Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Stopujeme přesně XXIX. díl

Jedeme na závody! Jste-li zkušeným kynologem, už jste na nějaké té soutěži určitě byli. A možná, že nedopadla přesně podle vašich představ. Tentokrát se zaměříme na fakt, že správná technika a poctivý trénink někdy nestačí – podíváme se na zoubek předzávodní přípravě! A protože je to téma velmi obsáhlé, tak si nejprve vezmeme na paškál nás, tedy psovody!


Stopujeme přesně XXIX. díl
Katka Houšková 5.9.2021 67718x Pachové práce

Znáte to. Máte natrénováno na 120 bodů, jste přesvědčení o kvalitách svého psa, a přece se nakonec něco nepodaří. V lepším případě jen nečekaně přijedete o pár bodů, v horším případě váš pes ani nevyrazí z nášlapu. V tom úplně nejhorším případě vypracuje první stopu na výbornou, a když se už  vidíte na bedně s pohárem v ruce, tak druhá stopa nevyjde ani na limit. Proč? Faktorů, proč se to někdy nepovede, může být pochopitelně obrovské množství. Když odhlédneme od běžných chyb, které se prostě stávají, od smůly nebo špatného losu, které se bohužel dějí také, tak potom nám zbyde jedna proměnná, kterou ale můžeme  nebo spíše bychom měli - nebo ještě jinak, pokud chceme vítězit, tak MUSÍME ovlivnit. A to je předzávodní příprava. Přípravou psa se budeme zabývat až v příštím díle, nyní si povíme něco o přípravě psovoda. O konečném výsledku totiž nerozhodují jen schopnosti vašeho psa, ale také, a to dost výrazným způsobem, právě dobrá připravenost psa a samozřejmě i psovoda. 

Psychika psovoda na prvním místě 

Stopujeme přesně XXIX. díl

Psychika psovoda na prvním místě 

Pokud se budeme bavit o připravenosti psovoda, potom vězte, že je to opravdu těžké téma. Zkušený psovod dokáže tvrdě a poctivě trénovat, ale když jde o psychickou připravenost před závodem, většina z nás na tom není moc dobře. Stres a tréma jsou přirozenou součástí psychického stavu každého závodníka, ať už se věnuje sportovní kynologii, nebo orientačnímu běhu. V našem sportu je ale psychická nepohoda psovoda dvakrát důležitější. Proč? Protože svůj psychický stav přenášíme na psa.  

Ano, náš stres, trému a veškeré další psychické potíže vnímá náš pes velmi intenzivně. Cítí náš zrychlený tep, vnímá, jak se potíme, a z našeho rozpoložení vyhodnocuje závěry. Pokud je váš pes zkušeným závodníkem a je psychicky odolný, potom už si možná na vaše podivné chování zvykl a o váš psychický stav se nestará, respektive dokáže se od něj odosobnit a podat svůj standardní výkon bez ohledu na vás. Pokud ale máte psa citlivého, který je na vás dobře navázaný, a který ještě nemá takovou zkušenost s vaší psychickou nerovnováhou, může vás to stát na soutěži opravdu hodně. Úplně nejhorší variantou je, když máte psa psychicky slabšího, pro kterého jste jedinou jistotou na světě vy. Takového psa může vaše tréma natolik vyvést z míry, že nepodá výkon vůbec žádný, protože si bude myslet, že přichází konec světa, když se jeho „bůh” chová tak vystresovaně. 

Pokud si myslíte, že jste sami, kdo je před závodem ve stresu – potom mám pro vás dobrou zprávu! V tomto ohledu jsme všichni, a troufnu si tvrdit, že převážně ženy, na jedné lodi. Osobně mám za sebou opravdu množství zkoušek a závodů, které můžu počítat na stovky. A přesto jsem před každou soutěží nervózní. Po jednom agility parkúru na vyšší soutěži jsem dokonce omdlela. A to sama sebe považuji za poměrně psychickou odolnou! 

