Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Psím hrdinům navždy!

Také vám někdy padl do oka psí pomníček a vy jste přemýšleli, jaké asi bylo zvíře, které si zasloužilo tak velkou pozornost místní komunity, že mu něco takového vystavěla? Pojďme se tedy společně porozhlédnout nejen u nás, ale i po Evropě a ještě o kousek dál a poodkrýt některé dávno odžité příběhy…


Psím hrdinům navždy!

Oněch pověstí a příběhů o psech, které nám vyrazí dech, se po celém světě najde opravdu mnoho. Ostatně, jak se říká, již i u nás nějaký ten „pátek“ vycházejí spletité příběhy nejrůznějších čtyřnohých osobností. Většině z nich lidé jako poděkování vybudovali jejich vlastní pomníček, protože byli prostě mimořádní. Občas je fajn si tyto „němé“ hrdiny připomenout. Možná pak budete mít chuť udělat si dovolenou a na některé z uváděných míst se zajet osobně podívat a třeba tam jako vzpomínku položit i malou kytičku. Kdo ví?

Kde jinde začít než u nás doma

Psím hrdinům navždy!

Arco byl policejním psem, který byl zabitý při výkonu služby v roce 1931. Jeho příběh z našich stránek již znáte a sám o sobě má velký význam v historii českých služebních psů. Stal se totiž obětí střelce stejně jako jeho psovod strážmistr Tauber. Arcovi se nakonec dostalo posmrtného uznání. U silnice v zahrádce Ústavu pro chov a výcvik služebních psů četnictva v Pyšelích byl na památku uvedené tragické události umístěn žulový pomník s bronzovou reliéfní hlavou německého ovčáka. Služebnímu psovi Arcovi jej zde nechali postavit a 6. listopadu 1931. Po zrušení výcvikového střediska v Pyšelích byl pomník v roce 1957 převezen do areálu Výcvikového střediska služební kynologie veřejné bezpečnosti v Býchorech u Kolína, kde o něj pečovali staří psovodi. V roce 2013 pomník získalo Muzeum Policie ČR, ve kterém je k vidění dodnes.

Celý článek najdete zde:
Pes, který má svůj vlastní pomník!
Pes, který má svůj vlastní pomník!

O psích hrdinech si na eCanis povídáme již bezmála rok. Ale ještě jsme tu nevyprávěli o ...

Psí hrdinové

Psím hrdinům navždy!

Dalším důležitým připomenutím psů u nás je pomník chodského psa, i když se nejedná ani tak o pomník jako spíše o obří sochu představitele tohoto plemene. Monument naleznete na vrcholu kopce Hrádek u Újezda nedaleko Domažlic. Betonová stavba je se svými rozměry 3,8 x 8,1 metrů jednou z největších děl sochaře Michala Olšiaka. Socha je dutá, lze se tedy dostat dovnitř a pak skrz psí tlamu vykouknout ven.

Co najdeme v Evropě?

Psím hrdinům navždy!

DŻOK (Kraków – POLSKO)

Věrnost psů je prostě nepřekonatelná. A přesně takovou prokázal také malý kříženec jménem Dżok, který na svého pána čekal na stejném místě celý jeden rok. Jeho majitel bohužel náhle zemřel na infarkt a tak se společného setkání Dżok již nedočkal. Pejsek nechtěl za žádnou cenu opustit místo, kde se se svým pánem naposledy viděl. Místní lidé si toho brzy všimli a začali ho krmit a starat se o něj. I on má svůj jedinečný pomník, který je zároveň tím nejznámějším v Polsku.

Psím hrdinům navždy!

