Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Proč právě on...?

Tušíte, proč je na světě tolik milovníků německého ovčáka? A proč právě on zrovna oslovil některé z vás? Odpovědi na pár otázek týkajících se tohoto plemene naleznete v následující malé anketě chovatelů. A jaký je váš názor? Nebojte se a napište nám přímo pod článek do komentáře. Vašich názorů si velmi vážíme.


Proč právě on...?
Iveta Panýrková 12.12.2019 27103x Ankety

Anketa chovatelů patří neodmyslitelně k našemu webovému portálu. Chovatelům a majitelům pokládáme „všetečné“ otázky a vy si tak můžete přečíst jejich názory, které se často různí. Listopad a prosinec věnujeme plemeni německý ovčák a tak jsme tentokrát položili tři stejné otázky hned několika z vás. No, a co vy na to?

Otázky:

  1. Z jakého důvodu jste se rozhodl/a pro německého ovčáka a kam svůj chov směřujete?
  2. Myslíte si, že je německý ovčák opravdu rozdělen na dvě linie – pracovní a exteriérovou? A proč to vlastně?
  3. Co podle vás stojí za faktem, že v posledních letech německého ovčáka „přebíjí“ spíš maliňáci?

Již od malička bylo mým snem mít německého ovčáka!

Proč právě on...?

1) Pro německého ovčáka jsem měla slabost od malička, milovala je moje babička a druhá dokonce vždy jednoho vlastnila. Jako dvanáctiletá jsem s jedním z nich asi rok navštěvovala kynologickou organizaci. Mým velkým snem bylo jednou toto krásné a velmi inteligentní plemeno vlastnit. K chovu jako takovému jsem se dostala úplnou náhodou, kdy jsem se přestěhovala z vesnice zpět do města a mou první fenu s PP, která se stěhovala se mnou, jsem potřebovala umístit někde v kotci a z dětství jsem si pamatovala, že to bylo možné na onom cvičáku. Tam mi fenu umístili jen pod podmínkou, že budu docházet na výcvik. Fena již měla tři roky a uměla jediný povel „hop do auta!“ Ale učila se velmi rychle a moc se líbila, takže mi všichni říkali, ať se ji pokusím uchovnit. RTG dopadlo i v jejím věku na výbornou, do půl roku také zvládla zkoušku a na jaro rovněž bonitaci a k mému chovatelskému začátku už chybělo jen zaregistrovat chovatelskou stanici.

Proč právě on...?

Svůj chov jsem začala na dvou úžasných fenách, hlavně ta druhá byla neskutečně výjimečná. Měla opravdu velmi silný kořistnický pud, byla sebevědomá, rychlá, pracovitá, prostě pro mne jednoznačně nejlepší na světě. Na cvičáku o ní říkali, že je to maliňák převlečený za exteriéráka. Již tehdy se NO mezi pejskaři dělil na  exteriérovou  a pracovní linii a já se díky těmto fenám snažila a snažím svým chovem tuto propast přinejmenším zmenšit. Proto se svými psy, byť jsou z exteriérové linie, pracuji a snažím se skládat zkoušky stejně jako jiní z linie pracovní, a to až do těch nejvyšších. Hlavně bych si ale přála, aby se NO zpět vrátilo jeho zdraví, hlavně jeho suchost a pevnost, především nohou, a rovný hřbet až se spáditou zádí. Je pro mne čím dál těžší najít toho správného krycího psa, tak aby splňoval všechna tato kritéria, ale to by bylo na dlouhé psaní.

Proč právě on...?

2) Ano, je to patrné jak na cvičáku, tak i na výstavách. Většina psů z exteriérové linie má nádherný pohyb, kterým převyšuje nad pracovní linií. Také více sjednocenější vzhled, krásnou srst a hlavu. Pracovní jedinci mívají větší razanci a temperament, také jsou jednoznačně lepšími skokany, jelikož mají strmější postavení zadních končetin a ne tolik klenutý hřbet, ale dost často jsou malincí nebo naopak přerostlí, a i vzhled hlavy není tak líbivý, také nebývají tak hezky osrstění. U obou linií se ale najdou i výjimky, kdy se pes z pracovní linie perfektně předvede na výstavě, nebo naopak není tak pracovně nadaný, mnohdy i selže při obranách a naopak pes z exteriérové linie je razantní, dominantní, perfektně pracující a jiní z exteriérové linie zase v pohybu a exteriéru zaostávají. Můj subjektivní názor je, že je k vidění čím dál tím více krásných psů z pracovní linie, ale tak nějak na úkor povahy. A exteriérová linie se začíná malinko zlepšovat v povahách, lidé věnují obranám na cvičáku asi nejvíce času, ale exteriér se začíná blížit psům dogovitým, kteří mají povislé pysky, měkké ucho, dlouhé spěnky a prsty, prošlapy, dlouhé hlezno i nárt.

 

3) Nevím, jak konkrétně je myšleno to přebíjení a maliňáka jsem nikdy nevlastnila, tak to mohu posoudit jen subjektivně, ale dle mého názoru jsou obě plemena dosti rozdílná na to, aby si navzájem tvořila konkurenci. Maliňák není tak líbivý (existují výjimky), mnohdy vypadá jako veverka z doby ledové (smích) a jeho temperament a nervová soustava asi není úplně pro každého. Pokud se dobře zvládne, je jistě tím nejrychlejším a nejpracovitějším psem, ovšem pokud ne, věřím, že z něj může být i zkušený kynolog dosti unavený. Když to převedu do atletiky, maliňák je rychlý sprinter a NO klidnější a vyrovnanější vytrvalec na dlouhou trať.

