Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Víte, jak vypadá málopočetný belgický ovčák laekenois? Pak věřte, že si ho na ulici bez problémů spletete s „vořechem“ nebo s drátěnkou. My vás ale v následujícím rozhovoru přesvědčíme, že je to výjimečný pes, který určitě stojí za pozornost.


S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

První z řady rozhovorů o belgických ovčácích bude věnovaný tomu, který je ze všech čtyřech nejméně známý. O tom, jehož vrhy jsou většinou několik let dopředu rozebrané, protože je štěňat celkově opravdu velmi málo. A je to přesně ten, kterého neznalí lidé jen tak lehce nepoznají. Řeč je samozřejmě o hrubosrsté varietě laekenois. Ta učarovala i sympatickému Vítu Horáčkoví, při jehož povídání se určitě nudit nebudete…

Vítku, řekněte mi, jak jste se dostal ke psům? Proč a kdy zrovna tento   „kudrnáč“?

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Od malička jsem chtěl mít psa. A mým snem byl dobrman nebo belgický ovčák. Bydleli jsme v paneláku, a tak rodiče usoudili, že to prostě nejde. Chodil jsem se se psy mazlit a hrát ke kamarádům, kteří ho doma měli. Sen jsem si nakonec splnil a z ničeho nic jsme měli doma hnědého dobrmánka Artura. A říkáte si jak? No, prostě jsem mamče vrazil štěně do ruky řkouce: „Mami to je můj kámoš Arthur a bude u nás bydlet!“ Byl to risk, že se budu pakovat i se psem, ale prošlo to. Osud však měl s Arturem jiné plány a nakonec jsme o něj kvůli rakovině přišli. Dlouho jsme se z toho vzpamatovávali.

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

No, a pak přišla fenka belgického ovčáka malinois. Jmenuje se Nishka. A od ní už vede cesta ke kudrnáčovi. Jednou jsme s ní byli na výstavě, kde jsme před maliňáky poprvé v kruhu uviděli nějakou „ovečku“. No, a jaké to překvapení, když se z ovečky vyklubal laekenois. Od manželky jsem dostal za úkol o laekenách vše nastudovat a nejlépe i sehnat štěně. To jsem ale netušil, jakou jsem to dostal zapeklitou úlohu. Informací bylo málo a už vůbec jsem neměl potuchy, kde hledat štěňata. Malin, tervíků i groenů je poměrně dost, ale laekenois? Zavolal jsem tedy Zuzce Mrňákové a ta mne nasměrovala. Měli jsme štěstí, že se po čtyřech letech v Čechách narodil zase jeden vrh. Zuzka nám pak pomohla vybrat i štěně. Teď máme dva laekenois – holčičku Artemis Bella Regio z českého chovu a před půl rokem jsme dostali už tříletého psa Bobu du Chateau de Montmirail z vrhu v Maďarsku. 

Lakenois nejdřív myslí a pak koná. Malinois napřed koná a pak se diví!

Momentálně máte, jestli se nepletu, vaši fenku březí. Je to tak?

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Ano. Moje ArtůDýtů, jak jí říkám, měla hárat až v říjnu. Rozhodla se však jinak, začala o měsíc dříve, těsně před dovolenou. I když to bylo peklo hlídat roztouženého Mártyho a Artemis, nakonec jsem tomu rád. Později by byl problém se vůbec do zahraničí dostat. Krytí jsme totiž měli domluvené v Belgii již více než rok a půl se psem From Laeken Paradis LYON (Ch. Be+Lu, IGP 3, IGP SpH/ChP2, Selectie 2019 účastník FMBB 2018 v IGP + Best in Show). Lyon je stejně jako všechny ostatní Laeki jeho majitelky prostě úžasný. Brigitte je skvělá chovatelka a také člověk a všichni její psi jsou odrazem její duše. Vrh očekáváme v druhé polovině listopadu. Jsem poměrně mile překvapen, že zájemkyni z Anglie která chce laekenois na specifickou práci, a na kterou se u Bridgitte bohužel nedostalo, doporučován spíše než podobně očekávaný vrh ze spojení Lyona v Německu. Vrh ArtůDýtů byl rozebraný už rok před plánovaným krytím, aniž byl zájemcům známý krycí pes.

Prozradil byste nám o budoucí mamince něco více?

