Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Věděli byste, které plemeno vzniklo křížením evropské vlčice a německého ovčáka? Pokud tipujete saarloosova vlčáka, pak je to správně! Co vše však má společného s vlkem a co se psem? A jaký vůbec je? Pokud vás to více zajímá nebo zvažujete jeho pořízení, pak by vám tento rozhovor mohl pomoci v rozhodování…


Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

O křížení vlka a psa toho už bylo napsáno mnoho. I my jsme v časopise probírali křížení karpatské vlčice a německého ovčáka, ze kterého vzniklo plemeno československý vlčák. Málokdo ale ví, že obdobné křížení proběhlo také ve třicátých letech v Holandsku. Rozdíl byl jen ve výběru jiného typu vlka, tedy evropské vlčice a německého ovčáka. Jací jsou tito psi a co vše by vám mělo být o plemeni známo, se již dozvíte z našeho povídání s chovatelkou Věrou Steiger.

Paní Věro, mohla byste našim čtenářům přiblížit, kdy a proč jste si vybrala zrovna plemeno saarloosův vlčák?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Vždy jsem měla ráda přírodu a vše co bylo „původní“ mě fascinovalo. Vlk – je úžasným zvířetem a má můj obdiv už i proto, že dokázal přežít navzdory tomu, že se jej po staletí lidská rasa snažila vymýtit. Mít v zajetí ale vlka mi nikdy nepřipadalo rozumné. Když jsem se dozvěděla o tomto plemeni, začala jsem následovně si zjišťovat další informace – a čím více jsem jich o saarloosovi měla, tím více jsem věděla, že je to to pravé pro mě...

Jaké byly vaše začátky s tímto plemenem? A proč jste se rozhodla stát se také chovatelkou?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Při pořízení první saarloosky jsem jen vzdáleně uvažovala, zda bych si troufla na to stát se i chovatelkou. Jak jsem ale pak plemeno poznávala osobně – tak jsem se tak zamilovala, že nebylo cesty zpět. Stát se chovatelem bylo následně pro mě tak přirozené jako zjištění, že i toto plemeno prostě patří k mé osobě. Jsem svým způsobem stejná jako ono (povahou). Každý začátek (u čehokoli) není jednoduchý. Je to dáno i tím, že vám chybí hlavně ta osobní zkušenost.

Vaše chovatelská stanice skýtá celkem slušnou čtyřnohou smečku. Řekla byste nám, kolik doma máte psů a fen a jak spolu navzájem fungují?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Saarloos je smečkovým psem. Je rád, když je součástí smečky a svým způsobem je jedno, jestli ta smečka je „psí“ nebo „lidská“. On prostě potřebuje být její součástí a mít nějaká pravidla. Určitě začátky se smečkou jsou náročnější, ale později zjistíte, že vám další jedinci hodně s výchovou pomáhají. Ať už to jsou štěňátka, která odejdou do nových domovů nebo psi, kteří zůstanou. V naší smečce je aktuálně devět saarloosích jedinců – od nejmladších dvou a půlletých sourozenců až po nejstarší desetiletou fenku. Ne u všech našich saarloosů bylo dáno, že s námi budou bydlet. Někteří zájemci o štěně plemeno nezvládnou, a tak se stalo, že v naší smečce máme „neplánovaně“ dva kluky (Fantom a Night Hunter). Ani jeden nemohl být vzhledem ke špatnému přístupu svého původního majitele dán do adopce – ani jeden by toto psychicky nezvládl. Proto vždy padlo rozhodnutí, že s námi zůstanou. 

„Saarloos je smečkový pes. Je rád, když je součástí smečky a svým způsobem je jedno, jestli ta smečka je „psí“ nebo „lidská“!

To je pořádná banda hafanů. Kde žijí a jaké jsou nároky na pohyb a aktivity celkově?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Mám štěstí, že máme nejen veliký pozemek kolem domu, ale mám i moc šikovného muže. Naši psi žijí venku. V noci má každý svůj kotec s výběhem, kde v klidu jí a odpočívají. Přes den (když jsme v práci – kterou oba máme doma) mají pro sebe celou naši zahradu. Už jsme zjistili, že u nás saarloos a k tomu nějaká okrasná zahrada nejdou dohromady. Náš pozemek občas více připomíná měsíční krajinu, ale s tím většina majitelů počítá. Saarloos má rád aktivní pohyb, ale také rád lenoší. Občas dodávám, že se rád přizpůsobí svému majiteli. 

