Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Píchneme do vosího hnízda? Ne, rovnou do sršního!

Víte, že nemusíte nutně chovat jen pod FCI? Ať se to někomu líbí nebo ne, je to prostě tak! Možná i vás budou zajímat další možnosti chovu v ČR. A že tento článek vzbudí i mnoho negativních ohlasů, je jasné už teď…


Píchneme do vosího hnízda? Ne, rovnou do sršního!
Panýrková Iveta 20.6.2019 20656x Na ostří nože

Odvážných lidí je na světě málo. Zvláště těch, kteří se nebojí jít proti proudu. A právě nyní vám nabízíme rozhovor s někým takovým. A nebude to nikdo jiný než prezidentka Moravia Dog Clubu, z. s. paní Magda Moravcová, která proti proudu plave už řadu let a nemá s tím vůbec žádný problém. Ostatně přesvědčte se sami...

Magdo, my si tento měsíc spolu povídáme již podruhé.  Tentokrát to ale nebude o boerboelech, ale spíše o dalším velkém chovatelském klubu, který u nás vydává rodokmeny a vede plemennou knihu. O jaký klub jde?

Ano, od podzimu loňského roku, kdy byl  náš  klub  přijat za partnera  WORLD KENNEL UNION jako jediný zástupce pro Českou republiku, máme toto právo  přiděleno. Jedná se o Moravia Dog Club, z. s.

Každý takový klub ale vždy spadá pod nějakou větší organizaci. Jak je tomu tedy u Moravia Dog Clubu?

Píchneme do vosího hnízda? Ne, rovnou do sršního!

Jak jsem krátce již uvedla, zastřešuje nás WKU – World Kennel  Union, aktuálně  jako jednoho ze svých dvaceti čtyř členských států. WKU je nezávislá dobrovolná mezinárodní veřejná organizace, která sdružuje kolektivy veřejných organizací psů na základě dobrovolnosti, jednoty zájmů s cílem naplnit cíle své vlastní organizace a cíle stanovené Ústavou WKU  (add. http://www.worldkennel.org/charter.html) a nezajišťuje zisk z její činnosti.

Koncepce je velmi podobná tomu modelu, který známe u FCI. Jen skupin je pět a nikoliv deset. Každá země je smluvně vázaná k základním pravidlům, etice činnosti, nicméně má plnou pravomoc si pravidla chovu ve své zemi nastavit podle sebe. Nikdo z venku do systému chovu nezasahuje, což dává obrovský prostor pro zlepšení podmínek pro majitele, chovatele,  atraktivitu akcí  a hlavně    je možné poskytovat  chovatelský  servis  BEZ  JINDE POVINNÉHO MEZIČLÁNKU  KLUBŮ,  který, co si budeme nalhávat,  je v drtivé většině příčinou všech svárů, zášti, závisti, upřednostňování  kamarádíčků,  pozměňování dokumentů až po samotnou likvidaci těch, co netáhnou s vedením za jeden  podplacený provaz. 

Pojďme ale zpět k Moravia Dog Clubu. Vy jste jeho zakladatelkou, prozraďte nám, co stálo za tímto nápadem? A proč jste si vybrali jako zaštiťující klub právě WKU?

Rozdělení plemen psů do skupin dle WKU

  1. ovčáci a pastevečtí
  2. pracovní
  3. teriéři
  4. lovečtí
  5. společenští

Vzhledem k právním úpravám a také změně názvu i místa působnosti vznikl Moravia Dog Club jako mladší sesterský spolek Kynologického klubu Nezamyslice, kde jsem již od svých devíti let (a to je opravdu dlouho). Ten byl založen roku 1970 a příští rok tedy slavíme padesát let od jeho vzniku. Nicméně koncept mají mírně odlišný, a proto KK Nezmyslice je jako samostatný spolek členem  Moravie  a Moravia je plně  a jedině  jako partner WKU. Členství  klubů pod Moravia Dog Clubem  je ale dobrovolné, ne povinné. V praxi to znamená, že s plemennou knihou může jednat každý samostatně, bez již zmíněných prostředníků – klubů.

Píchneme do vosího hnízda? Ne, rovnou do sršního!

