém se u nás toyové prezentují na výstavách, je baby střih. Domácí mazlíčci jsou většinou upravováni do moderního či skandinávského střihu.

toy
Queen Of Midnight Earl's legend, chov. a maj. Petra Plisková Ulrichová

Pán je pro něj středobodem vesmíru

Pudl toy je ve správných rukou příjemným, poslušným a půvabným psíkem, který je velmi fixovaný na svého pána a stále připravený k jakékoli zábavě. Lze mu jen přát, aby se nestával obětí módy a lidí, kteří v něm nevidí nic víc než atraktivní doplněk ke svému snobskému zevnějšku.

http://www.cassiepia.com/

Foto: archiv Ireny Lukešové, archiv majitelů, Pavel Lukeš, Alena Portesová, Monika Poracká, Mgr. Věra Kuttelvašerová Stuchelová

toy
Apache Earl´s Legend, chov. Petra Plisková Ulrichová, maj. Monika Poracká

  • Země původu: Francie
  • Skupina FCI: 9. skupina FCI – Společenští a malí psi
  • Použití: Společenský pes
  • Celkový vzhled: Pes střední velikosti s charakteristikou kadeřavou, kudrnatou nebo šňůrovou srstí. Se vzhledem inteligentního zvířete, stále pozorného, aktivního, harmonicky stavěného a elegantního a hrdého zjevu.
  • Barva: Jednobarevná: černá, bílá, hnědá, stříbrná, plavá-červená. Hnědá musí být čistá, dost tmavá, jednotná a teplého odstínu. Béžová a její světlejší odstíny nejsou přípustné. Stříbrná musí být stejnoměrná, čistá, ne do černa ani do bíla. Plavá musí být stejnoměrná. Může být od světle plavé přes oranžovou (aprikot) po červeno-plavou. Oční víčka, nosní houba, pysky, dásně, patro, tělní otvory, šourek a polštářky tlapek jsou dobře pigmentované. U psů světle plavé barvy musí být pigmentace co nejtmavší.
  • Výška: nad 24 cm (tolerance mínus 1 cm) až do 28 cm (ideálně 25 cm). Toy pudl si v celkovém vzhledu zachovává vlastnosti trpasličího pudla a stejné proporce, které jsou v souladu se standardem. Všechny znaky zakrslosti jsou vyloučeny, pouze týlní hrbol může být méně výrazný.
  • Kontakt: Pudl klub (https://www.pudlklub.com/), Klub přátel a chovatelů pudlů (http://www.kpachp.cz),Klub chovatelů pudlů, z. s. (http://www.kchp.cz/)
  • Standard: č. 172 naleznete na www.ecanis.cz
Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->