Veronika Konvalinková

Best of the kennel


 

Domnívám se, že  se obě linie občas tak trochu potkají!

Proč právě on...?

1) Toto plemeno miluji již od dětství, takže to nebylo žádné dlouhé rozhodování. Vždy jsem obdivovala vzhled, povahu a temperament německého ovčáka. V podstatě jsem měla jasno od svých sedmi let, kdy jsem dostala svého úplně prvního německého ovčáka. Jmenoval se Baron (CHS nebudu uvádět) a údajně byl vyřazen z chovu jako nedorostlý jedinec. Ale byl to právě tento starší pes, který může za můj neutuchající zájem a celoživotní lásku k tomuto plemeni. S chovem exteriérových NO teprve začínám a s nadsázkou říkávám, že všechno mělo začít už před dvaceti pěti lety a ne až teď, kdy člověku začínají tak trochu ubývat síly. Fenu, která by měla položit základy mého chovu, jsem jako sedmitýdenní štěně importovala z jedné z nejlepších chovatelských stanic v Rakousku.

Proč právě on...?

Kam svůj chov směřuji? Mám jasné vize, kam ho chci směřovat, a to k naprosto zdravým, povahově vyrovnaným jedincům, s pevnými nervy, bez zbytečného přeúhlení končetin a s velmi dobrým pigmentem... Velký význam přikládám také rané socializaci štěňat ještě u chovatele!!! Kromě RTG DKK, DLK, testů DNA, jsem i pro povinné zavedení RTG Spondylosis a genetických testů na DM (degenerativní myelopatie). Ve svém životě jsem měla několik exteriérových NO s PP, kteří bohužel zrovna neoplývali zdravím, ať už to byly problémy se slinivkou, těžké IBD s exsudativní enteropatií, již zmíněná degenerativní myelopatie, ale i nedorostlý jedinec. A tomu všemu bych se chtěla ve svém chovu vyvarovat.

 

 

2) Ano, německý ovčák je rozdělen do dvou linií. Domnívám se však, že poslední dobou se obě linie řekněme „občas potkají“. U pracovních psů můžeme vidět čím dál tím více kvalitních jedinců, kteří odpovídají standardu plemene a spoustu exteriérových psů má ty nejvyšší zkoušky z výkonu. Bohužel u obou linií můžeme najít psy slabých nervů. Německý ovčák není žádný „gaučák“ a uchovnění psa nebo feny má svá jasná pravidla a patří mezi nejobtížnější v porovnání s ostatními plemeny. A to je správné. Jedině tak je možné dosáhnout určité selekce. Nejsem zrovna zastáncem dlouhosrstých NO, ale od 1. 1. 2011 mohu jen tiše nesouhlasit. Čeho se však obávám více, jsou změny, které by mohly nastat při zkoušce povahy psů, což by mohlo chovu NO spíše uškodit.

Proč právě on...?

3. Malinois je mimořádně chytrý pes, který je neustále v pohybu. Je to takový hyperaktivní „turbopes“. Přijde mi, že NO nejprve přemýšlí a poté jedná, zatímco „malina“ zkrátka koná a to může být při tréninku pro někoho tím správným adrenalinem. Tedy jak pro koho. Tady je nutná dobrá socializace psa a možnost mentální i fyzickou energii psa ventilovat správným směrem, jinak budete mít doma „časovanou bombu“.

Malinois v Evropě získal na oblibě již v osmdesátých letech minulého století, takže není žádným nováčkem. V ČR se první štěňata narodila v roce 1989 a od té doby, jak víme, jeho oblíbenost stále roste. Pro vrcholový sport je to ta nejlepší volba. Kdo hledá jen rodinného psa, měl by se raději poohlédnout  jinde.

 

Iveta Linhartová

CHS vom Bubentschdorf


 

Rozhodně je to pracovně nejvšestrannější plemeno!

Proč právě on...?

1. Pro chov německého ovčáka jsem se rozhodl, protože se mi nejvíce líbí a myslím si, že je po stránce pracovní nejvšestrannější, a to jak pro sportovní, tak i služební kynologii... Chov se snažíme zaměřit hlavně na to, aby štěňata byla zdravá a povahově vyrovnaná!!! Tím pádem už u jejich rodičů klademe velký důraz na jejich zdraví a jejich povahu!!! U těchto věcí opravdu neporušujeme pravidlo krýt a chovat jen na zdravých zvířatech!!! Takže třeba ani jedničky kyčle, lokty... Povahu opravdu hodně prověřujeme jak ve sportovních, tak i ve služebních věcech!!! Preferujeme psy s rychlým vzruchem a rychlým útlumem!!!

 

2. Ano, opravdu jsi myslím, že můžeme říkat, že chov je rozdělen do dvou linií!!! A to do pracovní a exteriérové. Stačí, když se dnes podíváte na rozdíl v jejich kostře!!! Mají úplně jiné úhelní... A bohužel to se projevuje na jejich pohybu v pracovním využití... O povahách ani nemluvě!!!

 

3. Podle mě je to teď takový trend... Ale pořád jsi myslím, že německý ovčák je lepší!!! Ale jinak jsem zastáncem obou plemen!!! Každé z nich má něco do sebe!!!

 

Lukáš Kiessling

CHS z Jimmyho lesa

Úvodní foto: Mirka Štárková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->