Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Chtěli byste lépe porozumět svému psovi? Nebo byste rádi udělali ze zlobivého hafana vzorňáka? Či vás třeba trápí tahání na vodítku nebo jiné nešvary vašeho čtyřnohého kamaráda? Možná by vám mohl pomoci psí kouč. A že jste nevěděli, že něco takového vůbec existuje? To vůbec nevadí! Dovolte nám, abychom vám jednu takovou šikovnou koučku nyní představili…


Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!
red. 18.12.2020 4797x Adventní kalendář 2020

Sympatická Michaela Drábková si vás získá na první pohled. Je milá, empatická, bezprostřední, má ráda zvířata a hlavně jim perfektně rozumí. Není totiž nic lepšího, než když člověk s láskou dělá to, k čemu má už odmala vztah, co má moc rád a hlavně co ho baví. Pak na sebe výsledky nenechají dlouho čekat. Míša je tedy psím koučem a zabývá se hlavně vzájemnou komunikací mezi člověkem a zvířetem a snaží se ji napravit, pokud je to potřeba. A kromě svého projektu s názvem „Pes Parťák“ napsala i velmi užitečnou knihu „Znaková řeč pro psy“. Ale o tom všem už nám jistě ráda povypráví sama.

Míšo, mohla byste nám říci něco málo o sobě a třeba i o svých psech?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Narodila jsem se na Slovensku. Během dětství jsem závodně sportovala a trávila hodně času v přírodě. Již od malička jsem hladila každého pejska, kterého jsem potkala. Tato setkání pro mě byla velmi obohacující, protože jsme si rozuměli i beze slov. Ve světě lidí jsem ale měla pocit, že jim nerozumím. Lidská komunikace mě mátla. Tehdy jsem neměla ani tušení, kam mě toto přirozené vnitřní porozumění s pejsky povede.

Svého prvního pejska, fenku německého špice Aidu, jsem měla u babičky. V jedenácti letech přišlo do mého života roztomilé stvoření – zlatý americký kokršpaněl Falco z Letního Hradu z rodiny polského šampióna a německé psí královny výstav. Ještě než mohl na výstavy, tak byl posouzen mezinárodním rozhodčím jako „nejkrásnější pes” v historii jeho rozhodování. Bohužel jsme žádnou výstavu neabsolvovali. Odešel ve svých dvou letech do psího nebe po dlouhém boji s psinkou, která tehdy nebyla očkována plně funkčními vakcínami.

Na gymnázium, VOŠ a vysokou školu jsem již chodila v Čechách, kde jsem se také poprvé dostala k jízdě na koni i závodům v parkurovém skákání. Při práci se zvířaty jsem začala daleko více měnit svůj přístup od následování známých metod k týmové spolupráci a podpoře. Z postupu „musíme” na postup „zvládneme společně”. Po několikaleté pauze bez čtyřnohého psího kamaráda jsem našla toho pravého – mého učitele a průvodce, který mě provázel více než polovinou mého života. Byl to americký kokršpaněl a opět jménem Falco. Nebyl z výstavní rodiny a tak jsme si společně užívali procházky v přírodě, vyjížďky na koních, od jeho sedmi let i agility, chvíle radosti, ale i různé strasti každodenního soužití. Byl to parťák do nepohody, můj velký učitel a nejvěrnější kamarád. Odešel v sedmnácti letech. Během svého života mi pomohl odhalit mé vrozené nadání „umění komunikace”, které nyní sdílím se zájemci v ČR i v zahraničí. Falcovi vděčím za hloubku poznání, bez kterého by značka „Pes Parťák“ a knížka „Znaková řeč pro psy“ nikdy nevznikla.

Při práci se zvířaty jsem začala daleko více měnit svůj přístup od následování známých metod k týmové spolupráci a podpoře. Z postupu „musíme” na postup „zvládneme společně”.

