Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Srdcař, který miluje život!

A je to tady dnes už podruhé! Dvě naše národní plemena – chodský pes a pražský krysařík se dočkala a jsou konečně prozatímně uznána FCI!!! Právě nyní si připomeneme rozhovor o plemeni pražský krysařík, který u nás vyšel před necelými třemi lety…


Srdcař, který miluje život!

Lidé, kteří se pohybují okolo pražských krysaříků, pro toto plemeno doslova a do písmene dýchají. Když o něm zapáleně mluví, svítí jim oči a na rtech září úsměv. A jednou z nich je i Ing. Ivana Krčková, hlavní poradkyně chovu Klubu přátel psů pražských krysaříků. A co jsme se od ní dozvěděli?

Paní Krčková, ač je to vzrůstem opravdu malý psík, tak jeho historie je naopak ohromná a poutavá. Seznámila byste nás s ní blíže?

Srdcař, který miluje život!

Pražský krysařík (PK) je zřejmě naším nejstarším národním psím plemenem. Zmínky o tomto miniaturním psíkovi nacházíme už v nejstarších písemných pramenech týkajících se naší národní historie. Pražský krysařík byl součástí dvora českých knížat a králů. Jako dar našich panovníků se dostával na dvory ostatních evropských vladařů. Oblíbeným společníkem byl i za první republiky. V letech válečných a po druhé světové válce samozřejmě byly jiné priority než kynologie. Ale jeho novodobá historie se počítá již na více než třicet let, kdy Ing. Jan Findejs započal s regenerací tohoto jedinečného českého národního plemene. V roce 1990 pak byl založen Klub přátel psů pražských krysaříků (KPPPK) a do evidence plemenné knihy byli zadáváni první jedinci i odchovy.

Krysařík je velmi oblíbený, můžeme ho vidět snad všude a vždy se nad ním pozastavíme. Kdo je pozorný, tak si jistě musel všimnout i velkých rozdílů třeba ve výšce jednotlivých psů. Jak to tedy například s tímto parametrem je?

Srdcař, který miluje život!

Ano, krysařík je plemenem dobře známým, a to nejen v České republice. Je milé zaznamenat, že za ta léta, kdy se pohybujeme kolem krysaříků, se dnes již nikdo neptá, co to vedeme na vodítku; případně „zkušeně” nekomentuje: „To je ale krásný ratlíček!“ Stále nás však čas od času kontaktuje laik, který shání toho „mini” krysaříčka. Výška pražského krysaříka je jednoznačně dána platným standardem plemene. Za optimální výšku je považováno 21 až 23 cm(s tolerancí +/- 1 cm). Plemeno je stále ještě v období regenerace, a proto je výskyt výškové lability přirozený. Souvisí to i s měnícími se prioritami v chovu. Věříme, že v budoucnosti bude výška ustálená a pouze s minimálními rozdíly.

Co dalšího byste nám prozradila o chovu našeho nejmenšího národního plemene?

Srdcař, který miluje život!

Je hodně maličký a trpí i některými nemocemi, jako je např. luxace pately a další.

Kvalita chovných jedinců z pohledu zdraví je však vysoká. Samozřejmě mluvíme o krysařících s průkazem původu ČMKU/FCI, kteří jsou uchovněni až po splnění poměrně přísných podmínek.  Plemeno PK má svá specifika, ale nijak nevybočuje ze zdravotní linie miniaturních plemen. Dokazují to jak data získaná při bonitacích, tak i výstupy z kontrol vrhů.  Náš chovatelský klub pořádá každý rok čtyři bonitace, kterých se zúčastní zhruba osmdesát jedinců. Vyšetření na postižení luxace patel je jednou z podmínek chovnosti. Toto vyšetření za posledních pár let podstoupilo téměř šest set jedinců a převážná část z nich s výbornými výsledky.

Na co si dát pozor a co třeba hlídat při výběru štěněte pražského krysaříka, které nyní patří k velmi módnímu plemeni?

Srdcař, který miluje život!

