Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Šampion šampionů je prestižní společenskou událostí!

Znáte již tradiční soutěž Šampion šampionů, kterou vždy v lednu pravidelně pořádá náš střešní orgán, tedy Českomoravská kynologická unie? Zajímalo by vás, jak to celé probíhá, kteří psi se jí mohou zúčastnit nebo kdy a jak se začala „psát“ její historie? Pak si určitě nenechte ujít následující povídání!


Šampion šampionů je prestižní společenskou událostí!
Bc. Vladimíra Tichá 14.1.2022 2939x ČMKUVýstavy

Prestižní soutěž Šampion šampionů je každoroční mimořádnou událostí a snem mnoha vystavovatelů právě zde předvést svého úspěšného psa nebo v případě chovatelů takového psa alespoň jednou odchovat. Pod hlavičkou ČMKU se ŠŠ pořádá skoro čtvrt století, ale vzhledem k některým vynechaným ročníkům a také změnám v koncepci lze jen těžko napsat, kolik se jich vlastně uskutečnilo. Nejedná se o klasickou výstavu, ale o akci se speciálními pravidly a postupem pro výběr toho nejlepšího z nejlepších za uplynulý rok.

Co nám praví historie?

Šampion šampionů je prestižní společenskou událostí!

Původně byli majitelé psů hlášeni a řazeni na základě svých úspěchů na výstavách, za které získávali body. Ti nejúspěšnější nebo přesněji řečeno ti s nejvyšším počtem bodů ve skupinách FCI pak soutěžili o to, kdo se stane celkovým vítězem. Soutěž ze začátku nebyla samostatnou akcí, ale probíhala v sobotu na únorové mezinárodní výstavě psů v Brně.

Po několika letech se Šampion šampionů stal samostatnou soutěží a přesunul se do Prahy. Soutěž se uskutečnila např. ve výstavním areálu v Letňanech a pak získala své stálé místo v TOP hotelu Praha. Psi však byli pořád ještě vybíráni podle stejného principu, tedy na základě výstavních úspěchů. Snahou bylo udělat ze soutěže akci, která by přilákala nejen diváky, ale také zájem médií.  Byli na ní tedy zváni nejrůznější lidé i z řad nekynologů a zařazoval se různý doprovodný program. Někdy to bylo docela zvláštní. Jednou byla např. součástí programu módní přehlídka oblečení pro lidi i psy. Modely předváděly půvabné modelky, ale psům se to vzhledem k takřka neúnosně hlasité doprovodné hudbě vůbec nelíbilo.

Rádoby VIP osobnosti byly zvány i do poroty, což odbornou část kynologů příliš nenadchlo. Přiznám se, že mě samotné se velmi dotklo, když pozvaný moderátor pan Voříšek (jak vhodné jméno pro psí akci) se nechal slyšet, že výstavy psů považuje za trápení. Říkala jsem si tenkrát, proč vlastně vůbec pozvání přijal.

Šampion šampionů jen pro šampiony

Šampion šampionů je prestižní společenskou událostí!

Po nějaké době došlo ke změně pravidel a soutěž se stala opravdovou soutěží šampionů. Přihlášeni mohli být psi s českými tituly Junior šampion, Šampion, Šampion ČMKU a Veterán šampion a také psi s mezinárodním šampionátem C.I.B. nebo C.I.E. Nemuselo se jednat jen o psy zapsané v naší plemenné knize, pokud splnili podmínky, mohli se zúčastnit i zahraniční jedinci.

První kolo posuzovali každou skupinu FCI dva rozhodčí, vybírali v jednotlivých plemenech ty nejlepší, tedy něco jako na výstavě BOB a z nich pak určili pořadí prvních pěti ve skupině. Ti, kterým přisoudili první místo, pak postoupili do finále, kde se potkalo deset psů, neboť vítěz plemen NON FCI do soutěže nezasahoval. 

Utekl vám na eCanis rozhovor s vítězkou soutěže Šampion šampionů z roku 2019? Připomenout si jej můžete zde:
Legenda mi splnila neskutečně nádherný chovatelský sen!
Legenda mi splnila neskutečně nádherný chovatelský sen!

