Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Stopujeme přesně X.díl

Stopujete pravidelně „ruku v ruce“ s naším seriálem? Tak tentokrát se opět dostaneme o krůček dál! Budeme pokračovat v odbourávání pamlsků, řekneme si něco málo o orientaci v terénu, přikročíme postupně i k lomům a naše několikaměsíční snažení konečně pomalu začne vypadat jako opravdová stopa. Tak hurá na to!


Stopujeme přesně X.díl
Katka Houšková 1.9.2018 153718x Pachové práce

V dnešním dílu se posuneme zase o kousek dál a naše snažení už pomalu začne připomínat opravdové stopování. Je tu další díl stopařského seriálu!

Odbouráváme pamlsky – část druhá

Podle toho, jakého máme psa, máme v tuto chvíli odbouraných více či méně pamlsků. Pokud pokračujete v pomalejším tempu a vyhovuje vám to, tak dnešní díl berte jako návod na příště a pokračujte v pomalém odbourávání. Pokud postupujete standardní rychlostí, dnes si řekneme, jak se posuneme s odbouráváním a také začneme pracovat na lomech a na orientaci v terénu.

Až doteď jsme odbourávali postupně vždy po jednom pamlsku z každého úseku a pokud to psovi nedělá problém, začneme odbourávat po dvou a následně vytvoříme větší nepropamlskované úseky. To vše ovšem za předpokladu, že chodíte na stopu denně. Pokud pracujete na stopě každý den, tak si můžete dovolit samozřejmě daleko rychlejší pokrok než vaši kolegové, kteří stopují, řekněme, dvakrát týdně. V takovém případě by odbourávání mělo být daleko pomalejší, abychom psa příliš nemátli a nepůsobili mu zbytečný stres v prázdných šlápotách.

Jak na to?

Je to jednoduché jako facka. Ke každému vynechanému pamlsku přidáme druhý. Nemůžeme to udělat u každé prázdné šlápoty, protože potom by se nám pes naučil chodit stereotypně – tj. když bude jedna prázdná, automaticky bude počítat s tím, že prázdná bude i další, a časem tu druhou nebude vůbec prohledávat. Takže musíme vynechávat nepravidelně – tj. někdy dvě prázdné šlápoty za sebou, někdy budeme střídat prázdnou a plnou, někdy jen jedna a můžeme už zkusit dát i tři prázdné šlápoty za sebou. Možná to vypadá složitě, uvádím dva příklady jednoho padesátikrokového úseku, který by mohl vypadat například takto:

Naše poslední stopa:  16+0+9+0+14+0+8 = 50

Naše nová stopa:        12+0+0+4+0+1+0+19+0+0+8=50

Naše nová stopa:        8+0+5+0+6+0+0+0+20+0+5 = 50

Takže nově nám na jednom padesátikrokovém úseku bude chybět pamlsků celkem šest. Takových stop si vyzkoušíme několik a budeme měnit kritéria, to už umíme. Takže uděláme jednu delší stopu, jednu starší stopu, jednu na těžším terénu… a budeme sledovat, zda se absence pamlsků na práci našeho psa nějak projevuje. Pokud bude pracovat stále stejně intenzivně a šlápoty bez pamlsků nebude nijak řešit, můžeme postupně vynechat několik dalších pamlsků a počet prázdných šlápot během následujícího měsíce ještě jednou zdvojnásobit tak, aby nám před dalším dílem chybělo na každém padesátikrokovém úseku pamlsků dvanáct. A to už bude jedna pětina a to je opravdu úspěch!

