Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Stopařská poradna – Moje fena spěchá na začátku stopy

Vypadá i vašich prvních sto kroků na stopě jako olympijský sprint? A nevíte si s takovým tempem rady? Možná máte stejný problém jako naše čtenářka se svou německou ovčandou. Pokusíme se vám s ním pomoct!


Stopařská poradna – Moje fena spěchá na začátku stopy
Katka Houšková 20.3.2021 5641x Stopařská poradna

Samozřejmě všichni víme, že není žádoucí, aby pes na sportovní stopě spěchal, protože dříve nebo později začne zbytečně chybovat nebo se docela ztratí. A spousta chyb rovná se spousta bodů na zkoušce nebo závodech dolů. A ztráta stopy znamená konec práce a na shledanou příště. A to pochopitelně žádný psovod nechce. Pojďme se tedy společně podívat na to, co se s tím dá dělat…

Dotaz: Dobrý den, chtěla bych požádat o radu z oblasti stopování. Mám tříletou fenu německého ovčáka, extrémně žravou a dobrou stopařku. V poslední době se ale objevil problém s přílišným tempem na počátku stopy. Intenzivně čuchá a nepřejde žádný pamlsek, jejich počet i vynechávání měním. Zklidní se cca po sto krocích, pak už jde v klidném tempu. Vím, že je těžké poradit, když to nevidíte, ale třeba obecně. Děkuji.

Dobrý den, máte pravdu – radit online se stopami bez znalosti konkrétního psovoda i psa a jejich společné práce je trochu tenký led. Ale pokusím se vás alespoň nasměrovat na různé možnosti řešení a věřím, že se vám některé rada v praxi osvědčí!

Jaké je správné tempo na stopě?

V první řadě je třeba říci, že rychlost postupu psa je vždy otázkou úhlu pohledu. Co jednomu psovodovi může připadat jako sprint, je pro druhého pomalé tempo. Ale každopádně z pohledu hodnocení stopy by tempo mělo být plynulé a během celé stopy vyrovnané. To je samozřejmě ideální stav, ke kterému se všichni snažíme dopracovat. Proto spěch na začátku stopy, jakkoliv možná není tak rychlý, není každopádně žádoucí a my se budeme snažit výkon našeho psa sjednotit.

Je důležité zjistit, proč to pes dělá, pokusit se ten spouštěč eliminovat a následně zjednat nápravu. Tedy postavit trénink tak, abychom spěch na začátku stopy odstranili. Abychom psovi znemožnili spěchat, případně aby z jeho spěchu vznikaly fatální chyby (které si bude uvědomovat) a v ideálním případě ho motivovat, aby nespěchal. Možností je celá řada a každému psovi i psovodovi bude vyhovovat jiný způsob, případně kombinace několika, nebo možná i všech možností.

K nežádoucímu chování, které se na stopě začne pravidelně opakovat, vede téměř vždy stereotypní trénink!

Důvodů počátečního spěchu může být několik

Stopařská poradna – Moje fena spěchá na začátku stopy
  • Příliš velká motivace/těšení se na stopu
  • Pes neumí pracovat s vlastními silami a přepálí začátek
  • Nahromaděný stres/energie, který pes na stopě ventiluje

Psovod ve většině případů neví, jaké jsou důvody chyb, kterých se pes na stopě pravidelně dopouští a většinou to zjistí až podle nasazené metodiky, která zafunguje.

Jak tedy z toho ven? Jak už jsme si řekli, možností je celá řada a každý psovod musí vyzkoušet, která cesta mu bude nejlépe vyhovovat, případně mezi sebou jednotlivé způsoby kombinovat. Obecně ale lze říci, že k nežádoucímu chování, které se na stopě začne pravidelně opakovat, vede téměř vždy STEREOTYPNÍ TRÉNINK! Proto byste si v první řadě měla vzít k ruce stopařský deníček a zamyslet se nad tím, jak svůj trénink změnit, ozvláštnit, zkrátka jak TRVALE opustit svůj stereotyp. V opačném případě se váš problém bude stále prohlubovat a jeho řešení bude čím dál tím obtížnější, možná až nemožné.

  1. ZMĚNIT STEREOTYP
  2. Zklidnit psa před stopou
  3. Eliminovat stres a vypustit nahromaděnou energii ještě před stopou
  4. Naučit psa pracovat s vlastními silami
  5. Postavit trénink tak, aby v začátku nebylo možné spěchat
  6. Vrátit se o krok zpět a odstranit motivaci ke spěchu

Změna stereotypu

K tomuto tématu už jsme si v našem seriálu řekli hrozně moc, téměř v každém díle si stále opakujeme, že stereotyp je zabijákem dobrého tréninku. Pro začátek zkuste změnit úplně všechno. Od místa, dopravy na stopu, výběru terénu, klimatických podmínek, stáří stopy... až třeba po cizího kladeče. Jedině tak zjistíte, zda jedním z faktorů může být právě stereotyp. Pokud na takové stopě bude fena opět spěchat, stejně jako na stopě předchozí, stereotypem to nebude.