Sledovali jste také prestižní soutěž Šampion šampionů 2018? A pokud jste drželi palce ...

3.2.2019VýstavyRozhovory o plemeni

Doprovodný program a Pes roku

Šampion šampionů je prestižní společenskou událostí!

Na programu byly mimo soutěže i ukázky výcviku nebo tance se psem. Celý den byl rozdělený do tří částí. V té první se vyhlašovaly výsledky soutěže Pes roku. Tato soutěž je vlastně akcí, ve které se představují nejúspěšnější psi výstavní sezóny určitého roku. Body se počítají za ocenění získaná na mezinárodních a národních výstavách v ČR a to jak v kruhu plemene, tak i v závěrečných soutěžích. Majitelé své psy do soutěže hlásí a tak se může stát, že některý úspěšný pes se ve výsledcích vůbec neukáže, protože majitel nemá o podobné hodnocení zájem. Druhá část dne byla věnována vyhlašování dostihových a coursingových vítězů a na samotnou soutěž Šampion šampionů přišla řada až odpoledne.

Další změny přišly v roce 2014…

Šampion šampionů je prestižní společenskou událostí!

Ve snaze zatraktivnit celou akci byl v roce 2014 přijatý nový systém. Podmínky pro účast psů byly stejné, zůstal tedy stejný požadavek na získání některého z šampionátů krásy přiznávaného ČMKU nebo šampionátu mezinárodního. Ke změně došlo v systému výběru. První rok se postupovalo podobně jako v předchozích letech, tedy snahou bylo, aby každé přihlášené plemeno mělo v soutěži svého zástupce. V dalších ročnících došlo ke změně a potřebný počet psů se vybíral nikoliv podle plemen, ale podle kvality. Může se tedy stát, že některé plemeno nemá v druhém kole žádného zástupce a jiné má dva nebo někdy i více.

Výběr těch nejlepších má speciální „matematiku“

Šampion šampionů je prestižní společenskou událostí!

První kolo posuzuje rozhodčí ve skupině FCI a vybere předem stanovený počet psů, tedy 32, 16, 8 nebo 4 jedince. Když se přihlásí např. 21 teriérů, určí rozhodčí jako postupující do dalšího kola 16 z nich. Když se přihlásí 40 psů ve skupině, postupuje jich do dalšího kola 32. 

Ve druhém kole probíhá soutěž stále ještě v rámci skupin FCI a to systémem „náhlá smrt“. Vystavovatelé, jejichž psi postoupili do druhého kola, si vylosují startovní čísla a vždy dva psi nastoupí před rozhodčí. Připraveny jsou různobarevné koberce – zelený a červený, psi oběhnou kolo a postaví se každý na jeden koberec. Rozhodčí mají v ruce pingpongové pálky, na kterých je jedna strana červená a druhá zelená. Zvednutím pálky pak říkají, kterého psa chtějí ještě dál vidět. Rozhodčích posuzuje celkem pět, jsou od sebe odděleni, takže se nemohou domlouvat nebo „opisovat“ a nemůže tedy dojít k rovnosti bodů. Jednotliví psi postupně vypadávají a druhé kolo končí v okamžiku, kdy je v jednotlivých skupinách FCI stanoveno pořadí prvních tří jedinců. Druhého kola se ještě zúčastňují  i FCI neuznaná plemena, ale finále se odehrává již bez nich.

Do finále tedy postoupí deset vítězů FCI skupin. Rozhodčí odloží pálky a dostanou tabulku, do které vepisují podle svého zvážení pořadí označené čísly 1 – 10. Pes s nejnižším součtem bodů pak získává prestižní titul Šampion šampionů roku!