Pokud ovšem zaznamenáte problémy, bude třeba na nich pracovat. Je možné, že váš pes prázdné šlápoty bude řešit. A to buď tak, že bude přecházet do fáze frustrace a bude na prázdných šlápotách ztrácet zájem o stopu, anebo tak, že bude naopak zrychlovat, aby se co nejrychleji dostal k šlápotám, ve kterých jsou pamlsky. V prvním případě budete muset s odbouráváním trochu zpomalit a vrátit zpět ztracenou motivaci – například změnou pamlsků za atraktivnější, zvýšením pocitu hladu nebo vaším slovním povzbuzením a následnou pochvalou při vrácení zájmu do stopy. V druhém případě to bude o něco jednodušší. Vaším úkolem bude psa buď mechanicky brzdit, aby tolik nespěchal, nebo položit stopu tak, aby spěchat nemohl. To znamená, že v místech, kde jsou prázdné šlápoty nechodit rovně, ale dělat drobné obloučky, aby mu stopa stále utíkala a pokud se dopustí chyby, aby ze stopy vypadl. Zde potom může přijít z vaší strany menší slovní korekce a upozornění na jeho nesprávné chování a následně pochvala, když se do stopy vrátí a nasadí správné tempo.

Jackpot jako motivace

Pokud ovšem správně počítáme, tak jsme na každém úseku ubrali šest pamlsků, tj. na standardní třistakrokové stopě nám jich už chybí celkem třicet a budeme dále ubírat – a tím se nám výrazně začne snižovat množství krmiva, které do stopy budeme dávat. A to musíme nějak vyvážit. Proto úměrně ubraným pamlskům musíme někde přidat. Již od příště začneme přidávat na předmětech, ale nyní zvýšíme dávku krmiva prostřednictvím jackpotů, které už umíme dávat buď jako kopičky granulí ve šlápotě nebo miničtverečky. Ale pozor – pokud zařadíte do stopy jakoukoliv větší odměnu, tj. buď takový jackpot, nebo pamlsek vyšší hodnoty, nikdy ho nesmíte dát tak, aby následoval ihned po prázdném úseku, tedy po nevypamlskovaných šlápotách. Protože takový jackpot pes ucítí určitě minimálně na pár šlápot dopředu, a potom by ty nevypamlskované vůbec neprohledával a spěchal by k jackpotu. Jackpot vždy dáváme jako součást běžné stopy, aby ho pes získal za zdánlivě jednoduchý úkol. Potom má takový jackpot smysl a posiluje psa v jeho motivaci k další práci.

Ach, ty emoce!

Tolik k pamlskům na stopě. V tomto dílu jsme také poprvé zmínili slovo korekce a pochvala. A nyní je na místě pohovořit si o emocích. Stopa je klidovou disciplínou, ve které vůbec nepotřebujeme, aby byl pes ve fázi vzruchu, ale přímo naopak. Proto v rámci našeho rituálu před stopou psa spíše uklidňujeme, než abychom ho hecovali, a proto se také na stopě chováme velmi klidně a uvolněně. Žádné velké emoce do stopy zkrátka nepatří. Až doteď pracoval náš pes na stopě prakticky sám a sám se odměňoval za žádoucí chování tím, že nacházel pamlsky. Nyní se ale posouváme do další fáze, ve které se bez korekcí a pochval už neobejdeme. A hned na začátku je třeba si říct, že každá korekce musí být malá a každá pochvala klidná. I když se dostanete do situace, kdy budete skřípat zuby, nesmíte na sobě dát znát váš vztek. A když se potom váš pes opraví a začne správně pracovat, bude se vám chtít vykřiknout radostí, ale opět musíte emoce držet na uzdě. Veškeré chválení i kárání na stopě by mělo probíhat bez velké intonace, v neutrálním tónu a především v klidu. Žádné jásání, žádný křik, žádné pohyby tělem. Zkrátka s ledovým klidem, abyste psa nerušili v práci, ať už je dobrá nebo špatná. Celé umění stopování totiž ve finále bude záležet pouze na vašem psovi a na tom, jestli a jak moc chce on. Do řady dovedností můžete psa dotlačit, ale do stopy nikoliv, ta je opravdu pouze na jeho vůli.

