Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl

Máte také občas pocit, že ve vaší vzájemné komunikaci se psem něco nefunguje nebo vám váš čtyřnohý kamarád úplně „nerozumí“? Může to být i tím, že naopak vy nerozumíte jemu. Jak z toho ven? Možná vám pomůže další díl seriálu z pera Míši Drábkové zaměřený právě na toto téma!


Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 20.8.2021 59475x Jak na to?

Svého prvního pejska, německého špice Aidu u babičky, jsem učila povely. Takové ty klasické, jako jsou „sedni“, „lehni“, „pac“ atd. Učila jsem jí je tak, jak bylo obecně známé. Byla jsem takový přirozený samouk, kde nám všechno, co jsme potřebovaly zvládnout, šlo pěkně přirozeně. Byla jsem na základní škole a nikde v okolí nebyl žádný cvičák, nikam jsme na tréninky nechodily. Aida uměla nakonec vše, co bylo pro normální život potřebné, a rozuměla všemu, co se po ní chtělo. Vyrostla z ní úžasná fenka a parťák pro moji babičku.

Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl

Já a moji „američani“          

Před skončením základní školy přišel do naší rodiny můj první americký kokršpaněl. Podle světového posuzovatele mezinárodních soutěží jsem měla nejkrásnějšího psa, kterého kdy viděl. Měl tatínka polského šampióna a maminku psí hvězdu německých výstav. Bohužel se žádné výstavy, kde by mohl být oficiálně posuzován, nedožil. Odešel v roce a půl na psinku, protože dostal nedostatečnou dávku vakcíny při očkování. Bohužel jsem tehdy nevěděla o možnostech podpory zdraví pejsků to, co vím dnes. Člověk se prostě učí pořád.

Ke každému chlupatému stvoření je třeba přistupovat jako k jedinečné bytosti!

Několik let poté si mě „našel“ úžasný psí parťák a učitel Falco. Byl se mnou dalších sedmnáct let, tedy více než polovinu mého života. Společně jsme vyrostli. Každý pejsek je jiný, svojí osobností, má jiné vlastnosti, schopnosti i možnosti. Každý je jedinečný. Stejně tak jako my lidé. Z tohoto důvodu je potřebné ke každému chlupatému stvoření přistupovat jako k jedinečné bytosti. Proto obecné rady, pravidla a metody nemusí nutně fungovat v každém partnerství. Je podstatné důležité najít si tu nejvhodnější společnou řeč. Způsob komunikace, který je srozumitelný, příjemný a vhodný pro vás oba tak, abyste si co nejlépe porozuměli.

Každý nějak začíná…

Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl

Někdo má přirozeně v sobě komunikaci, které pejsek rozumí. Někdo se potřebuje učit více, aby přišel na způsob, který v partnerství funguje. Porozumění a způsob komunikace je vždy o obou parťácích, kteří se na vztahu podílí, tzn. já i můj pes. Přístup obou hraje ve výsledném porozumění a sladění našeho konání velkou roli.

Člověk je ten, který dokáže pejska od začátku provést potřebným porozuměním, co je možné a co je již nebezpečné. Od prvního společného dne jsme psovi průvodcem, který ví a zná, protože rozumí nebezpečím našeho lidského světa. Věřím, že každý z nás, když si pořídí pejska, dělá maximum pro to, aby společné soužití bylo co nejlepší. Věřím, že každý majitel má ideální sen, že ho pejsek následuje, vzhlíží ke svému člověku, nespustí z něj oči a společně zažívají pohodové společné dny.

Chce to být přirozený          

Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl

Člověk proto začne hledat dostupné informace, jak psa vychovat, vycvičit a trénovat. Bohužel již tady děláme většinou velkou chybu. Setkávám se s ní velmi často na individuálních lekcích. Učíme se totiž většinou obecné informace nebo metody, které jsou postavené na obecných pravidlech. Mnohdy se stává, že omezují naši přirozenost a tudíž se učíme být někým jiným, než kým ve skutečnosti jsme, nebo reagovat jinak, než by nám bylo přirozené. Pokud napsaná informace nebo to, co se naučíme, je v rozporu s naším přirozeným přístupem nebo to s námi neladí, tak na nás pes nebude reagovat tak, jak si přejeme. Smutné je, že se přebíráním různých metod dokonce dokážeme naučit být i někým jiným a úplně potlačit svou přirozenost. Co dokáže způsobit takto nevinně převzatý způsob odměňování, výchovy a tréninku?  To se dozvíte v příběhu o agresivitě v minisérii „Jak udělat z neposlušného chlupáče psího andílka”.

Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl

Vztah založený na povelech naučených podle toho, že někomu fungují, nemusí nutně být příjemný pro vás oba. Zaměřte se na výběr toho, co do vašeho partnerství přinášíte. Mnoho popisů a pomůcek je dobře míněných. To, co funguje jednomu člověku, ale jinému se psem nemusí nutně fungovat. Učíte-li se něco, musí to s vámi ladit, souznít. Vybírejte si. Vám vyhovující obecné informace převeďte do praxe tak, aby neovlivňovaly vaši přirozenost a byly pro vás proveditelné. Jinak si ihned zakládáte na vznik překážek, které snižují srozumitelnost povelu pro vašeho psa. Váš požadavek v tomto případě může vést nechtíc ke zvýšení nátlaku, být provázen neklidem a i nevědomou manipulací.