Jak z toho ven? Bylinky jsou první volbou! 

Stopujeme přesně XXIX. díl

Zkušební řád nám zakazuje požívat během soutěže alkoholické nápoje, takže pokud nechcete být vyloučeni, touto cestou bych se nevydala. Existuje ale celá řada jiných alternativ. Stačí se poradit s vaším lékárníkem, určitě vám doporučení nějaká šetrná, ideálně třeba homeopatická antidepresiva. Nepotřebujete hned silné léky na předpis, úplně postačí drobná psychická podpora, která vám dodá trochu dobré nálady, navodí psychickou pohodu, sníží stres a váš puls. Pokud jste příznivci bylinek, potom můžete začít s předzávodní přípravou dva týdny před soutěží a zklidňovat organismus pravidelným užíváním čajů nebo tinktur.  

Cukry, dýchání i zpěv 

Stopujeme přesně XXIX. díl

Rychlé cukry (tedy krátké sacharidy) jsou samozřejmostí! Dát si před závodem tatranku je mým osobním základem. A od věci není ani dechové cvičení. Je dokázáno, že člověk ve stresu dýchá velmi povrchně. Proto se před závodem zastavte a zkuste vědomě zhluboka dýchat. Správné dýchání vás totiž ihned zklidní, zpomalí váš tep a okysličení dodá potřebnou energii i vašemu mozku, který ve stresu trochu vypíná. Pokud neumíte správně dýchat, potom doporučuji s tréninkem začít ještě nějakou dobu před závodem. Někteří závodníci (z jiných oblastí) nedají dopustit na zpěv. Pokud rádi zpíváte, potom zpěv skvěle dokáže odvést vaši pozornost od aktuálního stresu a navodit pocity radosti. Jen při stopách bych si hodně rozmyslela zpívání v terénu, mohlo by to vašim kolegům, kteří jsou právě na stopě, dost vadit. Takže si zazpívejte ráno v koupelně nebo potom zavření v autě. 

Jak ovlivnit psychiku psa? 

Stopujeme přesně XXIX. díl

Pokud váš pes patří právě do skupiny těch sensitivnějších, potom není od věci podávat nějakou přírodní psychickou podporu i jemu. Samozřejmě, že u psů nepoužívám žádná farmaka, ale pouze přírodní přípravky. Mám velmi dobré zkušenosti s bylinkovými přípravky německé firmy (které nemůžu dělat reklamu) a ty podporují jak soustředěnost psa (což u náročných soutěží na výkonu poznáte), tak i jeho celkové psychické zklidnění. U psů není radno podávat lidské přípravky, abyste to s tím zklidněním zase moc nepřehnali, to by se vám nemuselo vyplatit. O celkové úpravě výživy psa před závodem se ale budeme bavit až příště, protože to bude velmi rozsáhlé téma.

Psychický „teror” používáme už v tréninku 

Stopujeme přesně XXIX. díl

Jako další vhodný doplněk vaší podpůrné léčby je častý psychický trénink. Přirozeného tréninku dosáhnete většinou na jiných soutěžích, na kterých jste stresovaní. Potíž je ale v tom, že takový vyzávoděný pes je sice zvyklý na to, že vy jste ve stresu a dokáže ho eliminovat. Ale také se velice rychle naučí, že když jste ve stresu, bude soutěž, a tudíž nebudou žádné odměny ani pamlsky. A to je velké nebezpečí! Pokud má váš pes dobrý tah na bránu a na soutěž chodí kvůli vlastnímu uspokojení a usiluje o úspěch, potom máte vyhráno. Dokáže odejít celou stopu bez odměn a chápe, že odměna může být odsunuta na konec (až po ukončení výkonu na stopě). Pokud je ale váš pes jakýmkoliv způsobem závislý na odměnách, potom je tato cesta bohužel cestou do pekla. Když mu už před začátkem výkonu svým chováním dáte jasně najevo, že dneska z toho granule nekoukají, je velmi pravděpodobné, že jeho výkon nebude stát za moc. 

