Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Šarpej vám dá celé své srdce!

Vypadají, jako by měli velké starosti nebo o něčem usilovně přemýšleli. Milují svoji rodinu, jsou nesmírně čistotní, mají rádi pohyb, vyhodnocují situaci a také kolem nich koluje spousta fám a pověr. To všechno a ještě mnohem víc jsou šarpejové a budou nás provázet po celý březen! Můžete se těšit!


Šarpej vám dá celé své srdce!
Eva Durasová 17.3.2018 19986x Představení plemene v podobě portrétu

Šarpej je plemeno, jehož kořeny jsou pohřbeny hluboko pod nánosem času. Jeho předkové bezpochyby pocházejí z doby dynastie Han (2. století n. l.) a za místo vzniku se považuje okolí malého městečka Dah-Let v provincii Quandong na pobřeží Čínského moře. Některé prameny hledají kolébku tohoto zvláštního plemene v severní Číně nebo v Tibetu. Jak to bylo doopravdy, dnes už nikdo nezjistí...

Šarpejové nebyli psi paláců…

Šarpej vám dá celé své srdce! Jejich domovem byl čínský venkov. Jejich život byl proto těžký a mnoho nechybělo k tomu, aby úplně zanikli. Čínští venkované je používali k hlídání stád a svých obydlí a je pravděpodobné, že je i pojídali. Tito vesničané dali také plemeni jeho jméno. V čínštině totiž SHAR-PEI znamená slovní spojení PÍSKOVÁ SRST – ne snad pro žlutou barvu, která je pro plemeno typická, ale pro její zvláštní charakter.  Srst má být tak krátká a tvrdá, že na pohmat připomíná smirkový (pískový) papír.

Volná kůže, hluboko posazené oči a malé, těžko zranitelné uši, to byly vlastnosti, které přímo předurčovaly šarpeje být také výborným pomocníkem při lovu velké zvěře a později i typickým plemenem pro psí zápasy. Tak jak se šarpejové snadno naučili lovit medvědy a jeleny, tak při zápasech „lovili“ i jiné psy a dodnes jim nedělá potíže, když je nějaký pes chytí, otočit se blesku rychle ve volné kůži a zakousnout se mu tam, kde to nejméně očekává.

Část textů převzata z knihy Ing. Hany Petrusové „Toto je šarpej“.

Letos oslavíme třicítku!Šarpej vám dá celé své srdce! 

První dovezenou fenkou do tehdejšího Československa byla Fallohide Shanghaj Lily, které se u nás v roce 1988 narodila i vůbec první štěňátka, a to v chovatelské stanici Bullit. Dovézt ze zahraničí přes železnou oponu psa byl tehdy obrovský problém, ovšem zadařilo se a dalšími chovatelskými stanicemi, které odchovaly svá první šarpejí miminka, byly Dortýn, Baji, Modrokvět, Toklaz a Antilo. Pouze poslední jmenovaná stanice s nynějším mezinárodně registrovaným názvem Antilo Gold Pei zůstala jako jediná chovu tohoto plemene věrná až dodnes. V současné době se v Čechách věnuje chovu celá řada chovatelských stanic. V letošním roce to bude již třicet let od narození prvních šarpejíků u nás. Plemeno nyní v ČR zastřešují celkem tři kluby – Shar-pei club, Exotic klub a Klub málopočetných dogovitých plemen. Bohužel spolu ale prakticky nespolupracují, tudíž momentálně nelze konkrétně popsat aktuální chovnou základnu. Zařazení do chovu se řídí pouze dodržením standartu plemene a k uchovnění je zapotřebí bonitace. Termíny bonitací si určuje každý klub individuálně.

„Kartáč na podlahu“ nebo „samá vráska“?

Šarpej vám dá celé své srdce! Šarpej patří mezi střední plemena, dosahuje vzrůstu od 44 cm do 51cm. Ideální je kvadratický rámec těla, což znamená, že délka trupu by se měla přibližně rovnat kohoutkové výšce. Fenky dosahují váhy kolem dvaceti kilogramů a psi kolem dvaceti pěti kilogramů. Srst rozlišujeme dvojího typu – tzv. „horse coat“ a „brush coat“. První varianta se vyznačuje velmi krátkou, velmi ostrou a na pohlazení až nepříjemně pichlavou srstí, takže majitel fenky nebo pejska má často pocit, že se mazlí s kartáčem na podlahu. Druhý typ je poněkud příjemnější na dotek, srst je o poznání delší, i když stále odpovídá standardu a na těle neleží, ale téměř stojí. Každá z těchto variant s sebou nese i malinko odlišné vzezření. Nositelé extrémně pichlavé srsti vypadají zpravidla více sportovně, jsou štíhlí až atletičtí, nemívají tolik vrásek a čenichová partie nebývá příliš plná. Šarpejové druhého typu srsti mají silnější podkoží, takže i vrásky na těle, hlavě a lalok na krku, tito jedinci vypadají mohutněji a hlavu a čenichovou partii mají masitější.