A musím říct, že já si WKU prvoplánově nevybrala, ale oni si vybrali nás – na doporučení přátel z pozic viceprezidentů WKU a jejich členů. Myslím, že tato nabídka nemohla přijít v lepší čas. A jsem za tuto možnost velice vděčná. A to již z toho důvodu, že od roku 2012 jsme se jako majitelé a chovatelé plemene boerboel usilovně snažili vymanit z vlivu nefungujícího Moloss clubu a založit samostatný specializovaný klub Boerboel Club CZ. Stojí za tím roky práce, abych docílila padesáti chovných jedinců mezi našimi členy a plno dalších až šikanujících podmínek, které nám nakládalo ČMKU, a pak to skončilo opakovaným zamítnutím naší žádosti i přesto, že dle směrnice pro zřizování nového kubu máme splněno a je to tak uvedeno i v jednom ze zápisů předsednictva ČMKU. Vyžadovali ve finále moje odstoupení z výboru, pak z členství vlastního klubu, pak útočili na novou jednatelku klubu, že mě nesmí využívat ani na poradenství pro členy, že se se mnou defakto nesmí stýkat, jinak prostě klub nebude. Bylo by jim asi dost, kdybych skočila do Macochy. Taková zášť se hned tak nevidí. Dnes mě ten jejich strach z mé vlastní osoby maximálně nabíjí k další – VLASTNÍ – činnosti. A proto jsem nabídku být zástupcem WKU pro ČR nemusela zvažovat ani sekundu.

Takže, pokud to dobře chápu, Moravia Dog Club je něco jako CMKU a WKU je něco jako FCI jen v menším měřítku, je to tak?

Ano a ne. Ano, co se  hierarchie  týká M.D.C. pod sebe může smluvně přibírat další kluby, které projeví zájem, ale nově i jednotlivce. Rezolutní ne je v jednání se samotným chovatelem – majitelem. Přirovnávat naše jednání s majiteli a chovateli s tím, co známe ze zápisů ČMKU a jiných zdrojů, tak od toho se plně distancujeme. To je přesně to, co u nás nenaleznete. Žádné tresty, zákazy, likvidace nepohodlných, zametání podvodů pod koberec. Žádné patolízalství předsedů klubů a vyvolených kvůli přízni těch nahoře (samozřejmě oplátkou za volební hlasy a jistý flek zase na pár let), kteří se zastavili v kynologii v době těžkého komunismu, co si práce chovatelů vůbec neváží a tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Mám opravdu z čeho čerpat, materiálů leváren ze strany modelu FCI tu mám hory. A myslím, že brzy bude i víc času pro jejich zveřejnění. Teď máme ale plno smysluplnější práce pro naše členy, kterých týden co týden přibývá. Nemusíme dělat nic, než jen tu pro lidi být. Naši členskou základnu nám svým přístupem  dnes a denně vytváří právě zmíněná ČMKU .

Jaká plemena tedy pod Moravia Dog Clubem mohu chovat? A kolik máte v současné době členů a chovatelů?

Píchneme do vosího hnízda? Ne, rovnou do sršního!

Zastupujeme naprosto všechna plemena a barevné rázy. Všechna jsou uvedena na webu  WKU  i se standardy. Navíc zastupujeme i ty, kterým FCI–ČMKU dveře zatím neotevřelo, anebo nikdy neotevře. Jde například o plemena biewer teriér, americký pitbulteriér, staroanglický buldok, american bully a mnoho dalších. Noví zájemci o chovatelský servis volají defakto každý den, a to se o nás vlastně ještě moc neví. Nyní máme přes dvě stě členů z Česka i ze zahraničí.

No, jdete do toho opravdu odvážně. Pojďme ale dál. Při chovu pod FCI si musí člověk napřed požádat o registraci chovatelské stanice. Jak je to u vás?

Ano, toto máme stejné. Při zažádání  o název  CHS  obdrží chovatel certifikát  s přiděleným názvem a číslem.

Již jsme to tu zmínili, ale ještě jednou nám to zopakujte. Jak je to se standardy?

Drtivá většina standardů je taková, jak je známe u FCI, u nových plemen žádost předkládá ke schválení klub nebo chovatel  prostřednictvím  klubu (zastupující  organizace v zemi) a to přímo  výkonné radě  WKU na Ukrajinu.

Přehled rozdělení skupin a plemen v nich naleznete ZDE

Uvádíte, že standardy jsou takové, jaké je známe u FCI, ale jsou i nějaké, které se liší? V praxi to znamená, že třeba existují barevné rázy psů, které pod FCI nelze chovat, ale pod MDC ano? Vysvětlila byste nám to podrobněji?

Píchneme do vosího hnízda? Ne, rovnou do sršního!

Jako příklad uvedu své plemeno, tedy  boerboel – v ČR v národním registru se chová na základě neplatného standardu FCI – KUSA. Ten standard už dávno neplatí, jelikož FCI, tedy KUSA ve své zemi soudně prohrálo spor o vedení plemenné knihy. Přesto se podle něj posuzuje. Jediná platná PK pro plemeno  boerboel  v  Jižní Africe je SA Stoud Book, která má ve standardu i barvu černou. Takže v praxi na FCI výstavách černého psa vystavit nesmím, ale dle jediné platné organizace v zemi původu ano.

