Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Zaznamenali jste v médiích, že počátkem roku 2022 u soudu konečně padl verdikt, že si několik let stíhaná překupnice psů půjde na rok „na tvrdo“ sednout? A to nepodmíněně! Konečně a snad to bude výstrahou i pro ostatní podobné „živnostníky“! Celý tento příběh a vše, co s tím souvisí, vám postupně zprostředkujeme na našich stránkách…


Příběh překupnice a její služebnice 1. díl
Karolína Hájková 29.3.2022 14345x Na ostří nože

V únoru tohoto roku padl u městského soudu přelomový rozsudek v historii České republiky. Soud poslal na rok do věznice s ostrahou první překupnici psů Ivetu Brixovou. Ta minimálně od roku 2014 překupovala nemocné psy, falšovala očkovací průkazy a psům dokonce píchala před prodejem adrenalin. Celkem se policii ozvalo přes sto deset poškozených, které podvedla a zakoupili od ní nemocná štěňata z čehož minimálně dvacet jedna z nich zemřelo. Podíváme se na její příběh od začátku až do konce. Jak na ni policie přišla a co pomohlo tomu dostat tuto ženu za mříže.

Vzestup množíren a nové profese překupníků

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Jako dítě jsem vyrůstala v 90. letech na pražském sídlišti a v té době potkat psa bylo vzácností. Časy se rychle mění a dnes jsme národem pejskařů.  Psa má doma na gauči pomalu každá druhá rodina a začala být ohromná poptávka po štěňatech, která v době covidu ještě zvýšila svou cenu. A tak vznikl nehorázný kšeft se psy a množírny rostly jako houby po dešti.

Ještě nedávno pojem množírna oficiálně neexistoval a do našeho zákona se dostal až díky novele v roce 2021. Na rozdíl například od krádeží, které se řešily už od středověku, to bylo, tedy co se zákona týče, novinkou. A tak pokud jste psy chovali jako slepice v kurníku nebo v králíkárně, bylo vlastně vše v pořádku. Donedávna bylo zvíře považováno za věc, a tak jsem za novelu proti týrání zvířat velice vděčná.

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Dnes už pomalu každý ví, co to je množírna. Že jsou v nich psi chovaní v nevhodných podmínkách za účelem zisku. Také se velice zvýšila osvěta a lidé už si začínají dávat pozor, od koho si štěně pořídí. Mnoha dalším je to ale bohužel jedno a při pořízení psa chtějí ušetřit jak čas, tak i peníze.  

Co je bohužel stále málo známé, jsou překupníci psů. Ti ve velkém vykupují psy z množíren, které pak často pod snůškou lží prodávají naivním zájemcům. Člověk by kolikrát nevěřil, jak snadné je lidi obelhat. Stačí například, aby překupník do inzerátu uvedl, že štěně bylo nevhodným dárkem, a že mu hledají novou rodinu a zájemci pak už ani nepátrají po tom, aby viděli jeho matku. Nebo vám k němu jednoduše nastrčí fenu chovanou za účelem vydávat ji za matku překupovaných štěňat.

Ještě než se podíváme přímo na konkrétní příběh překupnice a příběhy lidí, kteří od ní měli štěně, ráda bych vám ukázala místa, odkud štěňata, která takoví „podnikatelé“ přeprodávají, pochází.

Odkud berou překupníci psy?

Jak už jsem zmínila, překupníci vykupují psy z množíren, a proto bych vám ráda přiblížila, jak taková zatřízení vypadají. V posledních letech Krajská veterinární správa několik množíren řešila a zabavila jim stovky psů.  A tak můžeme každou chvíli vidět v médiích články o z množíren odebraných psech.

Množírna Plavsko

Dne 9. 12. 2021 proběhlo v obci Plavsko odebrání 47 psů plemene jorkšírský teriér, z toho šestnáct štěňat.

Psi se v době odebrání nacházeli ve špatném výživném stavu, měli přerostlé drápy a byli znečištěni výkaly, kterých byla plná podlaha, neboť je nikdo neodklízel. Psi neměli k dispozici napájecí vodu, ani krmivo. V chovu byli nalezeni dva uhynulí dospělí psi a dvě uhynulá štěňata. Jeden pes musel být ze zdravotních důvodů utracený přivolaným soukromým veterinárním lékařem.

