Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Sáhněte si na dno…

Přinášíme rozhovor, který vás rozhodně osloví a určitě vás bude bavit. Mezi širokou pejskařskou veřejností asi není třeba představovat závod, který se skrývá za zkratkou HDR. Pravděpodobně každý někdy viděl fotografie ze soutěže, kde jsou lidé se svými psy na prahu svých sil. Také obdivujete výkony dvojic, které se závodu zúčastní? Pokud vás vše okolo Hard Dog Race zajímá, pak vás jistě zaujme také toto povídání.


Sáhněte si na dno…

,,Šest nohou, dvě srdce, jedna hrdost.“ Znáte toto trefné heslo? Patří neodmyslitelně k závodu, který se jmenuje Hard Dog Race. A protože se tato soutěž rok od roku stává populárnější, nedalo nám to vyzpovídat osobu nejpovolanější a tou je András Púza, jednatel společnosti HDR. Jenže nejde jen o jednatele, ale také o člověka, který stál u zrodu a tento závod dělá rozhodně srdcem. Ostatně povídání s ním bylo ohromným zážitkem. Posoudit můžete sami…

Pane Púzo, HDR je jedním z nejpopulárnějších závodů vůbec. Našel si mnoho příznivců, fanoušků a obdivovatelů. Přesto se možná najdou i ti, kteří jej neznají. Mohl byste nám ho přiblížit?

Sáhněte si na dno…

Hard Dog Race je překážkový závod se psy. Ale je mnohem víc než jen závodem. Je pravda, že měříme čas a za ta léta se vytvořila vrstva závodníků, kterým záleží na výsledku. Ovšem podle naší filozofie musíme překonat sami sebe. Vlastně jde o spolupráci dvojice: pes a člověk. HDR vás donutí vystoupit z vaší komfortní zóny. Vytváříme situace, se kterými se v každodenním životě často nesetkáte. Tyto situace musí pes a jeho majitel řešit společně. Trať navrhujeme tak, aby byla obtížná a znamenala výzvu. Na tyto obtížné situace je potřeba najít řešení společně. Náš slogan možná nejlépe vyjadřuje to, co je HDR: Šest nohou, dvě srdce, jedna hrdost.

Šest nohou, dvě srdce, jedna hrdost. To je Hard Dog Race!

Jaký byl ten počáteční příběh této soutěže a jeho cesta k úspěšnosti? Kdo za tím vším stál?

Sáhněte si na dno…

Začnu druhou otázkou, protože je důležitější. Sice jsem závod založil já a základní myšlenka je tedy moje, ale na uskutečnění prvního závodu v roce 2016 pracovalo mnoho lidí. Do té doby HDR existovalo pouze v mé hlavě a na papíru. Byla to vize. Dostalo se mi hodně pomoci od přátel, aby se sen stal skutečností. Bez nich by se nic z toho nestalo. Byl by to hodně dlouhý seznam, kdybych měl vyjmenovat všechny lidi. V současné situaci je správná otázka, kdo všichni za tím vším stojí. Ne jenom já, ale všichni. Protože je to týmová práce. Existuje centrální tým, který pracuje na celé značce v každé zemi po celý rok. A jsou tací, kteří se podílejí pouze na organizaci dané akce. Máme placené zaměstnance a mnoho dobrovolníků. Děkuji za vaši práci! Fantastický je i český tým. Mám ho moc rád. Podotýkám, že ČR má jako jediná samostatnou HDR skladbu (hymnu).

Zde si jí můžete poslechnout:

Tuhle hymnu napsal Raego, který je pravidelným moderátorem našich závodů v České Republice. Je skvělé slyšet, když v cíli zpívá tuto píseň celý český tým HDR.

Takže, k tomu, aby bylo HDR, je potřebná práce spousta lidí. Můj obličej je ve výkladě, já dávám rozhovory, ale to nic neznamená. Bez týmu není HDR. Jsme to my, kdo organizujeme závody a stavíme trať. Soutěžící jí ale naplňují životem. Atmosféra je taková, jaká je, protože tam jsou oni. Díky nim je HDR tím, čím je.