Šampioni šampionů posledních čtyř ročníků

Rok 2016 MARKÝZ SRDCOVÉ ESO, australský ovčák, chov. Zuzana Hodová, maj. Linda a Zuzana Hodovy

Rok 2017 SKIN ON SKIN VITORAZ, jezevčík trpasličí drsnosrstý, chov. a maj. Jan Bušta 

Rok 2018 LEGENDA OD GUVERNÉRA, velšteriér, chov. a maj. Lucie Lieblová

Rok 2019 MAYBYE MYSTERY MONDAK, maltézský psík, maj. Monika Kupicová

Soutěž má úroveň i atmosféru

Soutěž Šampion šampionů je prestižní společenskou událostí. Její průběh určitě značně ovlivnila i společnost Produkce 1, která zajišťuje promítání předváděných psů na velké obrazovce. I malý pomerian je pak krásně vidět. Soutěž také přenášejí na YouTube kanálu, takže kdo ji chce sledovat, určitě nemusí jezdit do TOP hotelu. Letos (rok 2021) by to bylo zvláště vítané, protože divákům je vzhledem k nákazové situaci bohužel vstup zakázán.

To, že se jedná o záležitost opravdu společenskou, nedokazují jen krásní psi a zajímaví většinou zahraniční rozhodčí, ale celková úroveň akce. Pánové do sálu přicházejí většinou v oblecích a dámy leckdy i v dlouhých večerních šatech. Dress code stanoven není a je na každém účastníkovi, aby zvolil to, co mu nejlépe vyhovuje.

Nezapomíná se ani na psy. Losování do druhého kola se provádí pomocí cukroví – masových tlapiček pro psy. Počty přihlášených psů postupně stoupají. Letos se přihlásilo rekordních 272 psů. Nejpočetněji jsou zastoupeny FCI skupiny IX. a X.

Soutěž má vynikající úroveň i příjemnou atmosféru, takže je určitě se na co těšit.

Přesný postup hodnocení soutěže Šampion šampionů

Postup při soutěži ŠAMPION ŠAMPIONŮ

1. Kolo

Bude rozděleno do dvou částí.

a) první část – předvýběr – 1 rozhodčí.

V první části se posuzuje po skupinách a to vždy ve dvou kruzích, takže najednou se hodnotí maximálně dvě skupiny FCI. U plemen, v kterých je přihlášeno více jedinců, vyberou rozhodčí bez ohledu na plemeno ty nejlepší z nich. Může se tak stát, že v dalším kole bude mít některé plemeno více zástupců a jiné zástupce žádného. Rozhodčí vybere požadovaný počet psů pro rozstřel druhého kola, tedy např. 32, 16, 8 nebo 4. Počet vybraných jedinců určuje pořadatel na základě počtu ve skupině přihlášených plemen. Tímto způsobem se postupně posoudí všechny skupiny FCI + skupina plemen NON FCI.

Následuje technická přestávka potřebná pro uspořádání prostoru do jednoho kruhu.

b) druhá část (semifinále) – posuzuje pět rozhodčích

Soutěž probíhá v jednom kruhu po skupinách FCI. Semifinalisté ve skupině si vylosují čísla a nastupují do soutěže ve dvojicích.  Rozhodčí pomocí terčíků určují dále postupujícího psa. Vybírá se systémem  „náhlá smrt“. „Pavouk“ výběru např. ve skupině, kde bude soutěžit 16 psů, bude vypadat následovně: 

 

Z posledních čtyř psů se vybírá opět systém „náhlá smrt“ pořadí prvních tří jedinců ve skupině (o 3. místo spolu soutěží psi, kteří vypadli ze soutěže v posledních dvou bězích).  Vítěz skupiny FCI, mimo vítěze skupiny plemen NON FCI, postupuje do finále.

Následuje přestávka (pro přípravu psů a rozhodčích)

3. Kolo – finále - posuzuje pět  rozhodčích.  Psy hodnotí jednotlivě a na předem připravený formulář napíší pořadí dle svého zvážení. Vyhlašuje se pořadí tří nejlepších jedinců. Titul ŠAMPION ŠAMPIONŮ obdrží jedinec s nejnižším součtem pořadí. Pokud dojde ke shodě pořadí na prvních třech místech, opakuje se hodnocení psů se stejným počtem umístění. Ocenění získají psi, kteří umístí na prvních třech místech.

Bc. Vladimíra Tichá

Tisková mluvčí ČMKU

Michaela Weidnerová

Ilustrační foto: archiv redakce, archiv ČMKU, Ladislav Hájek (https://hajekphotography.cz/)

https://www.cmku.cz/sampion-sampionu/index.php

https://www.facebook.com/sampion.sampionu

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->