Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Staňte se pro psa jeho bohem!

Opět po roce je to tady!!! Adventní kalendář eCanis 2021 čeká už jen na vás! A čím letos začneme? Což takhle dát si na rozjezd „Znakovou řeč pro psy“! Že jste o této knížce ještě nikdy neslyšeli? A stáli byste o zlepšení vzájemné komunikace se svým psem? Pak neváhejte ani minutu a zkuste své štěstí!


Staňte se pro psa jeho bohem!
Red. 1.12.2021 41891x Adventní kalendář 2021

Každý rozumný majitel touží po tom, aby měl se svým psem nastavený báječný vztah a aby mu jeho čtyřnohý kamarád doslova „četl“ myšlenky a plnil veškeré jeho povely a přání. Ale ruku na srdce a s pravdou ven! Má to takto nastavené opravdu každý z nás? A poslouchá váš pes za jakýchkoliv okolností, aniž by cokoliv „vymýšlel“? Jak tedy v pohodě docílit toho, aby vše fungovalo na jedničku? Pojďme se tedy nyní seznámit s šikovnou příručkou Míši Drábkové, která může hodně pomoci. A jeden z vás ji navíc vyhraje…

Míšo, co tě vedlo k napsání tvé krásné a hlavně poučné knížky „Znaková řeč pro psy“?

Staňte se pro psa jeho bohem!

Když byl můj kokršpaněl Falco již starší (16 let) a nemohl se mnou již celé dny trávit venku běháním po loukách, tak jsem s ním já trávila více času doma. Jednou mi přišla myšlenka si jen tak sepsat, jakou komunikaci společně denně používáme. Sedla jsem si s ním do našeho křesla a začala jsem si dělat poznámky. Také jsem nafotila přesně, co u jednotlivých povelů provádíme. Dnes jim tedy již říkám dohody, protože mě psaní knížky dovedlo k poznání, proč mnoho povelů lidem nefunguje tak, jak by si přáli. Tyto autentické fotky jsem překreslila v „symboly”, které ulehčují porozumění, co a jak udělat. Poté jsem naše dohody popsala jako návod tak jednoduše, abych tomu rozuměla i já. Pro mě je velmi důležité co nejdetailněji popsat to, co se právě odehrává. Zaměřila jsem se na velmi přesný a srozumitelný popis situace, takže obsahu jednoduše porozumí dítě, dospělý, začátečník i pokročilý.

Jak jsi přišla na takový trefný název?

Staňte se pro psa jeho bohem!

Pro název knížky mi byla inspirací znaková řeč lidí, kteří se nedorozumívají slovy, nýbrž posunky. K názvu pro moji knížku mě vedly dvě myšlenky:

  • Fyzické posunky jsou pro pejsky velmi podstatnou částí komunikace. Člověk si většinou toho, jak používá své tělo v různých okamžicích, není vědomý. Nepříjemné situace lze velmi omezit a bezpečí zajistit tím, že začneme dávat pozornost i našemu vyjadřování na úrovni těla.
  • Přála bych si, aby si i hluchoněmí lidé mohli užívat partnerství se psem, protože slovo je jen jednou ze čtyř částí komunikace, která se mezi člověkem a pejskem odehrává. Mé umění komunikace vede člověka k poznání jak to udělat, aby si se svým čtyřnohým parťákem rozuměl v krásném plynutí a komunikaci měli skoro jen na myšlenku.

Uvnitř je spousta fotografií tvého nezapomenutelného amerického kokršpaněla Falca. Pokusila by ses na něj trošku zavzpomínat? A čemu všemu tě za svůj dlouhý život naučil?

Staňte se pro psa jeho bohem!

Falco byl mým průvodcem a velkým učitelem po celý svůj život. Také se stal léčitelem mých bolístek, o kterých věděl jen on, a já měla jistotu, že je nikde nepoví. Před ním jsem měla již několik pejsků, kde vše jaksi fungovalo, ale naše soužití bohužel trvalo vždy jen dost krátce. S Falcem to bylo jiné. Když jsem ho viděla poprvé, tak to malé chlupaté klubíčko ke mně ze své ohrádky ihned promlouvalo: „Nechoď ještě domů”. Brali jsme si ho jako šestitýdenní štěňátko, protože ho paní majitelka jinak chtěla utopit. Po příjezdu domů jsem s ním spala na zemi v chodbě, protože tam jedině bylo lino. I když jsem tehdy vstávala do školy, tak jsme si povinně v noci hodinu hráli, protože mě budil svými ostrými zoubky. Zodpovědně jsem se o něj starala od prvního okamžiku, kdy jsme ho dovezli domů.

Staňte se pro psa jeho bohem!