Zde platí běžná pravidla pro výběr zdravého štěněte jako u všech ostatních plemen. Naprostou prioritou je pořizovat si štěně s PP pouze z chovatelské stanice oficiálně registrované FCI zastřešené Českomoravskou kynologickou unií. Kontakt na většinu aktivních chovatelských stanic najdete na webových stránkách chovatelského klubu. Garance splnění podmínek chovnosti (tedy zdravotní relevance i exteriér odpovídající standardu) obou rodičů je v takovém případě dána klubem a rizika se snižují na minimum. Navíc u každého vrhu proběhne kontrola, jejíž výsledek písemně dokumentuje nejpodstatnější údaje o každém jednom štěněti a může být pak pro nezkušeného nového majitele vodítkem. Každé štěně odchované po záštitou KPPPK je při odběru čipované, dostává mezinárodní pet pas a průkaz původu, samozřejmostí je očkování a opakované odčervení. Mnoho chovatelů již dělá i DNA testy, případně testy na barvu atd. Doporučujeme navštívit některou z klubem pořádaných výstav a „pobýt“. Nasát atmosféru, okouknout, poptat se, vybrat si typ krysaříka, který se vám líbí, vyslechnout hodnocení rozhodčího, seznámit se osobně s chovateli. Najít si toho (čtyřnohého i dvounohého), který vám „sedne“. Navíc náš klub má jmenované poradce chovu, kteří se rádi s laickým zájemcem o plemeno rádi podělí o své zkušenosti a znalosti.

Všeobecná popularita se na každém plemeni určitým způsobem podepíše. Bohužel je krysařík jedním z těch nejoblíbenějších, a tím zřejmě i hodně poškozován podvodníky a množiteli. Co si o tom myslíte?

Srdcař, který miluje život!

Ano, pražský krysařík je velmi oblíbeným plemenem a tady s vidinou snadného prodeje a finančního zisku i lákavým pro podvodníky a množitele. Mnoho stávajících majitelů krysaříka nejdříve naletělo neseriózním „chovatelům" při koupi štěněte bez průkazu původu, ze kterého záhy vyrostl pes přerostlý či nemocný.  KPPPK se již několikrát razantně postavil proti těmto problémům. Štěně s rodokmenem kupujete vždy z chovatelské stanice. Když si pořídíte štěňátko s PP, je velká pravděpodobnost, že nebudete trávit zbytečně čas u veterináře, nebudete platit horentní sumy, aby vašemu pejskovi pomohl, protože jeho „chovatel" zanedbal kvalitní výživu, základní očkování, odčervení a nepříbuznost předků neřešil. Připočtěte k tomu také bezesné noci strávené s vaším kamarádem, který se trápí, protože je nemocný.

Máte povinné testy DNA, proč toto opatření?

Srdcař, který miluje život!

Genetický profil psa je souborem DNA znaků, charakteristických výhradně pro daného jedince. Trend současné́ doby jasně směřuje k co nejjednoznačnější identifikaci. Tetování se může stát časem nečitelné́ a čip se může ztratit nebo prostě přestat fungovat. Pomocí genetického profilu lze totožnost psa kdykoliv znovu ověřit. Genetický profil je spolehlivým nástrojem k určování rodičovství́. Vznikají-li jakékoliv pochybnosti o tom, zda je štěně skutečně potomkem rodičů, které uvádí chovatel, stačí porovnat jejich profily. Velmi důležitým ukazatelem je pomocník při hledání optimálního chovného páru. Vhodní jedinci se vybírají na základě mnoha faktorů, mezi něž se řadí standard plemene, zdraví, temperament, pracovní schopnosti či vzhled. Přesto na konci takto náročného výběrového procesu může být hned několik shodně kvalitních kandidátů. V takovém případě pomůže rozhodnout porovnání genetických profilů, které posoudí míru příbuznosti vybraných psů a feny. Cílem je vždy vnést do chovu co nejvíc nové krve, takže je třeba, aby profily byly co nejrozdílnější.

Jsme velmi hrdí na to, že členové našeho chovatelského klubu podpořili svým rozhodnutím při členské schůzi tento pokrokový směr. Zpracování testů i vedení archivu je v kompetenci certifikované laboratoře. Navíc tento fakt hraje pozitivní roli v procesu mezinárodního uznání. Vždyť pro mnoho stávajících plemen je toto nadstandard.

Jaké zbarvení je u krysaříků schválené?

Srdcař, který miluje život!

Černá se znaky, hnědá se znaky a další zesvětlené varianty sestupnou řadou až k žluté recesivně založené barvě včetně merle zbarvení těchto variant a pak také červená.  Všechna tato zbarvení lze běžně vidět.

Krysařík je velmi temperamentní a ochotný ke každé sportovní aktivitě!

Co byste mi řekla o povaze těchto malých psíků? Komu byste je doporučila a čemu všemu se s nimi lze věnovat?

Srdcař, který miluje život!