Barevných variant plemene je hned několik.

K základní přirozené zlaté, smetanové a červené barvě přibyla ještě barva černá, čokoládová, modrá, lila a isabel. Každá z barev má i své odstíny, někdy světlejší, někdy sytější, ovšem vždy musí být pes jednobarevný, jak nám káže standard. Příroda si ovšem někdy ráda pohraje. Pak se můžeme setkat s barvou sobolí (černě zbarvená záda a pálení na nohou různé sytosti), vzácně se narodí dlouhosrstý šarpej, který vzdáleně připomíná čau-čau, tomuto jevu říkáme „bear coat“ – tzv. medvědí srst. V neposlední řadě musím zmínit i květovaného šarpeje, kdy se v základní barvě srsti vyskytují bílé flíčky nebo i větší bíle zbarvené plochy.

Stop fámám a pověrám!Šarpej vám dá celé své srdce! 

V dnešní době se hledí především na zdraví, proto se již málokdy setkáváme s extrémně vrásčitými, těžkými a zavalitými plyšáky. Trendem je středně vrásčitý sportovně vyhlížející a přirozeně osvalený jedinec. Mezi lidmi často panují různé nesmyslné pověry a hrůzné představy o nemocech, plísních a spoustě problémů, které šarpejové mají. Dokonce nejmenovaná paní chovatelka jiného plemene a rozhodčí z exteriéru zveřejnila před časem v časopise „Pes přítel člověka“ informaci, že šarpej musí projít několika plastickými operacemi, aby vůbec mohl fungovat. Samozřejmě je to nesmysl. Každé plemeno má svá specifika a zdravotnímu stavu kteréhokoli pejska je třeba věnovat pozornost.

Není to hloupý pes!

Šarpej vám dá celé své srdce! O šarpejích se traduje, že jsou většinou pomalí a líní, flegmatičtí, žijí si tak trochu ve svém světě. Ovšem často tomu tak není. Šarpej není hloupý pes, jen vždy při každém povelu vyhodnocuje, jak moc je to důležité a potřebné a zda má význam uposlechnout na první oslovení. Tím se výrazně liší od jiných plemen. Je třeba s tím počítat a člověk, který si ho poprvé pořizuje, dostane ale o to více lásky a celé psí srdíčko.

Co se v mládí naučíš…

Každý pes stejně jako člověk dostane do vínku soubor vloh a nadání po svých předcích. Je jen na novém majiteli, jak se k takovému „nadělení“ postaví. Jak od mládí pejska vedete a učíte, takový pak bude. Jak již bylo řečeno, některý jedinec je méně chápavý, jiný pohodlný, někdo zase bláznivý rarášek. U šarpejů takové odlišné povahy nejsou výjimkou. Nejhorší variantou je, když se dominantní štěně se dostane do rodiny, která ho sice bezmezně miluje, ale vše mu dovolí a pes pak dělá ředitele domácnosti. To však platí obecně u všech plemen. Pokud se sportovně založený šarpej dostane do rodiny, která jezdí na hory, chodí na vycházky, jezdí z města do přírody k babičce nebo na chatu, je to ideální situace. Pokud má majitel trpělivost a pochopí, jak šarpej vnímá povely, lze psa naučit mnoho, případně složit i nějakou zkoušku. Někteří dokonce sportují u kola či koloběžky a na takové aktivity se už předem těší. Plemeno nemá s pohybovým aparátem problémy, ovšem k extrémní zátěži se nehodí. Ideálním „sportem“ jsou hry s druhým psím kamarádem, za krátký čas budou po takové činnosti oba krásně osvalení a fyzicky zdatní.

A do necek s ním! Šarpej vám dá celé své srdce! 

Všeobecně se traduje, že o šarpejí srst se musí extrémně pečovat, vytírat faldy, pudrovat a kdoví co ještě. Údržba srsti přitom není nikterak náročná. Pes dvakrát do roka líná, fenky zpravidla začínají měsíc před začátkem hárání. Srst se běžně udržuje kartáčováním gumovým nebo žíněným kartáčem, při husté srsti lze s opatrností použít i furminátor. Čistotu srsti a kůže pak udržujeme zejména koupáním v kvalitním šamponu, který ji nevysušuje a použitím závěrečné péče s kondicionérem určeným pro krátkou srst. Jednodušší variantou např. při přítomnosti malého dítěte v domácnosti je možnost vytírání kožíšku vlhkým hadříkem namočeným ve slabém světle růžovém roztoku hypermanganu. Tímto způsobem bude zachováno původní pH pokožky, ale srst bude zbavena prachu a bakterií. Před návštěvou výstavy není potřeba žádných dalších úprav.