Jak to vypadá s nároky na krmení a péči? Má tato rasa nějaké zvláštní požadavky?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Z mého pohledu se na toto dívám očima, které vidí v tomto plemeni opravdu hodně z vlka. A tak je za mě přirozené k nim i tak přistupovat. Rádi s nimi chodíme do přírody, ale vybíráme místa, kam nechodí mnoho lidí a využíváme s nimi volnost pohybu. Péče o srst není náročná, cca dvakrát ročně je jen potřeba pejska vyčesat (nebo alespoň u nás línají dvakrát za rok), krmíme masem (BARF). Ale pokud se na barfování majitelé necítí, je určitě lepší než špatně barfovat raději krmit kvalitními granulemi. Nutno ještě podoktnout, že přichází nová móda „vegetariánských“ nebo dokonce i „veganských“ granulí. Majitel by si však měl uvědomit, že pes je masožravec a k tomu i přizpůsobit stravu. 

Je nutno podoktnout, že přichází nová móda „vegetariánských“ nebo dokonce i „veganských“ granulí. Majitel by si však měl uvědomit, že pes je masožravec a k tomu i přizpůsobit stravu! 

Pojďme k chovu. Viděla jsem vaši odchovnu (chatku), to je opravdu paráda. Prozradila byste nám, jaké jsou feny saarloosů matky, zda dobře rodí a kolik mívají v průměru štěňat ve vrhu?

Na tohle se mi strašně špatně odpovídá. Kdybych měla čerpat z dat svého chovu, tak bych řekla, že fenka může mít jedno až jedenáct štěňat, což je dost široký pojem. Jsou fenky, které mají málopočetné vrhy a jsou fenky, které mívají ve vrzích štěňat více (osm a více). Ale nelze se spoléhat jen na to. Počet štěňat je také ovlivněný dobou připuštění.

Víte, že...?

První kříženci vlka a psa se v Holandsku narodili již roku 1936. Duchovním otcem myšlenky vzniku tohoto plemene byl Leendert Saarlooos. Ke svému pokusu koupil evropskou vlčici Fleur ze zoo a jako otce použil německého ovčáka jménem Gerard van Fransenum.

Na vašem webu jsem se dočetla, že od  šestého týdne věku jdou vaše štěňata do školičky. Co si pod tím máme představit?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Naše školka – to je samostatný krytý prostor, kde se štěňatům věnujeme nejen výchovně, ale i formou her. Sem nemají přístup kromě mámy štěňat další dospělí psi z naší smečky. Školka plní účel jak výchovný, tak i zábavný a socializační. Ovšem některé „školní“ aktivity jsme již přesunuli do naší psí chatky (porodnice), kam za nimi chodí cizí návštěvy na mazlení nebo za nimi přijíždějí jejich noví majitelé. Také díky MP3 můžeme štěňátka učit zvukům, se kterými se v životě mohou setkat a alespoň je nepřekvapí a nevyděsí (hrom, zvuky různých hospodářských zvířat, letadlo, troubení, sirény, klakson, hluk lidí (nádraží, restaurace), ale i příjemnější, jako jsou déšť, vodopád apod.

Kolik bylo u vás zatím odchováno štěňátek a najdou se nějaká, na která jste opravdu pyšná?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

V naší CHS se dosud narodilo 138 jedinců. Pyšná jsem na každého z nich, protože se stali právoplatnými členy smečky, ve které bydlí a vše zvládají. Ono totiž není důležité, kolik titulů nebo zkoušek pes má. Pro mě je nejdůležitější kvalita jeho života. To, že vyrůstá v prostředí, které miluje a které miluje jeho. Pokud je šťastné „moje“ štěně, jsem jako chovatel šťastná i já.

Není důležité, kolik titulů nebo zkoušek pes má. Pro mě je nejdůležitější kvalita jeho života!

Zaujala mě ještě jedna věc. A to jsou barevné varianty. Vy osobně preferujete světle vlkošedou, zajímalo by mne proč a také jaké další barvy saarloos může mít?

Co se týká barev – máme je rozdělené pouze do tří skupin.

  1. Vlkošedá (od světle vlkošedé po tmavě vlkošedou)
  2. Lesní hnědá (od světlé po tmavě hnědou)
  3. Bílá (ta se již nerodí), poslední jedinec bílé barvy se narodil v roce 2003.

