Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Zkusili byste si tipnout, jak je to s původem názvu plemene bloodhound? Nebo vás bude spíš zajímat, jak náročná je příprava tohoto psa na výstavu, či jak to chodí v Belgii na svatohubertských slavnostech, v rámci kterých se mohou psi účastnit i mše v kostele? Toto vše a ještě i mnohem více se dozvíte v následujícím moc pěkném povídání.


Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Dagmar a Ladislav Slukovi s láskou chovají, cvičí a vystavují své milované bloodhoundy už více než čtvrt století. Oba dva jezdí také velmi rádi do zahraničí, a tak mají možnost srovnávat úroveň našeho chovu nejen se zemí původu, ale také s ostatními evropskými státy. Z jejich chovatelské stanice z Podjeřmanské skály vzešla řada velmi úspěšných jedinců ve všech možných sférách kynologie. A tak mne moc těší, že si takový úspěšný chovatel udělal čas a podělil se s námi o své dlouholeté zkušenosti a poznatky. Věřím, že se i vám bude náš rozhovor líbit.

Pane Sluko, vzpomněl byste si ještě na své začátky s bloodhoundy? A proč právě toto plemeno?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Mé první setkání s bloodhoundem se datuje do poloviny sedmdesátých let minulého století. Tehdy jsem bydlel v Liberci, a právě tam jsem ho poprvé uviděl v celé své majestátnosti. Chodil jsem často kolem a víc a víc ho obdivoval a přál si, aby mi takový jednou běhal po zahradě, byl to prostě krasavec. V roce 1997 jsem úplnou náhodou objevil inzerát na prodej tříleté feny a tím to vše začalo a můj sen jsem si začal plnit, Aima Mijala, jak se jmenovala, byla úžasná a perfektní povaha.

Bloodhound je jedním z nejstarších vyšlechtěných plemen a jeho počátek se datuje do sedmého století našeho letopočtu, jím byla prakticky založena plemenná kniha!  

Na svých webových stránkách se zmiňujete i o původu názvu plemene, což je velmi zajímavé. Mohl byste to trochu přiblížit i našim čtenářům?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Jméno bladhaund se vyskytuje již ve výnosu krále Jindřicha III. z roku 1256. Tento výnos usměrňoval výcvik psů na barvě. Bladhaund, v původním anglickém pravopisu bloodhound, má ve svém názvu krev (blood). Není to však tak, že jde o krvežíznivého psa, ale ve skutečnosti mělo toto jméno vyjadřovat plnokrevnost, ušlechtilost a čistokrevnost tohoto plemene s dávnou minulostí. Obdobný název v němčině je Bluthund neboli barvář a znamená to opět plnokrevnost, tedy že v žilách koluje čistá krev. Při používání názvu anglický barvář, který se také všeobecně vžil, se vyskytly námitky, že je toto označení nepřesné, nelogické. Bladhaund se k typické barvářské práci, tak jak je myšlena dnes, že sleduje zkrvavenou stopu zvěře - „barvu“, dříve nepoužíval. Bladhaund po vystopování většinou živé zvěře byl vyměněný za psa jiné rasy, který ji uštval nebo zahnal lovci na dosah. Dnes je nejvíce používaný název tohoto plemene bloodhound, je to jedno z nejstarších vyšlechtěných plemen a jeho počátek se datuje do sedmého století našeho letopočtu, bloodhoundem byla prakticky založena plemenná kniha.   

Doma s vámi momentálně žijí tři dospělé fenky. Seznámil byste nás s nimi trochu blíže?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

V současné době máme doma tři bloodhoundí holky. Nejstarší osmiletou Iris, které říkáme Kačenka, pětiletou Karamel a nejmladší tříletou Montanu. Nejvíce temperamentu má jednoznačně Karamel, vše musí vidět, ke každému jít a vše očuchat. S každým se musí skamarádit a ničeho se nebojí. Montana je také plná temperamentu, ale je velice nedůvěřivá k cizím lidem a nějaký čas jí trvá, než zjistí, že je to také kamarád. Nejstarší Kačenka je dobrák všech dobráků, prostě zlatíčko.