Dohoda je oproti povelu oboustranně odsouhlaseným způsobem komunikace založeným na porozumění, přijetí zodpovědnosti za jeho vykonání od obou stran!

Proč tedy povel nemusí v partnerství fungovat?

Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl

Podívejme se na to společně. Já osobně vnímám povel pro komunikaci v partnerství jako nedostatečný. Povel již z podstaty svého významu slova je slovo, které nese negativní energii spojenou s „musíš”. Jde většinou o jednostranný požadavek, který má být druhou stranou vykonán. Většinou je založen na předání slova. V partnerství nám velmi nevědomě brání v rychlejším úspěchu. Vhodnější je nahradit povel dohodou.

Dohoda je oboustranně odsouhlaseným způsobem komunikace založeným na porozumění, přijetí zodpovědnosti za jeho vykonání od obou stran. Stojí na společné akci, která vede k bezpečí. Dohoda se od povelu liší také tím, že člověk přesně do největšího detailu ví, co si přeje a své „požadavky”(přání) sděluje v situacích, kdy jsou skutečně potřebné. Nejdůležitější je pejskovi povel/dohodu nejdříve vysvětlit, prověřit, že ji pochopil a dokáže ji následovat v momentech, ve kterých je to potřebné. V každém případě, jakmile se snažíme o komunikaci se psem, jde o budování vztahu založeného na vzájemné důvěře, respektování potřeb a láskyplném přístupu k parťákovi.

Jak zajistit, aby váš povel „fungoval” ještě lépe?

Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl

Úspěch předání informace čistě a srozumitelně k parťákovi záleží na:

  1. Uvědomění, že víme, proč se dohoda má odehrávat – přeháníme-li trénink či povelování pejska při výchově, děláme z něj cvičenou „opici”. Toto není nutné, protože to, co pes pochopí přesně a jasně, dokáže následovat a také je schopen převzít odpovědnost za své další konání.
  2. Komunikaci právě v tom správném okamžiku – my lidé máme proti reakcím a rychlosti komunikace pejska značné zpoždění. Proto potřebujeme zlepšit naši rychlost reakcí, což dosáhneme plným zaměřením naší pozornosti na právě probíhající situaci bez vlivu minulosti nebo budoucnosti.
  3. Klidném rozpoložení, to znamená na omezení emocí, které se situací nijak nesouvisí. Zlepšíme-li své umění zvládnout naše emoce a myšlenky, které se mnohdy mísí i nechtíc do vzájmené komunikace a zbytečně vyvolávají rozpory (u pejska se to projevuje neposlušnostmi), zlepšíme také reakce našeho psího parťáka.

Jak to udělat, abychom dosáhli pejskova porozumění a lepší „čitelnosti” našich požadavků ke správnému provedení?

Proč pes na naše povely ne vždy reaguje? 8. díl

Inspiraci najdete v knížce „Znaková řeč pro psy“ (www.znakovarecpropsy.cz). Je průvodcem k poznání a odstranění nedorozumění, která mohou vytvářet budoucí překážky. Je pracovním sešitem, který vám pomůže odhalit, kde ve své komunikaci při „požadavku” na provedení povelu nejste srozumitelní. Mnoho knížek sdílí příběhy a informace o metodách, které používáte a snažíte se je převést do své praxe. Tisíce partnerství, se kterými jsme se setkali, potvrzují, že každý vztah, každá komunikace je jiná. Možná mají základní rysy obdobné, ale mnohdy je nedokážeme vhodně použít právě pro to naše soužití. Proto je na knížce nejhodnotnější právě to, že vás i vaše partnerství provede přirozeně k většímu porozumění a osvojení si důležitých „sdělení”, které v komunikaci se psy nesmí chybět. Svoji nejvhodnější a nejefektivnější dohodu/povel provádíte také „znakem”, který psovi pomáhá v lepším porozumění toho, co si přejeme. Protože jen vy víte, jak a co je pro vás nejpříjemnější a nejpřirozenější, tento praktický sešit vás provede objevením právě pro vás vhodné dohody. Začínajícím pejskařům předává knížka podstatné informace k tomu, aby ihned od počátku dokázali komunikovat se svým chlupáčem bez nedorozumění. Zkušení pejskaři či majitelé již několikátého pejska mohou odhalit ve své komunikaci/povelech místa, kterým pejsek nerozumí.

Přejeme-li si, aby pejsek dělal věci, které jsou vhodné pro jeho a dokonce i naše společné bezpečí, tak je potřebné, abychom my = člověk byli srozumitelní a čitelní. Přejete si nahlédnout do obsahu knížky nebo objevit proč vám váš povel nefunguje?  Pošlete svůj dotaz přes www.pespartak.cz.

 

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

 

Foto: archiv Michaely Drábkové, Martina Irglová, Barbora Tomczik, Veronika Staniová

Za některé použité fotografie děkujeme i našim milým čtenářům. 

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
Povel

    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)



    -->