Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

To jsem já Bella! 2. díl

Budete si psa pořizovat poprvé a nevíte, co všechno si máte předem nachystat? A víte třeba, proč není příliš šikovné kupovat hned na začátku drahý pelíšek nebo proč by se štěněti neměly dávat dětské hračky? Jo, jo, takové psí miminko to není jen tak!


To jsem já Bella! 2. díl

Štěňátko máme tedy vybrané, je složená záloha a před námi je ještě pár dnů obrovského těšení a také velkých příprav na příchod nového člena domácnosti. Musíme toho spoustu nakoupit, nachystat, zařídit a také se raději předem domluvit na pravidlech, která by měla v souvislosti s pejskem celá rodina dodržovat. To všechno je opravdu nesmírně důležité, a tak si to nyní společně pěkně popořádku probereme…

Základní výbavička pro štěňátko

To jsem já Bella! 2. díl

Úplně ze všeho nejdříve si řekneme, jakou základní výbavičku je nutné pořídit ještě předtím, než naše štěňátko přijde domů. Určitě budeme tedy potřebovat obojek a vodítko, kartáč nebo hřeben, pelíšek na spaní, misky na vodu a jídlo, krmení, doplňkový přípravek pro správný růst a vývoj kostry, pamlsky a spoustu hraček. A pokud si pro pejska jedeme v sezóně klíšťat, je dobré mít připravené kleštičky nebo háček na vytahování případných vetřelců a samozřejmě přípravek na preventivní ošetření proti vnějším parazitům. Časem si pochopitelně psí lékárničku budeme dále doplňovat.

Obojek a vodítko

To jsem já Bella! 2. díl

Je třeba počítat s tím, že úplně první obojek a vodítko pořizujeme pouze na pár týdnů, maximálně na měsíc, či dva. Obojí by mělo být hlavně úměrné velikosti vámi zvoleného plemene a vyrobené z lehkého materiálu, to se týká zejména přezky na obojku a karabinky na vodítku. Zvolíme-li příliš „velké“ nebo dlouhé vodítko, či těžké komponenty, nebude to pro naše štěně zrovna příjemné. No, zkuste si dát sami na krk třeba těžký řetěz! Také žádná hitparáda, že?

Kartáč nebo hřeben

V době odběru u většiny psíků pochopitelně není co česat, ale do budoucna se budeme srsti určitě, a to zejména pořizujeme-li si plemeno dlouhosrsté, alespoň nějakým způsobem muset věnovat. A na tento úkon a manipulaci je šikovné štěně připravovat a přivykat již od malička. Mnohdy postačí i jen tzv. „žínka“ na ruku, kterou budeme jemně přejíždět po srsti našeho nového kamaráda.

Pelíšek na spaní

To jsem já Bella! 2. díl

I pelíšek kupujeme s rozumem a měl by štěněti každopádně sedět. Rozhodně by neměl být příliš veliký, tam by se pejsek určitě necítil moc příjemně. Stačí, když se v něm může pohodlně natáhnout. Nemá cenu pro začátek kupovat luxusní drahý pelíšek, ratanový gauč, dřevěnou postýlku, či jakýkoliv designový kousek do bytu. Za prvé z něj náš chlupáč velmi brzy vyroste, anebo, což je pravděpodobnější, ho zničí. Takže s interiérem našeho bydlení je lepší tento prvek sladit, až pes trochu povyroste, přezubí a pomine období, kdy všechno kolem sebe s nadšením tahá, okusuje a  devastuje.

Misky na vodu a jídlo   

To jsem já Bella! 2. díl

Pes by měl mít zvlášť misku na jídlo a zvlášť na vodu. Velikost volíme opět úměrně plemeni, a co se materiálu týče, upřednostnila bych nerez nebo kameninu, a to z důvodu lepší údržby a hygieny. Pokud je miska trochu těžší, je to lepší, protože zvíře ji pak při krmení „nehoní“ po celém prostoru kolem sebe (v mém případě po celé kuchyni). Po každém krmení by se tato nádoba měla důkladně umýt.

Krmení

To jsem já Bella! 2. díl

Možností, jak můžeme v současné době krmit, je pochopitelně mnoho a názory na to, co je pro psa nejlepší, se hodně liší. Tomuto tématu se tedy budeme podrobněji věnovat v některém z následujících dílů. Ze začátku nebo alespoň prvních pár dní je určitě žádoucí štěňátku příliš neměnit jídelníček, na který je zvyklé od chovatele. Je to hlavně z toho důvodu, že těch změn na něj bude po příchodu do nového prostředí i tak dost. Pro nás to tedy znamená, že bychom si toto měli předem však zjistit a nakoupit vše potřebné ještě před odběrem.

Doplněk pro správný růst a vývoj kostry

Někdo vám může říci, že je to zbytečné, když například krmíte kompletní vyváženou stravou. Organismus mladého zvířete však prvního půl roku enormně roste, ale v závislosti na plemeni se dále vyvíjí a tzv. „dodělává“ do roka až dvou a má tedy oproti dospělému jedinci daleko vyšší spotřebu téměř všech důležitých látek. Záleží samozřejmě na tom, zda máte obří, či velké plemeno (tam by podávání vhodného přípravku mělo být automatické), které dospívá ještě daleko později, nebo plemeno malé. Mohu-li hovořit sama za sebe a ze své zkušenosti, tak mám doma obojí. Vlastním jak velké plemeno (v dospělosti váha cca 35 kg), tak i malé (v dospělosti cca 8 kg) a všechna má štěňata tento doplněk stravy v přírodní formě vždy dostávala. Zda se bude jednat o kompletní minerální přípravek, či pouze doplněk na podporu vývoje a růstu kostry (hydrolyzovaný kolagen, kolagenní peptidy, bylinné směsi apod.), záleží na zvoleném typu krmení. I toto samozřejmě můžeme konzultovat s chovatelem. 

