Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pravidla soutěžních disciplín aneb Než nastoupím na závody… - 2. díl

Jestlipak jste věděli, že dogfrisbee nezastřešuje žádná celosvětová organizace a neexistují ani žádná jednotná pravidla nebo řády? Jaké tedy máme kategorie a disciplíny, podle kterých můžeme u nás i jinde soutěžit, si přiblížíme na následujících řádcích…


Pravidla soutěžních disciplín aneb Než nastoupím na závody… - 2. díl
Iveta Chomátová 21.8.2020 10347x Dogfrisbee

V předchozím díle jsme se podívali do historie dogfrisbee a na pár zajímavých úspěchů českých týmů ve světě a v Evropě. V tom aktuálním si přiblížíme pravidla soutěží, se kterými se můžete potkat, pokud se rozhodnete nastoupit na startovní čáru.

 

Dogfrisbee jako celek není zastřešeno žádnou jednotnou organizací, a tak můžete narazit na rozdílná pravidla, podle kterých se různě po světě hraje. V každých rozlišujeme několik disciplín, které můžeme rozdělit do dvou základních kategorií – distanční disciplíny a freestyle. Každou z kategorií si tedy trochu přiblížíme. 

Distanční disciplíny

Při distančních disciplínách hází hráč psovi disk zpoza startovní čáry. A podle toho, jestli hází do dálky, na čas, na přesnost, nebo kombinuje vše dohromady, můžeme disciplíny rozdělit.

Hráč má k dispozici jeden disk. Za platný pokus se vždy počítá jen takový, který pes chytne dříve, než se disk dotkne země. Jelikož většina těchto disciplín pochází z USA, můžete vídat v pravidlech rozměry psané v yardech (1 yard = 0,915 metrů).

Pravidla soutěžních disciplín aneb Než nastoupím na závody… - 2. díl

Quadruped

Je to vyřazovací disciplína v hodu do dálky a také jediná disciplína, kde závodí zvlášť muži a ženy. Protože se soutěží vyřazovacím způsobem, nemusí se vítězem stát hráč, který během soutěže hodil nejdelší hod. Nejednou se totiž stalo, že favorit s nejdelším hodem nakonec skončil pod stupni vítězů. 

Soutěžící nejdříve absolvují jeden hod bez psa a podle dosaženého výsledku jsou rozřazeni do skupin. Týmy si to poté rozdají v základních skupinách o to, kdo se dostane do finále. Každé kolo se skládá ze tří hodů a započítává se nejdelší chycený hod. Do dalšího kola postoupí tři nejlepší týmy. V dalším kole vypadne jeden tým s nejkratším hodem. O finále si to pak rozdají dva nejlepší týmy a se třemi pokusy se na přeskáčku přehazují, kdo dohodí dál a pes mu to chytne. Zde už funguje psychika a do této chvíle stoprocentní tým s nejdelšími hody může udělat chybu a nedostat se do finále. Ve finále se utkají vítězové skupin plus jeden postupující z poslední šance. Poslední šancí jsou tři hody, kdy mezi sebou bojují všichni ti, kteří nepostoupili a snaží se hodit ten nejdelší hod, co jsou schopni dát a doufají, že pes to doběhne a hlavně chytne. Finále probíhá stejně jako boje ve skupině. Na konci zůstane tým, který házel daleko a neudělal chybu, a tím celou soutěž vyhraje.

Pravidla soutěžních disciplín aneb Než nastoupím na závody… - 2. díl

Timetrial

Soutěž o dva co nejrychleji chycené hody za hranicí 20 yardů. (18,3m). Za touto hranicí musí mít pes všechny čtyři tlapky. Na chycení prvního hodu má tým limit jedné minuty. Pokud se mu nepovede chytit první disk do limitu, v daném kole končí. Čas se měří od startu po okamžik, kdy pes podruhé chytil disk za dvaceti yardovou hranicí a překročí startovní/cílovou čáru. Soutěží se ve dvou kolech a počítá se lepší čas. Pokud jsou na předních příčkách shodné časy, týmy si to rozdají v rozhodujícím kole.