Zklidnění psa před stopou

Říká se „jaký pán, takový pes” a ono to v kynologii opravdu platí. Psovod, který je sám aktivní, mívá většinou aktivního psa a naopak, klidný psovod mívá psa, který pracuje v klidu. Pokud jste vy sama neřízenou střelou, těšíte se na stopu, jste nervózní, ještě před nástupem do stopy prožíváte nějaké obavy, jste nejistá..., potom pes kopíruje vaše chování, a to docela dobře může být důvodem k většímu spěchu na začátku stopy, než se nervová soustava psa uklidní. Proto je opravdu vhodné naučit se používat před stopou rituál, který vždy probíhá v klidu, s rozumem, bez emocí, bez nějakých větších pochval, a během kterého se pes začne plnohodnotně soustředit a připraví se na klidnou práci na stopě. Tento rituál je zcela ve vaší režii, proto musíte zklidnit především sama sebe, své emoce, svůj hlas, svou psychiku, a naučit psa soustředění.

„Vypuštění páry”, tedy eliminace stresu a odstranění nahromaděné energie

Řada psů spěchá na začátku stopy proto, že se zkrátka těší, že mají příliš mnoho energie, kterou do první fáze stopy musejí vložit. A než zklidní svou mysl, než se začnou soustředit a než se zbaví přebytečné energie, tak je práce neklidná, nesoustředěná a zbytečně rychlá. Pokud jste pracovala v systému přesného stopování a váš pes si dobře pamatuje na práci ve čtvercích, doporučila bych před stopou udělat jeden menší čtverec. Nemusí být opravdu velký, cca na 8 šlápot (maximálně 0,5 m x 0,5 m) a množství pamlsků tak na pět minut práce. Na stejném terénu, několik metrů od nášlapu si našlapte malý čtverec a se stejným rituálem, s jakým chodíte do stopy, vypusťte psa do čtverce. Ve čtverci se pes zbaví největší nahromaděné energie, trochu upustí páru, částečně se nažere a mozek mu začne pracovat ve frekvenci pachových prací. Ve čtverci se bude chovat tak, jako v první části stopy. Následně mu dejte menší pauzu (opravdu nemusí být dlouhá, stačí pár minut, jen by neměl jít ze čtverce rovnou do stopy – zkuste se třeba trochu projít). A po té vezměte psa (opět se stejným rituálem) do normální stopy.

Práce s vlastními silami

Pokud žádná z výše uvedených možností nefunguje, je možné, že vaše fena spěchá na začátku stopy zkrátka proto, že je naučená pracovat rychle a hekticky. A jedním ze způsobů je jí vysvětlit, že ne všechny stopy jsou snadné a že při přílišném nasazení v začátku stopy už by jí nemusely vyjít síly až do konce. Jinými slovy – naučit ji pracovat s vlastními silami. Nevím, v jaké fázi tréninku se aktuálně nacházíte, ale fena je fyzicky i psychicky dospělá a tak bych se nebála zaexperimentovat a zvýšit některé z kritérií stopy a to několikanásobně. Můžete zkusit našlapat stopu extrémně dlouhou (místo 300 kroků například 10000) nebo extrémně starou (místo půl hodiny třeba pět hodin) nebo si vyrazit na stopu za extrémního větru. Zkrátka vysvětlit feně, že když bude na začátku spěchat, tak už jí možná také nezbydou síly na závěr. Především v případě prodlužování na mnohonásobně více kroků s tím mám opravdu dobré zkušenosti. A takových stop bych potom po sobě našlapala hned několik, aby si fena opravdu uvědomila, že bude potřebovat hodně sil, aby stopu dokončila.

Ztížení tréninku, aby spěch nebyl možný

Stopařská poradna – Moje fena spěchá na začátku stopy

Řekněme si otevřeně, spěchat může pes pouze na snadné stopě, tedy za dobrých podmínek a na rovných úsecích. Proto bych v tomto případě začínala stopu VŽDY rovnou od nášlapu různými oblouky, častými lomy, případně i předmětem. Pokud fena na začátku stopy pravidelně spěchá, potom musí být naučená, že spěchat může. A vy jí musíte ukázat, že takhle to nepůjde. Že když hned od nášlapu vyrazí, tak ze stopy sejde, přejde předmět, případně stopu úplně ztratí. Druhou možností je začátek stopy klást v těžším terénu, kde bude mít fena reálně problém a kde se bude muset pořádně snažit. Tedy nebude moct spěchat.

Cyklické stopy

Pokud žádná z možností nezabere, potom je jedním z nejjednodušších způsobů eliminace spěchu na začátku stopy vrátit se do cyklických stop. Do stop, které nemají žádný konec, které vedou stále dokola, ve kterých může pes klidně spěchat, ale vůbec k ničemu to nepovede. A potom záleží na typu psa. Některý po třech až pěti cyklických stopách pochopí, že spěchat nemá smysl, jinému to dojde až za půl roku. Zde bude důležitý váš odhad. Osobně mohu říci, že se mi tento způsob vyplatil a do cyklických stop jsem se se svou fenou vracela velmi často. Když jsem začala závodit, tak téměř po každé soutěžní stopě, protože soutěžní stopa bez pamlsků byla vždy tím milníkem, po kterém mi fena do další stopy naskočila v šíleném tempu.

Držím palce, aby se vám podařilo fenu zklidnit a zpomalit. A budeme velice rádi, když nám dáte vědět, jak se vám to povedlo!

Stopám zdar!

Katka Houšková

www.katcinasmecka.cz

 

Foto:  Katka Houšková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->