Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

Všimli jste si již na internetu nebo v kynologickém tisku fotografií, na kterých je zvěčněný běžec se psem prodírající se bahnem, či překonávající nejrůznější krkolomné překážky? Jde o náročné překážkové závody, kdy se se svým psem stáváte doslova jedním tělem a jednou duší. To je Hard Dog Race!


Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!
Panýrková Iveta 19.6.2019 11188x Tam nesmíte chybět

Při práci ve službě si psovod i pes při zásazích mnohdy sáhnou až na samé dno. A to doslova. A právě i tato skutečnost stála za zrodem extrémních závodů, které si pomalu, ale jistě nacházejí své místo „na slunci“. Jak, proč a kdo přišel s tímto báječným nápadem, nebo co vše vás na trati takového klání bude čekat, nám již přiblíží sympatická oblastní ředitelka HDR ČR Petra Makovská.

Petro, my si spolu budeme povídat o závodu, který jistě zaujme každého na první pohled. Avšak ne každý má tu odvahu nebo fyzické predispozice k tomu se účastnit. Představte nám ve zkratce, o co tedy vlastně jde?

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

Určitě, velice ráda. Hard Dog Race je extrémní překážkový závod, který bok po boku společně absolvuje člověk se svým nejvěrnějším psím parťákem. Zdolávají společně nejen čas, někdy i sami sebe, ale také hromady bahna, vody a speciálně vyrobené překážky, to však samozřejmě s ohledem na bezpečnost jak člověka, tak i psa.

Ačkoliv nepatřím ke sportovně založeným lidem, závod mě opravdu zaujal. Kde a kdy se zrodil nápad toto upořádat?

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

Myšlenka Hard Dog Race se zrodila v hlavě Andráše Púzy. Jeho životní zkušenosti ho přivedly k myšlence uspořádat závody takového typu. Ze všech zkušeností byl prvotní jeho vztah ke psům. Láska ke psům začala již v jeho dětství a jak sám tvrdí: „Chodit jsem se učil se psy.“ Další rozhodující životní zkušeností bylo, když se stal členem týmu, kde pracovali se záchrannými psy. Tyto zkušenosti ho vedly k tomu, aby z obyčejného chovu psů začal psí svět brát jako své poslání. Sloužil jako voják v maďarské armádě. V Afganistánu byl na sedmiměsíčním vyslání jako expert na hledání výbušnin. V extrémních situacích se naučil, jakou hodnotu má výdrž a spolupráce pro úspěšnou záchrannou akci. Z této náročné pozice šli pak s jeho psem Roninem do výslužby a ten se po nelehkých misích změnil v domácího mazlíčka a novou roli si také náležitě užívá.

Mimo trasy dlouhé několik kilometrů na závodníky čeká i celá řada těžkých překážek. Co všechno se na trati objeví za záludnosti?

Mimo přírodní terén a někdy i ne příliš oblíbené kopce na naše dvou i čtyřnohé závodníky čeká velice oblíbené bahno, voda, ale i pneumatiky a to ve všech možných podobách na překážce. Budou se plazit, prodírat, lézt, skákat, brodit či podlézat.  

https://www.facebook.com/harddograceczechrepublic

Na výběr máte hned několik tratí – od juniorské pro malé až po opravdu těžké tratě. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

Jak to u většiny závodů bývá, tak rozdíl je především v délce trati a v počtu překážek. HDR Junior se mohou účastnit děti od 8 do 14 let a společně se svým psem zdolávají 2 km dlouhou trať a na ní osm překážek. HDR Base je trať dlouhá 6 km s šestnácti překážkami a mohou ji absolvovat ti, kteří dovršili 14 let až do 99 roků! Další a více náročnější je HDR WILD, která už je dvakrát tak dlouhá, tudíž 12 km a závodníci se na ní setkají s dvaceti dvěma překážkami. Nejtěžší, nejdelší a opravdu nejbrutálnější je HDR Brutal, kdy délka tratě čítá 20 km a překážek je pro závodníky nachystáno celkem dvacet osm!

Na trati jsem viděla mnoho sportovců, a tak jsem si říkala, že to není nic pro mě, ale na druhou stranu jsem viděla i starší závodníky, silnější lidi, no prostě všechny kategorie. Pro koho je tedy závod určen?

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

Závod je určen opravdu pro každého! Malý, velký, dlouhý, široký či bystrozraký, černovláska, blondýnka či zrzek, mladý pán nebo paní v letech. Podstatou závodu není výhra, hlavní je si ho společně užít a v cíli pocítit ten neskutečný pocit štěstí, lásky a hrdosti! Byla jsem již na několika závodech, když zrovna nepořádám ten u nás v ČR a opravdu starších lidí přibývá, jakožto i mladých, předběhli mě závodníci s většími proporcemi, než mám já, ale o tom to je. Nezáleží na tom, jak člověk vypadá, kolik mu je, ale jak velké má srdce, odhodlání a také jak silný a láskyplný má vztah se svým psem.

Závod je určen opravdu pro každého! Malý, velký, dlouhý, široký či bystrozraký, černovláska, blondýnka či zrzek, mladý pán nebo paní v letech...

A pro jaké plemeno se HDR vlastně hodí? Na trati běhají například němečtí ovčáci a vedle nich soutěží čivavy – to se dá? Mohou si vůbec navzájem konkurovat? A jak jsou rozděleny ceny pro vítěze?