Odebrání jedenácti psů z Nového Bydžova

Ke konci roku 2020 nalezli kriminalisté v domě desítky psů rasy jorkšírský teriér a čivava. Psi byli chováni většinou v klecích, či ohrádkách.

Krajská veterinární správa u psů provedla zdravotní prohlídku, na základě které podala podnět příslušnému správnímu orgánu, který vydal rozhodnutí o odebrání jedenácti psů do předběžné náhradní péče a jejich umístění do útulku.

Ač byla zvířata v evidentně zanedbaném stavu, byla nakonec jejich „chovatelce“ vrácena.

Množírna v Kamenici nad Lipou

V lednu roku 2018 objevili pracovníci Krajské veterinární správy více než dvě stovky zanedbaných psů.  Psi přežívali v katastrofálních podmínkách a špíně.

O množírně v Kamenici nad Lipou vyšel na eCanis samostatný článek. 

Dům hrůzy z Kamenice nad Lipou…
Dům hrůzy z Kamenice nad Lipou…

O kamenické množírně čteme od minulé středy prakticky každý den jak na internetu, tak i v ...

15.2.2018Na ostří nože

Příběh překupnice, aneb Jak to celé začalo         

Brzy ráno v zimě roku 2018 do domu překupnice psů Ivety Brixové vtrhla kriminální policie. Při domovní prohlídce našli místnost, kde bylo zavřeno celkem dvanáct štěňat v zanedbaném stavu. I přes to, že jim byla poskytnutá okamžitá veterinární pomoc, jich polovina zemřela. Policie toho dne Ivetu Brixovou zatkla a vydala výzvu, aby se jim ozvali všichni ti, kteří od této ženy štěně zakoupili. Celý případ toho dne začal nabírat obrovských rozměrů. Policii se začali ozývat desítky poškozených, a tak měli plné ruce práce s výslechy.

Celý příběh překupnice se ovšem začal psát už mnohem dříve a domovní prohlídka a její zatčení byly několikaletým procesem.  

Humbuk kolem první překupnice psů

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

O prázdninách roku 2014 byla klasická novinářská „okurková sezóna“, když se v médiích objevila informace, že moderátorovi zemřelo štěně zakoupené od překupnice. Tenkrát kolem tohoto případu vznikl ohromný humbuk a ukázalo se, že v Praze není jen jedna překupnice, ale že je jich více.

Začali se ozývat lidé, kteří také zakoupili nemocné, či předčasně odstavené štěně a média vydávala jeden článek za druhým s jejich příběhy. Jednou z úplně prvních překupnic, na kterou lidé ukazovali prstem, byla paní K.K.  Ta přeprodávala hlavně štěňata čivav, respektive spíše jejich kříženců. Ale jak rychle mediální masáž vznikla, tak také utichla a novináři začali být na slovo množírna alergičtí. Zmizely dokonce některé články z internetu, předpokládám, že bylo novinářům vyhrožováno. První z odhalených překupnic, naše paní K.K. se dala na dráhu chovatelky čivav s průkazem původu a bylo ticho po pěšině. Hlava mě to tenkrát nebrala, že jí vůbec někdo prodal či uchovnil feny. Já ji potkat na výstavě, tak se asi neudržím…

Nicméně právě v tomto roce 2014, kdy média poprvé psala i o překupnících, už prodávala po Praze psy i Iveta Brixová.

První z odhalených překupnic, naše paní K.K. se dala na dráhu chovatelky čivav s průkazem původu a bylo ticho po pěšině…

Prodej z pohodlí domova

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Prodávat štěňata je, dalo by se říct, „práce bez práce“. Stačí je dovézt domů, vykoupat, nafotit na inzerát a pak už jen čekat, až se ozvou zájemci. V roce 2014 ještě nebyly ceny štěňat tak přehnané jako dnes a taková čivava se prodávala kolem 5 000 Kč. Pokud si tedy Iveta přivezla pět štěňat, které prodala během jednoho týdne, vydělala si 25 000 Kč. Musíme brát v potaz i cenu, za jakou štěně koupila a náklady s tím spojené, nicméně díky velké poptávce si mohla přijít na velice slušné výdělky a například před Vánoci to byl doslova zlatý důl. Jinak by to přece ani nedělala.