Ono to asi není jen o barvě. Mě je hodně blízký vzhled, který pochází z Francie. Tam byl použitý v chovu opět vlk. Možná i proto mají tito jedinci i vzhledově více výraz vlčí než psí. Třeba naše dovezená Infinity – její praděda je právě vlk. Jsou nejen více vlčí vzhledem, ale i povahou. Mít vlčí povahu znamená být více plachý a ostražitý k neznámým věcem a lidem. Možná i proto někteří lidé mají dojem, že naši psi jsou plašší než ostatní. Ne každý si to dokázal spojit právě s rodokmenem konkrétního jedince.

Podívejme se nyní na plemeno obecně. Pověděla byste nám něco málo o jeho historii?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Dát historii plemene do pár vět je dost složité. Za zmínku určitě stojí, že zakladatel plemene pan Saarloos, který se o nové plemeno pokoušel sám se svým přítelem, chtěl dát světu novou rasu. Nicméně být na to sám bez týmu bylo jistě moc náročné. První kříženci vlka a NO se narodili již v roce 1936. Cílem bylo vytvořit plemeno, které nebude degenerováno a bude co nejvíce původní (vlčí). Pan Saarloos měl představu hnědě zbarveného „evropského vlčáka“, jelikož byl ale odpůrcem očkování, mnoho štěňat mu uhynulo na psinku. Když pak tvůrce 13. 1. 1969 umírá, plemeno ještě stále nebylo schváleno a vypadalo to, že zanikne. Ovšem díky nadšencům pro toto plemeno a také úsilí jeho dcery Marijke Saarloos (CHS van de Killstrom – kterou po otci zdědila) se ho podařilo zachránit a dokonce 5. 6. 1975 bylo zapsáno do holandské plemenné knihy a na počest jeho zakladatele byl evropský vlčák přejmenován na Saarloosův vlčák.

A jak a kdy se saarloosův vlčák dostal k nám do Čech?

V roce 2005 přivezla do ČR první jedince Monika Soukupová (CHS z Molu ES) Fenka Iris pocházející z této CHS, která se nyní zabývá chovem československých vlčáků, je babičkou naší první saarloosky.

Teď mám pro vás otázku, která jistě nenapadne jen mne. Dokázala byste nám vysvětlit, jaký rozdíl je mezi saarloosem a československým vlčákem?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Myslím si, že mi nepřísluší na tuto otázku odpovídat, ČSV znám pouze okrajově, ne tak jako saarloose. Za sebe mohu říci, že jsem se rozhodovala mezi těmito plemeny a dle dostupných informací mě více zaujal právě saarloos – pro svoji úžasnou přátelskou povahu, ne tak velkou náročností na výcvik a především svým přátelstvím s ostatními jedinci plemene.

Již několikrát jsem četla, že SAV je výjimečný svým vztahem a chováním ke svému člověku. Jaká je tedy jeho povaha?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Je to podobné, jako byste se mě zeptala, jaká je povaha člověka... Tak, jak je v povaze jiný člověk vedle člověka, tak je to i u saarloosů. Opět obecně bych řekla, že tento pes je věrnou kopií svého pána. Jak se saarloos učí z chování v psí smečce, tak je to i u té lidské. Ne nadarmo se totiž říká, že pokud se ti něco nelíbí na svém pejskovi, podívej se kritickým okem na sebe do zrcadla. Asi mnoho lidí bylo překvapeno, že určité vlastnosti, které jim na jejich chlupatém miláčkovi vadí, vlastně mají i oni sami. Pokud si saarloose pořídí cholerik, bude mít cholerického psa. Pokud budete celý život nabroušení, bude věčně nespokojený i váš pes. Pokud jste absolutním pohodářem, budou lidé nadšení z vašeho pejska….

Ale obecně vzato je saarloos  přátelský, v jistém směru ale opatrný, bojácnější k neznámým věcem (a i lidem). V prostředí jemu známém je veselý a často i tvrdohlavý. V cizím prostředí je opatrný i bojácný. Jak jsem již říkala, miluje svoji smečku, takže v rodině funguje. Své pány miluje a zbožňuje děti. Je to více přítel než jen „obyčejný“ pes.