Začínala jsem s klasickým přístupem, a to tak, že je potřeba psa trénovat, aby poslouchal. Všichni to tak říkali. I když jsme nikdy nechodili na cvičák, nikdy jsem nepřečetla žádnou knížku o výchově, tak jsme se úplně přirozeně společně naučili pro bezpečí důležité povely. Tehdy to ještě byly klasické povely. Jejich záměna za „dohody”, které jsou partnerství se psem v mnohém prospěšnější a hlavně příjemnější, přišla až kolem druhého Falcova roku. To bylo období, kdy se projevila vrozená kokříkova „tvrdohlavost”.

Prošli jsme si společně každou fází poznávání a „utužování” vztahu, které někdy ale vypadalo spíše jako hra „kdo z koho”. Hlavně v případech, kdy se pejskovi zalíbilo něco jiného a já ho potřebovala dohnat, protože najednou neslyšel. To jsme často hráli na honěnou. Byl velmi samostatný, s pejsky nekonfliktní, ale ani ne přehnaně hravý, takže dobře odvolatelný. Fenečky miloval již od malička. Chodil převážně bez vodítka, protože ho vůbec neměl rád. A tak jsme udělali dohodu, že pokud bude se mnou, tak vodítko používat nebudu. Dala jsem mu ho jen v případě, kdy situace byla obtížnější pro to, abychom zůstali v bezpečí (např. rušné město, dopravní prostředek, houf lidí, frekventovaná silnice). Nikdy nešlo o moji nedůvěru, že by to nezvládl. Ale potřebovala jsem zajistit bezpečí při pohybu v okolním prostředí.

Staňte se pro psa jeho bohem!

Na loukách vždy spoléhal na svůj nos. „Nepotřeboval“ si mě hlídat, protože mě vždy našel. Hráli jsme i na schovku, ale moc to smysl nemělo, protože jeho jistota převážila chuť mě jít hledat dříve, než si dokončil dolování myší dírky. Právě kolem druhého roku nastala velká změna. Byla jsem v situaci, kdy jsem začala mít opravdu obavu, že mě nebude následovat stylem „když řeknu, tak přijde”. Většinou si rozmyslel, zda-li je pro něj vhodné přijít. Nikdy jsem nepoužívala přehnaně pamlsků, i když většinou jsem nějaký ten kousek v kapse měla. Ale ono to na dálku na poli nefungovalo. Až jednou… Dlouho nechtěl přijít. Bylo to bezpečné místo a tak jsem se mu schovala na posed. A jejda… Najednou ho jeho nosánek zradil, protože u posedu končila má stopa. Hledal mě nějakou dobu, začal být zmatený, cítil se ztracený, až začal „plakat“ běhajíc po poli. Čekala jsem, jak si se situací poradí. Když jsem již viděla, že přemýšlí jak se vydat domů, tak jsem slezla z posedu, vyšla na louku a zavolala na něj. Věřte nebo ne, od té doby si mě hlídal nejen v přírodě, ale také ve městě. Běhal si volně, ale již se díval, kde jsem nebo kterým směrem jdu. Jsem vděčná za tuto zkušenost, protože mi potvrdila, že je velmi důležité hledat společnou řeč. A když najdete tu pochopitelnou/srozumitelnou a hlavně ponecháte druhé straně možnost se rozhodnout, jak se k dané situaci postaví a co udělá, tak se vám bude dařit. Vzpomínek by bylo mnoho a mnoho, asi by vydaly na román. Pokračování s názvem „Falcův příběh” o našich dobrodružstvích najdete na YouTube kanále Michaela Drábková Pes Parťák (https://www.youtube.com/channel/UC2uzkEUh1pcZmNVA4yzU0mA).

 

Cenu do adventního okénka na 1. prosince 2021 věnuje koučka pro komunikaci se psy a autorka našeho seriálu „Rozumíte svému psovi?“ Michaela Drábková.

Kontakty:

www.pespartak.cz.

www.znakovarecpropsy.cz

https://www.ecanis.cz/zbozi/kniha-znakova-rec-pro-psy_81.html

Tak teď už víme, jaké úžasné psí bytosti je tato knížka věnovaná. Pověz nám, pro koho je vůbec určená a co všechno najdeme na jejích stránkách?

Znaková řeč pro psy je pro všechny lidi a pejsky, kteří si přejí být nerozlučnými parťáky. V knížce si každý najde to, co právě potřebuje. Několik úrovní informací pomáhá začátečníkovi se naučit od začátku přesnou a srozumitelnou komunikaci. Pokročilému pejskaři umožňuje odhalit místa, kde v komunikaci má člověk mezery, která zbytečně pejska matou, což vyvolává neposlušnosti.

Staňte se pro psa jeho bohem!