Jelikož v té době, kdy psy prodávala, ještě nebyla tak velká osvěta a medializace, zvala si kupce klidně i k sobě domů. Bydlela ve velkém domě na Praze 4 a tenkrát nikdo nemohl ani tušit, že o patro výše se nachází místnost, kde má zavřená další štěňata k prodeji. Zájemce si pozvala domů, byla milá, popovídala si s vámi a neměla problém vám dát i smlouvu a očkovací průkaz. Ukázala vám fenku, kterou vydávala za matku štěňat. Týden, co týden jiný vrh, ale stále stejná fena.

Pro obyčejného člověka, je ale nemožné rozpoznat, že fena není matkou štěněte, které drží v náručí a nikoho z kupujících to tenkrát ani nenapadlo. Ač už třeba věděli, že si mají dávat pozor, stačila malá lež. Stejně tak kupci nepoznali, že očkovací průkaz je falešný a že štěně je mladší, než tvrdila. Často totiž prodávala štěňata předčasně odstavená. Čím dřív totiž jde štěně od feny, tím dřív peníze vydělají a mají méně práce a nákladů.

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Jako největší problém u překupníků vidím to, že nevíte, odkud štěně dovezli. Nikdy neuvidíte podmínky, v jakých štěně vyrostlo, nikdy neuvidíte matku, která ho porodila. Také nechápu chovatele, kterému je jedno, kdo si jeho štěně koupí a svůj vrh prodá komukoliv jako rohlíky v krámě. Takže ač vám překupník může tvrdit, že štěně je od známé, které pomáhá s prodejem či jakékoliv jiné pohádky, prosím nikdy nekupujte štěně, aniž byste viděli, v jakých podmínkách žilo.

Pokud si plánujete pořídit štěně, je ideální, si chovatele nechat doporučit. Zajet se podívat na nezávaznou návštěvu. Chtějte vidět fotky od prvního dne jeho narození. Každý slušný chovatel své vrhy fotí a točí. A pokud už se nedej bože s množírnou či překupníkem setkáte, nikdy nekupujte štěně z lítosti. Můžete si myslet, že ho zachráníte a že by ho stejně koupil někdo další. Ale fakt je ten, že každou takovou koupí napomáháte týrání fen, která štěňata musí rodit a jediné řešení je také psy nekupovat.

Nikdy nekupujte štěně, aniž byste viděli, v jakých podmínkách žilo!

Služebnice překupnice

Zpočátku mohla Iveta přeprodávat psy velice snadno. Mohla totiž měnit e-maily, telefonní čísla, místa, kde vám štěně prodala, ale co nikdy nemohla změnit, byl její obličej. A tak když se internetem šířili stížnosti na nemocné psy od blond překupnice z Prahy 4 a dokonce i její fotky, nezbývalo jí než si sehnat „bílého koně“.  Toho nemusela hledat dlouho a do svého obchodování zapojila přítelkyni svého syna Sandru. Ta nejspíš pořádně ani netušila, do čeho se namočila. Byla totiž známá jako uživatelka drog a tak si myslím, že byla i dost mimo. To ji sice neomlouvá, ale když sem později i soudu slyšela celý její příběh, bylo mě jí ve finále až líto.  K tomu se dostaneme později, až budeme probírat přímo soud a co u něj zaznělo.

První mrtvá štěňata

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

První dva příběhy lidí, kteří od Ivety zakoupili štěně, jsou jako přes kopírák. Štěně čivavy se smyšleným datem narození a falešným očkováním si vyzvedli u ní doma v roce 2014. U obou štěňat se po pár dnech zhoršil stav a při hospitalizaci se zjistilo, že jim v krvi chyběly protilátky. Bohužel obě štěňata byla v tak vážném stavu, že nakonec zemřela. Já osobně se domnívám, že se jednalo o nákazu parvovirózou, protože ta se u ní později prokázala.  

