Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

To jsem já Bella! 5. díl

Převrátilo vám vaše štěně život vzhůru nohama? Pak je všechno v pořádku! Teď už nezbývá nic jiného než vzít „kormidlo“ do vlastních rukou a vychovat z té malé chundelaté kuličky pohodového parťáka pro život. A tentokrát se podíváme na jeho jméno, přivolání nebo nošení obojku a vodítka. A to není zdaleka vše…


To jsem já Bella!	5. díl
Michaela Weidnerová 23.11.2020 27520x Výchova

První společnou noc se štěňátkem máme tedy zdárně za sebou a pomalu, ale jistě jsme propluli do začátku našeho báječného společného, a doufejme, že i dlouhého života po boku psa. Již od tohoto okamžiku je však třeba nastavit jasná a pokud možno neměnná pravidla, která by měli všichni členové domácnosti dodržovat. A pak bychom se měli snažit být důslední, ale spravedliví a trpěliví a svého čtyřnohého kamaráda dobře socializovat a správně vychovávat. A co to všechno znamená, si nyní postupně probereme.

Dopřejte štěněti klid

To jsem já Bella!	5. díl

Již jsme si řekli, že zejména v prvních dnech bychom našeho nového člena rodiny neměli nechávat ani na chvilku samotného, hodně se mu věnovat, mazlit se s ním, hrát si a dát mu pocit jistoty v jeho nové smečce. Také by z našeho bydliště neměl být hned průchoďák pro miliony návštěv, které jsou sice na náš nový přírůstek velmi zvědaví, ale klidně mohou ještě týden nebo dva počkat, než si u nás doma všechno „sedne“ tak, jak má. Štěněti je dobré zpočátku dopřát patřičný klid a hlavně aby si v pohodě a postupně zvyklo na nás. Teprve potom doporučuji dávkovat mu přízeň ostatního příbuzenstva a kamarádů. S cizími lidmi a dětmi by se mladý pes měl samozřejmě seznamovat a naučit se k nim chovat, ale nemusí to být hned druhý den po odběru.

Jak mu budeme říkat?

To jsem já Bella!	5. díl

Jako první je potřeba, abychom pejska přivykli na jeho jméno. Rozhodně nemusíte na běžné volání, ale ani třeba při výcviku používat to, které má uvedené v průkazu původu. Šikovná je nějaká zkrácená verze, která vám půjde tzv. dobře „do pusy“ nebo si můžete vymyslet cokoliv jiného, co se vám bude líbit. Časem k tomu nejspíš přidáte různé zdrobněliny nebo přezdívky, které si pejsek z nějakého důvodu „vyslouží“ a bude pak slyšet na všechno. Ze začátku bych mu ale příliš nemotala hlavu a používala jen jedno zvolené oslovení. Vyslovujte ho co nejčastěji a nejlépe radostným hlasem, aby co nejdříve vznikla žádoucí spojitost. Ideálně samozřejmě v souvislosti s přivoláním nebo pochvalou a odměnou. K tomu se ale ještě dostaneme.

Naopak oficiální papírové jméno psa musíte používat všude tam, kde se jedná o cokoliv úředního (např. na nejrůznějších přihláškách – do chovatelského nebo sportovního klubu, na výstavy, na závody, na zkoušky, pak také na certifikáty různých zdravotních vyšetření nebo u chovatelských záležitostí, inzerce apod.).

To jsem já Bella!	5. díl

A co na to Bella?                 

Tak s tím jménem má ta dvounohá asi fakt pravdu. Tak vemte si například mě. Jmenuji se It´s Me Bella ze Zámku Lešná. No, a myslíte si, že na mě tak doma volají? To by si jednak nejspíš zlomili jazyk, a potom než by to vůbec dořekli, byla bych už dávno někde v čudu. Takže jsem prostě Bella. Ovšem pozor! Když se cvičí, tak panička používá druhou část mého jména a oslovuje mě It´s Me. Slyšela jsem, jak tuhle dělala chytrou a vysvětlovala někomu, že ta sykavka tam má svůj smysl, a že pes na to prý pak lépe reaguje stejně jako na jinou výraznou souhlásku. A proto asi na moji starší kavalíří kamarádku Viktorii volají „Tori“. I když jen tak mezi námi, já k ní nadšeně běžím, když zavolá jakkoliv, protože vždycky něco dostanu. A dokonce si i sednu, aby neřekla. Na mě si totiž jen tak nepřijdou…

Tak zatím HAF!