 

Paralelní timetrial

Česká varianta timetrialu. Soutěží vedle sebe vždy dva týmy. Nejrychlejších šestnáct týmů z prvního kola je rozepsáno do pavouka. Týmy, které vyhrají svůj rozběh, putují pavoukem, až nakonec zůstane ten nejrychlejší.

 

Dogdartbee

Tato disciplína jsou takové psí šipky. I zde se hází na terč, který je vyznačen na zemi. Psovod hází disk a body získává podle toho, kam dopadnou při chycení disku přední nohy psa. Tato disciplína je ideální pro začínající týmy. Během ní totiž nehraje roli čas a nejsou nutné velké zkušenosti. Většinou je však zde potřeba trocha toho pověstného štěstí. Střed terče je 18,25 metrů a krajní kružnice 15 metrů od startovní čáry, takže není třeba házet moc daleko. Je ale pravdou, že minout terč, který je složený ze čtyř různě velkých soustředných kružnic, je dost lehké. Během soutěžního kola máte devět hodů, které vám posoudí rozhodčí. Za dopad do největšího a nejbližšího mezikruží získáte 10 bodů, do druhého 30 bodů, do třetího 50 bodů. Pokud se pes alespoň jednou z pacek během dopadu dostanete do středu, získáte 100 bodů. U ostatních zón musí pes dopadnout dovnitř oběma předníma packama. Pokud nechal každou tlapku v jiné kružnici, počítá se ta méně bodově ohodnocená. Do semifinále postoupí osm týmů s nejvyšším náhozem. V semifinále si to mezi sebou rozdají dvojice opět od nuly. Vítězové duelů pak postoupí do finále. Finále začíná opět od nuly. Zde se čtyři nejlepší týmy střídají ve třech kolech po třech hodech. A ten, kdo má na konci nejvíce naházeno, se stává vítězem. 

Pravidla soutěžních disciplín aneb Než nastoupím na závody… - 2. díl

(Super)Mini distance

Tato disciplína je kombinací hodu do dálky na přesnost a na čas. Mini distance je nejběžnější disciplínou. K dispozici máte jeden disk, který v časovém limitu házíte psovi a snažíte se nasbírat co nejvíce bodů. Body získáte podle toho, ve které zóně pes chytí disk. 

Jedno kolo mini distance je součástí freestylu. V různých organizacích existují drobné odlišnosti (počet započítaných hodů, časový limit). Existují i různé názvy Throw & Catch (UFO), Accuracy (Skyhoundz), Throw & Go (UpDog). V České republice se nejčastěji soutěží podle pravidel USDDN, kde se mini distance jmenuje Toss & Fetch. Hraje se nejčastěji na obdélníkovém hřišti 40 x 60 yardů, každý tým si může podle větru nebo sluníčka zvolit, z jaké strany bude házet. Během časového limitu devadesáti sekund může tým naházet libovolný počet hodů. Do celkového výsledku se počítá pouze pět nejlepších. Body jsou bodovány podle pásma, ve kterém pes disk chytí. První pásmo 1 bod, druhé 2 body, třetí 3 body, čtvrté 4 body. Pokud pes chytí disk ve výskoku, získává 0,5 bodu navíc. Soutěží se ve dvou kolech, body v obou z nich se sčítají. Vyhrává tedy tým s nejvyšším součtem za obě kola. Maximum za jedno kolo je 22,5 bodů.

Vylepšená verze této disciplíny se nazývá Super mini distance (Super-Pro Toss & Fetch). Středem hřiště se táhne pět yardů široký pás. Pokud pes v okamžiku chycení došlápne aspoň jednou tlapkou do tohoto pásu, získává dalších 0,5 bodů navíc. Maximální zisk z jednoho kola je tedy 25 bodů.

Kam v září za dogfrisbee?