Sáhněte si na dno…

První otázka. Příběh. Ke psům mám blízký vztah už od dětství, nejdřív to byl koníček a později jsem se stal dobrovolníkem pracujícím se záchranářským psem (pátracím psem) a po zkušenostech, které jsem tam získal, jsem vstoupil do maďarské armády. Sloužil jsem tam u hasičské jednotky jako psovod v hasičském sboru a působil jsem sedm měsíců v Afghánistánu na bojovém poli. A v soukromém životě je kromě psů mým koníčkem i přespolní běh, bojové sporty a bojová umění. A samozřejmě běhání se psem. Pak přišly na řadu překážkové závody. Toto je historie. Myšlenka HDR se ve mně zrodila kvůli tomu, jaký vliv na mě měly mé životní zkušenosti.

Sáhněte si na dno…

A jiskra byla v tom, že když jsem v překážkovém závodě dorazil do cíle zablácený a unavený, tak jsem si řekl: „To bylo skvělé, ale kde je můj pes? Proč není se mnou?“ Poté začalo mnoho let vymýšlení, průzkumu trhu, plánování a organizování. Poté, co jsem odešel z armády, se můj sen stal skutečností. První HDR jsme uspořádali na podzim roku 2016, polský závod v roce 2017 a první závod v ČR v roce 2018.

Na tom, že se HDR objevilo i v České republice, má zásluhu Petra Makovská. Ona mě oslovila s nápadem, za což jsem jí vděčný. Od první chvíle milujeme pořádat závody v České republice. A to nejen kvůli vašemu vynikajícímu jídlu a pivu. Moc se nám líbí vztah Čechů ke psům a sportu, příroda a celá země. Jsme tady rádi.

Trať navrhujeme a stavíme tak, jako bychom ji dělali pro sebe!

Také by naše čtenáře jistě zajímala i příprava. Myslím, že první soutěž byla nejnáročnější. Podle čeho jste hledali terény, sestavovali překážky a vlastně celou tu trasu vymýšleli?

Sáhněte si na dno…

Ano, opravdu, prvních pár závodů bylo nejtěžších. Neměli jsme žádné zkušenosti, nebylo, od koho bychom se mohli učit a vlastně ani od koho kopírovat, když to chci říct méně hezky tak ukrást někomu nápad, jelikož jsme v této podobě vytvořili samotný žánr, překážkový závod se psy. Hodně práce, mnoho chyb, poučení se z chyb bylo pro začátky typické. Pak přišly zkušenosti. Co se nezměnilo, je spousta práce, poučení se z chyb, ale možná děláme méně chyb, alespoň se snažíme. HDR ale dokončený není a nikdy nebude. Stále se snažíme učit, být lepší a lepší. Dokonalá akce neexistuje, ale my se o to snažíme.

Sáhněte si na dno…

Najít místo závodu je nejtěžším úkolem. Je to mnohem těžší, než se na první pohled zdá. Existuje hodně věcí, které je třeba zvážit. Infrastruktura, ať je místo krásné, ať se tam dá běhat, atd., seznam je dlouhý. Poté následuje vyznačení trasy, což je úkolem na několik dní, sledujeme hodně věcí.

Stavba tratě trvá sedm až devět dní a její zbourání dva až tři dny.

Máme základní sadu překážek, které vždy přizpůsobujeme konkrétní lokalitě, ve které stavíme. Ale jsou tam i překážky, které jsou připravené na dané místo, my je připravujeme a dáváme speciálně na tu trať. Tak tomu bylo například i u překážky labyrint v jezeře, který byl umístěn v nádherné lokalitě Horského areálu Kraličák. Takovou překážku jsme zatím nikde jinde nedělali.