Saarloos potřebuje ke svému životu milujícího majitele ochotného nelpět na hmotných statcích a krásné zahradě!

Pro koho se tedy podle vás hodí a poradí si s ním i třeba úplný začátečník?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Většina lidí, co má dnes saarloose, byla kdysi začátečníky. Někdy si říkám, že je snad i lepší nemít zkušenost s jiným (hlavně pracovním) plemenem, protože pokud budete od něho očekávat to, co jste považovali za standard třeba u německého ovčáka, budete zklamaní. Saarloos plní příkazy, ale jen když má na to náladu… bývá dost často tvrdohlavý a tato vlastnost by mohla některým lidem vadit. Pokud si někdo chce pořídit psa hlavně k výcviku, doporučovala bych se poohlédnout po jiném plemeni.

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Saarloos potřebuje ke svému životu milujícího majitele ochotného nelpět na hmotných statcích a krásné zahradě. Za to mu nabídne tu největší lásku, se kterou jsem se já u psů setkala. Nikdo vás nebude milovat víc jak právě saarloos. Saarloos se hodí jak pro aktivní lidi, tak i méně aktivní. Důležité je pro něj trávit čas se svým pánem. Začátečníkům bych doporučovala opravdu udržovat kontakt se svým chovatelem. Protože on zná plemeno lépe a dokáže vám poradit s věcmi, které pro vás budou velkou neznámou. A pokud se chovatel s tímto sám nesetkal, tak zná určitě někoho, kdo podobnou věc již řešil. Opravdu by se měl majitel štěněte radit s chovatelem hned, když vidí nějakou věc, která potřebuje řešení. A neodkládat to na „někdy“, protože za „měsíc, rok“ už může být na nápravu pozdě – případně to bude dlouhá cesta. Když se i se zdánlivou nedůležitou maličkostí svěříte chovateli, můžete být jeho radou překvapeni a může vám ušetřit spoustu nervů…

Mohla byste nám objasnit, co to znamená, když se řekne Skogova krevní line a kdo to vlastně byl Skog?

Saarloos je více přítelem než jen „obyčejným“ psem!

Linie Skog – někteří chovatelé nechtěli mít s touto linií v rodokmenu nic společného (hlavně když to bylo evidentní – blízká příbuznost). Skog byl potomkem vlka, ale v PP byl bohužel zapsán nepravdivý údaj (rodič). Kdyby zůstalo pole prázdné tak, jak se to normálně u chovu dělá, když se tam přimíchává „cizí“ krev – takže možná spíš než samotný vlk byla pro chovatele problémem ta nepravdivost v rodokmenu…. Za sebe bych řekla, že to chovu přidalo, nová krev u málopočetného plemene byla důležitá. Na co ale chovatelé nebyli připraveni, byl s tímto i návrat vlčí povahy (bojácnost). Ale myslím, že to byla malá daň za čerstvou krev s nezatíženou genetikou.   

Odskočím ještě zpět k chovu. Kdo toto plemeno u nás zastřešuje (klub) a jaké jsou podmínky chovu? Mám na mysli i případné povinné zdravotní testy apod.

V ČR toto plemeno zastřešuje KCHMPP (Klub chovatelů málopočetných plemen). U Saarloosova vlčáka jsou podmínky k chovu následující:

  • Jedna klubová výstava s výsledkem výborný (V) nebo VD (velmi dobrý) v jakékoli třídě kromě dorostu a mladých – nejdříve od 15 měsíců věku
  • Bonitace s výsledkem chovný – nejdříve od 15 měsíců věku
  • Rentgeny (DKK, DLK (do výsledku 2/2 (C) včetně a nepovinné OCD) – nejdříve však v 15 měsících
  • Profil DNA od akreditované laboratoře
  • Testy DWARF a DM, pokud jej nemají oba rodiče (pouze negativní)
  • Vyšetření DOV (dědičné oční vady) s výsledkem prostý – platí 2 roky
  • Pes je do chovu zařazen od 18 měsíců neomezeně, fena od 18 měsíců do 8 let

Moc vám děkuji za pěkné povídání. Díky tomu jsem zase o kus dále ve svých vědomostech. A na závěr bych se ještě ráda zeptala, co byste plemeni a jeho příznivcům popřála do budoucna?

Tak jako každému plemeni – zodpovědné a úžasné majitele.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv Věry Steiger

https://www.saarloosuvvlcak.cz/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->