Co vás přimělo k tomu stát se psím koučem a jak dlouho se tomu věnujete?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Má celoživotní cesta, zkušenosti s lidmi i se zvířaty, různé více či méně příjemné životní situace, praxe a mé poslání pomáhat pejskům, aby se v soužití s námi lidmi měli lépe. Především však můj talent vnímat v situaci s pejskem více než mnoho mých kamarádů byl rozpoznatelný. „Nahlas” jsem o svém „umění” začala s lidmi promlouvat až před necelými šesti lety, kdy vzniklo pojmenování „Koučem pro komunikaci se psy.” Až v tomto pokročilém věku mě k rozhodnutí „sdílet s lidmi umění komunikace s psím parťákem s lehkostí a v porozumění“ dovedly dotazy mých kamarádů pejskařů typu: „Proč s lidmi nesdílíš to, co umíš?”. Byla jsem tehdy překvapená jejich reakcemi. Začala jsem se tedy věnovat zkoumání svého přirozeného nadání a do slov pojmenovávat hloubku mého porozumění s psími chlupáči tak, aby mu zájemci měli možnost také  porozumět. Věřím, že nás život vede pro nás nejvhodnější cestou z nějakého důvodu. Mé celoživotní zkušenosti, závody, různé kurzy mezilidské komunikace i komunikace se zvířaty, vedení týmu lidí, mé rodinné zázemí a moudrost zvířátek, které jsem měla vedle sebe (můj koník Corint i pes Falco), způsobili, že dnes se ode mne zájemci mohou nechat vést k objevení dalších zlepšení a zjednodušení v životě osvojením si hlubšího umění komunikace postavené na jejich přirozenosti a jedinečnosti.

Pejsek je naším zrcadlem a zpětnou vazbou k odhalení toho, jak upravit naši komunikaci v partnerství či vztah tak, aby se nám dařilo se dorozumět bez překážek, přetahování či problémů.

Pokuste se nám přiblížit, co si vlastně máme pod tímto označením vůbec představit?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Pojem „kouč pro komunikaci se psy” definuje vše – jsem průvodcem ke zlepšení vzájemného porozumění dvou partnerů. Člověku jsem zkratkou k objevení ještě klidnějšího bytí a přirozeně jednoduchého soužití s jeho psím parťákem. Pejsek je naším zrcadlem a zpětnou vazbou k odhalení toho, jak upravit naši komunikaci v partnerství či vztah tak, aby se nám dařilo se dorozumět bez překážek, přetahování či problémů. Mojí velkou předností je hodnota 2 v 1 – umění spolupráce s pejskem i podpora jedinečnosti člověka v jeho schopnostech, porozumění i životě, který si přeje se svým čtyřnohým parťákem sdílet. 

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Vždy se věnujeme v partnerství oběma parťákům – pracujeme společně, člověk i pejsek. Zabýváme se vnímáním, porozuměním, vzájemnou komunikací v plné přirozenosti každého z parťáků a v podmínkách či potřebách jejich každodenního života. Vše toto funguje na základě prozkoumání zdroje vytvářejícího v komunikaci neúmyslná a nezáměrná nedorozumění a osvojení si umění hlubší komunikace, která rozvíjí schopnosti člověka komunikovat na více úrovních, ne jenom na používání slov. Společně se věnujeme nastavení vašeho partnerství ve smečce/rodině od začátku (výběr pejska, příprava na štěňátko i vaše první společné dny), pochopení různých úrovní komunikace (příjemné každodenní soužití pro oba parťáky, relativnost člověka, práce s emocemi, myšlenkami, používání slov) a porozumění, jak odlehčit život od překážek, které jsou již nyní vidět (problém, neposlušnost) nebo ještě ne, ale mohou v budoucnu velmi přitížit vašemu soužití (neodhalená nedorozumění, zlepšení vnímání situací např. omezení strachu, umění podpory, vnímání v přítomném okamžiku…).

Obrací se na mě také lidé, kteří jsou zvědaví, jak je možné zlepšit komunikaci s jejich pejskem, aniž by se nějaký problém objevil, protože chtějí pejskovi ještě lépe porozumět.