« Do řady dovedností můžete psa dotlačit, ale do stopy nikoliv, ta je opravdu pouze na jeho vůli! »

Lomíme

Prozatím jsme šlapali všechny stopy jako tzv. hady, tj. střídali jsme rovné úseky a obloučky. Tím jsme naučili našeho psa přesně sledovat stopu a pracovat precizně a pomalu. Nyní přikročíme k dalšímu kroku, naučíme se pracovat na lomech. Abychom to ale naučili správně našeho psa, musíme to napřed zvládnout my. Technika našlapání lomu je totiž klíčovou pro správné učení se vypracování lomu. A dříve, než na rovné stopě prostě uděláme vpravo v bok, musíme naučit psa, jak se s takovou situací vypořádat. A to tak, že ho na lom upozorníme a následně mu ho našlapeme tím způsobem, aby připomínal oblouk, ve kterém umí dobře pracovat, jen ten oblouk budeme postupně ztěžovat a zmenšovat.

Na stopě poznáme dvě možnosti našlapání lomu:

  1. lom otevřený – kdy vycházíme do strany stejnou nohou, tj. doprava pravou a doleva levou
  2. lom uzavřený – kdy vycházíme opačnou nohou, tj. při lomení doprava napřed položíme směrem doprava levou nohu a následně pokračujeme v plynulé chůzi.

stopujeme přesně stopujeme přesně stopujeme přesně
otevřený lom                        uzavřený lom                              tréninkový lom

To je informace pro vás do budoucna, v tuto chvíli si ale našlapeme lom tréninkový. Klíčová bude nejen technika položení lomu, ale především naše naprosto přesná představa o tom, kde se lom nachází, abychom v případě potíží mohli psa navést a abychom mohli sledovat, jak dobře mu to jde. Proto doporučuji vyrazit na terén, který pro vás bude dobře čitelný – například měkčí hlína, na které svoje šlápoty dobře uvidíte, a také terén, na kterém se budou nacházet nějaké záchytné body.

Jak se správně orientovat?

Úspěšné kladení stopy začíná už nášlapem. Vyberete si místo v terénu, kde začnete, zapíchnete stopovací tabulku a chvíli si postojíte a podupete – položíte tzv. nášlap. Během této chvíle, která může být až minutu dlouhá, si vyberete orientační bod v krajině, k němuž budete směřovat první úsek vaší stopy. Dobrým pevným orientačním bodem je vysoký strom, vzdálený sloup či dům. Špatným orientačním bodem je rozkvetlá pampeliška, kterých za půl hodiny rozkvete dalších sto nebo třeba traktor, který za deset minut odjede a podobně. Začnete šlapat rovnou stopu běžným způsobem, a kromě správného kladní šlápot a nepravidelného umísťování pamlsků budete muset sledovat terén kolem a ten bude třeba si zapamatovat.

stopujeme přesně
V dáli si zvolíme bod, který je dobře odlišitelný od okolí, a tím směrem se vydáme  – například vysoký sloup.


Takový orientační bod si ale musíme najít po každém lomu. Například začínáme stopu směrem na první vysoký topol zleva a po lomu půjdeme směrem na zavlažovač (třetí řada zprava).

V terénu si pak najdete drobnější body, podle kterých se budete orientovat, až budete stopu zvedat. A u jednoho takového bodu budete lomit. Může to být například vyšší květina, kámen, odhozená pet lahev a podobně. Až se budete k tomuto bodu blížit, tak zkrátíte krok, abyste psa upozornili na změnu a také ho zpomalili. A potom postupně přejdete do lomu, resp. takového ostřejšího malého obloučku, ve kterém budete dělat opravdu malé kroky. Za lomem ještě dvě-tři šlápoty ponecháte ve zkráceném kroku a teprve potom se zase normálně rozejdete. Při vašich prvních pokusech celý lom propamlskujte!

stopujeme přesně stopujeme přesně
Drobné body, které si můžeme v terénu najít – výrazně větší kámen, rostlina, která tam nepatří atd.