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

JCh. PO+ CZ, Ch. ČMKÚ, SK, RO Artemis Bella Regio (alias ArtůDýtů) je fenka belgického ovčáka laekenois, tedy nejvzácnější a hrubosrsté variety belgického ovčáka. Narodila se 10. 4. 2018 v Čechách v chovatelské stanici Bella Regio chovatelky Evy Kaninové. Matkou je ARSA Baranela (ZZO, ZOP, BH, ZVOP, RH FLE, RH TE, světový vítěz mladých, národní i klubový vítěz a mnoho dalších ocenění), otcem Artemis je pak Galdra's Mind A BLUES BROTHER (Junior Champion 2015, Champion i Club Champion Švýcarska 2016). Nějak nám s Artů ale nepřálo štěstí se zkouškami, prostě nám je zrušili. Ostatně každý pejskař ví, že prostě tento rok to žádná hitparáda není. Co se týká její povahy, je úžasná. Je nesmírně pracovitá a při práci soustředěná. Trochu tvrdohlavá. Je to výzva ji cvičit. Nevyhledává konflikty, ale na druhou stranu by nás bránila do roztrhání těla.

Je to tedy váš první vrh laekenoise, plemene, které je poměrně vzácné. Je jich zde málo a tak určitě máte nějaké nároky na budoucí páníčky a asi neprodáte štěndo jen tak každému. Mám pravdu?

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Ne. Jen tak každému ne! Se zájemcem vždy probereme, co chce s Laeki dělat, co od Laeki očekává, jaké má zkušenosti, a do jakého prostředí by štěndo šlo. Hlavně je vždy nejtěžší lidem vysvětlit, že to prostě není malina, že jsou jiní, ale že je to pořád belgický ovčák. Jeden zájemce z Rakouska, bývalý majitel pracáka malinois, nelenil a přijel na víkend za námi do Děčína. Strávili jsme se psy krásné dva dny. Měl šanci je poznat u nás doma, ukázali jsme mu, jak pracují s námi, byli jsme na dlouhém výletě. 

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Navíc si mohl práci s ním v reálu osahat. Odjel nadšený a za ty dva dny jsou z nás navíc velmi dobří přátelé. Zájem o štěnda je zejména od lidí, kteří se přímo zabývají nebo se chtějí zabývat záchranařinou, zájem je i od členů ozbrojených složek nebo hasičů ze zahraničí na detekci a pachové práce, někteří je ale prostě chtějí jako domácího psa. Komunita majitelů laekenois je, řekl bych, uzavřenější. Pokud do ní proniknete a přijme vás, je překvapivě vstřícná a nekonfliktní. A kupodivu se chovatelé navzájem doporučují, jsou schopni doporučit více vhodného psa ke krytí než toho svého. Respektují se, i když mohou mít jiné názory a respektují další variety belgičáků. Prostě takový jiný svět. Každý z majitelů nebo chovatelů velmi dobře ví, jakou má vzácnost. Navíc se rádi vidíme. Být v komunitě laekenois je pro mne i školou jako pro člověka.

Komunita majitelů laekenois je, řekl bych, uzavřenější. Pokud do ní proniknete a přijme vás, je překvapivě vstřícná a nekonfliktní. Být v komunitě laekenois je pro mne i školou jako pro člověka!

Nyní je situace trochu jiná – jste v očekávání, ale normálně se určitě věnujete nějakému psímu sportu…  Jak vám to jde?

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Ano, věnujeme se záchranářskému výcviku. Zkoušeli jsme IGP, super zkušenost, ale nějak mne to nenaplňovalo. Pořád jsem po záchranařině pokukoval. Současně jsme jezdili s ArtůDýtů k naší kamarádce Hance Böhme cvičit detekci. Oba jsme byli zvědaví, jak to Laeki půjde. Ta mne nakonec i nakontaktovala na Středočeskou záchrannou brigádu kynologů. No, a tam jsme zakotvili.

Proč jste si vybrali zrovna záchranářský výcvik a co vše máte za sebou?

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Naplňuje nás to. Přijde mi to smysluplné a Laeki jsou pro to jako stvoření. Jsou tam fajn lidé a jsem šťastný, když vidím, jak si to užívá i moje smečka. Pro psy je to různorodá práce. Různé terény, různá místa, spousta prima lidí. Protože většina Laeken cvičí záchranařinu, děláme tu a tam při výcviku sraz Laeken, Jeden byl ve Chbanech u Žatce, druhý na Poldovce v Kladně. A chystáme další. Zvali jsme i kolegy s laekenois ze zahraničí, ale bohužel doba takovému setkání nepřeje. Ona doba nepřeje ani zkouškám, které jsme měli naplánované.

Laekenois umí být něžný, ale i nesmlouvavě tvrdý!

Co byste řekl o plemeni laekenosis člověku, který o něm uvažuje? Jak nejlépe ho představit?

Tak v první řadě Laeki není malina (mám obě). A nikdy nebude. Nejsou to úplně psi na výběráky v IGP, i když by se asi nějaký našel. Víc mu bude sedět kreativnější práce, jako je nároďák nebo mondioring, záchranařina, pachové práce, pasení, dogdancing (omlouvám se, jestli jsem na něco, nebo někoho zapomenul). Jsou to inteligentní a zaplať pánbůh nezkažené upřímné a jemné až dětské duše se srdcem jako Václavák. Jsou něžní, ale umí být i nesmlouvavě tvrdí.  Když jde za cílem a usoudí, že je potřeba převrátit tank, tak převrátí tank.