Ale hlavní podmínkou je udělat trať, která se bude líbit nám všem, kterou si rádi odběhneme i my. Trať navrhujeme a stavíme tak, jako bychom ji dělali pro sebe. Vždy jsem chtěl závod, na který bych chtěl jet jako závodník, a každý člen týmu s tím názorem souhlasí.

HDR si nese nádherný slogan – Šest nohou, dvě srdce, jedna hrdost. Má i on svůj příběh?

Sáhněte si na dno…

Oh, moc děkuji za uznání. Samozřejmě že má příběh. Všechno v HDR má svůj příběh. Kamarád se mě zeptal, jak mu můžu jednou větou říct, co je to HDR. V té době jsme ještě neuspořádali první závod, tak se zeptal, jakou akci si představuji. Uměl jsem mu odpovědět jenom hodně dlouhým monologem. Řekl, že mu stačí jedna věta. Takže mě vlastně inspiroval, abych ji vymyslel. Kladl jsem si otázky a hledal odpovědi. Pořád jsem přemýšlel o tom, co by měl cítit ten, kdo doběhne do cíle. Co bych chtěl cítit já, když protnu cílovou čáru? Hrdost, protože závodník je postavený před obrovskou výzvu. Kdo to splňuje? Pes a jeho majitel, oni dva tvoří pár. V tom tvoří celek, splývají. Budou mít tedy šest nohou a dvě srdce, ale bude je spojovat jedna hrdost. Šest, dva, jedna. Tři čísla. To je HDR.

Vždy jsem si myslela, že je to těžký závod, kdy si člověk asi opravdu sáhne na dno. O to více mě překvapuje, že se na start postavila i celá řada lidí s nějakým hendikepem. Před nimi tedy naprosto smekám. Jak to vnímáte vy?

Sáhněte si na dno…

Základním duchem a filozofií HDR je, že vždy musíte překonat sami sebe. Cílem je, abys zítra udělal více než dnes nebo včera. Nepřítelem jsme my sami. Naše vlastní slabosti a námitky stojí proti naší síle a vůli. Přesně z tohoto důvodu na trati není žádný limitní čas. Ano, je tam obtížnost, ale kdyby nebyla, jak byste se cítili hrdí v cíli? Tratě jsou těžké, ale je možné je dokončit.

Sáhněte si na dno…

Ti, které zmiňujete, jsou opravdovými hrdiny. My, kteří máme štěstí, protože vidíme, netrpíme nadváhou kvůli nemoci, nemáme žádné postižení, hledáme výmluvy, proč bychom v životě neměli dělat určité věci. Zde jdou příkladem ti, kteří slepí, s berlemi, se špatnou nohou nebo vyléčení z rakoviny odběhnou závod ze síly vůle a cti. Jsou vzorem, inspirují nás. Pokud to zvládnou oni, máme výmluvu? Pokud se na start postaví takový člověk, snažím se ho osobně přivítat v cíli, vyjádřit mu svou úctu. Nejednou se bráním slzám. Je povznášející a je to pro mě čest vidět takové lidi. Je mou hrdostí, že pro ně můžeme s týmem postavit trať. Nechápejte mě špatně! Klaním se všem, kteří zvládnou absolvovat trať. Tady je každý hrdinou, ale... myslím, že chápete pointu.

Já osobně tento závod sleduji od počátku jeho působení v ČR.  Vždy jsem se chtěla účastnit, ale má fyzická schránka by to dříve asi nezvládla. Nyní se ale na to cítím a letos se chci účastnit. Kdy a kde se bude závod v roce 2023 konat? Jaké jsou podmínky pro start a jak vypadá trať, či tratě?

Sáhněte si na dno…

Určitě to dokážete! Pamatujete si, co jsem dříve řekl o výmluvách? Není limitní čas, který je potřeba absolvovat. Pro ty, kteří mohou být pomalejší, doporučujeme startovat co nejdříve. Moc se na vás těšíme na závodě, musíte být u toho, abyste opravdu zažili to, o čem mluvíme.