Knížka je rozdělená do dvou částí – stručná teorie a praktické symboly. V teorii sdílím svůj pohled na partnerství se psem. Co dělat a čeho se vyvarovat. Jak omezit budoucí potíže. Inspiruji myšlenkami, které mám prožité, a zafungovaly. Ke každému symbolu, když jej již zvládnete, můžete napsat datum, kdy se vám to povedlo. Na konci knížky je možné vložit fotku pejska a popsat členy smečky, takže si společně vytváříte takový deníček vašich úspěchů.

Je určena všem lidem, kteří mají v srdci laskavost pro pejsky a přejí si učit se novému, což vede k jejich společnému úspěchu. Nejen těm, kteří přemýšlí o novém psím přírůstku do rodiny, ale i těm, kteří již mají štěňátko, které potřebuje výchovu nebo pejska, se kterým se chtějí naučit nové triky. Také člověku, který si přeje s pejskem nalézt jednoduší způsob komunikace nebo jen objevit prostředek k utužení partnerství. Dokonce prý (podle hodnocení jedné klientky) člověku předává umění komunikace, kterou je možné „použít” i na králíčka. Věřím, že jak si člověk srozumitelnost a čistotu svého vyjádření natrénuje, tak si otevírá cestu ke komunikaci i s dalšími zvířaty. Přesně tak, jak se to poštěstilo Katce. Na její video se můžete podívat. 

Největší překážkou srozumitelné komunikace je u člověka jeho nekomunikace!

Je to tedy vlastně taková příručka pro správnou komunikaci se psem. V čem podle tebe majitelé v tomto ohledu nejčastěji chybují?

Staňte se pro psa jeho bohem!

Největší překážkou srozumitelné komunikace je u člověka jeho nekomunikace. Představujeme si, že nám okolí rozumí a že udělá, co požadujeme, i když sami vlastně ani nevíme přesně, co chceme. Pak předpokládáme, že to udělá na základě našeho slova, a když to neudělá, tak nás to rozzlobí. Mnoho potíží a „hádek” vzniká z toho, že ani nedokážeme přesně vyjádřit, co má ten druhý udělat. V devadesáti devíti procentech neodměňujeme pochvalou ve správném okamžiku. My lidé jsme velmi nepozorní a naše reakce jsou dost zpomalené proti reakcím pejska. Přítomný okamžik je pro psa v jeho komunikaci tím nejdůležitějším. My lidé skrze naše emoce, myšlenky a neklid v dnešní rychlé době mnohdy ani nedokážeme poznat přítomnost „tady a teď ”. Další překážkou je, že naše komunikace je automatická (jedeme na autopilota), ne orientovaná na podporu parťáka a spolupráci. A v neposlední řadě máme mnohdy i neprávem nasazené růžové brýle, že vše funguje dobře a žádné další zlepšení není potřebné. Máte-li jakoukoliv situaci, ve které se vy nebo pejsek necítíte komfortně a příjemně, vždy je možné se posunout ke zlepšení a omezení situací, které nám vyvolávají stres nebo nepohodu. Postupně vnímám, že moudříme a směřujeme k budování příjemnějších vztahů založených na respektu k parťákovi, laskavosti a oboustranné spokojenosti v našich soužitích. Knížka je průvodcem k rychlejšímu postupu, k ještě více sladěnému a na hlubší než slovní úrovni propojenému partnerství člověka a psa.

Na základě uvnitř popsaných postupů lze psa naučit zhruba dvacet základních povelů nebo triků. Jak jsou řazené a podle čeho jsi je vybírala?

Staňte se pro psa jeho bohem!

Ano, kniha obsahuje osmnáct důležitých znakových symbolů tří obtížností. Vybírala jsem je s ohledem na nutnost zajistit pejskovu bezpečnost a také se snažím apelovat na skutečnost, že je velmi důležité vymýšlet aktivity vedoucí ke společné hře. Hodnotila jsem náročnost provedení pro pejska i úroveň zkušeností člověka, který si přeje se znakovou řeč naučit. Vše je psáno tak, jak tomu rozumím já, tedy v pojetí mého porozumění a sdíleného vnitřního talentu.

Na začátku jsou jednoduché cviky (např. sedni). Poté pokračuji složitějšími (např. zůstaň) a na konec přichází na řadu ty náročné (např. couvej). Věřím, že si říkáte: „Jo, tak to knížku nepotřebuji, to už umíme.” V mnoha ohledech, a to mám potvrzeno tisíci zpětnými vazbami od klientů, vás knížka podvede od tohoto předpokladu k přesnému porozumění, jak srozumitelně vytvořit a komunikovat své přání.

V druhé polovině publikace jsou na některých stránkách i místa určená k vlastním poznámkám. Proč to?

Staňte se pro psa jeho bohem!