 

S jakými problémy k vám majitelé psů nejčastěji přicházejí?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

To je právě ono. Lidé přicházejí, až když problém již je. Už je totiž vidět a začíná překážet. Převážně jsou to problémy se strachem, pocitem opuštění, tahání na vodítku, agrese, kousání či pokousání člověka, nevhodné chování, nepozornost vůči páníčkovi…

Velmi si vážím lidí, kteří se snaží pejskům věnovat od úplného začátku, nastalé situace ihned upravit, učit se a objevovat nové cesty k tomu, aby se jejich soužití opět vrátilo od stresu a nejistoty ke šťastnému soužití. Věnují řešení nedorozumění energii i čas, i když v tomto okamžiku je odstraňování návyku mnohdy o dost náročnější, než je učení se fungující komunikaci již od začátku.

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Obrací se na mě také majitelé, kteří jsou zvědaví, jak je možné zlepšit komunikaci s jejich pejskem, aniž by se nějaký problém objevil, protože chtějí pejskovi ještě lépe porozumět. Nebo i zájemci o možnost upravit vztah s pejskem tak, aby nevznikaly v budoucnu překážky a konflikty. Někteří mají pejska z útulku a přejí si co nejlépe zvládnout začlenění do své smečky získáním schopnosti lépe reagovat na překvapivé reakce pejska z důvodu např. nemilých zkušeností s lidmi. Někteří lidé si přejí odlehčit od náročné situace z minulosti nebo jen se naučit jak lépe zvládat okamžiky každodenního života. Každý. Pracujeme společně s dětmi, štěňaty, začátečníky, ale také se staršími psy i zkušenými pejskaři.

Odkryjeme-li původ překážky, pak se i z agresivního pejska může stát opět kamarádské stvoření.

Kde je podle vás hlavní zdroj problémů v komunikaci se psem a na co si dát tedy už na začátku pozor?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Zdrojů problémů je mnoho. O tom by se dal napsat román. Z mé praxe s tisíci klienty vím, že ve většině případů je hlavním problémem nedorozumění. Naše lidská komunikace je totiž velmi nepřirozená, zmatečná, nejednoznačná a ovlivněná velkým množstvím věcí, které na nás působí. Naši parťáci toto velmi citlivě vnímají. Člověk má velmi pomalé vnímání a reakce, ovládané různými emocemi či myšlenkami, které ho odvádí od bytí v přítomném okamžiku. Můj pocit zmatení z lidské komunikace v dětství mi pomohl k pochopení, proč vzniká nedorozumění.

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Velké zjednodušení nastává, když se člověk naučí posílit své partnerství se psem správným „vyjadřováním”, fungujícími dohodami a také jednoduše omezovat vlivy, které do partnerství zasahují, ale nepatří do něj. Odkryjeme-li původ překážky, tak se i z agresivního pejska může stát opět kamarádské stvoření. Společně odkrýváme původ nedorozumění/problému a nalézáme kroky ke zlepšení vaší komunikace a spolupráce, jak potřebujete a jak je to právě pro vás vhodné. Stavíme na tom, co již společně zvládáte a rozvíjíme prožitkem vaši schopnost zvládnout budoucí i náročnější situace jednodušším způsobem. Šetříme vám stres a nepříjemnosti, které mohou začínat např. i jenom pocitem, že vás pejsek nemá rád.

Se kterými tréninkovými metodami nebo motivací psa slavíte největší úspěch?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Největší úspěch člověk dosáhne, když se pejskovi stane přirozeným průvodcem. Ne trenérem, ne alfa samcem, ne vůdcem z pozice moci za používání různých pomůcek. Když ve své jedinečnosti a vnitřní sebejistotě objeví v sobě přirozeného a srozumitelného vůdce, pejsek rozumí a následuje ho. Přirozeným vůdcem je člověk, který je pro pejska oporou, zázemím a zajišťovatelem bezpečí. Ten, kdo přesně ví a zná, jak společně fungovat v partnerství na základě srozumitelné komunikace a s respektujícím láskyplným přístupem. Ten, který dokáže pejska provést situacemi svým vědomým chováním v daném okamžiku s vnitřně klidným způsobem. Postupně pracuji na popisu mé metody, jejímž základem je soužití ve 