LEO (Pančevo – SRBSKO)

O tom, že jezevčíci jsou stateční a mnohdy až nerozvážní psi, všichni víme. A přesně to také potvrdil Leo, který zachránil malou holčičku, ale sám za to zaplatil svým životem. Když šla tehdy desetiletá dívka domů ze školy, vrhl se na ni velký pes (o plemeni kolují různé informace), srazil ji k zemi a dál útočil. Malý jezevčík Leo nezaváhal ani vteřinu a okamžitě přiběhl dívence na pomoc. Napadl velkého psa a ten ji díky tomu pustil. Bohužel tento odvážný čin zanechal na Leovi rozsáhlá zranění a i přes veškerou snahu veterinářů jim nakonec podlehl. Tento statečný jezevčík zaplatil svým životem, ale občané Pančeva na něho nikdy nezapomenou a jeho pomník dodnes „vypráví“ celý tento příběh.

Psím hrdinům navždy!

LAJKA (Moskva – RUSKO)

Asi nejznámějším psím hrdinou je malá Lajka, kterou zná snad každý. Byla prvním psem ve vesmíru, ale opravdu málokdo se však zamyslí nad tím, jak to s ní vlastně bylo. Lajka byla odchycená jakou pouliční kříženec. Tito psi byli odolní a zvyklí na tvrdé podmínky. A přesně takové potřebovali v té době pro výcvik. Nikdy nebylo v plánu, že by se Lajka vrátila zpátky na zem. Přístroj, ve kterém letěla, k tomu ani nebyl vybavený, neměl nainstalovaný návratový modul. Její smrt však nastala dříve, než se všeobecně očekávalo. Nakonec zemřela v rozmezí asi pěti až sedmi hodin po odstartování Sputniku 2, které proběhlo 3. 11. 1957. Zemřela kvůli technické chybě na přehřátí a stres. Byla však důkazem toho, že živý tvor dokáže přežít cestu do vesmíru. Pomník, který si právem zasloužila mít, byl zhotovený poměrně nedávno, až v roce 2008.

Dál a dál za moře…

Psím hrdinům navždy!

Jack (Swansea, Wales, Anglie)

Jack se narodil v roce 1930 a byl to patrně zástupce plemene flat coated retrívr. O jeho původu se však někdy vedou spory. Jeho začátky na tomto světě nebyly zrovna snadné. První majitel pan Davies z Cwmgelli Cottages Landor v sobě nenašel pochopení pro nezbedné štěně a nakonec se s ním pro jeho chování rozloučil. U svého nového pána Williama Thomase našel nejen nový domov a celoživotního přítele, ale také své poslání. Stal se z něj psí vodní záchranář, který zachránil mnoho tonoucích a získal velkou řadu ocenění. Jako pocta byl tomuto báječnému psu sochařem Cecilem Jonesem vyhotovený bronzový a šedý žulový pomník.

Celý článek si můžete přečíst zde:
Hrdinové všude mezi námi – Jack, nejslavnější a hrdinský pes Swansea!
Hrdinové všude mezi námi – Jack, nejslavnější a hrdinský pes Swansea!

Dovedete si představit, že někdo dokázal zachránit dvacet sedm životů z chladných a ...

Psí hrdinové

Pomník skye teriéra Bobbyho je nejmenší památkově chráněnou budovou v Edinburghu!

BOBBY (Edinburgh – SKOTSKO)

Psím hrdinům navždy!

Smrt je nedílnou součástí našich životů. A nejenže my lidé truchlíme při odchodu našich mazlíčků, ale také oni dokáží truchlit z toho samého důvodu po nás. Stejně tak dokázal smutnit také malý skye teriér, který se stále vracel k hrobu svého pána, strážníka Johna Graye až do své smrti, a to dlouhých čtrnáct let. A tak si malý Bobby vysloužil za věrnost svůj vlastní pomník, který pro něj vytesal William Brody. Tento pomník je nejmenší památkově chráněnou budovou v Edinburghu. Původně byl postavený jako pitná fontána a měl horní fontánu pro lidi a dolní pro psy. Bobbyho život inspiroval i autory několika knih a filmů, které zobrazují témata naděje a loajality, a to včetně románu Greyfriars Bobby (1912) od Eleanor Atkinsonové a filmů Greyfriars Bobby (1961) a The Adventures of Greyfriars Bobby (2006).