Vím, že jste před časem přijal po zemřelém majiteli zpět do své smečky dospělou fenu ze svého chovu. Jak probíhalo sžívání s ostatními? Bylo třeba dávat pozor, aby nevznikaly nějaké konflikty, nebo jsou v tomto ohledu bloodhoundi bezproblémoví?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Iris (Kačenka nebo Káča, jak jí říkal její bývalý majitel) se k nám vrátila po třech letech po zemřelém majiteli. Bohužel to neměla první tři roky života jednoduché, u minulého majitele musela tak trochu bojovat o své postavení mezi ostatními psy, a to včetně krmení. Poprvé jela autem, když od nás odjížděla a podruhé, když se k nám vracela, nikdy nebyla u bývalého majitele očkovaná a nikdy nechodila na vodítku. Prakticky neznala žádné povely a u nás během tří dnů chodila na vodítku a za další dva měsíce poslechla na všechny základní povely a jízdu autem si prostě zamilovala. Je pravda, že na naši smečku si zvykala postupně, v té době jsme měli doma další tři feny a jednoho psa a hned v prvopočátku jí Charlotta dala najevo, kdo tu velí smečce a Kačenka, zřejmě i zvyklá z bývalého domova, se podvolila a žádné konflikty nikdy nevyvolávala. Víc jak čtyři měsíce se prakticky zvukově neprojevovala, byla jak němá. Dali jsme jí čas s dalším výcvikem a po půl roce s námi odjela do Belgie na klubovou výstavu, kde vyhrála svou třídu. Později jsme na ní odchovali dva krásné vrhy štěňat. Je úžasná a vděčná a nyní perfektně hlídá svůj domov, a pokud někdo projde kolem plotu, ihned to ohlásí. Bloodhound se rád kamarádí s každým jiným psem a konflikty sám nevyvolává.

Bloodhound se rád kamarádí s každým jiným psem a konflikty sám nevyvolává!

Vy jste celkem akční člověk s poměrně širokým záběrem. Čemu všemu se tedy se svými čtyřnohými dámami věnujete?

Se svými psy trávíme, já a moje manželka poměrně mnoho času. Někdy nevím, zda naši psi žijí s námi anebo my s nimi. V mládí je připravujeme na výstavy a zkoušky k lovecké upotřebitelnosti, později se tato práce zúročí jak v práci na stopě, tak i v úspěších na výstavách mezinárodních, evropských, světových, ale hlavně zahraničních klubových a těch si ceníme nejvíce.   

Bloodhoundi jsou známí svým vynikajícím čichem, tak se tedy zeptám a možná píchnu i tak trochu do vosího hnízda… Sedí jim podle vás více práce na stopě zvěře či spíš vyhledávání osob, anebo je to jedno a s nadšením budou dělat klidně obojí nebo jen jednu z těchto disciplín dle volby jejich majitele?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Co se týká samotné práce, pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech plemen. Jeho výhodou je, že projde díky své výšce jakýmkoliv terénem a jeho urputnost je neskutečná, pracuje do úplného vyčerpání. Kdysi v dávných dobách byl šlechtěný převážně k dosledu, tedy stopování lovné zvěře, později o několik století déle se začal používat i na stopování lidských pachů. Bloodhoundovi je totiž jedno, co stopuje, ale hlavně, že stopuje. Ze své vlastní zkušenosti bych oddělil jedno od druhého. Pes ve výcviku na lidské stopě může dělat chyby v důsledku intenzivnějších pachů lesní zvěře, proto je potřeba při mantrailingu od začátku tyto zvířecí pachy spíše potlačovat až k úplné ignoranci.  Znám z nedávné minulosti případ feny, která měla obě zkoušky, jak mantrailingovou, tak i loveckou. Byla to fena z Belgie sice fenomenální, ale zde se spíše jedná o šťastnou náhodu. Každému fandovi tohoto plemene bych doporučoval věnovat se jedné či druhé činnosti, prostě té, která je mu bližší.          

Bloodhoundovi je jedno, co stopuje, ale hlavně, že stopuje!                                                    

Slyšela jsem, že tito psi dokáží stopovat dokonce i ve vodě. Mohl byste nám to nějak upřesnit?