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

Jako u lidí, tak ani mezi psy neděláme rozdíly. Jediné, co je podmínkou, tak že pes musí mít v den závodu ukončen jeden rok věku. Všechno se dá a popravdě většinou ti menší mají výhodu v tom, že pokud nechtějí překážku překonat, tak je prostě jen majitel vezme do náruče a přes překážku jej přenese. Samozřejmě ne vždy je to možné, ale vezměte si například do náruče vlkodava, německého ovčáka nebo dokonce dogu… Toto není moc reálné. Pokud se ptáte na otázku vytrvalosti a kondice, tak právě to je také z části o tréninku, ale jak říkám, zde se nejedná o konkurenci, ale hlavně o zábavu!

Určitě si mnoho lidí včetně mě řekne: „Ty jo, to vypadá super, ale já na to prostě nemám, vždyť ani neběhám!“ Co byste nám doporučila?

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

I já chtěla na svůj závod trénovat a popravdě jsem byla jen jednou, proklínala jsem se, omlouvala se psovi, ale za cílovou čárou jsem nikdy nepoznala takovou záplavu emocí. Určitě je pro každého, jež chce tento závod absolvovat, dobré ze začátku chodit na delší procházky, seznamovat psa s vodou, bahnem, plazením apod. Máme v ČR i několik smeček HDR, které společně trénují, radí si, pomáhají a baví se přípravami na závody. Určitě se mohou obrátit i na nás jakožto „Team HDR“ a my jim velice rádi poradíme.

Nezáleží na tom, jak člověk vypadá, kolik mu je, ale jak velké má srdce, odhodlání a také jak silný a láskyplný má vztah se svým psem!

Kdy a kde se tento závod koná a kolik je startovné?

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

Již druhý ročník HDR Base se bude konat na skvělé motokrosové dráze a v jejím okolí v obci Opatov (okres Svitavy, Pardubický kraj) již 14. 9. 2019. Startovné bude podobné jako loňský rok, a to bude zveřejněno v den začátku online registrace, jež bude spuštěna v druhé polovině června. Cena startovného je rozdělena do tří vln a pak cena na místě v den závodu. První vlna je nejlevnější, můžete také uplatnit slevu, která se váže k adoptovaným psům, uniformovaným složkám, studentům, dále je zvýhodněné startovné pro týmy a také zakladatele smečky.

Posláním HDR není jen poskytnout závodníkům nezapomenutelný zážitek, ale také obecně zlepšit zodpovědnost v rámci vlastnictví psů. Za tímto účelem spolupracujeme s neziskovými organizacemi, jejichž jediným cílem je pomoci pejskům v nouzi. Jednou z organizací je „Běhejme a pomáhejme útulkům“ a její zakladatelé nejenže organizují charitativní běhy, ale také neustále zlepšují sortiment dárkových předmětů, jejichž zakoupením přispějete na pomoc pejskům. Dalšími organizacemi jsou neméně známé „Dočasky, a. s.“ a „Záchranná stanice Zelené Vendolí“, jejichž každodenní náplní je péče o pejsky bez domova. Náš další, jak říkáme, „nezištný“ partner je nadační fond „Staň se srdcařem“, jeho tým a zakladatelé mají taktéž obrovské srdce, které bije pro pejsky v nouzi. V letošním roce jsme navázali nové partnerství, a to s „Červenou tlapkou“, online registračním portálem pro psí dárce krve. Tento projekt nás ohromil a i členka českého HDR týmu a její fenka Ayleen byla jednou z prvních zapsaných v tomto registru.

Co tu ještě nepadlo, je povinná výbava. Je nějaká předepsaná? Všimla jsem si, že psi i lidé mají postroj. Co byste doporučila a musí být pes během závodu na vodítku?

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

Vodítko je nutností a jedním z pravidel HDR, pes musí být po celou dobu připojen k majiteli. V letošním roce jsme přidali do podmínek i to, že pes musí být na postroji, a to už jen z bezpečnostních důvodů. Já osobně mám výborné zkušenosti s běžeckým sedákem, vodítkem s amortizérem a postrojem. Postroje běžecké jsou skvělé na běhání, ale stalo se nám, že se z nich vícero psů vyvléklo. Určitě je ale potřebné, aby si pejsek na postroj navykl a stejně tak i vy na ostatní vybavení.

Je na závodech pro případ potřeby přítomen veterinární, ale také humánní lékař?

Na každém závodě HDR musí být přítomni jak zdravotníci, záchranná služba, hasiči, tak i veterinární služba s doktorem a asistenty. Je to přeci jen „hard“ závod a bezpečnost našich závodníku je na prvním místě!

Petro, já myslím, že jste nám zodpověděla všechny otázky. Nevím jak čtenáři, ale já mám nyní opravdu chuť takovou výzvu vyzkoušet. Pokuste se tedy nás všechny na tento závod nějak osobně pozvat...

Šest nohou, dvě srdce a jedna hrdost – to je HDR!

 

Milujete výzvy a chcete zažít, jaké to je, když společně poběží šest nohou, k tomu budou bít dvě věrná srdce a na konci pocítíte obrovskou hrdost? Přijďte strávit den plný emocí bok po boku svého nejlepšího psího přítele a v doprovodu dalších kamarádů! Těšíme se na vás 14. září v obci Opatov na motokrosové dráze!

Za HDR ČR, Petra Makovská, oblastní ředitelka HDR ČR  

Děkuji vám za rozhovor

 

Foto: HDR ČR

https://harddograce.cz/

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->