Každý člověk je jedinečnou bytostí, stejně tak jako je každý pejsek jedinečným stvořením. Důležité je, aby jejich společná řeč byla postavena na jejich přirozenosti, schopnostech a možnostech. Proto jsou symboly uvedené v knížce návodem – vodítkem pro to, jaký detail a co přesně je potřebné promyslet, aby nám pejsek mohl jednoduše rozumět. Tudíž abychom my docílili jeho poslušnosti na základě jednoznačné informace a jeho porozumění. Čím srozumitelnější informace podáváme tím, jednodušším způsobem se to děje.

Staňte se pro psa jeho bohem!

Vpravo na stránce je u každého symbolu prostor pro psaní poznámek. Záměrem knížky není měnit věci, které fungují. Jejím účelem je pomáhat člověku odhalovat nejasnosti sdílené v jeho lidské komunikaci tak, aby vhodným odhalením a nápravou došlo k uvědomění, upravení nefungujících povelů na právě pro parťáky fungující řešení.

Prostor je určený pro poznámky, které mohou pomoci celé rodině udržet jednotný přístup, protože se před učením nové dohody/povelu mohou všichni sjednotit na tom, co a jak budou pro danou aktivitu používat. Šťastný. A jelikož jako lidi máme tendenci zapomínat, tak naše poznámky mají pro nás vysokou hodnotu, protože se k nim můžeme kdykoliv vrátit.

„Znaková řeč pro psy“ je unikátní podrobnou praktickou příručkou, která mění myšlení člověka z jeho standardně automatického bez pozornosti v přítomném okamžiku k úspěchům na základě vědomého přístupu!

A prozraď nám na závěr, proč by se naši čtenáři měli pokusit tvoji knížku vyhrát v soutěži nebo si ji i třeba koupit?

Staňte se pro psa jeho bohem!

Tato knížka je naplněna hodnotnými informacemi, které posilují vztah člověka a psa. Je unikátní podrobnou praktickou příručkou, která mění myšlení člověka z jeho standardně automatického bez pozornosti v přítomném okamžiku k úspěchům na základě vědomého přístupu. Poskytuje možnost si udělat své dohody podle toho, jak je komunikace člověku vlastní na základě jeho přirozenosti (např. přirozenost pohybů v různých situacích) a jak je to nejvhodnější právě pro jeho pejska (např. zlepšujete vnímání toho, co je pro vašeho psího parťáka jednodušší a proveditelné). Jakmile budete ve všech symbolech úspěšní, vaše mysl i tělo již bude vědět, jak i jakékoliv další přání, co má pejsek udělat, přesně vytvořit, srozumitelně sdílet komunikací, které zvíže rozumí. A váš společný život nabere úplně rozdílné úrovně spolupráce a porozumění. Chcete-li, napište si o nahlédnutí do obsahu knížky.

O co se hraje?

Výherce se může těšit na skvělou knížku od psí koučky Michaely Drábkové „Znaková řeč pro psy“, která je výborným průvodcem správnou a účinnou komunikací s našimi čtyřnohými parťáky. Takže neváhejte a do soutěže se určitě zapojte!

Pravidla soutěže:

Každá soutěž má svá jasně daná pravidla a není tomu jinak ani v případě našeho Adventního kalendáře. Nejsou však nikterak složitá, a pokud soutěžit chcete, tak směle do toho! Co tedy musíte splnit?

  • V daný den pečlivě přečíst celý článek a vyhledat v něm ukrytou INDICII, kterou jistě bezpečně poznáte.
  • Prostřednictvím facebookového profilu ecanis.cz (https://www.facebook.com/psicasopis) sdílejte na svém vlastním profilu a zároveň označte minimálně tři své přátele z řad pejskařů.

 

POZOR!!!

Pro zařazení do slosování o hlavní vánoční cenu, o kterou se v Adventním kalendáři hraje 24. 12. 2021, je nutné posbírat všech 24 indicií, což můžete učinit i zpětně!!!

Adventní kalendář 2021 jen a jen pro vás!!!
Adventní kalendář 2021 jen a jen pro vás!!!

Slyšíte to také? Vánoční svátky již klepou na dveře a my jsme pro vás po loňském mega ...

26.11.2021Adventní kalendář 2021

Ceny pro výherce:

Soutěžit můžete od 1. prosince do 24. prosince 2021.  Každý den jeden z vás, který splní obě dvě výše popsané podmínky, získá jednu cenu, o kterou se aktuálně bude hrát a bude detailně popsána v adventním článku, z nějž také jasně vyplyne, kdo je partnerem a zároveň dodavatelem dané výhry.

Výherce budeme kontaktovat vždy nejdéle do tří pracovních dní.

Red.

Foto: archiv Míši Drábkové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
Povel

    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)



    -->