Cenu do okénka 18. prosince 2020 věnuje pod svou “značkou” Pes Parťák Michaela Drábková a je to dárkový poukaz na celodenní setkání s názvem “Cesta do psí duše”. 

www.pespartak.cz

vztahu, kde existuje jednoznačná vzájemná komunikace bez překážek, nutnosti sdílení negativní energie a potřeby dalších pomůcek. Stačí bohatství, které si člověk i pejsek v sobě nesou. Když se člověk přiblíží chování přirozeného vůdce, popř. odstraní bariéry v komunikaci, tak dochází k usnadnění nejen každodenního života, ale také k mnohem lepším výsledkům při tréninku (ať si člověk zvolí jakýkoliv sport či metodu) nebo znatelným úspěchům při závodění.

Největší úspěch člověk dosáhne, když se pejskovi stane přirozeným průvodcem. Ne trenérem, ne alfa samcem, ne vůdcem z pozice moci za používání různých pomůcek.

Vzpomněla byste si na nějaký kuriózní nebo neobvyklý problém, či případ, který se vám podařilo úspěšně vyřešit?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Pro mě je nezapomenutelným případem každé setkání, které vede k odlehčení v partnerství. Kde výsledkem je, že pejsek reaguje na člověka s pozorností a jeho chování se mění před očima. Pořád pracuji na odkrývání hlubších vrstev svého umění. Kuriositou je, že i když je problém stejný, např. agresivita pejska, tak příčina, která ho vyvolává, nikdy není stejná. A právě proto jsou naše společná setkání individuální, ne skupinová. Pro mě je každé setkání jedinečnou zkušeností a objevováním nového poznání.

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Příkladů mám ze své bohaté praxe mnoho. Můžeme zmínit např. opravu tahání na vodítku za několik min, snížení agrese pejska vůči pejskům nebo posílení jeho sebevědomí při strachu z lidí během jednoho setkání atd. Pro mě nejhodnotnějším a možná tedy i velmi neobvyklým je příklad, kdy člověk na základě dlouhodobější spolupráce dospívá k objevné změně vnímání a zlepšení vztahu od klasického trénování psa ke komunikaci na myšlenku a viditelně mnohem hlubšímu souznění se psem. Neobvyklý je tím, že zájemců o takového sladění je zatím velmi málo. Možná proto, že jde nejen o trénování psa, ale také o vlastní úsilí a motivaci stát se přirozeným vůdcem svému pejskovi.

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Čeho si nejvíce cením na našich setkáních je, že mohu být zprostředkovatelem zisku prožitku člověka tak, že svoji zkušenost dokáže aplikovat do reálného života a vidět zlepšení. A to i pokud načetl mnoho knížek a informací. Vše toto se děje totiž nejen uměním vyřešit viditelné problémy, ale rozpoznáním i neviditelných překážek v partnerství, uměním jejich odstranění a odlehčení partnerství pro budoucí a pro oba parťáky příjemné soužití.

Vy jste také autorkou jedné moc zajímavé knižní publikace, je to tak?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Knížka „Znaková řeč pro psy” je člověku průvodcem ke zlepšení „vyjadřování” osvojením si umění srozumitelnější komunikace, které pejsek rozumí. Najdete v ní stručnou teorii, osmnáct praktických symbolů různé obtížnosti, které jsou návodem, jak se znakovou řeč buď naučit, jak pejska vést i jak odhalit ve svých povelech místa, kterým pes nerozumí. Povede vás ke zlepšení vašich zažitých povelů i zjednoduší budoucí komunikace. Je jedinečná svým obsahem. V obchodech ji nenajdete. Knížka je psaná jednoduchým jazykem s návody, které zvládnou i děti, štěňátka, ale velmi pomáhá také pokročilým pejskařům/pejskařkám, či majitelům již několikátého pejska. V rodině pak pomůže ke sjednocení komunikace. Více informací o ní najdete na www.znakovarecpropsy.cz

A nyní už nám prozraďte, o co si s vámi mohou naši čtenáři nyní zasoutěžit…

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Soutěžíme o dárkový poukaz na celodenní akci s názvem „Cesta do psí duše”, která je nahlédnutím do tajemství komunikace. Přednáška je o rozdílech v komunikaci člověka a psa. Na praktickém workshopu, kde teorii uvádíme v praxi, zlepšujeme reakce člověka a jeho vnímání v různých situacích. Účastí na této akci si již mnoho z lidí dokázalo zlepšit vztah s pejskem či vyřešit vlastní problém bez jakékoliv pomoci. Věřím, že v roce 2021 své akce budu moci opět pořádat i osobně a nejen online.