Bloodhound je také jedním z mála psů, kteří zachytí pachovou lidskou stopu těsně nad vodou, tudíž dokáže stopovat broděním se v řece či i krátkodobým plaváním. Je to několikráte doloženo zvláště při policejních zásazích v pátrání převážně v USA.

Pojďme ale k chovu, kterým se zabýváte řadu let. Dalo by se nějak shrnout, jak se podle vás za tu dobu posunul?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Plemeno bloodhound chováme spolu s mojí manželkou již dvacátým pátým rokem a odchovali jsme do této doby 126 štěňat, která dělají nebo dělali radost novým majitelům po celém světě. Máme radost, když se někteří naši jedinci dostanou k dalším chovatelům „zvučných jmen“. Celkově si myslím, že chov tohoto plemene se zlepšuje, co po zdravotní stránce, lepší pohyblivost nebo méně chudozubých jedinců, ale co se týká samotného typu plemene, je to o něco horší, anebo se neposunul. Před patnácti či dvaceti lety byli hlavně psi dominantnější s typickou mohutnou hlavou, dnes mi přijde, že se vše odlehčuje. Někdy pes vypadá spíše jako fena, některé změny vidím i v zemi původu, tedy v Belgii.

Mezi majiteli se jistě najdou tací, kteří své psy vedou i pracovně a potom ti, kteří je mají „jen“ jako parťáky nebo jezdí pouze na výstavy. U řady dalších plemen pak tímto dochází k jakémusi rozdělení v typu na výstavní a pracovní linie. Děje se něco podobného i u vás?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Někdo je skutečně přesvědčený, že se psi rozdělují na pracovní a výstavní linie. Ono to tak úplně není, sami jsme toho důkazem, že to může fungovat jedna i druhá verze dohromady. Vše je jen v mentalitě majitele psů. Pravdou je, že ten, který se psem pracuje, už nemá takový zájem chodit na výstavy. Samozřejmě jsou i majitelé, kteří je mají „jen“ jako parťáky a dalšího člena rodiny. Bloodhound je rodinný typ, pokud nemá psí smečku, je pro něho smečkou jeho rodina, kterou bezmezně miluje a zrovna tak miluje i děti. Může se s vámi sice válet doma na sedačce, ale miluje pohyb a ten by mu jeho majitel měl dopřát.

Hovořili jsme spolu o tom, že jezdíte často do zahraničí na různé akce a jste i členem několika chovatelských klubů. Pozorujete nějaký rozdíl v úrovni chovu u nás a venku? A liší se třeba nějak výrazně tamní podmínky bonitace? 

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Co se výstav týká, rádi jezdíme na klubové výstavy, a to zvláště na belgickou, které se zúčastňujeme pravidelně každý rok již od roku 2008 a kde je jednoznačně nejvíce psů z celého světa a největší počet špičkových jedinců. Myslím, že ani psi z České republiky se nemají za co stydět a již několikráte to na této výstavě i dokázali. Na první pohled se liší psi z Belgie svojí mohutností s výraznější hlavou. Co se týká bonitace, všude se striktně dodržuje standard FCI.

Již v portrétu plemene zazněla zmínka o svatohubertských slavnostech v zemi původu (a možná i jinde). Jak to celé probíhá a jaká bývá obvykle účast?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Rád se také v souvislosti s belgickou klubovkou zmíním o svatohubertské mši, která se koná druhý den, a to vždy první neděli v září. Bohužel již to není tak, jak to bývalo kdysi a co jsme naštěstí ještě sami zažili. Ale vzpomeňme na staré časy. Vše začínalo svatohubertskou mší v bazilice Sv. Huberta. Mezi dvěma řadami sedících rytířů řádu Sv. Huberta seděli na čestném místě bloodhoundi se svými majiteli a spolu s námi tam seděla i místní belgická šlechta. Při této mši probíhalo i svěcení přítomných psů.

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

 Po ukončení mše procházel průvod městem v dobových historických kostýmech s alegorickými vozy za účasti zhruba 25 000 přihlížejících lidí. Několik let zpět je vše zjednodušené a průvody se již nepořádají. Je to velká škoda, protože to byl úžasný zážitek. V letošním roce se konala mše v městském parku pod širým nebem, nicméně nenarušila důstojnost celého obřadu.