Vaše Bella

Oslovujeme, voláme…

To jsem já Bella!	5. díl

Jednou z nejdůležitějších dovedností je opravdu stoprocentní přivolání, které může psovi mnohdy zachránit i život. Nejprve si ale povíme, jak na něj budeme volat. A začneme s povelovou technikou. Je dobré si ujasnit, zda v budoucnu plánujeme se psem chodit cvičit a později i skládat nějaké zkoušky a tomu přizpůsobit případný nácvik. Pokud ne, je asi jedno, jak k sobě budeme psa přivolávat a co vše při tom budeme požadovat. Máme-li ale určité ambice, doporučila bych rozlišit takové to běžné domácí přivolání na zahradě nebo v lese na procházce a potom to správné tréninkové.

Já sama venku používám povel „pocem“ a k tomu mám své fenky naučené i na hvizd píšťalky. Používám buď jedno, nebo druhé, případně obojí dohromady. V překladu to pro psa znamená, že musí přijít jakkoliv do mé těsné blízkosti. Nic dalšího nepožaduji.

Něco jiného je ale zkoušková povelová technika. Tu udávají jednotlivé zkušební řády a rovněž popisují přesné provedení daného cviku. Povel „ke mně“ znamená, že vy stojíte a pes k vám přibíhá co nejrychleji v přímém směru a předsedá rovně a těsně před vámi ideálně s očním kontaktem. Druhou možností je přivolání „k noze“ za pochodu, kdy psovod jde v přímém směru a pes se  přiřazuje k jeho levé noze a poté se na pokyn rozhodčího oba zastaví a pes si sedá. Samozřejmě už i toto se dá s malým štěnětem od začátku trénovat.

Jednou z nejdůležitějších dovedností je opravdu stoprocentní přivolání, které může psovi mnohdy zachránit i život!

Přivolání v praxi

To jsem já Bella!	5. díl

Je skvělé, že můžeme využít toho, že máme malé štěně, u kterého se toto všechno buduje nejsnadněji. A to nejlépe do čtyř měsíců věku. To je totiž doba, do které jsme schopní ho v případě potřeby i chytit a „vysvětlit“ mu, co po něm vlastně chceme. Později to už totiž fyzicky nedáme. Když bude chtít, tak nám jednoduše zdrhne. Ono to ale nejspíš nebude ani potřeba. Víte totiž, co by se stalo v přírodě, kdyby se malé vlče příliš vzdálilo nebo se, nedej bože, ztratilo své smečce? Hádáte správně, jeho šance na přežití by byly takřka mizivé. A naše štěně to má zakódované stejně.

Začneme samozřejmě doma nebo na zahradě. Zavoláme na štěňátko jeho jménem a v momentě, kdy nás začne vnímat (zpozorní a podívá se naším směrem), vydáme zvolený povel. Pokud ihned přiběhne, MUSÍ následovat ohromná radost, pochvala a k tomu také pořádná odměna, případně i hra. Pes prostě musí pochopit, že se mu v každém případě přijít vyplatí, a to za všech okolností. Vy pro něj musíte být jeho středobodem vesmíru a také dostatečně zajímavým elementem. To se bude hodit i později a hlavně někde venku.

To jsem já Bella!	5. díl

A co když se mu nechce? Dobrá otázka! Samozřejmě je šikovné načasovat si nácvik přivolání v momentě, kdy štěně nic nerozptyluje a je ochotné vás vnímat a spolupracovat. Pokud se ale zrovna netrefíte a ono si právě někde čuchá, můžete zkusit několik osvědčených fíglů. Zavolejte ho jménem a poté zatleskejte, nebo si rychle sedněte tzv. na bobek, můžete se i otočit a utíkat směrem od psa, či se mu třeba schovat za nejbližší keř nebo roh domu. Vycházejte i z toho, že pes obecně je velmi zvědavý tvor a bude se zajímat o všechno, co zrovna máte vy. Zatřepejte tedy nějakou hračkou nebo třeba klacíkem, který najdete někde na zemi. A uvidíte sami.