Podobných příběhů, kdy lidé koupili nemocné štěně, přibývalo. Je potřeba si uvědomit, že pro mnoho lidí mluvit o tom, jak jim štěně zemřelo, není vůbec lehké. Mnoho z nich se stydělo a ti, co tu odvahu sebrali, aby varovali ostatní, se často setkali s nenávistnými komentáři, že své příspěvky raději smazali. A tak to pro ně nebylo vůbec lehké.

První reportáž          

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Jednou z těch, kteří sebrali odvahu mluvit, byla i Natálie. Ta pořídila v roce 2017 své dceři vysněného francouzského buldočka. To doma začalo zvracet a kálet krev a jeho zdravotní stav se začal rychle zhoršovat. Zavolala tedy Ivetě Brixové s tím, že štěně je nemocné a ta ji vyzvala, že když jí ho doveze zpět, vrátí jí za něj peníze. Natálie se tehdy rozhodla štěně vrátit, a když se o něj později zajímala, zjistila, že druhý den zemřelo.  Bohužel v té době měla štěně buldočka i její maminka a to se nakazilo a zemřelo také. Pitva prokázala, že se jednalo o nákazu parvovirózou. Když se Natálie z tohoto šoku otřepala, začala googlit na internetu a zjistila, že není zdaleka jediná, kdo naletěl, a rozhodla promluvit do médií.

A tak byla v listopadu roku 2017 natočena první reportáž v TV Prima, která spustila lavinu ohlasů a byla prvním krokem Ivety Brixové do kriminálu a pomyslným hřebíčkem do rakve. Když jsem tenkrát tuto reportáž viděla, měla jsem ohromnou radost, ale ještě jsem netušila, co její odvysílání nakonec způsobí a že o pět let později bude díky ní Iveta Brixová odsouzená.

První trestní oznámení…

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Odvysílaná reportáž vzbudila velký ohlas a ukázala, že jsme opravdu národem pejskařů. Nebyla pomalu stránka na FB, kde by nebyla sdílená. A o co se zajímají lidé, o to se zajímají i média, což nepochybně velmi pomohlo.

Reportáž viděla i jedna paní, která měla také s překupnicí Brixovou tu čest. Ovšem místo vypisování na FB udělala velice důležitý krok. Vyrazila na policii. Ta později vyslechla i Natálii, která v reportáži vystoupila a další svědky, kteří se začali ozývat. Zjistili, že se nejedná o ojedinělý případ a rozjelo se velké vyšetřování. A přesně rok od odvysílání reportáže k Ivetě domů vtrhla policie.

Zatčení překupnice a její služebnice         

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Zatčení Ivety Brixové v zimě roku 2018 předcházelo složité vyšetřování, při kterém se kriminalistům povedlo sehnat tolik důkazů, aby zahájili trestní stíhání. Obě ženy byly podezřelé z trestných činů podvod, zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a neoprávněné podnikání. Od odvysílání první reportáže kriminalisté už věděli o dvaceti sedmi případech prodejů štěňat, z čehož osm bylo po smrti.

Nepříjemné probuzení

Příběh překupnice a její služebnice 1. díl

Iveta Brixová neměla ani nejmenší tušení, že po ní kriminálka jde. Ač její fotka kolovala na internetu a reportáž sdílelo tisíce lidí, ona dál prodávala štěňata až do svého zatčení. Myslela si, že stačí měnit telefonní čísla a pomocníky. To se ovšem spletla. Kriminálka sledovala každý její krok a vyslechla dostatečný počet svědků, aby mohl přijít den D.

Bylo brzy ráno k Ivetě Brixové do domu vtrhla kriminální policie a začala jí ho obracet vzhůru nohama. Upřímně bych jí v ten moment ráda viděla, musel to pro ni být šok. Prohledat dům dalo mnoho práce, byl velký a sloužil dokonce také jako ubytovna.

Pak objevili místnost, která měla dveře s izolací, aby z ní nebylo nic slyšet, ani cítit. V místnosti se nacházelo celkem dvanáct štěňat v ohrádkách a plastových boxech. A vše začínalo pomalu, ale jistě nabírat na obrátkách…

Další podrobnosti se dozvíte zase příště.

Karolína Hájková

Foto: archiv Karolíny Hájkové

http://www.psimagazin.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->