Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Patříte mezi milovníky malých plemen, ale uvažujete o nějakém ne zas tak úplně běžném? Pak tu pro vás možná máme jeden dobrý tip! Co třeba takový zhruba tříkilový rošťák, který s vámi ovšem i přes svou „velikost“ bude hrdě držet krok? Líbil by se vám takový pes plný energie? Pak rozhodně zbystřete!


Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!
Renata Doležalová 2.5.2021 15435x Představení plemene v podobě portrétu

Ruský toy teriér je malý a veselý pejsek, který si často při hře vystačí i úplně sám. V jeho drobném tělíčku se ale skrývá poměrně hodně agilní zvíře. Dokáže v klidu odpočívat, nejraději však v blízkosti svého pána a také někde hodně vysoko. Ovšem pak není žádný problém aktivně vyskočit na všechny čtyři a provázet svého člověka klidně i do samotného „pekla“.

Historie je celkem mladá

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Ruský toy je poměrně mladým plemenem, které vzniklo v minulém století na území Ruska. Jeho předchůdcem je však anglický toy teriér, který se na začátku 20. století těšil v Rusku velké oblibě. Během následujících desetiletí však jeho chov upadal a počet jedinců se snížil na kritickou hranici. Až v 50. letech došlo k obnovení plemene, do chovu byli použiti i jedinci bez rodokmenů a někteří dokonce nebyli ani čistokrevní. Vývoj ruského plemene šel svou vlastní cestou. Vznik toye se datuje do roku 1958, kdy se ze spojení dvou hladkosrstých rodičů (pes Džoni a fena Dezi) narodila tři štěňata a jedno z nich bylo dlouhosrsté. Mělo typické závěsy na uších a chovatelé se rozhodli, že to bude typický znak pro nově vznikající plemeno. Toho se s nadšením ujala ruská chovatelka Jevgenija Fominična Žarova. Ve snaze udržet u toye dlouhou srst našla podobnou fenku. V roce 1962 se narodil první vrh dlouhosrstých štěňat. Paní Žarová pokračovala dál s chovem a pečlivou selekcí. Díky velkému úsilí a nadšení bylo plemeno v Rusku uznáno už roku 1966. K nám se však dostalo až v roce 1986 a v současnosti je u nás zapsáno více než tři stovky jedinců. Na podrobnější článek o historii toy teriéra se můžete těšit 12. 5. 2021 na stránkách www.ecanis.cz.

Nebezpečím pro ruského toye jsou vzhledem k jeho velikosti spíše úrazy, zejména ve štěněcím věku je to totiž malé kamikadze!

Malé kamikadze...

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Vzhledem k tomu, že se jedná o mladé plemeno, není ještě zatížený degenerativními onemocněními, je zpravidla zdravý a vitální až do vysokého věku. Není výjimkou, že se dožije sedmnácti až osmnácti let. Nebezpečím mu jsou však vzhledem k jeho velikosti spíše úrazy, toy je zejména ve štěněcím věku malé kamikadze (úmyslné nebo neúmyslné ublížení velkým psem, pády, zlomeniny, otravy, apod.).

Malý avšak bezmezně oddaný...

Víte, že...?

V roce 2006 došlo k  jeho prozatímnímu uznání Mezinárodní kynologickou federací a změně oficiálního názvu do dnešní podoby. Od světové výstavy v Lipsku 2017 je již trvale uznán plemenem a zařazen do IX. skupiny FCI, tedy ke společenským plemenům. 

Toy se zpravidla fixuje na jednoho člověka, kterému je bezmezně oddaný, provází ho prakticky všude a brání ho (vzhledem ke své velikosti) doslova s nasazením vlastního života. Jinak miluje celou rodinu a má dobrý vztah i k dětem, nebývá kousavý. Je inteligentní, rychle se učí, ale také rychle vymýšlí, jak svého pánečka „očůrat”. Je hravý, rád a bravurně se zapojuje do interaktivních her. Je temperamentní a nezřídka dominantní, prostě teriér, a proto vyžaduje zejména důslednou výchovu.

Malý, sladký, vtipný, ale pořád teriér...

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Je to osobnost. Ruský toy je milý, přátelský, veselý, má rád společnost lidí, je prostě takový, jaký má správný společenský pes být. Při dobré výchově se z něj stává skvělý rodinný pes, ale chovat smečku toyů není úplně jednoduché. Ve smečce se plně projevují základní instinkty vrozené smečkám všech psovitých šelem, a to vyžaduje určitou dávku znalostí a zkušeností. Není agresivní, ale ani bázlivý. Je výborným hlídačem, který vás svým štěkotem upozorní na každé nebezpečí. Navíc je tento pes se svými proporcemi velmi nenáročný na prostor a v dnešní době čím dál tím více lidí hledá psa, který zabere málo místa.

Dva v jednom

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Ruský toy se vyskytuje ve dvou varietách srsti. Hladkosrstá varieta má krátkou, těsně přiléhající a lesklou srst, která nemá podsadu ani lysiny. Zbarvení je možné černé, hnědé, modré a lila se žlutými znaky. Dále se pak vyskytuje i červená s příměsí černé, hnědé, modré nebo lila. Možné je také červené, plavé a krémové zbarvení. Dlouhosrstá varieta má na těle a krku asi 3,5 cm dlouhou srst, která je rovná, nebo lehce zvlněná, ale vždy dobře přiléhající. Na hlavě a přední části končetin se nachází krátká a těsně přiléhající srst. Na zadní straně končetin a ocasu se vytváří výrazné praporce. Na uších tvoří dlouhá srst závěsy, které u dospělých psů mohou úplně zakrývat vnější okraje i špičky uší. Na trupu nesmí být srst načechraná ani rozcuchaná. Zbarvení je stejné jako u krátkosrstého toye.  