Celý článek si můžete přečíst zde:
Hrdinové všude mezi námi - aneb příběh o věrnosti a oddanosti - Greyfriars Bobby
Hrdinové všude mezi námi - aneb příběh o věrnosti a oddanosti - Greyfriars Bobby

Těšili jste se na další oblíbené povídání o psích hrdinech? V minulém díle jsme si ...

Psí hrdinové

Hačiko (Tokio – JAPONSKO)

Psím hrdinům navždy!

Tento pravděpodobně nejznámější psí pomník na světě se nachází v Japonsku. Příběh věrného psa Hačika byl několikrát zfilmovaný. Také my pro vás pomalu připravujeme díl do našeho seriálu právě o něm. Tento pes ke svému majiteli přilnul opravdu velice silně. Každé ráno ho doprovázel cestou do práce na vlak a vždy čekal, až se profesor vrátí, aby ho přivítal. Jednoho dne však jeho milovaný pán v práci zemřel a Hačiko čekal marně. I přes veškeré snahy příbuzných se pes stále vracel na nádraží a čekal na svého pána neuvěřitelných osm let. Tato oddanost je pravděpodobně dána i plemenem psa. Hačiko byl akita inu.

Nejvíce psích hrdinů mají patrně v USA

BALTO (New York – USA)

Psím hrdinům navždy!

Tento pes zachránil v roce 1925 obyvatele města Nome před šířením nákazy záškrtu. Včas jim přinesl vakcínu, kterou lodí, ani letadlem nebylo možné v náročném terénu na Aljašce doručit. Byl to saňový pes plemene sibiřský husky. Vzdoroval vánici i obrovským mrazům, ale hlavně dokázal najít správnou cestu na náročné trase až do cíle. Tento hrdina si zasloužil pomník, který naleznete v newyorském Central Parku.

Celý článek o Baltovi si můžete přečíst zde:
Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta
Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

Souhlasíte, že očkování je momentálně častým tématem po celém světě? Pojďme si tedy ...

Psí hrdinové

SALLIE (Pennsylvania – USA)

Psím hrdinům navždy!

Sallie doprovázela vojáky v průběhu téměř celé americké občanské války. U bitvy v Gettysburgu se však ztratila. Vojáci si mysleli, že zahynula, ale o několik dní později byla nalezena, jak hlídala zraněné a mrtvé vojáky. U jiné bitvy byla zasažena do krku, kulku se nepodařilo odstranit, ale přesto Sallie dál žila a pokračovala ve své „misi“ s vojáky. Zabitá byla až 6. 2. 1865 při těžké palbě v bitvě u Hatcher’s Run ve Virginii. Vojáci neváhávali a na místě ji pohřbili, i když byli sami v těžké situaci. Sallie byla pro vojáky, kteří zažívali těžké chvíle i terapeutickým psem, řadila se pravděpodobně k plemeni americký stafordšírský teriér.

Hrdinové z 11. Září 2001

Hrdinové z 11. září mají pravděpodobně pomníčků více. Například u památníku Essex County Eagle Rock ve West Orange byla odhalena socha pátracího a záchranného psa plemene zlatý retrívr.

Celý článek si můžete přečíst zde:
Hrdinové všude mezi námi - jedenácté září 2001
Hrdinové všude mezi námi - jedenácté září 2001

Vzpomínáte? Je to již dvacet let od strašlivého a ničivého útoku na newyorská ...

Psí hrdinové

Iveta Panýrková

Foto: wikipedia.com, Fickr.com, google.com

 

Použité zdroje:
SEEMAN, Corey. Flickr.com [online]. 2017, flickr.com ,  praskiefascynacje.blogspot.com 
TRILLO, Wikipedia.pl 
GORALNICK, Einar E Kvaran, Wikipedia.org 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->