Pro správnou komunikaci se psem je veledůležité používat správnou hlasovou intonaci. Článek na toto téma si můžete přečíst zde:
Co dělat, aby nám pes opravdu rozuměl?
Co dělat, aby nám pes opravdu rozuměl?

Máte někdy pocit, že váš vlastní pes vůbec nechápe, co po něm chcete? Nebo správně ...

Začínáme

Obojek a vodítko

To jsem já Bella!	5. díl

Návyk na nošení obojku a vodítka rovněž patří mezi první dovednosti, které byste měli svého čtyřnohého kamaráda co nejrychleji naučit. Někdo bude mít to štěstí, že mu toto usnadnil již chovatel a štěně s těmito „instrumenty“ již alespoň trochu seznámil. Je však třeba počítat i s tím, že každý pes je jiný. Některému obojek a vodítko nasadíte a jde se, jiný to může trochu řešit. V takovém případě je rozumné postupovat pomalu, nasazovat jen na malou chvíli a snažit se odvést pozornost jiným směrem. Můžete využít i situace, kdy je štěně unavené a jde akorát spát nebo mu zkusit nasadit obojek a zabavit ho v ten moment společnou hrou nebo krmením. Místo vodítka lze pak k obojku přivázat kratší šňůru (šíře úměrně velikosti plemene) a nechat ji jen tak tahat za sebou apod. V žádném případě ale nedovolte psu, aby obojek nebo vodítko kousal, či si s ním hrál.

A jde se ven!

To jsem já Bella!	5. díl

Názory na to, kdy vzít malého caparta poprvé do velkého světa se poněkud různí. Pokud bydlíte v bytě, tak je asi jasné, že vykonávat potřebu nebude štěně v obýváku, ale venku před bytovkou. Tam nemáte moc na výběr, pokud tedy nechcete například u malého plemene používat vsakovací podložku, což já osobně tedy moc nedoporučuji. Máte-li zahradu, tak vás tento problém asi příliš netlačí, nicméně já jsem pro používání zdravého selského rozumu. Zhruba po týdnu, kdy si štěně už trochu zvykne, bych ho klidně vzala i ven. Samozřejmě do bezpečného prostoru. Nepůjdu hned na hlavní nádraží, kde se může povalovat ledasco nebo i ledaskdo a dobře si rozmyslím, ke kterému psovi ho na prochajdě pustím, ať už z hlediska bezpečnosti, či případné infekce. Ale proč nezačít pomalu poznávat okolí svého bydliště a postupně rozšiřovat akční rádius? Daleko menší pravděpodobnost, než že se štěně něčím nakazí, budeme-li rozumní, je, že z něj vyroste asociál, když budeme příliš úzkostliví. Tak to dobře zvažte!

Co nás čeká příště?

Příště si podrobněji probereme základy socializace a seznámíte se i s tím, co toto ve všech pádech skloňované slovo vlastně znamená.

 

Foto: Michaela Weidnerová

BOX: Utekly vám úvodní díly tohoto seriálu? Nezoufejte, přečíst si je můžete pod těmito odkazy:
To jsem já Bella!
To jsem já Bella!

Chystáte se na příchod nového člena rodiny? Bude mít čtyři nohy, měkoučkou srst a ...

Začínáme

To jsem já Bella! 1. díl
To jsem já Bella! 1. díl

Těšili jste se už na pokračování našeho nového seriálu? A už vybíráte své vytoužené ...

Začínáme

To jsem já Bella! 2. díl
To jsem já Bella! 2. díl

Budete si psa pořizovat poprvé a nevíte, co všechno si máte předem nachystat? A víte třeba, ...

Začínáme

To jsem já Bella!	3. díl
To jsem já Bella! 3. díl

Zajímá vás, jak vypadá takový odběr štěněte, které dokumenty byste měli obdržet, co je ...

Začínáme

To jsem já Bella! 4. díl
To jsem já Bella! 4. díl

Už víte, jak budete postupovat při příchodu svého štěňátka k vám domů, co vás první ...

Začínáme

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->