Péče o něj je radost

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Srst vyžaduje jen malé úsilí na svou údržbu, nijak výrazně nelíná, dlouhosrstá varianta vyžaduje pročesávání srsti na uších a ocase, aby se netvořily dredíky a srst se zbytečně nepoškozovala. Zvýšená péče je nutná jen u výstavních jedinců a i to je zanedbatelné oproti ostatním plemenům. Nutné je dbát na krácení drápků, toy je lehký a tak drápky dostatečně neobrušuje ani při aktivním pohybu. Důkladnou péči však jako u všech malých plemen vyžadují zuby. Zuby a dásně je třeba kontrolovat a pravidelně čistit od zubního plaku a kamene. Pokud se zubům neposkytuje dostatečná péče, může dojít k zánětu dásní a následně k vypadávání zubů, zejména řezáků již ve věku tří let. Hladkosrstá varianta je pochopitelně trochu choulostivější v nepříznivých povětrnostních podmínkách. Pokud se pejsek pohybuje, zvládne bravurně i silnější mrazy, pokud ale chvíli stojíme, třeba při tlachání se známými, berte svého toye raději pod bundu, může lehce prochladnout. Malý toy prochladne pochopitelně rychleji než  rotvajler, který má čtyřicet pět kilo. 

S toyem se nebudete nikdy nenudit!

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Obvykle se zde píše, na jaké sporty a aktivity se dané plemeno hodí. Tady ale začneme trochu jinak, protože to ani jinak nejde. Toy zpravidla rád aportuje a loví (mouchy, ptáky, hlodavce…). Není výjimkou, že si troufne i na vzrostlého potkana a bravurně ho zakousne. Domácí zvířata žijící s ním v jedné domácnosti zpravidla toleruje, ale není dobré ho s nimi nechávat o samotě. Kočky v rodině miluje, sám je totiž tak trochu kočkou. Sportování a procházky jsou pro něj zábavou, rád cokoliv podniká a poznává něco nového. Baví ho aportovat. Lehce a rád se učí, je vytrvalý a málokdy choulostivý. Můžete se s ním věnovat například agility, dogdancingu, trénovat různé triky, protože to ho opravdu těší. Najít se můžete také v noseworku.

Jak na to?

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Chov ruského toye není úplně jednoduchý a to zejména proto, že se jedná o mladé a ne úplně ustálené plemeno. Úplný začátečník má tak situaci poměrně těžkou. Pro zkušeného chovatele je to zase naopak velkou výzvou. Chov v ČR zastřešuje Klub chovatelů málopočetných plemen psů KCHMPP (www.kchmpp.cz), v Rusku pak Národní klub plemene ruský toy (http://rustoy-nkp.ru/)

Pravidla pro uchovnění

Ruský toy teriér je malý a veselý klaun!

Každé plemeno má nějaké podmínky pro uchovnění stanovené klubem. U ruského toye to není nic složitého. Musíte se zúčastnit bonitace, a to nejdříve od dvanácti měsíců věku, při jejím úspěšném absolvování může být jedinec využit v chovu od patnácti měsíců věku, u psů neomezeně a u fen je horní věková hranice stanovena na osm let. Před bonitací je třeba zúčastnit se alespoň jedné výstavy pořádané klubem (Klub chovatelů málopočetných plemen psů), a to od třídy mladých a s hodnocením nejhůře velmi dobrá. Žádná zdravotní vyšetření nejsou požadována.

U ruských toy teriérů mají chovné feny povoleny maximálně tři vrhy za dva roky s tím, že se musí dodržet předepsané schéma: vrh – vrh – pauza – vrh – pauza.

Vylučující vady z chovu jsou: agresivita, bázlivost, zavěšené uši, krátké končetiny, lysiny u hladkosrsté variety, absence závěsu na uších či kučeravá srst u dlouhosrstých jedinců, výška přesahující 30 cm nebo nedosahující 18 cm, hmotnost pod 1 kg, vady chrupu (předkus, podkus, chybějící špičák nebo více jak dva řezáky), bíle zbarvená srst (skvrny na těle).

 

Foto: archiv Renaty Doležalové

Portrét plemene Ruský toy

Originální názevRusskiy toy
Zkratka plemeneMDT
Země původuRusko
Číslo standardu352
FCI skupinaIX. - Společenské a toy psi
Přesná velikostPsi i feny: 22 – 27 cm.
SrstExistují dvě variety plemene: hladkosrstá a dlouhosrstá.
Vhodnostpro začátečníky
pro aktivní lidi
Umístěnído bytu
Využitíklidné procházky
VyužitíSpolečenský pes.

Celkový vzhled:

Malý elegantní dlouhonohý pes, s jemnou kostrou a suchým svalstvem. Velmi harmonický, dobrých proporcí. Pohlavní dimorfismus jen slabě vyjádřený.

Barva:

Černá se žlutými znaky, hnědá se žlutými znaky, modrá se žlutými znaky, lila (izabelová) se žlutými znaky. Červená s příměsí černé, hnědé, modré nebo lila srsti. Červená, plavá, krémová. Barva nosní houby odpovídá převládající barvě srsti.

Hmotnost:

Ideální hmotnost je do 3 kilogramů u psů i fen.


Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->