Kromě této svatohubertské slavnosti v Belgii se také zúčastňuji stejné slavnosti v Čechách organizované Řádem rytířů Sv. Huberta převážně v barokním hospitálu Kuks ve východních Čechách. Zakladatelem Řádu Sv. Huberta nyní právě se sídlem v Kuksu byl hrabě František Antonín Sporck.

Zaujalo mne vaše vyprávění o tom, že máte všechny své psy vysvěcené v kostele přímo v Belgii. Vůbec si neumím představit, co takový ceremoniál obnáší a proč se něco takového vůbec dělá?

Svěcení přítomných psů probíhá po staletí, je to součást ceremoniálu, vždyť BLOODHOUND je psem svatého Huberta, a to mluví za vše. S vírou majitele toto vůbec nesouvisí, při mši jsme viděli v kostele i jiné rasy psů, ale pouze bloodhoundi mohou sedět na čestném místě.

Velmi rád také vystavujete. Zajímalo by mne, zda je nutné bloodhounda nějak speciálně upravovat a co byste případně doporučil?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Vrátíme-li se tedy k výstavám, bloodhoundi nepotřebují zvláštní přípravu k úpravě srsti. Můžete použít suché šampóny, případně psa navlhčit a následně důkladně vytřít, žádné koupání, pokud máte psa v čistotě, není to nutné. Je potřeba důkladně vyčistit uši a eventuálně vypláchnou oči a to je asi tak vše, co můžete udělat.

A ještě jednou se vrátím k vašemu cestování po Evropě. Narazil jste někdy v souvislosti s vaším plemenem na něco, co vás naprosto uchvátilo a líbilo by se vám, kdyby se podobná věc dala přenést i k nám?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Pokud bych mohl seřadit jakékoliv akce s bloodhoundy do nějakého pořadí, jednoznačně bude první v pořadí belgická klubová výstava a následující svatohubertská mše. Samozřejmě i klubové výstavy v Holandsku, Itálii, Německu nebo Švédsku byly rovněž báječné, ale na tu v Belgii přeci jenom nemají. Svatohuberstké slavnosti na Kuksu pořádané Řádem Sv. Huberta jsou pořádané v jiném stylu, s tradičním průvodem a přehlídkou loveckých plemen. Osobně si myslím, že přenést něco podobného, co se koná ve Svatém Hubertu, do Čech je nemožné.

Bloodhoundi si zaslouží, aby měli milujícího pána, který jim dodá dostatek prostoru rozvinout jejich schopnosti v rámci tolik milovaného stopování!

Co byste na závěr popřál svému milovanému plemeni a také jeho majitelům do dalších let?

Pro mě je bloodhound nejlepším stopařem ze všech!

Našemu milovanému plemeni bych jednoznačně popřál zdraví, a to samozřejmě i jejich páníčkům. Není to fráze, nekrásnější pohled je na veselého zdravého psa, který je neustále naprosto v pohodě. Bloodhoundi si zaslouží, aby měli milujícího pána, který jim dodá dostatek prostoru rozvinout jejich schopnosti v rámci tolik milovaného stopování. Bloodhound je osobnost, ale umí být vychovaný a poslušný, nikdo se nemusí bát, že ho nezvládne. Prakticky součástí jakékoliv lovecké zkoušky je i poslušnost psa. Musí si na povel sednout, chodit při noze na řemeni, přivolání psa je samozřejmostí a odložení psa na patnáct minut také. Tak čeho se bát! Všechno se dá zvládnout a bloodhound je pak báječným parťákem do nepohody a ten, kdo si toto plemeno zamiluje, nechce již jiné a osobně si myslím, že kdo ho má, dá mi ve všem za pravdu. Bloodhound nikdy nebyl módním plemenem, a to je dobře. Do dalších let přeji všem chovatelům těchto výjimečných psů krásné, zdravé vrhy a hodně štěstí na pohodové páníčky pro jejich štěňátka.

Moc vám děkuji za pěkné a zajímavé povídání.

Michaela Weidnerová

 

Foto:   archiv Dagmar a Ladislava Slukových

https://z-podjermanske-skaly.estranky.cz/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->