Pražský krysařík je ideálním společníkem. Je malý a velmi inteligentní, vhodný téměř pro každého, kromě velmi malých dětí, a zvláště pak pro ty, kteří si z různých důvodů nemohou nebo nechtějí pořídit velké plemeno. Je to stále pes se všemi významy toho slova, ale „skladný a lehce obsluhovatelný“: pohlídá, zahlásí, ale nezakousne; stačí vám na procházce, ale vejde se do malého bytu; bez problémů s vámi může cestovat nebo jej kdokoli beze strachu pohlídá, údržba srsti je minimální… Krysařík je velmi temperamentní a ochotný ke každé sportovní aktivitě. Zvládá coursing, agility, dogdancing, obedience atd. Známe mnoho šikovných majitelů a krysaříků se složenými zkouškami. Krysařík si často neuvědomuje svou velikost a křehkost. S odvahou se postaví každému, koho vnímá jako protivníka. Rádi pravdivě deklarujeme, že krysařík je malý pes s velkým srdcem. Miluje všechny své blízké a je ostražitý k cizím lidem.

Cesta k mezinárodnímu (ze začátku prozatímnímu) uznání nového plemene vede přes mnoho schůdků a čas od času se jí změní (ztíží) trasa dle nově přijatých požadavků a dodatků k doložení všech požadovaných materiálů…

Co brání přijetí pražského krysaříka pod FCI?

Tento rozhovor vyšel na eCanis 20. 11. 2016 a nyní ho připomínáme právě u příležitosti prozatímního uznání plemene komisí FCI ze dne 29. 4. 2019. Proto informace v něm ohledně uznání již nejsou platné, nicméně velmi zajímavé. (poznámka redakce eCanis)

Uznávací proces je právě v běhu. Je to ale spíš maraton než sprint, i když podstatnou část již máme za sebou. Cesta k mezinárodnímu (ze začátku prozatímnímu) uznání nového plemene vede přes mnoho schůdků a čas od času se jí změní (ztíží) trasa dle nově přijatých požadavků a dodatků k doložení všech požadovaných materiálů. Což znamená prakticky a ve velmi zkrácené verzi, že žádost byla podána, zpětně připomínkována, standard doplněn dle doporučení a přepracován do formátu dle požadavků FCI. Nejpodstatnější součástí podkladových materiálů je doložení osmi do třetí generace nepříbuzných linií, přičemž v každé budou nejméně dva psi a šest fen z různých vrhů narozených v průběhu pěti let. Další dokumenty a testy se týkají zdraví, povahy, temperamentu a užití. Materiály schvalují příslušné komise FCI a následně dávají doporučení předsednictvu FCI.

Srdcař, který miluje život!

Pod čarou je třeba zmínit, že vrhy PK jsou málopočetné, lidský faktor nevyzpytatelný a export byl v uplynulých letech masívní, takže sladit teorii s praxí není tak snadné jako u jiných plemen. Nicméně pracujeme ve prospěch věci a těšíme se na pozitivní novinky.

Mohla byste nám představit svoji chovatelskou stanici?

Srdcař, který miluje život!

Zde je na místě raději zmínit chovatelské stanice, které se nesmazatelně zapsaly do historie pražského krysaříka.  Je nemožné nezmínit chovatelské stanice, které spolupracovaly již s panem Ing. Findejsem při počáteční fázi regenerace a to jsou tyto: z Vyšehradského podhradí, z Etaru,  Černá orchidej, z Králova odkazu, Královnin skvost, z Hrádku Kunratic, z Amálčiny zahrádky, z Milíčovského lesa a  mnoho dalších.  V současné době klub eviduje padesát sedm aktivních chovatelských stanic. Některé z nich se do chovu zapíší výrazněji a některé méně výrazně. Nesmíme zapomenout, že kromě České republiky existují kluby chovatelů pražských krysaříků ve Švédsku, Německu, Švýcarsku, Dánsku, Norsku, Finsku, Rusku, v Japonsku, Austrálii, USA a majitele našeho plemene najdete ve většině evropských zemí.

Co byste vzkázala chovatelům, stávajícím majitelům a také budoucím zájemcům o plemeno?

Krysařík je srdcař. Miluje hraní i učení, mazlení, jídlo, výlety, akci i lebedění… Miluje život, užívejte ho tedy s ním plnými doušky!!!

 

Foto: Ing. Ivana Krčková

Klub přátel psů pražských krysaříků, z. s.

http://nermin.procortex.cz

http://prazsky-krysarik.cz/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->