Většinou se setkáváme s dotazy, jak často šarpeje koupat. Vždy dle potřeby. Pokud máme k dispozici opravdu kvalitní šampon a kondicionér, není se čeho obávat. Když se pes zašpiní nebo nelibě páchne po procházce, kde se „zapudroval“ leklou rybou nebo cizími exkrementy, tak prostě koupeme, i když zrovna před dvěma dny byl čistě umytý a vysušený.

Co se týče dalších specifických znaků, je třeba věnovat pozornost očím, očním víčkám a hygieně uší.

Na zdraví má vliv i strava…

Šarpej vám dá celé své srdce! Průměrný věk u šarpejů se dá jen velmi těžko určit, každý organismus je individuální, je to stejné jako u lidí. Nejspíš by se dal vypočítat sečtením a vydělením dožitých roků určitého počtu jedinců. Ale to by bylo velmi nepřesné. Někdo se dožije čtyř, někdo šesti, osmi, jedenácti i patnácti roků. Někteří lidé mají ale statistiky velmi rádi, proto lze zhruba napsat věkový průměr něco mezi osmi a dvanácti roky.

Šarpejové s průkazem původu nemají předepsaná žádná zdravotní vyšetření k uchovnění (produkci potomstva s PP). Je však třeba u tohoto plemene sledovat oční víčka (sklony k entropiu), stav kůže a srsti (zejména citlivost na setkání s blechou psí) a celkový zdravotní stav. V dnešní době se často setkáváme se selháváním ledvin. Je to onemocnění velmi vážné a většinou s fatálními následky. Upravit stravu je asi nejlepší možnou prevencí. Všeobecně je dnešním trendem návrat k přirozené stravě, tedy maso se zeleninou a přílohou. Pokud bychom maso vařili, velká výživná síla není jen v něm, ale hlavně ve vývaru. Pokud vaříme maso se zeleninou, je třeba ji kvůli stravitelnosti uvařit hodně do měkka. Nevaříme-li maso, je zeleninu třeba nastrouhat nebo nasekat najemno. Také se doporučuje (pokud krmíme syrovým) maso spařit, tedy přelít vařící vodou, aby se povrch zatáhl a živiny se uzavřely uvnitř.

Tento pes velmi citlivě vnímá dění kolem sebe a nezřídka se cítí ukřivděný a smutný a dokáže i plakat jako dítě!

Ke komu se šarpej hodí a pro koho by měl být tabu?Šarpej vám dá celé své srdce! 

Toto je, myslím, velmi srdeční záležitost. Málokdo, kdo jednou sdílel se šarpejem domácnost, si pořídí později jiné plemeno. Protože nemůžeme od těchto pejsků očekávat vysoké sportovní výkony, doporučuje se např. do rodiny s dětmi, jako opravdu moc prima domácí společník pro každého, kdo chce chodit na klasické vycházky a mít svého plyšáka stále u sebe. Nejraději s paničkou vaří v kuchyni a uprostřed všeho dění „překáží“, miluje mazlení a kontakt. Má svůj gauč nebo křeslo, případně měkký pelíšek a své místo si pečlivě hlídá. Je velmi čistotný, takže si na každé venčení „řekne“ a než by udělal doma loužičku nebo bobek, dokáže se udržet i dvanáct hodin. Svoji rodinu velmi miluje, a pokud během svého života změní majitele, hůře to snáší, dlouho trvá, než přilne k jinému cizímu člověku. Většinou se přesun podaří zvládnout, opuštění šarpejové (např. z útulku) změnu přijímají velmi dobře.

Komu plemeno nedoporučit?  Těžká otázka, každý člověk si svého pejska vybírá srdcem, takže se málokdy stane, že si vybere špatně. Lidé velmi stresovaní, extrémně pracovně vytížení, cholerici – pro takové se šarpej určitě nehodí. Tento pes velmi citlivě vnímá dění kolem sebe a nezřídka se cítí ukřivděný a smutný a dokáže i plakat jako dítě.

Foto: archiv Evy Durasové
http://www.shar-pei.cz
Část textů převzata z knihy Ing. Hany Petrusové „Toto je šarpej“.

 

 šarpej

  • Země původu: Čína
  • Skupina FCI: 2. skupina FCI – pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští salašničtí psi
  • Použití: Lovecký a strážní pes
  • Celkový vzhled: Středně velký, živý, kompaktní pes s kvadratickou stavbou těla a krátkou partií beder. Kožní záhyby na mozkovně a kohoutku, malé uši a tlama podobná hrochovi mu propůjčují jedinečný vzhled. Psi jsou větší než feny.
  • Barva: Kromě bílé jsou všechny jednotné barvy přípustné. Ocas a zadní stana stehen jsou často zbarveny světleji. Tmavší odstín podél hřbetu a na uších je přípustný.
  • Výška: 44 – 51 cm          
  • Kontakt: Shar-pei club (http://www.sharpeiclub.cz/), Exotic klub (https://www.exoticklub.cz/), a Klub málopočetných dogovitých plemen (http://www.kmdpp.cz/)
  • Standard: č. 309 naleznete na www.ecanis.cz

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->