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Prostě ještě experimenty neponičený belgičák. Umí pracovat stejně tvrdě jako malina, ale je vyrovnanější a klidnější. Jsou velmi učenliví a ochotní ke spolupráci. Umí odpočívat. Je u nich nepotlačená schopnost k pasení a spolupráci s psovodem si užívají. Obecně má tento pes pozitivní vztah lidem i k dětem. Jsou kontaktní a mazliví, ale „neotravují“. Je to skvělý hlídač. Otře-li se někdo o plot, budete to vědět. Zároveň jsou tvrdohlaví a po zlém, nebo nátlakem s nimi nic nezmůžete. Je hodně fixovaný na svou rodinu. Jakmile k vám ale ztratí důvěru, hodně dlouho ji budete získávat zpět. Co k smrti nesnese, je křivda. Srst je hrubá, má samočistící schopnost a  pravidelně se trimuje (2x ročně jaro/podzim). Tím se srst zkvalitňuje a je hrubší a hrubší. Trimováním odstraňujete mrtvé chlupy a jeho odstranění dostává folikul informaci, že má začít růst srst nová. Kdy trimovat se pozná poměrně jednoduše. Když mu pro jedete srst a chlupy vám zůstanou v ruce. A hned odpovídám na nevyřčenou otázku. Ne skutečně je to nebolí a jsou za to rádi. 

A jak je to s chovem? Dělí se na nějaké linie, či typy, a jak dobře se dají sehnat?

Existují dva typy – před a poválečný. Pak belgické typy laeken, ty jsou vyšší a subtilnější, a holandské typy, které jsou nižší a takové udělanější. Pak i Laeki mají svou „working line“. Pak jsou chovatelské stanice, které ani neinzerují a jejich vrhy jsou rozebrány dlouho dopředu. Hodně Laeken se věnuje pachovým pracím, pasou, v Holandsku s nimi hodně dělají nároďák. Jsou takové univerzální, používají se ke kde čemu. Například rád sleduju Finy, ti s nimi dělají úplné kejkle. Pokud chcete Laeki, dobře si rozmyslete, co s ní chcete dělat, a podle toho si vybírejte spojení. A není to, věřte mi, legrace.

On ten „kudrnáč“ je opravdu na první pohled dost zvláštní. Jak na něj reagují lidé? S čím si jej nejčasněji pletou? Já měla třeba hodně tmavého a velkého vlkošedého NO a pletli si jej s kavkazákem.

Tak to máme stejné. ArtůDýtů mají za voříška z útulku, nalezence od popelnice, štěně vlkodava nebo ovečku...

Jak se tito psi snášejí s jinými zvířaty nebo také se psy?

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Pořád je to belgičák! A je důležité nepodcenit socializaci a důslednou výchovu. Pak se chovají super k ostatním psům, komunikují, jsou ochotní přizpůsobit chováni druhému psu, a pak jsou odolní i vůči stresu z okolí.

Vítku, všimla jsem si, že máte zajímavý web, ale on není zaměřený jen na vaše Laeki, ale také na další belgičáky. Jste něco jako spojení nebo spíše spolupráce tří chovatelských stanic. Oč se vlastně jedná?

Spolupracujeme, sdělujeme si zkušenosti, pomáháme si na výstavách, poradíme si při problémech se psy nebo s vrhy. Já třeba malinois nekryji pod svou chovatelskou stanicí. A tak…

Uvažujete do budoucna o pořízení dalšího laekenoise nebo třeba jiného plemene?

Ano. Zrovna z našeho očekávaného vrhu si doma necháme jednu holčičku. Chceme zůstat věrní a věnovat se laekenois. Zaslouží si to.

Na závěr vám položím ještě jednu otázku, co byste popřál plemeni belgický ovčák laekenois do budoucna?

S laekenoisem je to tak trochu jiný svět!

Laekenám přeji hlavně, aby byly zdravé, aby se vždy dostaly k lidem, kteří si je zaslouží a aby prostě zůstaly takové, jaké nyní jsou. Něžné, milé, pracovité a komunikativní, ale při tom dostatečně tvrdé, když je to potřeba.

Ještě závěrem musím poděkovat všem, kdo nám pomáhají, přejí nám, podporují nás a radují se z našich úspěchů a to ne jen v Česku a na Slovensku, prostě všude. Tedy Díky. 

 

Děkuji za rozhovor a přeji hlavně mnoho štěstí do nadcházejících dní...

 

Foto: archiv Víta Horáčka, Roman Rak, Milda Kanina, Zuzka Mrňáková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Podobné články



      -->