Náš kalendář závodů pro letošní rok vypadá takto:

HDR Not Just Run Maďarsko Törökmező, 29. dubna 2023. Toto je náš charitativní běžecký závod bez překážek.

HDR Base Česká republika 2. září. Kraličák je zatím nejúžasnější lokalitou HDR.

HDR Base Polsko 9. září – místo závodu již brzy odhalíme.

HDR Base Maďarsko 23. září Piliscsév

Sáhněte si na dno…

Při registraci musíte přijmout pravidla závodu. Nejdůležitější podmínkou je, že pes musí mít alespoň jeden rok a majitel musí být starší čtrnácti let. Kromě těchto máme mnoho dalších pravidel, která slouží psům a bezpečnosti.

Tratě jsou 6 km dlouhé a mají 16 překážek…nebo více, nebo méně. Součástí HDR je i to, že předem neuveřejníme přesnou vzdálenost a přesný počet překážek. Trať symbolizuje každodenní život. Ani tam nevíte, co vás zítra čeká, jaké obtíže musíte překonat. No, ani u nás nikdy nevíte, co vás čeká za další zatáčkou a kdy dorazíte do cíle...

Jakou výbavu nebo nač by měli soutěžící pamatovat?

Sáhněte si na dno…

Pes musí mít postroj a vodítko, páníček běžecký opasek. Doporučujeme, aby byl plně vybavený. Běžecký opasek, postroj, vodítko pro běh. Před přihlášením na HDR se vyplatí poradit se s veterinářem. Musí být splněny podmínky očkování a další zdravotní požadavky pravidel závodu. Nenechávejte tedy očkovací průkaz doma.

Na webu HDR jsem si všimla rubriky s názvem HDR smečka. Co to znamená?

Smečka HDR znamená komunitu a facebookové stránky patřící této komunitě. Komunity spojené láskou k HDR se společně připravují na závody a sdílejí své zkušenosti. Drží spolu a pomáhají si i v běžném životě. Smečku můžete založit podle místa bydliště nebo podle plemene psa.

Na co jste za tým HDR nejvíce pyšný?

Sáhněte si na dno…

Možná je lepší říct, co je naším nejlepším zážitkem. Seznam je dlouhý a je nemožné v něm určit pořadí. Je to povznášející pocit, když někdo odběhne trať naslepo, nebo opírající se o berle, když je vážně nemocný, ale zároveň je dojemný, když někdo v cíli požádá o ruku svou lásku, jako se to stalo v roce 2022 v České republice. Ale je také dobrý pocit, když někdo začne běhat kvůli HDR a pak žije se svým psem aktivnější a zdravější život. To vše je pro nás inspirací, abychom příště uspořádali ještě lepší závod.

Jak byste naše čtenáře pozval ke startu na soutěži a jak motivoval ty, kteří zvažují start, anebo si říkají, že tohle přeci nedají?

Sáhněte si na dno…

Nechci nikoho přemlouvat, aby se účastnil. Neslibuji krásu a dobro. Naopak. Slibuji potíže, slzy, pot, bolest. Podívejte se do zrcadla, zeptejte se sami sebe, jestli to opravdu chcete. Chcete, abyste se s pejskem sblížili a abyste v cíli dostali medaili na krk a byli oba opravdu hrdí. Mohu vám slíbit, že budete hrdí, protože jste porazili sami sebe. Ale také slibuji, že cesta k hrdosti je těžká a obtížná. Prvním krokem je najít řešení, ne výmluvu. Tohle není odpolední čaj o páté, to je cesta sebe porážejících hrdinů. Je na vás, zda budete doma ufňukaný a vymlouvající se, nebo hrdina ve vlastních očích. Volba je na tobě. Je těžké udělat první krok? To je důvodem, proč to je Hard Dog Race a ne Light Dog Race…

Děkuji Vám za rozhovor a těším se na závod.

Já děkuji! Uvidíme se v cíli.

 

Iveta Panýrková

Foto:

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->