Pamlsky

To jsem já Bella! 2. díl

Pamlsek slouží jako odměna pro psa za nějakou žádoucí činnost nebo samozřejmě občas tzv. „na přilepšenou“. Na trhu je k dostání celá řada nejrůznějších průmyslově vyráběných pamlsků, žvýkacího sortimentu, sušených mas, přírodních dobrot atd. Pamlsky si také můžeme vyrobit i sami doma. Spoustu receptů naleznete např. v našem seriálu „Láska prochází žaludkem! I tím psím!“ (https://www.ecanis.cz/rubriky/zdrava-vyziva_68.html). Tady platí, že pamlsky by rozhodně neměly suplovat denní krmnou dávku a je také třeba hlídat, abychom jimi štěně zbytečně nepřekrmovali. Stačí opravdu malý kousíček a k tomu velká pochvala, když se pejskovi něco povede, vyvenčí se venku nebo třeba přiběhne na zavolání.

A co na to Bella?

  

„Přátelé, já vám tedy povím, že mně doma nachystali úplně všechno a něco snad i dvakrát. Ovšem ke všemu tomu, co je tady napsané, mám jednu zásadní připomínku. Na mě v mém novém domově totiž čekaly ještě dvě chlupaté kámošky, které také patří do čeledě psů. A o tom se tady ale vůbec nepíše! To jako do základní výbavy štěněte normálně nepatří nebo co? I když…, no psi…  Spíš jeden pes, co vypadá tak trochu jako já a potom ještě takovej velkej černej kůň! Ale o tom třeba až někdy příště!“

Tak zatím HAF!

Vaše Bella

Hračky 

To jsem já Bella! 2. díl

Malé štěně je něco podobného jako malé dítě a i zde jednoznačně platí, že kdo si hraje, nezlobí. Hra rozvíjí jeho fantazii, pohybovou koordinaci, kořistnický pud a také se s její pomocí velmi dobře zabaví nebo odreaguje. Hru můžeme používat i jako odměnu za provedený cvik nebo trik. Sortiment hraček, které bude mít pejsek k dispozici, by měl být celkem široký a je šikovné si je rozdělit i na více částí a ty průběžně střídat. Pak mu totiž tolik nezevšední. Nekupujte ovšem příliš malé hračky, štěně více baví ty větší, se kterými může i tak trochu „bojovat“. Rozhodně doporučuji vypravit se do specializovaných obchodů, kde se prodávají věci určené a hlavně testované pro psy. Určitě nejsou vhodné dětské hračky, které pes celkem brzy rozcupuje a pak hrozí nebezpečí v podobě utržených a spolknutých kusů látky, molitanových vycpávek nebo očíček a čumáčků z korálků apod. Mnoho novopečených majitelů by mohlo sáhodlouze vyprávět o následných operacích jejich miláčků, které ne vždy měly i dobrý konec.    

Brrr, klíšťata!

To jsem já Bella! 2. díl

Sezóna klíšťat běží bohužel po většinu roku, tedy konkrétně od jara až do podzimu a není radno je příliš podceňovat. Existuje samozřejmě celá řada preventivních ochranných prostředků, ať už se jedná o přírodní antiparazitika, protiklíštěcí obojky, spreje, pipety nebo tabletky. Názory na to, co je nejlepší, se opět velmi různí a je i vypozorováno, že co zabírá v jedné lokalitě, zdaleka nemusí být účinné o pár kilometrů dál. Jednotlivé oblasti republiky mohou být také zamořeny v různé intenzitě, takže je potřeba zkoušet. Rozhodně doporučuji zvolit takovou ochranu, která je označená, že je vhodná i pro štěňata. A pak by to měl být podle mého názoru přípravek, který jde při případné alergii odstranit nebo umýt. Já sama, dokud není invaze tak veliká, používám přírodní přípravky a v momentě, kdy toto už nestačí, volím pipetu. Je třeba také připomenout, že většina těchto preparátů odpuzuje i další vnější parazity, jakou jsou například blechy. Ovšem i při sebelepší prevenci pes občas domů nějaké to klíště přinese. Pak musíme být vybaveni i kleštičkami nebo háčkem k jejich odstranění.

A to je všechno?

Ne, to určitě není všechno. Tentokrát jsme se seznámili jen s tím nejnutnějším, co budeme potřebovat okamžitě. Později se vám určitě bude hodit například i více vybavená lékárnička, přepravka do auta, nejrůznější pomůcky pro výcvik, postroj na treky, samonavíjecí vodítko, reflexní obojek do tmy a mnoho dalších věcí třeba i specifických pro dané plemeno. Pokud si s nákupem čehokoliv nebudete vědět rady, je dobré vše předem prokonzultovat s vaším chovatelem, který vám zajisté velmi rád poradí a pomůže.

Co náš čeká příště?

Příště si řekneme, jak bude vypadat odběr štěněte, co všechno bychom měli mít s sebou a jak bude probíhat naše společná cesta domů.

 

Foto: Michaela Weidnerová

Utekly vám úvodní díly tohoto seriálu? Nezoufejte, přečíst si je můžete pod těmito odkazy:

https://www.ecanis.cz/clanky/to-jsem-ja-bella-_1378.html                 https://www.ecanis.cz/clanky/to-jsem-ja-bella-1-dil_1433.html?pid=35

 Přejeme příjemnou zábavu!

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->