 

11. – 13. 9. 2020 Mistrovství České republiky, Dvůr Králové nad Labem

http://discdog.cz/mistrovstvi-ceske-republiky-2020/

Freestyle

Freestyle je divácky velmi atraktivní disciplínou, která klade nároky jak na psa, tak i na lidskou část týmu. Mezi první organizací, která začala pořádat dogfrisbee soutěže, byla Ashley Whippet Enterprises. Do roku 1998 probíhalo vždy jen jedno světové finále pod názvem Ashley Whippet Invitational. Od tohoto roku začaly vznikat i další organizace, které mají různá pravidla lišící se v počtu disků, času apod.

Pravidla soutěžních disciplín aneb Než nastoupím na závody… - 2. díl

AWI

To je nejstarší seriál závodů. Kvalifikace na finále se konají každým rokem po celém světě. Tým má k dispozici devět disků a dvě kola po 120 sekundách. Freestyle hodnotí pět rozhodčích, kdy ho každý boduje jako celek. Celková známka se počítá jen od tří, když se nejlepší a nejhorší smaže.

 

Skyhoundz

V podstatě převzali pravidla podle AWI. V Evropě se podle těchto pravidel soutěží hlavně v Maďarsku a v Belgii. Tato organizace má i soutěž párů, kdy sestavu předvádějí dva hráči a jeden pes. Sestava trvá devadesát sekund a hráč může použít pouze pět disků. To vše hodnotí čtyři rozhodčí a celková známka vznikne součtem bodů od každého z nich. 

Pravidla soutěžních disciplín aneb Než nastoupím na závody… - 2. díl

UFO

V Evropě se podle těchto pravidel hraje hlavně v Německu, v Holandsku a v Itálii. Závody podle těchto pravidel mají odlišný systém kvalifikace na MS a ME. Během sezóny probíhají tzv. Major závody, na kterých týmy sbírají body. UFO byla první organizací, která pustila světové finále i mimo USA. Sestava trvá 120 sekund a hodnotí ji tři rozhodčí. Každý posuzuje svou kategorii, plus dá celkovou známku za celý freestyle. Hráč smí použít pouze sedm disků.

 

UpDog

Je to nejnovější organizace, která pořádá rozmanité disciplíny s diskem. Mezi oblíbenou a nejvíce obsazovanou disciplínu patří Frizgility, která je kombinací agility překážek (tunel, skočka, slalom) a hodu diskem. Pravidla těchto soutěží jsou zaměřená hlavně na show. V druhém kole freestylu mohou mít hráči například kostýmy a rekvizity. Ke své sestavě mohou použít maximálně osm disků. Podle těchto pravidel se hraje hlavně v USA a v Polsku.

Pravidla soutěžních disciplín aneb Než nastoupím na závody… - 2. díl

USDDN

Jedná se asi o nejkomplexnější pravidla, která dbají jak na psa a umění hráče, tak i na celkový týmový dojem. Pokud se chce tým kvalifikovat na MS, musí se zúčastnit některé z kvalifikačních soutěží, které probíhají po světě. Největším podnikem uplynulých několika let je ale ME, které bývá poslední roky otevřené. A tak se na startovní listině objevují jak týmy z Evropy, tak i z Japonska, z USA nebo z Kanady. V ČR se nejčastěji soutěží podle těchto pravidel. Pokud nastoupíte na freestyle, připravte si maximálně deset disků a sestavu na 120 sekund. 

 

Pokud je tým zkušený a svůj freestyle má natrénovaný, nemá problém během roku závodit podle různých pravidel. 

A co náš čeká příště?

V příštím díle seriálu si blíže přiblížíme freestyle podle pravidel USDDN. To abyste, ať už jako diváci, nebo ještě lépe jako soutěžící věděli, co vás čeká a na co je dobré se připravit. 

 

Foto: archiv Yvony Pařízkové a Lubomíra Vičana

https://www.instagram.com/dorysa_discdogaussies/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->