Proto doporučuji všem, aby si pořídili nějaké „dobré” kamarády, kteří je budou stresovat nárazově i mimo soutěž. Je to možná trochu tvrdé, ale je to také velmi efektivní. Když vás partner před tréninkem pořádně naštve, nebo když vás kamarádka před tréninkem rozpláče, je to ta úplně nejlepší cesta. Na stopu potom nastupujete v psychické nepohodě, ve stresu, a přesto psa v průběhu tréninku odměníte. Pokud budete takový trénink provádět pravidelně, potom dříve či později váš pes pochopí, že na stopě se prostě někdy chováte jako blázen, a není třeba na to brát zřetel, ale věnovat se práci. A že bez ohledu na vaše podivné chování ta odměna prostě bude. 

Patříte-li k lidem, které jen tak něco z míry nevyvede, potom doporučuji jít trénovat s nějakou vaší oblíbenou autoritou. Tedy s člověkem, před kterým máte respekt, a ze kterého tu trému alespoň trochu mít budete. 

Přátelská podpora a servis především 

Stopujeme přesně XXIX. díl

Co je na takové soutěži z mého pohledu úplně nejdůležitější, to je psychická podpora vašeho partnera. A je úplně jedno, zda se jedná o partnera životního, o kamarádku, o potomka nebo jen kámoše ze cvičáku. Nejhorší totiž je, když je na tu soutěž člověk sám. Sám sebe psovod dokáže vystresovat i zcela bezdůvodně už jen tím, že nemyslí na nic jiného. Natolik se soustředí na soutěž, že dříve nebo později začne myslet především na problémy, které mohou nastat, až sám sebe vystresuje na maximum. Zatímco když máte společnost, hovoříte o běžných věcech, váš partner vás rozptyluje, a nemáte tolik prostoru na to, se stresovat. A kromě toho jsou tu i další problémy, které mohou nastat, a kdy mít po ruce partnera, který vám zajišťuje support, je k nezaplacení! 

Ano, support, neboli servis, je věcí, bez které se většinou obejdete. Pokud nenastane nějaká krize jako nehoda a podobně. Ale je daleko příjemnější, když vám takový servis někdo poskytuje. Když jedinou vaší starostí je vyvenčit a nakrmit psa a veškeré ostatní záležitosti jako je řízení, navigace a kompletní organizace, za vás někdo jiný zařídí. 

  • Doveze vás na místo, abyste nebyli unavení po dlouhé cestě. 
  • Najde hotel, abyste se nemuseli stresovat blouděním po městě. 
  • Zařizuje váš time-management, a vy se nemusíte bát, že prošvihnete losování, snídani, nástup, odjezd na stopy, nebo dokonce svůj vlastní start. Nařizuje budíka! 
  • Přesně ví, kde máte stopovací vodítko, které byste jinak ve stresu půl hodiny hledali v prázdném autě. 
  • Ráno vám uvaří do termosky kafe. 
  • Připomene vám, abyste vyprázdnili kapsy a zabrání tak vaší diskvalifikaci kvůli zapomenutým pamlskům. 
  • V neposlední řadě vám stále připomíná, že to dáte, a že o nic nejde. 
  • A večer vám nalije víno! A dohlédne, abyste vypili pouze přiměřené množství :)

Čím víc lidí, kteří vám pomáhají kolem sebe máte, tím samozřejmě lépe!

Vypravit se na soutěž zkrátka není jen tak a doporučuji všem přípravu nepodceňovat. Protože taková jedna zpackaná soutěž vám může zadělat na velký problém, který potom budete dlouho řešit. 

Stopám zdar a na závodech hodně štěstí! 

Katka Houšková 

www.katcinasmecka.cz 

Foto: Roman Rakovan

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




    -->