A plně propamlskovaných udělejte určitě alespoň dvacet lomů. Až následně začnete pamlsky ubírat, musíte být velmi obezřetní v nestereotypním vynechávání pamlsků! Někdy vynechejte před lomem, někdy za lomem, někdy uprostřed. Někteří psovodi mají tendenci odměňovat psa tzv. za vypracování lomu a to tak, že pár kroků za lom vždy dávají pamlsek. Což samozřejmě vede k tomu, že pes vypracuje lom nepřesně (někdy si ho i zkrátí) a za lomem prvních pár kroků popoběhne, aby už už byl u pamlsku. To samozřejmě není správné a vede to k bodovým ztrátám. Proto je nutné umístění pamlsků střídat. Do příště vás ale žádné velké odbourávání pamlsků v lomu nečeká, odbourávejte postupně, stejně jako jste odbourávali na rovných úsecích. Jako první pokus si našlapejte jednu krátkou stopu s jedním lomem. A když vám to půjde dobře, což předpokládám, tak do dalších stop už zařaďte lomů klidně několik. Dávejte si však pozor na několik věcí:

  1. Nedělejte lomy jen na jednu stranu, ale střídejte pravé a levé tak, aby vám to v rámci jednoho týdne vycházelo tak padesát na padesát.
  2. Pokud budete střídat lomy doprava a doleva, tak si hlavně dejte pozor na orientaci v terénu, aby se vám nepodařilo překřížit si vlastní stopu. Nebyli byste první ani poslední.
  3. Naučte se jeden užitečný stereotyp při orientaci v terénu – naučte se záchytné body pro lomy řešit vždy stejným způsobem. Tj. lomit buď za nimi nebo před nimi a buď je obcházet, nebo chodit okolo nich. A na zapamatování tohoto pravidla dbejte. Až totiž budete chodit delší stopy o mnoha lomech, nebudete mít čas přemýšlet, zda jste lomili před nebo za kamenem. Ale až uvidíte povědomý kámen, budete si absolutně jisti, že jste ho obešli zprava a zalomili za ním.

A – lomení za orientačním bodem, který obcházíme

B – lomení před orientačním bodem, který obcházíme

C – lomení za orientačním bodem, který míjíme

D – lomení před orientačním bodem, který míjíme

stopujeme přesně

A samozřejmě si pište deníček! V něm po čase uvidíte, jak vám to s lomy jde, jaké děláte pokroky a kde jsou největší problémy, na kterých je třeba pracovat.

Konečně předměty!

Pokud budete pracovat systematicky a do dalšího dílu se dostanete na odbouranou pětinu pamlsků, tak přejdeme k dalšímu důležitému kroku – a to bude přidání předmětů do stopy. Proto prosím vytáhněte ze šuplíku předměty, se kterými jsme před pár měsíci začali a na kterých zcela jistě pravidelně pracujete, a procvičte si vše, co jsme si o předmětech již řekli. Příště položíme do stopy první předmět!

Domácím úkolem tedy pro vás bude:

  1. odbourávat pamlsky až do úrovně jedné pětinu
  2. začít pracovat na lomech, resp. prozatím takových ostřejších obloucích
  3. naučit se orientovat v terénu
  4. procvičovat předměty tak, aby pes přesně a spolehlivě označoval mimo stopu

Stopám zdar!

Katka Houšková
www.katcinasmecka.cz
Foto, dokumentace a nákresy: Katka Houšková

Do naší stopařské poradny přibyl další dotaz na téma, zda pracovat s hladovým psem, či nikoliv. Odpověď na něj si můžete přečíst ZDE. Pokud však i vám vrtá v hlavě spousta otázek, podělte se o ně s námi!

Budeme se na ně těšit na naší e-mailové adrese redakce@ecanis.cz.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->