Podělila byste se s námi na závěr i o své plány do budoucna a co nového třeba chystáte pro své klienty?

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

Plánů je hodně. I v dalším roce bych chtěla pomoci lidem od nesnází k ještě šťastnějším vztahům a partnerstvím na individuálních setkáních a také tímto způsobem omezit počet pejsků v útulcích. Přeji si šířit povědomí o svém umění k více lidem i skrze média na Slovensku, či videa na Youtube kanále a pokračovat tak nejen v sérii „Jak z neposlušného chlupáče udělat psího andílka.”

Až to bude možné, plánuji pokračovat v projektu „Pes Parťák dětem” na školách či v zájmových kroužcích v ČR. Je to praktický workshop o komunikaci se psím parťákem, ale s velkým přesahem do mezilidské komunikace. Pejsek představuje parťáka, kterého je potřebné umět podpořit, když se bojí nebo něco nezvládá. Stát se zodpovědným za svého kamaráda a

Pomáhám psům a lidem vzájemně si porozumět!

umět jej učit novému trpělivě, i když se mu nedaří. Boj, přetahovaná, konkurence je na příkladu s pejskem nahrazována spoluprací, podporou a láskyplným vztahem.

Začátkem roku vyjde knížka i v anglickém jazyce pro zájemce z celého světa. Těším se na rozšíření individuálních setkání také v Anglii a na Slovensku. Další plány již odkrývat nebudu, abyste se měli také na co těšit.                                        

Děkujeme za nevšední a jistě pro mnohé velmi poučný rozhovor.

 

Foto: archiv Michaely Drábkové

www.pespartak.cz

Pravidla soutěže:

Každá soutěž má svá jasně daná pravidla a není tomu jinak ani v případě našeho Adventního kalendáře. Nejsou však nikterak složitá, a pokud soutěžit chcete, tak směle do toho! Co tedy musíte splnit?

  • Registrovat se na ecanis.cz (https://www.ecanis.cz/registrace.html)
  • V daný den pečlivě přečíst celý článek a vyhledat v něm ukrytou INDICII, kterou jistě bezpečně poznáte.
  • Prostřednictvím facebookového tlačítka přímo v článku jej sdílejte na svém vlastním profilu a zároveň označte minimálně tři přátele z řad pejskařů.

POZOR!!!

Pro zařazení do slosování o hlavní vánoční cenu, o kterou se v Adventním kalendáři hraje 24. 12. 2020, je nutné posbírat všech 24 indicií, což můžete učinit i zpětně!!!

Adventní kalendář a jak na to?
Adventní kalendář 2020, aneb Tak to tu ještě nebylo!!!
Adventní kalendář 2020, aneb Tak to tu ještě nebylo!!!

Všimli jste si, že vánoční svátky se kvapem blíží? A my tu pro vás máme absolutní bombu, ...

28.11.2020Adventní kalendář 2020

Ceny pro výherce:

Soutěžit můžete od 1. prosince do 24. prosince 2020.  Každý den jeden z vás, který splní všechny TŘI výše popsané podmínky, získá jednu cenu, o kterou se aktuálně bude hrát a bude detailně popsána v adventním článku, z nějž také jasně vyplyne, kdo je partnerem a zároveň dodavatelem dané výhry.

Výherce budeme kontaktovat vždy nejdéle do tří pracovních dní. Zpětně se pak můžete podívat na jejich přehled v naší aktualitě na hlavní stránce našeho webu www.ecanis.cz.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->