Nebo k nám chovatel velmi nákladně importuje štěně vícebarevného pudlíka z AKC, a tady mu místní klub tuto barvu prostě neuzná, ač má v PP napsáno pudl vícebarevný a víc barev na sobě opravdu má. Nebo american bully – na Slovensku je již běžně k vidění na FCI výstavách a má již zastřešení, ovšem v ČR NE. Dalším je i bostonský teriér – red  zbarvení. A je jich spousta a spousta. Ano, zastupujeme prostě barvy, kterým se z byrokratických důvodů nebo jen z neochoty zástupců FCI v ČR dveře neotvírají. Nemáme s tím žádný problém.

Řídí tedy MDC nějak chov? Existují poradci chovu, chovatelský řád atd.?

Samozřejmě kontrola a přehled o chovných jedincích musí být. K uchovnění je požadovaná bonitace – podrobný popis psa s poznámkou o povaze patřičnou k plemeni. Poradenství jako takové zajišťují pověření členové, ale nikdo nikomu nediktuje, čím má chovatel krýt a čím ne, nemusí své záměry dopředu oznamovat „vedení“, krycí listy jsou ke stažení na webu zdarma nebo je rozešleme. Posílat  info plemenné knize můžou majitelé samozřejmě elektronicky, vrh kontroluje pověřený člen nebo chovatelem zvolený veterinární lékař. Rozhodně nechceme lidi přetěžovat zbytečnou administrativou tak, jak to známe ze současných klubů. Prostě jsme stále u toho modelu, který všichni známe – jen si odmyslete buzeraci až šikanu a povýšený přístup zástupců klubů, kteří mají váš chovatelský život ve svých rukou. A dávají vám to znát na každém kroku.

Kolik a jaké akce MDC za rok pořádá?

Pořádáme od letošního roku výstavy pod hlavičku WKU, letos tři a v budoucnu jich bude mnohem více. Bonitace organizujeme při těchto akcích nebo individuální (těch je zatím nejvíc). Besedy a semináře k jednotlivým plemenům z důvodu jeho představení veřejnosti – což bude právě 22. 6. 2019 v Kroměříži, kde se nám bude prezentovat american bully, staroanglický buldok, boerboel a liondog. Na programu máme i tematické besedy, jako např. práce a možnosti využití v chovu genetických laboratoří. Provádíme nácviky handlingu. Plánujeme na novém areálu stanoviště pro bull sporty nebo coursing. Myslím, že záběr máme široký a vše se bude odvíjet od reálného zájmu členů. Prostory na to máme, jelikož Moravia Dog Club má k dispozici 15 000 m2 travnaté plochy jen pro vyžití se psy všeho druhu. Jde nám především o funkčnost plemen, a s tím samozřejmě zdraví na prvním místě.

Co nám obyčejným chovatelům může nabídnout Moravia Dog Club?

Píchneme do vosího hnízda? Ne, rovnou do sršního!

Věřím, že  mnoho. Ale hlavně atmosféru pro sport a chov, kde si  práce dobrého chovatele a majitele  rozhodně vážíme, odměňujeme ho různými bonusy, vše, co  udělá  pro plemeno chovatel navíc nad rámec  základního chovu, se mu odrazí  na klubových slevách  a označení  jeho chovu pečetí kvality.  Zázemí, které vybudujeme společně, bude sloužit také všem. Máme v plánu si nové zodpovědné generace chovatelů vychovat k obrazu lidštějšímu, než vidíme všude okolo. Vše je o přístupu. Ne o trestech a zákazech. Začátečníkům pomůžeme, co bude v našich silách – pokud oni sami do toho půjdou se stejným nasazením. Protože odpovědnost za své psy a odchovy za nikoho nenese ani M.D.C.  ani  WKU ani klub a už vůbec ne ČMKU… ALE JEN A JEN JEHO VLASTNÍ JMÉNO. Nikdo se nikdy nesoudil s klubem pro špatnou kvalitu chovu. Vždy je to o chovateli a majiteli.. Klub vám nic negarantuje a je první, kdo dá od všeho ruce pryč – kluby jsou v podstatě jen zátěží pro slušného chovatele!

Vím přesně, jak nechci, aby to v MDC vypadalo – přeci jen čerpám z dvaceti pětileté praxe v chovu pod FCI kluby. Děkuji, touto cestou my nepůjdeme.

Děkuji vám za rozhovor.

Redakce eCanis nenese zodpovědnost za názory jednotlivých osob, avšak uznává právo svobodného slova a tudíž zveřejněné články nijak necenzuruje.

redakce@ecanis.cz

Foto: archiv MDC

http://www.moraviadogclub.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->